lucie5197 lucie5197 komentáře u knih

Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

(SPOILER) Tak takhle byla rozhodně nejlepší z těch tří. Dokzala navodit atmosféru, chvilkama to působilo i celkem strašidelně, sympatické postavy a zvládla jsem jí za den, takže rozhodně čtivá od začátku. Nadšení mi vydrželo téměř do konce..ale ten konec mi to celé zkazil. Darcy zřejmě miluje dobré konce a pohádky, tohle už bylo absurdní, čekala jsem že na závěr udělá ještě ze všech zlých přízraků neškodné a kamarádské duchy a budou všichni spolu žít štasně navěky věku. Asi bych byla i spokojenější kdyby nechala zabít všechny postavy, potvrdilo by to žánr a konečně by se vymanila z té podobnosti s předchozíma knihama. Poučení na závěr, když stařenku oběsíte, přetáhnete po hlavě a párkrát podpálíte.. nic se neděje, ona stejně obživne.

29.06.2020 3 z 5

Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Zatím mám pocit, že autorka je lehce přecenovana. Všude čtu a slyším chválu, ale upřímně..byl to takový průmer. Rozhodně o něco lepší, než Tajmeství, ale opět bych to nenazvala hororem, snaha sice byla, ale tu atmosféru to jaksi nedokáže naladit. Je to celé takové ploché, nedotažené. Když už máte pocit, že se konečně začtete a rádi se k tomu vracíte, tak je konec, který je mimochodem opět až moc růžový a ideální. Tak snad ten další díl překvapí.

26.06.2020 3 z 5

Temné vábení Temné vábení Loreth Anne White

Knihu jsem si pořídila na základě velice pozitivních ohlasů a tedy byla jsem zklamaná.
Autorka píše celkem dobře, je to i poměrně čtivé, ale zároven nic, co byste nečetli už tak stokrát. Od chvíle co se Tori dostane do rukou kniha je vám jasná hlavní zápletka a i když jsem do poslední chvíle doufala v nějaký zvrat, tak jsme se bohužel nedočkala. Postrádala jsem napětí a to byl důvod proč mi tuhle knihu trvalo příšerně dlouho dočíst, nebylo nic, co by mě k tomu tolik lákalo. Charaktery postav mi nepřipadali zrovna moc propracované, bylo to takové povrchové seznámení a romantické části nevynahradili postrádající rafinovanou zápletku. Za mě průměr a nejspíš nezkusím od autorky nic dalšího.

30.12.2022 3 z 5

Popravčí Popravčí Chris Carter

Na úvod přiznávám, že jsem knížku nedočetla a nemrzí mě to. Carter je autor pro nenáročné čtenáře, který jede furt dokola stejnou šablonu, která hodně rychle omrzí, protože to nemá vlastně co jiného zachranovat. Robert je samozřejmě vykreslen jako nejlepší detektiv vůbec, se vším tím stereotypem, naopak jeho kolega je naprosto k ničemu, ten je tam totiž jen na to aby mohl pokládat hloupé otázky a Hunter se tak mohl vytáhnout a chytře odpovědět. Bohužel to postrádá i jakoukoliv promyšlenou zápletku, tady se autor vše snaží zakrýt brutalitou. A aby toho nebylo málo, tak stylistická stránka je taktéž bídná, těžko říct, zda je vina více autora, nebo překladatele. Tak či tak je pro mě Carter jedno velké zklamání a tři jeho knihy mi bohatě stačily.

09.01.2022 1 z 5

Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

Žánr horor či dokonce thriller na tuhle knihu opravdu nesedí, je to taková průmerná pohádka, kde po pár stránkách už nějak tušíte co se bude dít.. i přesto, že se pokusí vás to párkrát zmást. Nebylo to úplně špatné, ale ani nic, co byste si chtěli přečíst znovu. Hlavní postava byla neskutečně důvěřivá a naivní a konec této knihy vyloženě románový. Doufám, že nebudu zklamaná z těch dalších dílů.

25.05.2020 2 z 5

Bird Box Bird Box Josh Malerman

Je to jedna z knížek na kterou se těšíte a nejraději byste ji dali za jedno odpoledne, rozhodně napínavá se zajímavým příběhem, tím že není ani moc dlouhá, tak nehrozí žádné nudnější pasáže, alespon já se nenudila. Film jsem ještě neviděla, ale určitě mrknu. Menší výtka, že jsem celou knihu doufala v nějaké větší odtajnění těch bytostí a důvodu toho všeho.. nebo alespon co se stalo Garymu. I tak jsem ale spokojená.

