lusila lusila komentáře u knih

Zlodej Zlodej Arpád Soltész

Zaujala od prvej strany po poslednú. "Okradnúť zlodeja je trestný čin, ale nie hriech."

07.03.2022 5 z 5

Sully - Zázrak na rieke Hudson Sully - Zázrak na rieke Hudson Jeffrey Zaslow

Raz som iba tak prepínala televíziu a zaujal ma dokument o pilotovi, ktorý pristál na rieke so všetkými pasažiermi. Keď som túto knihu uvidela i u otca na stole, potešila som sa, že sa dozviem viac. Viac som sa síce dozvedela, aj keď nie o samotnom lete/ ten bol dosť podrobne zrekonštruovaný v dokumente/, ale akosi som mala z textu pocit takej formálnosti. Akoby sa rozprávanie viedlo pred značkou "pozor, bude to čítať verejnosť".

13.02.2022 3 z 5

Na šťastie sa nezabúda Na šťastie sa nezabúda Sophie Jenkins

Svieži oddychový príbeh.

24.01.2022 3 z 5

Dokonalá podoba Dokonalá podoba Tana French

Začiatok rozvláčny a vyšetrovanie dosť nelogické, stred celkom zaujímavý až po odhalenie, ďalej to bola len nuda.

18.12.2021 3 z 5

Chrobák slečny Bensonovej Chrobák slečny Bensonovej Rachel Joyce

Príbeh pobavil.

20.11.2021 5 z 5

Prezident – dvadsať dní na prežitie Prezident – dvadsať dní na prežitie Andrej Kiska

Ak niekto očakáva , že v tomto fiktívnom príbehu nájde bývalého prezidenta-autora, bude sklamaný. Toto nie je autobiografia, je to fiktívny príbeh z prostredia prezidenta ako takého. Nájdete tam ako sa dodržiava protokol, ako jedná prezident, s kým sa radí a určité možné scenáre politických "hier". Mne skôr vadilo používanie zdrobnenín krstných mien dospelých postáv. A že sa jedná o fikciu, to spoznáte v závere knihy.

11.11.2021 4 z 5

Šesť príbehov Šesť príbehov Matt Wesolowski

Pekná obálka. A áno, je to niečo nové, podcasty. Ale pre mňa osobne nič hrôzostrašné, alebo ohurujúce. Možno tí, čo nikdy neboli v prírode sami, sa budú báť.

09.11.2021 3 z 5

Tigrova žena Tigrova žena Téa Obreht

Magický realizmus ako má byť. Autorka je skvelá rozprávačka, pochmúrne situácie po vojne sú popretkávané takmer rozprávkovými príbehmi-o mužovi, čo nemohol zomrieť, či žene, ktorú považovali za manželku tigra.

09.11.2021 5 z 5

Dom na kopci Dom na kopci Juraj Thal

Dobrá detektívka, aj keď od polovice sa mi zdal dej dosť uponáhľaný.

06.11.2021 4 z 5

Světla jihu Světla jihu Nina George

Príjemná a pokojná atmosféra sála z tejto knihy. Príbeh okorenený magickým realizmom a rozprávačom je nezvyčajne-láska. Chýbalo mi tam však kúsok niečoho "neučesaného".

22.10.2021 4 z 5

Mačací kožuch a ťava pri Čínskom múre Mačací kožuch a ťava pri Čínskom múre Dominika Sakmárová

Tak toto ma pobavilo aj poučilo zároveň. "My sme mysleli, že ste vyspelí..." Ja som si to donedávna o Číňanoch a Thaiwancoch myslela tiež.

16.10.2021 5 z 5

Detektívne príbehy otca Browna Detektívne príbehy otca Browna Gilbert Keith Chesterton

Nie zlé, ale Sherlock je Sherlock. Seriálová podoba podľa týchto príbehov ma bavila viac.

