lusila lusila komentáře u knih

Kráľovstvo z tohto sveta Kráľovstvo z tohto sveta Alejo Carpentier

"Človek vždy túži po šťastí, ktoré presahuje jeho údel."

30.04.2019 5 z 5

Kroky k métam Kroky k métam Jozef Weis

Podtitul knihy Kroky k métam Videl a zažil toho v živote veľa, napovedá, že výtvarník, cestovateľ, fotograf, publicista a filmár Jozef Weis nám ponúka množstvo informácií v podobe životopisného príbehu.
Kniha je napísaná chronologicky, od opisu života starých rodičov autora po súčasnosť. Detstvo autora bolo pestré, smutné okamihy sa striedali s chlapčenskou zvedavosťou a radosťou, pripomínalo mi to film Zdeňka Svěráka Po strništi bos.
Je to pútavé čítanie, živé dialógy, vtipné príhody zo života, z ciest, štúdia. Každá krajina a pamiatka, či umelecké dielo, pri ktorom sa autor pristavil, je predstavená čitateľovi podrobnejšie. To isté platí aj o osobnostiach. Stránky knihy sú spestrené jeho ilustráciami.
Na začiatku som nevedela, čo mám od takejto knihy očakávať.
S každým ďalším riadkom sa mi otvárali zaujímavé scény z autorovho života a ja som mala pocit, akoby som sedela v kine a sledovala film.
Bol to príjemne strávený čas, niektoré miesta, ktoré autor spomína osobne poznám.

23.04.2019 4 z 5

Služobnica Služobnica Koethi Zan

Táto kniha sa nečítala ľahko. Nejde o príjemný príbeh. Hoci postava vyšetrovateľa pôsobí naivne a nevzbudila u mňa žiadne pocity, z postavy Cory a jej manžela som mala zimomriavky. Kniha o tom, že každý túži po zakotvení a po určitej istote a ak sa toto nedostáva od rodičov a priateľov, človek je náchylný uveriť aj nezmyselným náboženským táraninám a konať zlo.

05.04.2019 3 z 5

Tučibomba. No a čo? Tučibomba. No a čo? Renáta Názlerová

"...krása je v oku toho, kto sa pozerá."
Vlastníčka väčšieho konfekčného čísla Bela je dáma v zrelom veku.
Rada varí, cestuje, klebetí s kamarátkami. Občas ju navštívi kamarát/ s výhodami/ Karol. Keď sa do bytového domu nasťahuje príťažlivý vdovec Juraj s mladou snúbenicou a dcérou Lindou z prvého manželstva, jej život sa obráti naruby.
Linda a Bela sa zblížia a zisťujú, že nie je to iba tým, že obe nosia väčšiu konfekčnú veľkosť .
Renáta Názlerová nám ponúka svieži vtipný príbeh nielen o kilách navyše, ale aj o sile priateľstva a túžby po láske. Vzťahy jednotlivých postáv sa neočakávane prepletú a nechýbajú ani humorné situácie. Mám rada príbehy s humorom / ide to aj bez trápností a vulgarizmov/.Túto knihu som si naozaj vychutnala.
P.S. Ten recept na špenát vyskúšam.

20.03.2019 4 z 5

Agónie a extáze Agónie a extáze Irving Stone (p)

Brilatná kniha. Mala som pocit akoby Michelangelo sedel vedľa mňa a rozprával o svojom živote, láske k mramoru a umeniu vôbec o svojich dielach ako ich krok za krokom zhotovoval.

09.03.2019 5 z 5

Jedovaté zvieratá Jedovaté zvieratá Ivan Kňaze

Krásne farebné fotografie hmyzu , cicavcov a plazov, ktoré lovia/chránia sa/ pomocou jedu, podrobné informácie napísané zaujímavou formou.

22.02.2019 5 z 5

Reportér Hemingway: (To pravé miesto) Reportér Hemingway: (To pravé miesto) Drahoslav Machala

Veľmi zaujímavá kniha. Cesta po stopách sa strieda s opisom, či spomienkami na spisovateľa a ukážkami z jeho bohatej tvorby.
Za prečítanie stojí aj kniha Naomi Wood Pani Hemingwayová, pohľad na život spisovateľa očami jeho manželiek.

