Locika

Kniha pro děti a mládež rozhodně není, jak se mylně domnívá jeden recenzent. Už název napovídá, že se nejedná o klasickou literaturu pro děti, ale o sebranou ruskou lidovou slovesnost.
Na přebalu se čtenář dozví, že se kniha "dětem v žádném případě nedoporučuje. Tyto bujné, rozmarné satiricko-erotické pohádky by bylo možné zdeúředním jazykem označit za mládeži do 18 let nepřístupné."
Proto není radno soudit žánr knihy pouze podle názvu ;)

Hluboký vhled do duše dítěte... O silné dětské touze být milován a moci milovat druhého. Krásné počtení!

Nádherná poetická kniha Pavla Čecha, ilustrátora a spisovatele. Kratičký příběh je doplněn ilustracemi, ve kterých je znát inspirace Jiřím Trnkou. Knihu si jistě oblíbí děti i dospělí.

Skvěle vydařená kniha české autorky, která bravurně sestavila děj knihy i výtvarnou stránku. Vřele doporučuji pro milovníky komiksů :)

Další ze série "děsivých". Od těchto knih vím, co očekávat, takže si je vždy s chutí přečtu :)

Tato velice obsáhlá kniha přináší spoustu zajímavých informací ze všedního života v minulosti.

Propracované vyprávění s pohádkovými prvky.. velmi pěkné

Skvěle napsaná a zpracovaná kniha, která velmi poutavě pojednává o osudech íránských žen.

Mnoho zajímavostí o hygieně, saunování, péči o tělo, vlasy, zuby. Kapitoly o používání WC napříč historií, o kanalizaci, stříhání a holení a spousta dalších hrůzných faktů.
Přikládám krátkou ukázku o trhání zubů, které prováděli v minulosti také holiči svými ostrými nástroji. Toho využíval i sám Ludvík XIV.: "Jednou mu holič spolu se zubem vytrhl i kus čelisti. Po komplikacích způsobených tímto zákrokem zůstala Králi Slunce díra v patře, a tak mu při pití teklo víno nosem."
Knížka také ukazuje, jaké dopady má chybějící kanalizace ve světě a špatná hygiena. Je zde i kapitola o rasismu, která se vlastně do celkového charakteru knihy velmi hodí.
Skvělé ilustrace, některé ovšem dost drsné :)

Uvítala bych více fotografií přírody a okolní krajiny, než těch nespočet selfíček.

Kdo se těší na knihu pamětí porodní báby, které by měly dle názvu knihy také převládat, bude nejspíš zklamaný. O pamětech porodní báby je v knize jen velmi malá část.

Milostný román, červená knihovna se vším všudy... Nečekejte nijak duchaplnou četbu.

Moc sympatické zpracování cestovní knihy. Vedle Slovenska se podíváme hned do Etiopie nebo Antarktidy. Ve fotografiích je zastoupena i naše republika, převažují ale země jako je Indonésie, Egypt či Namibie.

"Kdyby bylo možné zachytit energii jediného hurikánu a přeměnit ji v elektřinu, stačilo by to k zásobování Spojených států na tři roky."
"...člověk, který se dostane lavině do cesty - a ta může být až 800 metrů široká a řítit se rychlostí 160 km/h - má jen pětiprocentní šanci na přežití."

Krátká ukázka z knihy jen dokazuje specifický humor těchto skvělých knih:
"Měsíčník Sběratelé umění a starožitností. Tento měsíc: Já a moje sbírka s Hermannem Göringem."
Začíná slovy:
"Sběratelem měsíce je v tomto čísle pan H. Göring z nacistického Německa. Pan Göring má opravdu báječnou sbírku evropských mistrovských děl,..."
A končí slovy:
"V příštím čísle si budeme povídat s jistým panem A. Hitlerem z Berlína o jeho neobvyklém koníčku: pan Hitler sbírá země jiných národů."