Locika Locika komentáře u knih

Zakázané pohádky Zakázané pohádky Alexander Nikolajevič Afanasjev

Kniha pro děti a mládež rozhodně není, jak se mylně domnívá jeden recenzent. Už název napovídá, že se nejedná o klasickou literaturu pro děti, ale o sebranou ruskou lidovou slovesnost.
Na přebalu se čtenář dozví, že se kniha "dětem v žádném případě nedoporučuje. Tyto bujné, rozmarné satiricko-erotické pohádky by bylo možné zdeúředním jazykem označit za mládeži do 18 let nepřístupné."

Proto není radno soudit žánr knihy pouze podle názvu ;)

12.03.2014 1 z 5

Štěstí přijde v neděli Štěstí přijde v neděli Gudrun Mebs

Hluboký vhled do duše dítěte... O silné dětské touze být milován a moci milovat druhého. Krásné počtení!

04.01.2014 5 z 5

Lingvistické pohádky Lingvistické pohádky Petr Nikl

Skvostná kniha, skvostné čtení...

17.07.2013 5 z 5

O mráčkovi O mráčkovi Pavel Čech

Nádherná poetická kniha Pavla Čecha, ilustrátora a spisovatele. Kratičký příběh je doplněn ilustracemi, ve kterých je znát inspirace Jiřím Trnkou. Knihu si jistě oblíbí děti i dospělí.

09.11.2012 5 z 5

Anna chce skočit Anna chce skočit Lucie Lomová

Skvěle vydařená kniha české autorky, která bravurně sestavila děj knihy i výtvarnou stránku. Vřele doporučuji pro milovníky komiksů :)

23.08.2012 5 z 5

Báječná čokoláda Báječná čokoláda Alan MacDonald

Další ze série "děsivých". Od těchto knih vím, co očekávat, takže si je vždy s chutí přečtu :)

09.02.2012 3 z 5

Z dějin české každodennosti: život v 19. století Z dějin české každodennosti: život v 19. století Milena Lenderová

Tato velice obsáhlá kniha přináší spoustu zajímavých informací ze všedního života v minulosti.

02.01.2012 4 z 5

Velká cesta Malého pána Velká cesta Malého pána Lenka Uhlířová

Propracované vyprávění s pohádkovými prvky.. velmi pěkné

02.01.2012 4 z 5

Šitíčko Šitíčko Marjane Satrapi

Skvěle napsaná a zpracovaná kniha, která velmi poutavě pojednává o osudech íránských žen.

25.12.2011 5 z 5

Špína: Smradlavá historie hygieny Špína: Smradlavá historie hygieny Monika Utnik-Strugała

Mnoho zajímavostí o hygieně, saunování, péči o tělo, vlasy, zuby. Kapitoly o používání WC napříč historií, o kanalizaci, stříhání a holení a spousta dalších hrůzných faktů.

Přikládám krátkou ukázku o trhání zubů, které prováděli v minulosti také holiči svými ostrými nástroji. Toho využíval i sám Ludvík XIV.: "Jednou mu holič spolu se zubem vytrhl i kus čelisti. Po komplikacích způsobených tímto zákrokem zůstala Králi Slunce díra v patře, a tak mu při pití teklo víno nosem."

Knížka také ukazuje, jaké dopady má chybějící kanalizace ve světě a špatná hygiena. Je zde i kapitola o rasismu, která se vlastně do celkového charakteru knihy velmi hodí.

Skvělé ilustrace, některé ovšem dost drsné :)

30.04.2024 5 z 5

Sám sobě psem Sám sobě psem Jan Venca Francke

Uvítala bych více fotografií přírody a okolní krajiny, než těch nespočet selfíček.

28.06.2022 4 z 5

Naší mamce hrabe Naší mamce hrabe Dana Hlavatá

Pohodová knížka, skvělý formát a celkové zpracování.

09.04.2022 4 z 5

Deník pražského studenta Deník pražského studenta Pavel Kos

Tohle se moc nepovedlo.

22.12.2021 2 z 5

Paměti porodní báby a další příběhy nejen z Kopanic Paměti porodní báby a další příběhy nejen z Kopanic Petr Vašina

Kdo se těší na knihu pamětí porodní báby, které by měly dle názvu knihy také převládat, bude nejspíš zklamaný. O pamětech porodní báby je v knize jen velmi malá část.

04.11.2021 3 z 5

Mikulášovy přestávky Mikulášovy přestávky René Goscinny

Super četba i pro dospělé.

16.01.2020 5 z 5

Paní Boleynová Paní Boleynová Brandy Purdy

Milostný román, červená knihovna se vším všudy... Nečekejte nijak duchaplnou četbu.

14.11.2019 3 z 5

Obrazy světa Obrazy světa Jiří Kolbaba

Moc sympatické zpracování cestovní knihy. Vedle Slovenska se podíváme hned do Etiopie nebo Antarktidy. Ve fotografiích je zastoupena i naše republika, převažují ale země jako je Indonésie, Egypt či Namibie.

07.12.2016 5 z 5

Tornáda a jiné extrémní projevy počasí Tornáda a jiné extrémní projevy počasí Michael Allaby

"Kdyby bylo možné zachytit energii jediného hurikánu a přeměnit ji v elektřinu, stačilo by to k zásobování Spojených států na tři roky."

"...člověk, který se dostane lavině do cesty - a ta může být až 800 metrů široká a řítit se rychlostí 160 km/h - má jen pětiprocentní šanci na přežití."

26.06.2015 4 z 5

Pravidla péče o dřevěné podlahy Pravidla péče o dřevěné podlahy Will Wiles

Absurdní, humorné. Moc fajn počtení.

29.03.2015 4 z 5

Vykutálené výtvarné umění Vykutálené výtvarné umění Michael Cox

Krátká ukázka z knihy jen dokazuje specifický humor těchto skvělých knih:

"Měsíčník Sběratelé umění a starožitností. Tento měsíc: Já a moje sbírka s Hermannem Göringem."
Začíná slovy:
"Sběratelem měsíce je v tomto čísle pan H. Göring z nacistického Německa. Pan Göring má opravdu báječnou sbírku evropských mistrovských děl,..."
A končí slovy:
"V příštím čísle si budeme povídat s jistým panem A. Hitlerem z Berlína o jeho neobvyklém koníčku: pan Hitler sbírá země jiných národů."

20.09.2014 5 z 5