lordchaos
![25 tajemství Prahy 25 tajemství Prahy](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397115/25-tajemstvi-prahy-5ne-397115.jpg?v=1544683949)
Kniha se mi líbí, je hezky zpracovaná a přináší pro mě nové informace. Přesto mám několik výhrad. Rozhodně bych přivítal nějaké citace… Kde se co autor dočetl, odkud čerpá… Některé informace se napříč kapitolami opakují (to není třeba nezbytně považovat za chybu- opakování matka moudrosti). Horší už je to na straně 46, kde autor píše, že Juditin most nechal postavit Vladislav I. Nejsem historik, nevím, zapamatuji si a čtu dále. V následující knize Nová tajemství Prahy, do které se pouštím hned po přečtení první, je však na straně 17 uvedeno, že Juditin most nechal postavit Vladislav II. na počest své manželky. „Ejhle!“ zarazím se. Nepsal autor v předchozí knize něco jiného? Listuji a pak googlím, abych se dozvěděl, která ze dvou informací je vlastně ta správná. On to může být jen překlep, ovšem kolik takových chybiček či překlepů, u nichž už nebudu mít takové štěstí a prostě si jich nevšimnu, ještě může v knize být?
Suma sumárum kniha se mi líbila. Strávil jsem s ní u lampičky moc příjemné sobotní odpoledne v koutečku pražského bytečku a byl jsem rád, že mám i knihu následující, po které jsem ihned sáhnul. Čte se to a prohlíží opravdu hezky a lehce.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Soumrak bohů Soumrak bohů](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176595/vrana-soumrak-bohu-CMa-176595.png?v=1651874381)
Že to je moc přímočaré? Jednoduché? No a?! Tady to sedí jak... můj klobouk. Výborná kresba, hutná atmosféra. Zima, sníh, pomsta a smrt. I vyvolená rasa musí někdy zaplatit nejvyšší cenu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Drákula Drákula](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400747/drakula-Dfq-400747.jpg?v=1571127033)
Kdo má rád Coppolův film, bude se mu líbit i Mignolův komiks. Akorát si nejsem zcela jist, zda výsostně ocení i uctívači Stmívání.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tak už jsem tady s tím vápnem, pane Werichu Tak už jsem tady s tím vápnem, pane Werichu](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40424/tak-uz-jsem-tady-s-tim-vapnem-pane--OPD-40424.jpg?v=1545395441)
Byl jsem až překvapen, kolik zásadních a neprovařených informací o Janu Werichovi lze v této útlé knížečce najít. Ideální na vhodných místech proložit TV pořady: Co tomu říkáte, pane Werich? a Přiložte životopis. Pak je to úplně plastické.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Z neznámého světa a další příběhy Z neznámého světa a další příběhy](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378569/z-neznameho-sveta-a-dalsi-povidky-kpZ-378569.jpg?v=1524994545)
Mám rád Lovecrafta a nyni už i Krieka*!
Nádherná pečlivá kresba. Komorní atmosféra s trochou tajemna i příjemného napětí. Škoda jen, že byla, ačkoli jsem ji ochutnával velice pozvolna a mazlil se s ní hodně pomalu, tak rychle přečtená.
*Dle informací z nakladatelství se (snad ještě letos) můžeme těšit na jeho další komiks.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nová tajemství Prahy Nová tajemství Prahy](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425151/nova-tajemstvi-prahy-hCH-425151.jpg?v=1573153188)
Protože se mi líbila první kniha, pořídil jsem si i další. Některé informace se napříč knihou (i s knihou předchozí) opakují, což mi zas tak úplně nevadí. Aspoň je paměť více fixována! Rozhodně bych ale přivítal nějaké citace… Kde se co autor dočetl, odkud čerpá… V předchozí knize (viz můj komentář) jsem narazil na drobnou nesrovnalost, která by se dala považovat za překlep, nicméně zde jsem byl nemile překvapen mnohem více. Konkrétně v kapitole o úhoři Pepíkovi. Příběh znám z vyprávění Jana Wericha (Táto povídej) a sám jsem si pak zjišťoval, jaký úhoř dnes v kašně žije. Pepík I., který pamatoval malého Jeníčka W., již v kašně nežije (uhynul 1976), googlením jsem dospěl k informaci, že v současné době kraluje v kašně Pepík III. (Pepík II. uhynul, pravděpodobně z důvodu častého stěhování, již v roce 2005). Autor tedy v knize mylně uvádí, že v současnosti v kašně žije Pepík II.