07.10.2021 3 z 5

Tanec smrti Tanec smrti Igor Šabek

(SPOILER) "Zbieram čas. Fascinuje ma jeho neúprosnosť. Chcel by som byť ako on. Objektívny a tak trochu večný."
Kniha Igora Šabeka, vyštudovaného historika, ktorý sa zameriava na dejiny minojskej civilizácie z doby bronzovej na Kréte a vo východnom Stredomorí, dýcha aj už spomínanou históriou. A nielen to. Po dočítaní príbehu som sa zamyslela a veru nič podobné som zatiaľ nečítala. Očakávala som niečo iné, niečo, čo už poznám. Namiesto toho som dostala príbeh plný prekvapení a nezvyčajných postáv z neobvyklého prostredia.
Kniha je rozdelená do troch častí- Čajkiho dedičstvo, Nikovo dedičstvo, Poseho dedičstvo.Nechýbajú ani vysvetlivky.Na začiatku a konci príbehu sa nám prihovára Zberateľ. A v jeho spise nájdeme celý príbeh.
Hlavnou postavou je mladý Niko, ktorého opustili rodičia a jeho stará mama, ktorá sa ho ujala, zomrela. Tak sa dostáva na ulicu, vyštudovaný, no bez práce, naivný, zmätený v pocitoch. Ako víla vstupuje do jeho života stará pani, ktorá mu ponúkne bývanie, výmenou za starostlivosť o ňu. Zdá sa, že všetko je na dobrej ceste, Niko si nachádza prácu a po smrti starkej, má prvý vlastný domov. Svoj "hríbik" a vernú Dinu. A Milicu.
"Počul o tých vraždách, v poslednom čase sa o inom nehovorilo a rozoberali to aj u nich v podniku. Ľudí vzrušovali záhadné prípady.Každá mŕtvola vraj vyzerala, akoby ju hodili do klietky so šelmami."
Keď sa Niko rozhodne napísať reportáž o ľuďoch bez domova, dostáva nečakanú ponuku, ktorej neodolá. No netuší, že jeho "zvláštne dedičstvo" prinesie milovaným smrť.
Príbeh o hľadaní zmyslu života napriek surovej realite." Splním Čajkiho úlohu. S radosťou. Je to odporné, ale ja sa len prispôsobujem. Celý svet je hnusný, prečo by som ja mal byť výnimka?"
Prívesok s včelou zavedie Nika do hôr a tam konečne nachádza aj pokoj. Kto mal na svedomí vraždy? A ako si poradil s prenasledovateľmi? Je spravedlnosť čiernobiela? Nájde to, čo hľadá?
Príjmite pozvanie autora na dobrodružnú cestu jedného napohľad naivného mladíka. "Dopísané v čase Zimného slnovratu na prelome vekov o dvanástej hodine a jedenástej minúte v Chalúpke pod gaštanom."
Zberateľ by privítal kriminálne prípady spred troch tisícročí. Aj ja.

06.10.2021 4 z 5

Přístav naděje Přístav naděje Nina George

Navzdory všetkému optimistický príbeh, nielen o jednom nevydarenom manželstve a stárnutí. Magické Bretónsko sa mi v knihe veľmi páčilo.

23.09.2021 5 z 5

Doživotí: Autentické výpovědi doživotních vězňů Doživotí: Autentické výpovědi doživotních vězňů Luboš Xaver Veselý

Je zvláštne nazrieť do zmýšľania odsúdených, zväčša za vraždy. Desivé je, že väčšina z nich dokáže plakať pri romantických filmoch.

20.09.2021 5 z 5

Na poli slávy Na poli slávy Henryk Sienkiewicz

Autor zamýšľal napísať trilógiu, nakoniec však z tohto pokusu vzišiel tento román. Potom sa už venoval iným príbehom. Aj tak som si ho rada prečítala.

18.09.2021 4 z 5

Pravda – Stručné dejiny najvtipnejších historických klamstiev a podfukov Pravda – Stručné dejiny najvtipnejších historických klamstiev a podfukov Tom Phillips

Dejiny klamstiev a podfukov áno, ale vtipných veľmi nie. Viac sa mi páčila kniha Prečo ľudia veria nezmyslom z edície Civilizácia

11.08.2021 4 z 5

Bodka 2 Bodka 2 Milan Lasica

Ach , ten jeho humor mi bude chýbať... A niektoré jeho postrehy sú aktuálne aj dnes-napr. "Jedno našim politikom nemožno uprieť. To, že sú úprimní. Konkrétne vtedy, keď na seba kydajú." P.S. Netuším, prečo tieto slová počítač podčiarkuje červeno-xi-xi

30.07.2021 5 z 5

Rózin dom Krýsuvík Rózin dom Krýsuvík Hubert Klimko-Dobrzaniecki

"Nahý " pohľad na Island a ľudí v ňom / hlavne starších, keďže väčšia časť sa odohráva v senior dome/. Autor sám autor v minulosti pracoval v tejto krajine v domove seniorov, preto je text uveriteľný , druhý príbeh predstavuje príbeh rodiny Rózy, ktorá je nevidomá a svoje posledné dni trávi v senior dome. Tam sa stretáva s cuzincom, ošetrovateľom.

25.06.2021 4 z 5

Po troškách Po troškách Weronika Gogola

Kniha má v slovenskom preklade pruhovanú obálku, preto som si ju vybrala do Čitateľskej výzvy. Priznám sa, že ma zo začiatku nebavila, pohľad dieťaťa škôlkara, milé, ale neskôr som to prehodnotila a dávam 4 hviezdičky.

27.05.2021 4 z 5