limetka2008 limetka2008 komentáře u knih

Narodili se, aby přežili Narodili se, aby přežili Wendy Holden

Úžasná kniha o příšerných událostech. ze které se vám nebude dobře spát. Velmi plasticky popsané hrůzy toho, čím tyto ženy musely projít. Bože, kéž by se to už nikdy neopakovalo, kéž by svět byl bez válek!

23.09.2016 5 z 5

Cena za dokonalost Cena za dokonalost Céline Raphaël

Děsivé, čím si Céline musela projít... příběh silný, protože pravdivý, jeho literární zpracování celkem průměrné, ale to zde není tak důležité - podstatné je, že knížka může obětem násilí dodat naději a odvahu změnit svůj osud. A to vidím jako její největší přínos.

11.09.2016 4 z 5

Mladý mesiáš Mladý mesiáš Anne Rice (p)

Poutavý příběh, cenný mimo jiné tím, že si autorka dala hodně práce se studiem a přesností historických reálií, čímž celý příběh získává na plastičnosti. Sama autorka byla katolicky vychovaná, prožila odpadnutí od víry a pak opětovný návrat k víře, a celé to hledání se na vynikající kvalitě knihy bezpochyby také podepsalo.

28.07.2016 5 z 5

Návrat ke Stromu života – Evoluce a křesťanství Návrat ke Stromu života – Evoluce a křesťanství Marek Vácha

Pro mne opět 100% skvělá knížka, jako zatím od Váchy všechny. Přesto mi dala trochu víc zabrat, je tam dost odborných fyzikálních, biologických a genetických pojmů, takže jsem musela občas zalovit v zaprášených šuplících paměti a vytáhnout kdysi moc dávno studované vědomosti, oprášit a zapojit mozkové závity, čehož tedy rozhodně nelituji!

22.07.2016 5 z 5

Ahoj z nebe Ahoj z nebe Laurie Frankel

Nebavilo mne to, zdá se, že autorka měla nápad a pak už moc nevěděla, co s ním - ani jedné postavě jsem nevěřila a celé to bylo jakési divné a "mimo mísu". Jedna hvězda za snahu.

13.07.2016 1 z 5

Osvícení zoufalého muže Osvícení zoufalého muže Jitka Ludvíková

Šmánkote, to byla ale pitomina, snaha o křečovitý humor se zcela minula účinkem, knížka tak možná do čekárny k zubaři namísto Blesku. Dočetla jsem asi jen proto, že mne zajímalo, jestli to bude pořád taková hrůza. No, byla, až do konce.

03.07.2016

Můj pes Doggo Můj pes Doggo Mark B. Mills (p)

Tož asi takhle - chtěla jsem oddechovku, očekávala jsem oddechovku a přečetla jsem oddechovku, která byla celkem vtipná, na to že to psal chlap, tak i dost jemná a nehraje si na něco, co není - totiž na velké umění. Takže u mne dobrý :)

14.05.2016 4 z 5

Děti, které přežily Mengeleho Děti, které přežily Mengeleho Eva Mozes Kor

Kniha je psaná jednoduchým jazykem, bez přílišně barvitého a podrobného líčení hrůzných scén - prostě tak, jak si situaci zapamatovalo desetileté dítě .... a tím je působivější, tím více si člověk tu zrůdnost a děs uvědomuje. Velmi silná byla pasáž o odpuštění..... no a určitě to nečtěte před spaním jako já.

13.05.2016 5 z 5

Tajemství vysmáté kozy Tajemství vysmáté kozy Shann Nix Jones

Mně se knížka líbila, také už jsem kdeco chovala a pěstovala, takže pocit hlubokého uspokojení, kdy něco vytvoříte vlastníma rukama - třeba upečete chleba nebo vypěstujete mrkev, je mi blízký. Lyrika k tomuto způsobu života, který Shann žije, určitě patří - a moc se mi líbí, jak i přes životní strasti, které se jí a manželovi nevyhnuly, zůstává optimistkou. A inspirovala mne - přebírám recept na žitný chléb, zapálené svíčky a puštěnou hudbu u společné rodinné večeře! S touto paní bych se kamarádila, mám takové lidi ráda.