Stejně jako u první knihy se ptám, kolik takových chybiček, kterých si nepovšimnu, v knize ještě je? U knihy, jistě s láskou k Praze připravované, to zamrzí. Další si však přesto zakoupím, neboť tomu fandím;.-)
Pozn. 1: V komentářích jsem často narazil na chválu fotografií pohřební tramvaje. Kdo čte knihu (a popisky obrázků) pozorně, zjistí, že se jedná o ilustrace.
Pozn. 2: Na straně 86 je vlevo dole pod obrázkem uvedeno: „Astronomická věž Klementina byla postavena v roce 1722 do výšky 68 metrů. Pracovali zde například Tycho Brahe, Johannes Kepler nebo Tadeáš Hájek z Hájku.“ Kdo se podívá na životopisná data zmíněných vědců, zjistí, že by bylo mnohem smysluplnější napsat, že pánové pracovali v Klementinu. Aby to nevyvolávalo dojem, že pracovali ve věži, která v době jejich života ještě nestála.
Suma sumárum kniha se mi líbila. Strávil jsem s ní u lampičky moc příjemné sobotní odpoledne v koutečku pražského bytečku a sáhnul jsem po ní ihned po přečtení knihy předchozí. Čte se to a prohlíží opravdu hezky a lehce. Zbývající dvě knihy z této série jsem si pak vzápětí také objednal.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Smutek nás pozůstalých Smutek nás pozůstalých](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178864/zivi-mrtvi-9-smutek-nas-pozustalych-178864.jpg?v=1382255783)
Oddechovější díl. Nicměně, kdo už má se zombíky (a lidmi) trochu zkušeností, ví, že nic netrvá věčně...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Potápěč Potápěč](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464224/potapec-yoa-464224.jpg?v=1611836559)
Kristovy roky na krku a jak se postavit k minulosti, přítomnosti a potažmo i budoucnosti? Komorní příběh, který se neodehrává ani tolik v podvodních hlubinách, jako spíše v hlubinách vlastního já a tíživých vzpomínek ukrytých v podvědomí. Originální ilustrace, které (možná to je umělecký záměr), na mě občas působily skoro až odfláknutě (nebo minimálně kreslené rychlou rukou). Konec může vyznít jako dobrý i jako špatný, záleží na tom, jaký má konkrétní čtenář pohled na svět.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Písně Karla Kryla od A do Ž Písně Karla Kryla od A do Ž](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203965/pisne-karla-kryla-od-a-a-do-z-203965.jpg?v=1398021079)
Vynikající počin! Kompletní noty, akordy i texty. Stačí vzít do ruky sladké dřevo..., ale ani klavír či flétna nezní špatně. Kdo miluje Kryla, ví, že v jeho tvorbě není špatných písní.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Košík plný hlav Košík plný hlav](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515184/kosik-plny-hlav-lvt-515184.jpg?v=1681849974)
Nemám co vytknout, vše skvěle ladí dohromady a nic nikde nedrhne. Trocha ironie, špetka napětí a sem tam nějaké to překvapení. Za mě nejlepší Hillův komiks. Přímočařejší a vzdušnější než série Zámek a klíč, která je sice z mého pohledu nadprůměrná, ale tohle mi sedlo stoprocentně.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pověsti z kraje pod Vladařem Pověsti z kraje pod Vladařem](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254852/povesti-z-kraje-pod-vladarem-254852.jpg?v=1435083950)
Nejsem sice z autorova kraje, ale ona ta naše vlast není zase tak veliká, aby se jeden nemohl někam zajet podívat. Vzhledem k tomu, že mám rád pověsti a velice se mi líbí styl D. Nesnídala, nemohu knihu hodnotit jinak než navýsost kladně.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tutanchamon: Století záhad a objevů Tutanchamon: Století záhad a objevů](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497110/tutanchamon-stoleti-zahad-a-objevu-j2p-497110.jpg?v=1654769181)
Když jsem viděl M. Bártu hovořit v Dobrém ránu na Čt 1, řekl několik zajímavých informací, které mě na knihu okamžitě nalákaly. Jak i sám v pořadu zmínil, jednalo se zrovna o informace nejzajímavější. Na knize je trochu znát (autorem přiznaný fakt), že je sestavená z více původně samostatných částí. Obrazový doprovod velice povedený. Koupě knihy určitě nelituji a i po přečtení (zhltání) zůstává na čestném místě v mé knihovně.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Byla jsem doktorkou v Osvětimi Byla jsem doktorkou v Osvětimi](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427751/byla-jsem-doktorkou-v-osvetimi-y40-427751.jpg?v=1575674619)
