Lily28 Lily28 komentáře u knih

Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Prečítané a v porovnaní so starčekom : lepšie :) Keďže kniha vyšla ako druhá v poradí, dalo by sa jej vyčítať mierne opakovanie, alebo napodobňovanie dejových úsekov zo starčeka, ale získala si ma charakteristikou hlavnej postavy a ľahším plynutím deja (v Nombekinom okolí sa vyskytuje menej svetoznámych politikov a sú doň zaradení logickejšie) ako aj Nombekinou inteligenciou :) Za mňa palec hore!

20.08.2015 3 z 5

Klíč Klíč Džuničiró Tanizaki

Pre mňa nečakaný záver (naozaj ma prekvapil) a netradičný formát osviežili moju knižnicu. Tanizaki sa zaoberá vzťahom postaršých manželov z hľadiska sexuality. Do ich životov zasiahne žiarlivosť, spočiatku chápaná ako príjemné osvieženie rutiného života, no postupne tretí "hráč" v manželstve prerastie obom cez hlavu.

16.07.2015 4 z 5

Kniha kráľov - Panovníci v dejinách Slovenska a Slovákov Kniha kráľov - Panovníci v dejinách Slovenska a Slovákov Vladimír Segeš

Krásna a jedinečná publikácia na slovenské pomery naozaj originálne a profesionálne spracované dielo! :) Patrí medzi klenoty mojej domácej knižnice.

11.07.2015 5 z 5

Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Známa klasika, ale mňa akosi nepresvedčila. Nepripadalo mi to ako príbeh veľkej lásky až za hrob, skôr ako nerozvážnosť dvoch pubeťáko; ktorých zbrklé konanie bez myslenia na následky si vybralo daň.

04.07.2015

Mámení Mámení Jon Fosse

Krásna knižka, až sa mi chcelo pri nej plakať. Autor má jedinečný, ale zaujímavý štýl, ktorý neunavuje.
Ako už zaznelo v komentároch, text je priam minimalistický, ale vyťažuje zo seba maximum. Načrtáva a necháva zvyšok na čitateľovi a jeho fantázii. Postavy predstavené dvomi - tromi vonkajšími detailami a krátkymi dialógmi pred čitateľom ožívajú.
Očarujúce krátke dielko.

26.06.2015 5 z 5

Doppler Doppler Erlend Loe

Pútavý, hoci jednoduchý príbeh o mužovi, ktorý sa rozhodol vzdialiť cvilizácie, vzdal sa svojej šikovnosti a žije v lese. Kniha sa rýchlo číta, je pomerne nenáročná, ale zato pomerne vkusne spracováva otázky spoločenského života a súkromného vlastníctva. Teším sa na pokračovanie.

10.06.2015 5 z 5

Matka Matka Karel Čapek

Hneď na úvod priznávam, že niektoré dialógy sa mi zdali trochu navyše, akoby opakujúce sa, no na hĺbke diela to nič neubralo. Keď som si knihu kupovala, netušila som o čom to bude a som milo prekvapená ako ma chytila za srdce a hovorila priamo z duše.

16.05.2015 4 z 5

R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

Jednoducho geniálne, nadčasové dielo!

16.05.2015 5 z 5

Papierové mestá Papierové mestá John Green

Tínedžerská kniha s nečakanou hĺbkou, hľadanie ľudskej podstaty a samého seba popretkávané krásnymi citátmi z básne od Walta Whitmana.

16.05.2015 3 z 5

Beatles Beatles Lars Saabye Christensen

Krásny príbeh o priateľstve a meniacom sa pohľade na svet od cca 15 do 21 rokov života dospievajúceho chlapca-muža, ktorý hľadá sám seba a svoju cestu životom. Vďaka hlavnému hrdinovi som si zaspomínala na tie pubertálne pocity a vlastné myšlienky spred pár rokov. Možno by dobre poslúžila rodičom adolescentov, ktorí svojim deťom nerozumejú :P Každopádne si autor u mňa vyslúžil palec hore a určite sa čoskoro vrhnem na ďalšiu jeho knihu.

28.04.2015 4 z 5

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol Jonas Jonasson

Ľahká zábavná kniha, bavila som sa hádaním kam Allana zaveje vietor :) Určite to bolo príjemné čítanie a už teraz sa teším na analfabetku.
P.S. určite neodporúčam pozrieť si film, v polovici som to vzdala, vôbec sa mi to spracovanie nepáčilo

20.04.2015 3 z 5

Cudzinka Cudzinka Maria Kuncewiczowa

Veľmi príjemné prekvapenie v podobe - u nás menej známej - poľskej autorky, ktorej sa podarilo stvoriť obraz ženy zatrpknutej zo životných neúspechov. Nečakala som tak silné dielo a som rada, že mám zase jeden klenot do zbierky :)

17.04.2015 4 z 5

Ženy diktátorov Ženy diktátorov Diane Ducret

Nepáčil sa mi autorkin štýl, časovej následnosti nevenovala ani najmenšiu pozornosť. Udalosti sa prelínali úplne poprehadzované D-A-C-B, nemalo to hlavu ani pätu. Všetky slečny a manželky bola okúzľujúce, až asi na 2 výnimky o.O
Ako plus musím uznať historickú presnosť a doplnenie informácií zo súkromia velikánov, živé opisy a vykreslenie situácií.

12.04.2015 1 z 5

Stručné dejiny starovekého Grécka Stručné dejiny starovekého Grécka Pavol Valachovič

Naozaj stručné, ale zato prehľadné najstaršie Grécke dejiny.

12.04.2015 4 z 5

Sklený zámok Sklený zámok Jeannette Walls

Nedá sa tu hovoriť o nejakom silnom literárnom zážitku, ale ľudsky je tento príbeh veľmi silný.

11.04.2015 3 z 5

Anna Kareninová Anna Kareninová Lev Nikolajevič Tolstoj

Časovo náročné čítanie. Odporúčam na dlhé zimné večery pre ľudí, ktorí majú radi postavami hýriace romány. Podrobnosť s akou sa autor venuje každej postave (od hlavnej protagonistky po kňaza v kostole, ktorý vystupuje na pár stranách) je niekedy trochu únavná, ale celkový dojem z románu je výborný. Monumentálne dielo!

10.04.2015 5 z 5

Anna zo Zeleného domu Anna zo Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

Anna mi prirástla k srdcu už veľmi dávno a toto dievča s veľkou fantáziou bude súčasťou môjho života snáď navždy. Niekedy sa teším, že jedného dňa kúpim túto knihu dcére, ale to je ešte veľmi ďaleko :)

08.04.2015 5 z 5

Denník Bridget Jonesovej Denník Bridget Jonesovej Helen Fielding

Bridget istým spôsobom prehovorí do duše snáď každej žene. Jej príbehy sú vtipné a romantické, presne ako to má byť a hlavne - končia šťastne.

08.04.2015 3 z 5

Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Nadčasový príbeh, ľahké čtivé a celkom zábavné čítanie. Krásne vyriešené graficky.

03.04.2015 4 z 5

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Neviem sa zbaviť pocitov, ktoré vo mne kniha vyvolala. A to je dobre.
Veľmi sa mi páčil začiatok, posledné kapitoly sa mi zdali slabšie, ale stále si nájdem čas na uvažovanie o tom, čo pán Kundera vsunul medzi riadky, aj do riadkov.

03.04.2015 4 z 5