17.05.2020 4 z 5

Strach Strach Jozef Karika

Po delší době mě nějaká kniha pohltila a vlastně jsem jí zvládla bez větších přestávek, což je rozhodně plus. Líbila se mi ta mrazivá atmosféra a chvilkama jsem opravdu měla strach, ale musím říct, že se to týkalo převážně první poloviny knihy.. v druhé polovině už jsem byla více zmatenější a více jsem vnímala nedostatky.
Přijde mi, že autor občas s tím strachem a atmosférou tlačí na pilu.. některé části jsou jak vystřižené z amerických béčkových hororů, například ta část v domově důchodců. Hlavní postava je nesympatická a obecně všechny postavy tam se mentálně zasekli v těch 8 letech a co jsem nepřekousla, je ten chaotický konec.. působí to tak, že i sám autor už se v tom nevyznal a jeho nadšení odpadlo, tak prostě něco sesmolil. Škoda..mělo to potenciál a pak se z toho začala stával amatérská povídka žáka základní školy. I tak hodnotím o něco výš, protože za poslední dobu, to byla jedna z těch lepších.

19.04.2020 3 z 5

Kurátor Kurátor M. W. Craven

Půjdu tak trochu proti proudu. Předchozí dvě knihy mě poměrně bavily, tato mi přišla výrazně slabší. Na můj vkus až moc nudných míst a to i ve druhé části knihy, bylo to takové nezáživné i když se tam autor snažil vmísit co nejvíce šokujících odhalení, nějak to nefungovalo.
Navíc už mám delší dobu pocit, že autor úplně neumí uchopit charakter Tilly. Chápu, že z ní má být něco jako milejší Sheldon, ale mne jako postava nepřijde moc uvěřitelná. Její "zvláštnost" je tam znázorněna převážně tím, že oslovuje lidi celým jménem a titutem a za počítačem dokáže téměř vše. Jinak je její chování místy infantilní paradoxně, když někomu něco vysvětluje/přednáší je z ní naprosto "normální" bytost (ač to zní téměř urážlivě). Tenhle model dvou detektivů je už téměř mainstream detektivek - ve smyslu geniálního bručouna, popřípadě alkoholika a mladší trochu divné a ještě geniálnější kolegyně. Akorát z těch všech je to tady asi nejslabší

26.04.2023 3 z 5

Obětina Obětina Sharon J. Bolton

Tora mi byla od začátku sympatická, což je velký plus pro příběh. Ze začátku jsem si říkala, že se to zdá být poměrně předvídatelné i když napínavé, nakonec mi to vůbec nevadilo, sice jsem ty konkrétní postavy podezírala, ale svým způsobem to tak bylo úmyslně psané. Nebyl to typ knihy, ve které by měl hlavní pachatel/pachatelé šokovat, důležitější bylo rozuzlení samotného příběhu a to se ukázalo být jako zajímavý námět, tak proč ne. Konec lehce překombinovaný, ale jsem spokojená a určitě se u této autorky zdržím. :)

29.03.2023 4 z 5

Zmizela v mlze Zmizela v mlze Michaela Klevisová

Jako vždy Klevisová perfektně zvládla vykreslit atmosféru prostředí a jednotlivé charaktery postav, což je důvod proč se tak těším na její další knihy. Jen mě trochu u jejích knih mrzí, že napětí odpadává ještě před koncem i když vlastně je vše logicky zodpovězené a nezůstávají otázky. Takže je to možná jen můj problém, zřejmě nedokážu přijmout oddechovou knihu :D

15.06.2022 4 z 5

Feminismus je pro každého Feminismus je pro každého Chimamanda Ngozi Adichie

Toto je velice výstižná a úderná knížečka/esej/přednáška, kterou bych vřele doporučila přečíst všem. Myslím, že spousta z nás některé situace zažila, zažívá a zažívat bohužel bude, protože stále velké množství lidí výraz "feministka" vnímá jako něco zlého, agresivního a skoro až sprostého a pravděpodobně je pro ně bezpečnější si to dále myslet, než se opravdu zajímat a přemýšlet. Je sice pravda, že autorka pochází z trochu jiné části světa, jiné kultury..ale je naprosto mylné a naivní přepokládat, že my jsme na tom snad o něco lépe, než třeba v USA. Vlastně naopak. A pokud i po přečtení má někdo stejný pohled a žije v představě že feministka je vlastně zahořklá, neatraktivní žena, které vlastně nic jiného nezbývá, tak by se měl spíše zamyslet sám nad sebou a tam hledat problém. Já budu dál věřit a doufat, že se někdy dostaneme do toho bodu, kdy být feministou/feministkou bude naprosto přirozená věc, bez všech negativních konotací.