04.05.2016 5 z 5

Výš než v sedmém nebi Výš než v sedmém nebi Griet Op de Beeck

Smutná, něžná, dojemná a rozhodně zajímavá knížka, která vás místy skoro rozpláče, místy přiměje k zamyšlení.

14.03.2016 4 z 5

Pomsta přílivu Pomsta přílivu Elizabeth Haynes

Tak jednu hvězdu ubral fakt, že jsem nejprve od autorky přečetla knihu "Do nejtemnějšího kouta" a ta je o třídu lepší. A druhou hvězdu ubírám za to, že toho tance u tyče a na klíně bylo v příběhu přece jen zbytečně moc na úkor košatosti děje. A jinak... celkem čtivá knížka.

10.03.2016 3 z 5

Promlčení Promlčení Jiří Březina

Ačkoliv až tak moc často detektivky nečtu, v tomto případě toho času nelituji. Dobrá detektivka, slušně vystavěný příběh.

10.11.2015 4 z 5

Tajná dcera Tajná dcera Shilpi Somaya Gowda

Ne že by se to špatně četlo.... ale jednotlivé postavy jsou vylíčeny velmi schematicky a vcelku povrchně. Stejně tak chybí hlubší vhled do indické společnosti a tento nedostatek nezachrání ani řada indických slůvek v textu, která působí spíše rušivě (navíc nejsou přeložena přímo dole na stránce, ale ve slovníčku na konci knihy, takže stále listujete tam a zpět). Takže pokud je to opravdu pravdivý příběh, rozhodně mohl být zpracován zajímavěji. Škoda.

08.11.2015 3 z 5

Ulička Apple Tree Yard Ulička Apple Tree Yard Louise Doughty

Tak už mám přečteno asi týden a stále se mi myšlenky na tuto knihu vracejí. Nakonec jsem došla k závěru, že "hrdinka" vlastně měla štěstí, že dopadla jak dopadla, protože při její zálibě v nahodilém sexu mohla narazit na někoho, kdo by si liboval nejen v něm, ale i horších praktikách a tou mrtvolou ležící v louži krve mohla klidně být ona, ne muž, který ji znásilnil. A popravdě - k ženě jejího věku, inteligence, profese a věhlasu mi toto rizikové chování prostě nesedí, možná kdyby byla hormony poplašená dvacítka - ale ne, prostě pro mne není moc uvěřitelná. Ovšem čte se to celkem dobře, úplně marné to nebude, když mne to nutí o příběhu přemýšlet už několik dní. Pokud bylo autorčiným záměrem vyvolat otázky a rozporuplné pocity, pak se podařilo skvěle.

04.11.2015 3 z 5

Matky Matky Genevieve Gannon

Kniha je bezpochyby čtivě napsána, nicméně chybělo mi tam podrobnější vykreslení období po vynesení rozsudku. Zdá se mi, jako by ve druhé půli autorka najednou nevěděla, co s tím. Samotná zápletka (prý podle skutečné události) je nepředstavitelně krutá pro obě rodiny....

17.03.2022 3 z 5

Žena, která věděla příliš mnoho Žena, která věděla příliš mnoho Michele Campbell

Nic moc..... jako by se příběh nemohl až do konce rozhodnout, jestli bude thrillerem nebo fádní romancí..... a do té se to asi překlopilo víc

21.12.2020 2 z 5

Mastičkár Mastičkár Tadeusz Dołęga-Mostowicz

Hezký, oddechový příběh, dobře se četl

31.01.2020 4 z 5

Čtení z kávové sedliny Čtení z kávové sedliny Eve Makis

Jak už psáno níže, kniha má atmosféru řeckého léta, ale přiznám, občas jsem některé stránky přeskakovala, nemá to spád a trochu mne to chvílemi i nudilo.

20.08.2017 2 z 5

Matkou ze dne na den Matkou ze dne na den Rowan Coleman

Slabší průměr, nic neočekávaného se tu nekoná, příběh naprosto předvídatelný, prostě klišé. Šestiletá holčička mluví jako dvanáctiletá, tomu se moc uvěřit nedá.

07.08.2017 2 z 5

Tam, kde ji našli Tam, kde ji našli Kimberly McCreight

Dobře vymyšlená zápletka, jen jsem se občas ztrácela v tom, kdo je kdo a také retrospektivní vsuvky mi v tom dělaly trochu binec.

05.08.2017 3 z 5