linhi22 komentáře u knih
S touhle knížkou jsem strávil hodně času, ale rozhodně toho nelituju, protože o to déle jsem mohl setrvat v podmanivé, úchvatné i hrůzostrašně době starého Egypta. Nejde o žádnou strhující akci ani plejádu překvapení - naopak, rozvážná řeč vypravěčova plyne zvolna a vyrovnaně, tak jako životodárný tok řeky Nil.
Začátek fajn, autor projevuje svůj (sic stylizovaný) nadhled a osobitý humor, ALE postupem času je stále zřetelnější křečovitá snaha o vtip, evidentně vymyšlené a upocené historky a laciné, rádoby trefné a objevné slovní obraty. Ono to vzhledem k tematické omezenosti a opakujícímu se motivu ani jinak dopadnout nemohlo
Všechno tu funguje dokonale - precizně vykreslené postavy, jejich charaktery a vývoj, specifika prostředí i jedinečná atmosféra doby. Pasáž, kdy do arény vbíhá "germánský tur", a to, co následuje (záměrně nebudu blíže popisovat), je jednou z nejvíce fascinujících knižních scén, s nimiž jsem měl tu čest. 5 hvězdiček je málo!
Hezké, hezky napsané, tklivost je tu protkána nadějí, život a ne smrt se stává obětí.
Mistrná kompozice, nápaditý jazyk, celé to působí jako napůl přeludný lyrický příběh a přitom popisuje věci tolik syrové.
Precizně napsané, ale jaksi odtažité – působilo to na mě jako řemeslně dokonalý, na dotek však chladný palác z ledu. Může to být dáno tématem a prostředím, zajisté, nicméně mi nevyhovoval ani (místy až uměle přikrášlovaný) jazyk aneb za každou cenu metafora...
Knížku předcházela spousta ód, které vyvolávaly velká očekávání. A prvních 200 stran je téměř dokonale naplnilo - jenže pak přišel rozplizlý a utahaný konec, který se z povinnosti doplazil k poslední stránce a přinesl poněkud trpké rozčarování...
Podle mě bohužel hrubě nepodařené stylisticky i věcně. Sám autor snad místy neví, co chce říct. Navíc bývá nevhodně tendenční na úkor vykreslení historické reality. Škoda, téma jinak slibné.
Dodnes jsem se nesetkal s jímavějšími a lidštějšími pohádkami. Sobecký obr spolehlivě uvede slzné kanálky do chodu :-))
Lidé z masa a kostí se v Marquézově podání stávají aktéry lidových zkazek a legend; jejich činy jsou zveličeny, aby oni sami nakonec byli ukázání jako ti nejobyčejnější, nedokonalí tvorové.
Ten moment, kdy vám pomalu dochází, o co v tomhle příběhu jde, a naskočí vám husí kůže... Pro mě vrchol detektivního žánru, který stavím výš než o něco slavnější "Černoušky".
Málokdy se mi poštěstilo číst něco velkolepějšího... Symbol doby i francouzské literatury
Jak mnozí píšou - klasika. Nadčasový klenot české literatury.
Možná škoda poněkud... odlišné, snad až přemrštěné závěrečné části, ale dílo člověka natolik osloví a zanechá tak silné dojmy (u mě přetrvávají i rok po přečtení), že si pět hvězdiček určitě zaslouží.
Pro mě jedna z nejlepších humoristických knížek, co jsem kdy četl. Úvod možná trochu zdlouhavý/bezbarvý, ale jakmile se začtete, nemůžete se dočkat, až Jima znovu otevřete – pakliže se vám tedy podaří ho odložit :)
Absolutně nechápu, jak může o Krysařovi někdo napsat, že je to oddychovka. Že je knížka krátká, neznamená, že je jednoduchá. Pro mě jeden z největších klenotů literatury té doby, jedinečná, tajemná a dost... působivá.