17.02.2022 5 z 5

Má mě rád, nemá mě rád Má mě rád, nemá mě rád Sally Thorne

Má první letošní knížka, což je důvod proč budu poměrně mírná v hodnocení. :D První jsem tedy viděla film, ten se zdál jako milá oddechovka, tak jsem sáhla po knize. Neočekávala jsem nic úžasného, spíše naprosto nenáročného ke zkouškovému období. Pravděpodobně jsem měla zůstat u filmu, čímž i trochu odrazuji ty, kteří mají po filmu představu, že kniha bude lepší a plná detailů, které se nevešli. Nedělejte to. :D Osobně mi kniha pokazila dojem z hlavních postav, bylo tam sice několik jiskrných momentů, ale zbytek byli slaboduché dialogy, které často nedávali moc smysl. Z Joshe, který se ze začátku mohl zdát jako okouzlující chlap, ve kterém toho určitě bude více dobrého, se vyklubal spíše případ pro psychiatra. A ze sympatické Lucy se stala nesympatická, povrchní holka, která jakmile vidí náznak břišáků, tak ztrácí kontrolu a je z ní tak trochu magor. Nenáročnost to každopádně splnilo, ale zrovna velký dojem nezanechalo.

04.01.2022 2 z 5

Kniha života Kniha života Deborah Harkness

První dva díly mě bavily, ale tohle byla teda slátanina. Nechápu jak se autorce povedlo to tak hrozně zvorat. Neskutečně překombinované, chaotické a nelogické..jakoby autorka sama zapomněla o čem vlastně psala v předchozí kapitole, hlavně tam Dianě nasázet co nejvíce schopností.. už jí snad chyběla jen neviditelnost.

27.09.2021 2 z 5

Zamkni poslední dveře Zamkni poslední dveře Riley Sager (p)

Už dlouho jsem nezažila ten pocit, kdy po dočtení knihy jen užasle zírám na poslední stranu a říkám si ,,wow". Ted se to Sagerovi fakt povedlo. Jeho pokrok je vážně úžasný, když si vezmu první knihu, která proti tomuhle byla slabší odvar, nenadchla neurazila.. Druhá byla naopak skvělá o to více jsem se bála zklamání z této, ale fakt předčila i tu. Od začátku do konce napínavá, vůbec jsem jí nechtěla pustit z ruky a s menšíma pauzama jsem jí dala za jeden večer. Opravdu strhující, jsem zvědavá zda jí letos něco překoná.

11.01.2021 5 z 5

Poslední lež Poslední lež Riley Sager (p)

Po přečtení Poslední dívky, která sice nebyla špatná, ale také nic světoborného, jsem očekávala spíše průmer, ale jsem mile překvapena a mám radost, že po delší době uděluji plný počet! Zhltla jsem jí za jedno odpoledne, od první strany mě nadchla a držela v napětí.. V podstatě jsem si tam nebyla u nikoho úplně jistá, zda není tím pachatelem až do poslední strany, začínám se těšit na autorovo další počin.

20.05.2020 5 z 5

Nezapomenutelná cesta Nezapomenutelná cesta Nicholas Sparks

Film patří mezi jeden z mých oblíbených a v tomto případě je to jedna z těch vyjímek, kdy filmové zpracování předčí i samotnou knihu. Nedá se ale Sparskovi upřít, že prostě umí. Je to něco jiného, než všechny podobné romány a podobné citové "ždímače". Sparks píše s citem, čtivě, poutavě a umí to se slovy. Což se bohužel o většině autorů tohoto žánrů říct nedá. Faktem zůstáva, že veškeré filmové zpracování jeho knih mu lehce šlape na paty. Možná bych to celé vnímala jinak, kdybych si to první přečetla, ale takto mám více zažité postavy z filmu. Landon je sice prezentován jako takový ten náctiletý namachrovaný floutek, ale filmu má jakési kouzlo, charisma.. a donutí vás to vidět v něm i něco více.. Kdežto v knize je to taková nevyzrála, nerozhodná nijaká postava, narozdíl od Jamie, která je oproti němu zase na úplně jiné úrovni, ale celou knihu si vlastně říkate, jak moc se k sobě nehodí a jak moc je ta celá situace neuvěřitelná. I tak se mi to četlo dobře i bych ocenila více stran.