21.02.2019 5 z 5

Moje najdrahšie zlatíčko Moje najdrahšie zlatíčko Gabriel Tallent

No... nebyť tých úžasne opísaných scenérií prírody, tak by som si myslela, že autor sa vyžíva v krutosti... drsné scény týrania, incest , psychický teror zo strany otca... na druhej strane sa mu podarilo veľmi verne opísať nielen správanie, ale aj myslenie despotického človeka a jeho obete... napísané výborne, ale druhýkrát ju určite čítať nebudem

19.02.2019 4 z 5

Doppler Doppler Erlend Loe

Čakala som niečo iné. Ale aj tak sa z tejto útlej knižky vykľul celkom príjemný sarkastický príbeh, ktorý sa vysmieva hodnotám dnešného človeka.

19.02.2019 4 z 5

Had z Essexu Had z Essexu Sarah Perry

Keby mi do ruky prišlo viac takýchto kníh... Pri tejto knihe som sa nenudila ani jednu minútu čítania. Iný pohľad na viktoriánsku dobu, kde už bol cítiť závan vedy, ale náboženstvo ešte malo svoju úlohu v živote obyčajného človeka. Zo strachu a nevedomosti potom môže vzísť obluda/had/, ktorá vlastne neexistuje.

17.02.2019 5 z 5

Pod horúcim pieskom Pod horúcim pieskom Marek Zákopčan

Téma nie nová, o hľadaní pokladov už bolo napísaných veľa kníh, ale bola som zvedavá čo ponúkne slovenský autor. Čo sa týka historických faktov a opisov miesta, bolo to výborné. Dej bol situovaný do roku 1931, a preto výber niektorých slov / fakt, prikvitol, jasné, že... / a viet pôsobil na mňa rušivo. Celkovo to bolo celkom dobré čítanie, taký priemer.

08.02.2019 3 z 5

Okno do záhrady Okno do záhrady Alica Rynke

Kniha Okno do záhrady je mojím prvým zoznámením sa s tvorbou Alice Rynke. Zaujala ma anotácia a obálka.
Dve priateľky po neúspešných prijímačkách na vysokú školu sa spontánne rozhodnú privyrobiť si opatrovaním staršieho manželského páru a odcestujú do Anglicka. Pochmúrny viktoriánsky dom na odľahlom mieste s krásnou záhradou a odmerané prijatie obyvateľov ich však zaskočí.
Ako to tu vydržíme? rozmýšľala. S agentúrou podpísali ročný kontrakt, ale ani poriadne nevedeli, čo robia.
Čudné klebety, minulosť obyvateľov domu a odhalenie vnučky Zoe, ktorá trpí paranoidnou schizofréniou, dodáva príbehu nádych tajomna.
Prvé čo si všimli, bolo, že tam nie sú žiadne okná. Potom v rohu izby, za priesvitným závesom, zbadali veľkú kovovú klietku a v nej spiacu ženu.
Každodenné povinnosti Zuzanu ubíjajú a rozptýlenie nachádza v tajnom popíjaní a fajčení. Mirka nechce spôsobiť priateľke nepríjemnosti a tak to agentúre nenahlási.
Okno do záhrady je príbeh dvoch priateliek, ktoré sú odlišné. Kým Zuzana je spontánna a trochu ľahkovážna, Mirka je zodpovedná a trochu nesmelá. Navzájom sú si oporou . Ich priateľstvo však preverí smrť Zoe.
V knihe nechýba láska, avšak romantické scény v nej nehľadajte. Páčilo sa mi, že ústrednou témou sa nestal rozvíjajúci sa vzťah Mirky a... to sa dozviete, keď si knihu prečítate.
Kráčal popri bariére oddeľujúcej prichádzajúcich od čakajúcich, a keď sa k nej dostal, silno ju objal. Stáli tak niekoľko minút. Vôbec im nevadilo, že ľudia do nich vrážajú.
V knihe je náznak kriminálnej zápletky, trochu tajomna, dej sa sústreďuje na jedno miesto, no nie je to nudné čítanie. Myslím, že zaujme mladšie, aj staršie čitateľky.

