Luxiee Axony
![Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310526/egyptan-sinuhet-patnact-knih-ze-ziv-OIj-310526.jpg?v=1571773348)
Přestože mne Egypt v dějepise vůbec nebavil a nezajímal, knihu jsem přečetla. Zdá se až nemožné, jak jsem se do ní "zažrala".
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Do vnitrozemí Do vnitrozemí](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343538/do-vnitrozemi-sL2-343538.jpg?v=1505219856)
Jsou to příběhy každého z nás. Jděte po městě a uvidíte je tam. Všechny. Zahleďte se jim do obličejů a všechno bude jasné. Celý svůj život hledají svoje vnitrozemí, svoje nitro, sebe. Ale stále ho nenachází.
Protože lidi jsou jako mraky, pořád se tak nějak ztrácej a nacházej (Rudiš, Grandhotel).
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Staroslověnština v kontextu slovanských jazyků Staroslověnština v kontextu slovanských jazyků](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136602/staroslovenstina-v-kontextu-slovanskych-jazyku-136602.jpg?v=1349290192)
Takový souhrn Večerkovy Staroslověnské epochy českého písemnictví a Staroslověnštiny. Je tam krásně a stručně vysvětlen historický kontext + gramatika staroslověnštiny. Doporučuji všem, kteří se staroslověnštinou nebo obdobím staroslověnského písemnictví zabývají.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Paní Bovaryová Paní Bovaryová](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/1963/pani-bovaryova-1963.jpg?v=1365709953)
Tedy. Ta mne štvala od začátku do konce. Smutný příběh dokonale odpovídající tehdejší době.
![Oliver Twist Oliver Twist](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411/oliver-twist.jpg?v=1734624819)
Autor se dokonale dokáže spojit se čtenářem. Některé kapitoly mi přišly opravdu zbytečně dlouze popisované, zatímco jiné zase bohužel moc krátké - viz rozčarování na konci příběhu ohledně Oliverovy rodiny apod. - To si myslím, že autor vzal moc "hopem".
Každopádně úplně poslední kapitola na mne působila velice příjemně - ten jeho cit (pro někoho možná maličko sentimentální) pro postavy, příběh i čtenáře - nejednou jsem musela zamáčknout slzu :)
Celkové hodnocení: Velmi citlivý příběh, který dokáže zasáhnout, možná donutí se zamyslet, a který je příjemně napsán
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Psychologie. Příručka pro studenty Psychologie. Příručka pro studenty](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29464/psychologie-prirucka-29464.jpg?v=1384617184)
Rozhodně doporučuji všem, kteří se zabývají psychologií - především začátečníkům v tomto oboru.
Tato kniha je psána velmi jednoduchým jazykem bez zbytečných složitých výrazů. U každé kapitoly jsou skvělé srozumitelné příklady a mnohdy je i velice zábavná.
Rozhodně doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Symposion Symposion](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143783/symposion-143783.jpg?v=1357157387)
Pro mne, jako pro začátečníka v oboru filozofie bylo tohle dílo pro mne opravdu přínosné. Je jednoduché na čtení a pochopení. Jde z ní čerpat mnoho použitých prostředků pro předpoklad Sokratova života. Celkové sestavení se mi moc líbilo a doporučuji všem, kteří se zajímají o Sókrata či jen antickou filozofii :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dračice a mazánek Dračice a mazánek](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24013/dracice-a-mazanek-O1w-24013.png?v=1539106562)
Kniha byla velmi čtivá a poučná. Člověk se dostal do zajímavého prostředí psychicky narušených dětí. Doporučuji
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dita Saxová Dita Saxová](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126711/dita-saxova-nPE-126711.jpeg?v=1584563109)
wow.. Arnošta Lustiga mám velmi ráda jako spisovatele a především jako člověka. Přestože už není mezi námi, vážím si ho nesmírně. Odhodlala jsem se k přečtení Dity a přiznám se, že jsem několikrát chtěla knihu položit a otevřít ji až za pár let (což budu muset udělat stejně). Je to podle mého velmi náročná kniha. Na spoustu věcí přijdete až časem, když o tom budete přemýšlet. Na nějaké věci třeba nepřijdete vůbec. Rozhodně ale myslím, že není spisovatele, jako byl pan Lustig, protože jeho knihy jsou impozantní a budu je číst, dokud nepochopím. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Já, Vergilius Já, Vergilius](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329/ja-vergilius-39g-329.jpg?v=1519196019)
Úžasná kniha, která je moc hezky zpracovaná. Jen jsem se občas ztrácela v tom historickém pozadí, takže se budu muset nejprve doučit antické dějiny a pak si knihu přečíst znovu. Ale vřele doporučuji :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Směšné lásky Směšné lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404/smesne-lasky-gkX-404.jpg?v=1491846143)
Pravděpodobně si budu muset knihu znovu přečíst až trochu více dospěji. Nepochopila jsem zřejmě úplně, co těmito povídkami pan Kundera zamýšlel. Velmi mi pomohl ale doslov pana Jiřího Opelíka a samotné poznámky pana Kundery.
Ovšem jedná se vskutku o další zajímavá díla z Kunderovy tvorby, které pojednávají o člověku, jeho činech a případných následcích.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí](https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/898/nesnesitelna-lehkost-byti-Y9O-898.jpg?v=1610799760)
Kniha, která mne naprosto uchvátila! I přes neobvyklou kompozici díla je to jedno z nejlepších děl, které jsem prozatím za svůj krátký "literární život" přečetla... už se těším, až si přečtu ostatní díla od tohoto velikého prozaika.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zkrocení zlé ženy Zkrocení zlé ženy](https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80325/zkroceni-zle-zeny-65c6f81196d5d.jpg?v=1707538449)
Nádherně napsaná hra. Chvílemi jsem se ztrácela v postavách, ale jedná se o mistrovské dílo :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Němá barikáda Němá barikáda](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355/nema-barikada.jpg?v=1732036759)
Úžasná sbírka povídek. Jediné, co mi dělalo problém byly výrazy, kterým jsem nerozuměla. Nejvíce mne dojaly povídky Včelař a samotná Němá barikáda. Doporučuji :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jozova Hanule Jozova Hanule](https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/5721/jozova-hanule-zu1-5721.png?v=1614454063)
Z této novely bych spíše udělala román. Obzvláště bych více rozvinula tu část s ruskými vojsky. Autorka píše dle mne takovým tím "suchým" stylem - krátké věty, výstižné. Líbilo by se mi to zkrátka trochu rozvinout :) Jinak námět je super nápad.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dekameron Dekameron](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1178/dekameron-Cxd-1178.jpg?v=1478418888)
Přestože historické romány nepatří k mým oblíbeným, musím říci, že kniha je opravdu velice zajímavá a může být přínosem každému čtenáři.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vybíjená Vybíjená](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15/vybijena-5Xn-15.jpg?v=1553000068)
V knize se setkáváme s typickým čtivým stylem Michala Viewegha, kniha se mi velice líbila a hodně jsem se u ní nasmála.