lusila lusila komentáře u knih

Kniha snů Kniha snů Nina George

Poetické a predsa realistické, také "medzi". Možno je niečo medzi životom a smrťou, možno nie. Možno iné rozhodnutia by unášali naše životy iným smerom. Ale každý asi túži cítiť, že nežil zbytočne.

19.10.2021 5 z 5

Symbol smrti Symbol smrti Barbora Gero

Keďže som ako prvú knihu čítala V objatí diabla, viem, že autorka má väčší rozprávačský potenciál, toto bol taký priemer, dosť predvídateľný dej

17.08.2021 3 z 5

Anna Sacher a její hotel Anna Sacher a její hotel Monika Czernin

úžasné... toľko informácií v jednej knihe, klobúk dole pred autorkou

09.08.2021 5 z 5

Hľadač šťastia Hľadač šťastia Zdenka Wenzlová Švábeková

Príbeh, ktorý dýcha predvianočnou atmosférou nielen o hľadaní šťastia, ale aj o túžbe po zázraku, ktorý by všetko zmenil. Páčilo sa mi, že nejde iba o typický príbeh lásky, naopak , niektoré vzletné vety tam nemuseli byť.

02.08.2021 4 z 5

Život sa so mnou pohráva Život sa so mnou pohráva David Grossman

O Titových gulagoch som doteraz netušila. Vďaka tejto knihe viem o čosi viac.

25.06.2021 5 z 5

Vše je na svém místě Vše je na svém místě Oliver Sacks

Detailný a zaujímavý, taký je Saks aj v týchto esejách.

25.06.2021 5 z 5

Indická princezna Indická princezna Javier Moro

Javier Moro je jedným z mojich obľúbených autorov. Je neskutočný detailista, nielen v opisoch, ale aj vo faktoch a preto jeho knihy sú čitateľským zážitkom.

14.05.2021 5 z 5

Posledná k. & k. barónka Posledná k. & k. barónka Silvester Lavrík

Keď sme asi pred šiestimi rokmi prechádzali okolo kaštieľa Strážky, silne pršalo. Aj tak som si chcela pozrieť tento originálny kaštieľ. Po prehliadke som si vzdychla: škoda, že nie je o barónke kniha. Pretože knihy a hrady, kaštiele a zámky-to mám rada. Ale dnes už kniha o živote Margity Czóbelovej / 1891-1972/ je a získala cenu čitateľov Anasoft litera 2020.
Kniha mi dala odpovede na otázky, ktoré som si pri prehliadke kaštieľa kládla. Ako to, že mohla v kaštieli bývať aj po roku 1945? Ako sa cítila, keď videla, že sa všetko mení a všetko jej berú /tituly, majetky, národnosť/? Keď jej vnútili nájomníkov/Cigánov ?
Dokuromán/ čitateľsky príťažlivý / je podaný nevšedným rozprávačom Šlaukom Probierom / tzv.agentom Imelom/ , ktorý po roku 1945 sa stáva "špiónom" barónky. Najprv ju pozoruje a svoje pozorovania hlási majorovi Kirylenkovi z diaľky, neskôr sa k nej nasťahuje ako "nájomník", no za úlohu má hlásiť návštevy, prezerať barónkinu korešpondenciu a obsah rozhovorov. Rozprávanie je striedané s citáciami z osobných listov Margity/ ktorú rodina a priatelia nazývali Babu/ a fotografiami. Dozvedáme sa o jej láske k inštruktorovi lyžovania a o vnútorných pocitoch, ktoré pred inými ľuďmi skrývala. Bola neterou maliara Ladislava Mednyánszkeho, sama rada maľovala, lyžovala, jazdila. Ale bola to aj svojrázna osobnosť, nebála sa pomenovať Lenina turistom/ ako turista sa zastavil v Strážkach/ a hoci vedela, že ju sledujú, nestratila humor a dôstojnosť. Prvá kapitola Vlci nás vtiahne do mladosti Margity . Od druhej kapitoly je osud barónky sledovaný v čase ľudovej milície, keď okrem koní a kaštieľa, v ktorej mala vyhradenú užívateľskú časť, stratila všetko, čo poznala. Ak túto časť histórie ešte nepoznáte, odporúčam túto knihu.