04.05.2020 3 z 5

V kleci V kleci Ellison Cooper

Já tuhle knihu prostě nedávám, dala jsem jí hned dvě šance, ale po půlce jsem to zavřela. Iritující hlavní postava, která má být sice geniální agentka a neuropsycholožka, působí slaboduše, nerozhodně a celkově nezajímavě.. i když se o to fakt snaží. Je to takový nevydařený stereotyp hlavní vyšetřovatelské postavy, který až moc tlačí na pilu. Celkově mi nesedl způsob psaní, hloupé dialogy a opakující se výrazy. V tomhle případě budu vinit autorku i překladatele. Takhle kniha je takový ukázkový příklad toho, že prostě dobrej příběh nestačí, když chybí ten hlavní um.

17.01.2021

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Asi jako většině zdejších mne k přečtení donutili převelice pozitivní recenze, né úplně oprávněné dle mého, ale věc vkusu samozřejmě.
Nevím zda jsem k tomu přistupovala s až moc velkým optimismem, nebo to prostě fakt nebylo až tak dobré. Ale vážně jsem zklamaná, neříkám že to bylo špatné, ale neměla jsem zrovna potřebu se ochuzovat o spánek a problém knihu zavřít. Příběh postrádá jiskru, chemii postav a hlavně originalitu. Proč ta potřeba furt recyklovat staré náměty? U přebírání hrachu jsem měla tendenci protáčet oči, to fakt nebyla autorka schopná vymyslet něco lepšího, než vykrádání pohádek? Jakoby nestačila ta předvídatelnost sama o sobě.

Samotné postavy byly nedotažené, ploché.. nedokázala jsem se vžít do hlavní hrdinky, protože prostě neměla žádný hlubší charakter. Mužská dvojice zase příšerné stereotypní.. "zvíře" Tamlin, který je vlastně od začátku jasnej kladas se samozřejmě okamžitě zamiluje do jinak téměř se neprojevující lidské holky, ale už předem je jasné, že chlapec bude mít hned několik red flagů. Naopak "zlej" Rhys ač vykazující majetnické sklony bude mít srdce na správném místě a plno bolístek k tomu.
No upřímně, je to na úrovni průměrné fanfiction, ale můj počáteční optimismus mě donutil si koupit i druhý díl, takže at to u kotlíku stojí za to!

07.10.2024 3 z 5

Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

(SPOILER) Zdejší recenze mě navnadili a tedy jsem do toho šla s větším očekáváním. Asi proto pocituji určité zklamání.
Kniha nebyla vůbec špatná, četla se dobře natolik, že jsem jí přečetla za pár hodin.. jen jsem opravdu doufala, že jsem konečně natrefila na horor a že pocítím nějaké to mrazení, ale spíše to byla taková kvalitnější Darcy. Od začátku jsem nějak předpokládala, že ve skutečnosti bude spíše problém na straně rodičů, tento konkrétní závěr byl nečekaný, jen né úplně šokující. Obrázky k tomu byly příjemné zpestření. Dala bych spíše 3,5*

04.05.2023 4 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Po přečtení Strachu a nedočtení Tmy jsem byla poměrně skeptická, Trhlinu mám totiž na seznamu už poměrně dlouho, ale nakonec jsem byla příjemně překvapená. Začátek byl slabší, myslím že za to hlavně mohl dost nesympatický Igor, ale postupně se to zlepšovalo, dostávalo to atmosféru. Dokonce jsem to místy prožívala s nimi i s tím podivným mrazením. Mystifikací jsem si poměrně jistá, v jiném případě by to nebylo pro autora až tak těžké ověřit. Stejně tak Igor měl k dispozici historii ve skypu, ke kterému přece nepotřeboval telefon, tam by si mohl ověřit, zda s nějakým Davidem byl v kontaktu. Spíše jsem si pohrávala s myšlenkou, že měl Igor rozdvojenou osobnost, od začátku působil duševně nevyrovnaně, těžko říci zda jen vinou drog.
Nešlo sice o žádné velké knižní boom, ale nebylo to špatné. Téma má potenciál, jen škoda, že nebyl dostatečně využit.

16.11.2022 3 z 5