07.02.2019 4 z 5

Krev květů Krev květů Anita Amirrezvani

Tak táto kniha mi pohladila dušu. Aj keď to bol fiktívny príbeh zasadený do skutočného historického obdobia Persie v 17. storočí. Mladému dievčaťu učarovali koberce natoľko, že sa rozhodla prekročiť hranice možného a naučila sa ich viazať a navrhovať vzory. Neľahký boj so skutočnosťou , prelínaný krátkymi príbehmi ako z Tisíc a jednej noci..... nádherne spracovaný príbeh.

16.01.2019 5 z 5

Taká dlhá cesta Taká dlhá cesta Juliette Benzoni

Ak historickú romancu tak určite od Juliette Benzoni. Autorka sa nesústreďuje iba na dve postavy a ich citový život, ale vytvára spletité vzťahy mnohých postáv na pozadí dobrodružstva.

16.01.2019 4 z 5

Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Autorka nesklamala. Príbeh inšpirovaný skutočnou udalosťou prinúti premýšľať. Nič nie je čierne alebo biele.

06.01.2019 5 z 5

Osamelé vtáča Osamelé vtáča Erika Jarkovská

Tajomstvo, láska a životný príbeh indiánky Zintkala Nuni- zaujímavý príbeh, pri ktorom sa nudiť nebudete.

31.12.2018 4 z 5

Prekliate zlato Prekliate zlato Ronald Wyeth

Táto kniha ma prekvapila. To, že ide o slovenského autora, som pri výbere netušila. Autor má skúsenosti s prežitím v divočine, či so splavovaním riek, preto jeho scény boli veľmi uveriteľné. Čo ma však najviac prekvapilo, je to, že autor sa vybral do Brazílie obzrieť si miesto, kde sa tento príbeh skutočne odohral.

31.12.2018 4 z 5

Emma Tornádo Emma Tornádo Petra Olšáková

Po dočítaní tejto knihy ma napadli dve slová: nevšedná a uletená.
Kniha je vhodná pre ženy / muži sa po prvej kapitole unudia/
Praktický formát / vojde do kabelky/ poteší čitateľky na cestách.
Romantická obálka trochu zavádza. Nejde o klasický romantický, či iný román. Kniha začína príhovorom k čitateľovi, pokračuje monológom hlavnej hrdinky Emmy a spontánne prechádza do "bláznivého" dialógu medzi Emmou a jej priateľkou Lilli.
Emma sa vrátila zo zahraničia plná poznatkov a autorka ju dáva do role "učiteľky". Lilli, ktorá sa nezmenila je jej "žiačkou". V dialógoch odznejú témy bežného charakteru ako raňajky, nákupy...ale aj filozofické úvahy o pokore, láske a zmysle života. Neviem, či to bol zámer autorky, ale je tu snaha o paralelný dialóg medzi autorom /učiteľ/ a čitateľkou /žiačka/. Teda, ak to čitateľka bude chcieť. "Kráčaj životom bez mapy, no maj ju pre každý prípad vždy vo vrecku."
Nerada škatuľkujem čokoľvek a kohokoľvek. Táto kniha je zmesou monológu a dialógu,pretkaná scenáristickými opismi a miestami /v dialógoch a v závere/ motivačnou literatúrou.
Ak máte odvahu a chuť skúsiť niečo iné, vezmite si ku káve túto knihu.
Kniha sa môže páčiť, alebo nemusí. " Skutočne slobodný človek nie je závislý od názorov iných ľudí. Vypočuje si ich. No konečné rozhodnutie urobí vždy podľa vlastnej intuície."

19.12.2018 1 z 5

Denník aktívnej matky Denník aktívnej matky Adela Jasenovcová

Vtipné postrehy z výchovy dvoch malých detí. Také pohodové čítanie ku káve. Páčili sa mi originálne kresby.

16.12.2018 3 z 5

Kronika sendvičovej ženy Kronika sendvičovej ženy Tina Van der Holland

Veľmi realisticky napísaný príbeh, s dávkou humoru. Páčil sa mi aj opis miest a krátke historické priblíženie Jeruzalema, či spôsobu života v kibuci.

15.12.2018 4 z 5