05.04.2021 5 z 5

Čarodejník / Denník / Útek do samoty / S tichým súhlasom Čarodejník / Denník / Útek do samoty / S tichým súhlasom Wilbur Smith

Dobré čítanie, najviac sa mi páčil S tichým súhlasom

24.02.2021 4 z 5

Včelár z Aleppa Včelár z Aleppa Christy Lefteri

" ... v lete roku 2016 a potom znova v roku 2017 som sa ocitla v Aténach, kde som pracovala ako dobrovoľníčka v utečeneckom centre. Začala som si uvedomovať, že ľudia chcú svoje príbehy vyrozprávať, hoci im v tom bránia jazykové bariéry, chcú, aby ľudia počuli a videli, čím si prešli. Vrátila som sa do Londýna v nádeji, že spomienky na hrôzy, ktoré som videla a počula, vyblednú, no nestalo sa tak. A preto som sa rozhodla , že napíšem román a vyrozprávam v ňom príbehy týchto detí, týchto rodín. " / Christy Lefteri/
Ak vidím na obálke nápis ...bestseller, som už ostražitá, lebo nie každa takto označená kniha ma nadchla. V tomto prípade / a ide o naozaj krásnu obálku/ to však neplatí. Surovosť sveta sa mieša s poetickým videním a spomienkami na minulosť. Nie je vôbec potrebné zamýšľať sa, ktoré príbehy sú pravdivé, najlepšie je nechať sa unášať príbehom. Na konci budete vďační za to, kde žijete.

13.01.2021 5 z 5

Vlk Vlk František Kozmon

Tak toto sa mi páčilo tak, ako prvá časť série, aj keď som totožnosť záhadného "pomstiteľa" správne predpokladala.

07.01.2021 4 z 5

Potkan Potkan František Kozmon

Zaujímavý prípad a konečne iný typ vyšetrovateľa, mladý, bez záväzkov, príťažlivý.

30.11.2020 4 z 5

Rosnička Rosnička František Kozmon

Táto časť je vhodná na dovolenku, ležérne a zdĺhavé , napriek tomu som bola zvedavá , kam sa vyšetrovateľ Wolf posunie.

30.11.2020 3 z 5

Cesta tieňmi Cesta tieňmi Mariateresa Di Lascia

(SPOILER) Talianská novinárka a ľudskoprávna aktivistka, ktorej román Cesta tieňmi bol ocenený literárnou cenou Premio Strega. Zomrela krátko po vydaní románu vo veku 40 rokov.
- A teraz sa vojna skončila. "Ach, Bože," povzdychol si. Keď prišiel k hraniciam svojho kraja, spoznal siluetu pohoria, ako spoznávame profil milovanej osoby. Ako chlapec vedel, že ešte chýba sedem kilometrov do školy, šetril si dych a neúnavne kráčal. Tak ako vtedy vdýchol ostrý vzduch výšok, cez ktoré sa tiahne hranica, na troch rozličných chodníkoch oddeľujúca Apúliu od Basilicaty a Basilicatu od Irpinie, a zadíval sa na mestečko, sediace na kopci ako čierna ropucha. Potom si sadol pod čerešňu pri ceste a rozplakal sa. -
Francesco, ktorý sa vracia z vojny zisťuje, že Anita, s ktorou mal krátky románik, porodila dievčatko a dala mu meno Chiara. Aj keď sa neúnavne snaží o jej priazeň, Anita zostáva chladná, ale dovolí mu stretávať sa s dcérou. Po tom, čo ho nespravodlivo odsúdia pre krádež zrna, Anita prekvapivo súhlasí so svadbou, no tentoraz ju Francesco necháva stáť pred oltárom samu. Keď Anita podľahne chorobe, o malú Chiaru sa striedavo starajú ženy z rodiny, ktoré sú unesené jej vonkajšou krásou a tak Chiara je zrazu stredobodom pozornosti a neustále hýčkaná. Aj keď trpí astmou, Chiara je pre nich nádejou, že sa vymaní z tradícií vidieka a rodiny a bude žiť šťastnejší život. Pestúnka Rosina, Titina, Peppina a Giuppina, každá zo žien nejakým spôsobom Chiaru ovplyvní. Každá zo žien nesie so sebou temné tajomstvo, ktoré ich sprevádza ako tieň a vyjde najavo v nevhodnej chvíli.
Túto autorku považujú za predchodkyňu Eleny Ferrante, mne osobne sa však Cesta tieňmi páčila viac ako Neapolská sága.

