Lily28 Lily28 komentáře u knih

Dejiny Slovenska. Dátumy, udalosti, osobnosti Dejiny Slovenska. Dátumy, udalosti, osobnosti František Honzák

Kniha je stavaná ako kronika - dátum + udalosť. Je dosť podrobná, ale okrem krátkych úvodov neponúka žiadne ucelené udalosti v súvislostiach. Nie je to kniha na bežné čítanie, skôr rukoväť pre historikov a dejepisárov.

03.04.2015 5 z 5

Tri gaštanové kone Tri gaštanové kone Margita Figuli

Ľahký naturistický román, kde sa prelína ľúbostný príbeh s hrami prírody. Pekné čítanie :)

03.04.2015 4 z 5

Tři mušketýři 1. díl Tři mušketýři 1. díl Alexandre Dumas, st.

Nezabudnuteľné klasika a môj milovaný Aramis :D Jedna z prvých "dospeláckych" kníh, čo som čítala, prirástla mi k srdcu.

02.04.2015 5 z 5

Hrabě Monte Cristo (komplet, třísvazkové vydání) Hrabě Monte Cristo (komplet, třísvazkové vydání) Alexandre Dumas, st.

Pútavý dobrodružný príbeh, má všetko, čo dobré rozprávanie potrebuje :)

02.04.2015 4 z 5

Otec Goriot Otec Goriot Honoré de Balzac

Smutný príbeh starého cestovinára o nevďačnosti a kritike vyšších spoločenských vrstiev.

02.04.2015 4 z 5

Kôň na poschodí, slepec vo Vrábľoch Kôň na poschodí, slepec vo Vrábľoch Pavel Vilikovský

Od slovenskej prózy nečakám nikdy veľa a potom som milo prekvapená keď nájdem niečo ako príbehy od pána Vilikovského.

Dáždnik svätého Petra Dáždnik svätého Petra Kálmán Mikszáth

Úsmevný nenáročný príbeh.

Havran a jiné básně (33 básní) Havran a jiné básně (33 básní) Edgar Allan Poe

Never more... or?

Hlava XXII Hlava XXII Joseph Heller

Lepšie sa o tejto knihe rozpráva a učí, než sa číta. Náročný štýl písania, ale hlboká a poučná myšlienka.

01.04.2015 3 z 5

Kto chytá v žite Kto chytá v žite J. D. Salinger (p)

Rebelujúci mladík bez zmyslu života, sám proti spoločnosti. Očakávala by som viac akcie, ale kritický pohľad hlavného hrdinu na lepšiu spoločnosť ma oslovil.

01.04.2015 4 z 5

Červený a čierny Červený a čierny Stendhal (p)

Hoci sa nás autor snažil presvedčiť o opaku, mala som celý čas pocit, že hrdina vlastne ani nevie čo chce. Čakala som od knihy viac.

Na brehu priezračnej rieky Na brehu priezračnej rieky Rudolf Jašík

Spočiatku pútavé, ku koncu kniha pokrivkáva. Postavy sú idealizované a zaškatuľkované, žiadna sa zo svojho vyčleneného miesta nepohne.

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Za peniaze si šťastie nekúpiš...

01.04.2015 5 z 5

Kronika vtáčika na kľúčik III. Vtáčkar Kronika vtáčika na kľúčik III. Vtáčkar Haruki Murakami

Tentoraz Murakami trochu sklamal. Stále je zaujímavé sledovať prelínanie reality a magického realizmu v jeho podaní, len tá záplava nevyriešených otázok a situácií nedotiahnutých do konca ma unavuje.

Edda Edda neznámý - neuveden

Nádhera. Hoci ma predavač vystríhal, že je to dlhé zamotané čítanie na zimné večery, urobila som dobre, že som to riskla. Vôbec tomu neverte! Prvá časť - mytologická - sa číta veľmi rýchlo; druhá časť - hrdinské piesne - je trochu zamotanejšia, ale stojí za to :)

01.04.2015 5 z 5

Viktorie Viktorie Knut Hamsun (p)

Čakala som väčšiu hĺbku príbehu, ale v podstate je to milé čítanie na večer :) nečakane čarovné a romantické

Pan Pan Knut Hamsun (p)

Príbeh, kde sa prežívanie lásky prelína s opismi prírody. Občas sa dá hovoriť o zásahu prírody do deja. Oddychová nenáročná kniha o komplikovanej žene a naivnom po uži zamilovanom mladom mužovi.

Tiché dny v Mixing Part Tiché dny v Mixing Part Erlend Loe

Chvíľu mi trvalo, kým som pochopila o čom vlastne tento román bol. Niektoré opakujúce sa motívy na začiatku na odrádzali, ale potom sa to rozbehlo celkom príjemne.
S odstupom času sa mi páči forma románu, stále však neviem prísť na koreň nejakého hlbšiemu rozmeru.

Šťastné dny Šťastné dny Sigrid Undset

Kniha pre ľudí, ktorí sa vyžívajú alebo chcú inšpirovať v opisovaní prírody. Miestami mi kniha pripadala ako domáca slohová práca (školáci by sa mohli veľa priučiť), Vzhľadom na podmienky a účel za ktorým kniha vznikla sa však viac očakávať nedalo.

Hnus Hnus Jean-Paul Sartre

Kniha o hľadaní zmyslu existencie. Chvíľku mi trvalo, kým som sa do nej začítala, ale potom to už šlo rýchlo, nenáročný dej (ak sa o nejakom dá hovoriť), sa točí okolo opisu ľudí, s ktorými sa hrdina stretáva a spoznávania zmyslu ich bytia. Kniha je napísaná veľmi ľudsky, hoci hrdina je individualista a spoločnosti sa stráni, snaží sa nájsť sám seba a zmysel bytia.

30.03.2015 4 z 5