O knihách tohoto typu je těžké napsat, že kniha se mi líbila, neboť slovo líbit se nejde vůbec dohromady s hrůzami v ní popisovanými. Přesto je dobré a poučné si ji přečist.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zlovolné bytosti Zlovolné bytosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453921/zlovolne-bytosti-mFn-453921.png?v=1601034483)
NČ psát umí, místy velice obrazně a živě. Ovšem v okamžiku, kdy postavy začínají jednat, jakkoli je to vlastně v rámci žánru žádoucí, příliš zhovadile, začne být průhledné, kam to asi tak celé směřuje. V tu chvíli si řeknu "škoda", mohlo to být ještě daleko lepší. U balad bych se asi srovnání s Erbenem vyhnul, v autorčině veršotepectví jsou ještě cítit určité řemeslné rezervy (pokud to není umělecký záměr). Nicméně Erbenovy básně ve mně rezonují i po letech a stále si dovedu vybavit jejich silné momenty. Zde zhruba po měsíci od přečtení knihy zjišťuji, že v mé paměti zůstala pouze novela - z básní ani Ň.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Skrytá tajemství Prahy Skrytá tajemství Prahy](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456292/skryta-tajemstvi-prahy-Y5E-456292.jpg?v=1634328769)
Tradičně se mi libí fotografie a formát knihy, ale tento již v pořadí třetí díl, byl pro mě nejméně zajímavý. V předchozích dílech to na mě působilo více úderně. Taková bonboniéra drobných laskomin. Asi mi prostě více vyhovoval formát zejména kratších textů obohacených hezkými obrázky. Zde hezké obrázky zůstaly, ale témata mi nepřišla tolik zajímavá (to může být samozřejmě jen můj problém), ovšem především čtivo celkově působilo spíše učebnicově. Nicméně, i tak jsem rád, že někdo takové věci píše a vydává, naše Praha umí být hodně krásná, tajemná i zajímavá a občas je velice osvěžující vypadnout z její šedé každodennosti a okoukaných ulic, nebo se na ty okoukané ulice podívat novýma očima. Minimálně k tomuto účelu slouží knihy Davida Černého výborně!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Matka Matka](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491337/matka-sberatelska-verze-m6F-491337.jpg?v=1657617736)
(SPOILER) Skvělé sci-fi! Kresba, atmosféra i příběh super. Zejména tedy část příběhu v samotné lodi. Konec má sice tak trochu americký nádech, ale celkový dojem nezkazí.
![Wild West: Kniha 1 a 2 Wild West: Kniha 1 a 2](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491359/wild-west-i-ii-Lt0-491359.png?v=1645986432)
Příběh není nijak extra složitý, ani nenutí k hlubšímu zamyšlení, ale je to skvěle vykreslený (i nakreslený) divoký západ se vším všudy a v nádherných barvách. Další knihu mám určitě na mušce.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Embéčkem kolem světa Embéčkem kolem světa](https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88354/embeckem-kolem-sveta-88354.gif?v=1315855576)
No, nebylo to špatné, ale ani úplně vynikající. Dost bude záležet na tom, kdo to čte. Embéčko bylo součastí mého dětství. Jako mnozí jiní jsme s ním jeli s rodiči do Německa či do Jugoslávie. Náš vůz byl dokonce svařen ze dvou kusů. Táta s ním strávil mnoho hodin při pravidelné údržbě i drobných opravách (jako je např. generálka motoru). Náhradních dílů jsme s sebou možná vozili více než vlastních zavazadel. Přesto (a možná i trochu proto) nás Škodovka nikdy nikde nenechala. Ve světle těch nostalgických vzpomínek, mi přišla upřímnost vztahu obou mladých mužů k vozu sporná. Působilo to celé špíše na efekt. Jedeme Embéčkem kolem světa a koukejte, jak jsme hustý! Také mě asi trochu dráždilo i jejich neumětelství. Od knihy napsané v současnosti a nazvané Embéčkem kolem světa bych čekal více toho Embéčka a méně toho Já (My). Samozřejmě je to jen můj dojem.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Divoši Divoši](https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78270/divosi-iUq-78270.jpg?v=1489655939)
Skvěle zpracované. Vhodné nejen pro milovníky časů našich slovutných cestovatelů, ale pro všechny čtenáře, co ocení příběhy, které psal sám život! Vynikající je i textová a fotografická příloha uzavírající celý příběh, jehož dávné stopy vedou až do součanosti. Více už ovšem raději prozrazovat nebudu. Směle se ponořte do příběhu...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Caravaggio Caravaggio](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435491/caravaggio-EQt-435491.jpg?v=1584117034)
Skvělá kresba a k tomu jako bonus trocha informací ze života známého umělce!