18.08.2020 5 z 5

Kirké Kirké Madeline Miller

Milý príbeh. Také rozprávkové podanie Kirké, ktoré bola v tomto prípade detinská od začiatku do konca. Osobne mám radšej klasické mytologické príbehy.

01.07.2020 3 z 5

Narodený v modrú stredu Narodený v modrú stredu Daniel Tammet

"Narodil som sa 31.januára 1979. V stredu. Viem, že to bola streda, pretože ten dátum vidím namodro a stredy sú vždy modré, tak ako číslo 9 či zvuk hašterivého kriku. Môj dátum narodenia sa mi páči, pretože väčšinu jeho čísel si viem vizuálne predstaviť ako hladké oblé tvary, podobné kamienkom na pláži. Ide totiž o prvočísla:31,19,197,97,79 a 1979 sú deliteľné len samými sebou a číslom 1. Rozoznám všetky prvočísla až po 9973 podľa ich "kamienkovosti". Tak totiž funguje môj mozog."
Táto kniha s podtitulom Vo výnimočnej mysli autistického génia je rozprávaním Daniela, ktorému diagnostikovali Aspergerov syndróm a v detstve aj epilepsiu. Zápisky z jeho života / od útleho veku až po súčastnosť/ nás prevedú neľahkou cestou autora a aj jeho rodiny / je prvým z deviatich detí/, aby ste na konci užasli nad tým ako sa vypracoval na samostatného človeka, schopného uživiť sa vo svete, ktoré hendikepovaným ľuďom príliš nepraje. Dnes je z neho autor niekoľkých kníh, vzdeláva iných a je mimoriadne nadaný v matematike a jazykoch. V tejto knihe nahliadnete do mysle jedného génia.Najviac ma fascinovalo to, že čísla vníma ako tvary /je to aj názorne ukázané/ a písmená ako farby.

30.06.2020 5 z 5

Veľké malé klamstvá Veľké malé klamstvá Liane Moriarty

Témy domáceho násila a šikany detí, ale pre mňa tak nudne podané. Nakoniec som knihu nejako dočítala. Koniec ma neprekvapil, už v polovici som tušila podobný koniec.

25.05.2020 3 z 5

Prekliate dedičstvo Prekliate dedičstvo Václav Neuer

Ďalšia, výborne napísaná detektívka. Teším sa na ďalšie osudy detektívov a na nový prípad.

23.05.2020 5 z 5

Deník šílené markraběnky Deník šílené markraběnky Zita Pallavicini

Jej prapradedkom bol gróf Július Andrássy. Autorka zdedila "modrú krv" a hoci sa snažila uniknúť tejto pečiatke, jej minulosť bola viac búrlivá ako obyčajná.
Ak niekto taký napíše knihu o svojom živote, zrejme sa očakáva nejaká rodinná sága typu Sissi/mimochodom Sissi mám veľmi rada/. Preto hodnotenia tejto knihy sú viac negatívne. Napísať o sebe s dávkou sebairónie a zároveň vystaviť svoje pocity posudzovaniu iných považujem za veľkú odvahu.
"Přijíždíme s princeznou k parkovišti u běžecké stopy. Muž v tyrkysové kombinéze nám nadšeně mává a ukazuje na volné místo. Jak milé. Stahují okénko,abych mu podala dvoufrankovku. Muž se na mně dívá překvapeně.Princezna vedle mně se s jekotem dusí smíchy. Nestalo se nic zvláštního, akorát jsem za hlídače parkoviště považovala belgického následníka trúnu."

15.03.2020 4 z 5

Ohnivý stĺp Ohnivý stĺp Ken Follett

Výborné, nemám k tomu viac čo dodať...

12.02.2020 5 z 5