Lily28 komentáře u knih
Rebelujúci mladík bez zmyslu života, sám proti spoločnosti. Očakávala by som viac akcie, ale kritický pohľad hlavného hrdinu na lepšiu spoločnosť ma oslovil.
Netradične spracovaný pohľad na vojnový front. Veľmi silná kniha.
Zložito napísaná kniha, pritom dej sa dá zhrnúť dvoma vetami. Páčil sa mi vnútorný rozmer diela, hoci som ho určite nepochytila v celej nádhere. Ešte sa ku Kafkovi vrátim.
Hoci sa nás autor snažil presvedčiť o opaku, mala som celý čas pocit, že hrdina vlastne ani nevie čo chce. Čakala som od knihy viac.
Spočiatku pútavé, ku koncu kniha pokrivkáva. Postavy sú idealizované a zaškatuľkované, žiadna sa zo svojho vyčleneného miesta nepohne.
Očarujúca básnická skladba, ktorá ma priam vcucla :) čakala som hlbokú nudu a našla žiarivý klenot slovenskej literatúry.
Tentoraz Murakami trochu sklamal. Stále je zaujímavé sledovať prelínanie reality a magického realizmu v jeho podaní, len tá záplava nevyriešených otázok a situácií nedotiahnutých do konca ma unavuje.
Nádhera. Hoci ma predavač vystríhal, že je to dlhé zamotané čítanie na zimné večery, urobila som dobre, že som to riskla. Vôbec tomu neverte! Prvá časť - mytologická - sa číta veľmi rýchlo; druhá časť - hrdinské piesne - je trochu zamotanejšia, ale stojí za to :)
Čakala som väčšiu hĺbku príbehu, ale v podstate je to milé čítanie na večer :) nečakane čarovné a romantické
Ťažko hodnotiteľná kniha. Miestami úsmevné, miestami smutné rozprávanie o posledných rokoch života spisovateľa v čase, keď si ho úrady posúvali cez nemocnice a starobince a nevedeli sa dočkať jeho smrti. Pútavé čítanie.
Príbeh, kde sa prežívanie lásky prelína s opismi prírody. Občas sa dá hovoriť o zásahu prírody do deja. Oddychová nenáročná kniha o komplikovanej žene a naivnom po uži zamilovanom mladom mužovi.
V diele sledujeme rozpad rodiny pod ťarchou "absolútnej požiadavky" neobmedzenej úprimnosti medzi manželmi.
Nádherná dráma, ktorá ma hneď pohltila a neviem sa zbaviť myšlienok na ňu a porovnávaniu s dnešným postavením žien.
Na svoju dobu veľmi pekné a pokrokové dielo. Číta sa rýchlo, zachytáva kariérny postup mladého muža z chudobných pomerov a zároveň meniacu sa mienku blízkeho okolia.
Chvíľu mi trvalo, kým som pochopila o čom vlastne tento román bol. Niektoré opakujúce sa motívy na začiatku na odrádzali, ale potom sa to rozbehlo celkom príjemne.
S odstupom času sa mi páči forma románu, stále však neviem prísť na koreň nejakého hlbšiemu rozmeru.
Kniha pre ľudí, ktorí sa vyžívajú alebo chcú inšpirovať v opisovaní prírody. Miestami mi kniha pripadala ako domáca slohová práca (školáci by sa mohli veľa priučiť), Vzhľadom na podmienky a účel za ktorým kniha vznikla sa však viac očakávať nedalo.
Moje prvé stretnutie s Rjú-om a hneď takáto pecka. Spočiatku som nevedela čo od autora čakať a dúfala som, že sa kniha vyvinie trochu inak, ale v konečnom dôsledku ma tento chlap dostal. Úžasné vykreslenie postáv, ťažká téma a zaujímavý, prekvapujúci záver.
Kniha o hľadaní zmyslu existencie. Chvíľku mi trvalo, kým som sa do nej začítala, ale potom to už šlo rýchlo, nenáročný dej (ak sa o nejakom dá hovoriť), sa točí okolo opisu ľudí, s ktorými sa hrdina stretáva a spoznávania zmyslu ich bytia. Kniha je napísaná veľmi ľudsky, hoci hrdina je individualista a spoločnosti sa stráni, snaží sa nájsť sám seba a zmysel bytia.
Nádherná kniha nádherných básní. Nájdete v nej všetko, čo Válek napísal aj to, čo nebolo bežne dostupné (staršie recenzie, odpovede z redakcií a pod.) Jediné čo vytknem, nie Válkovi, ale autorovi knihy je dosť nechutný doslov, z ktorého kričí ako autor básnikom pohŕda a snaží sa vyhrabať na neho všetku špinu. Je to smutné, keď robí takúto knihu niekto, kto si Válka a jeho tvorbu ani trochu neváži.