magnolia komentáře u knih
Kniha je psána jednoduše, střídá se pohled hlavní ženské hrdinky a jejího manžela, kteří si musí poradit s velmi odlišným způsobem života. Docela mě to bavilo, ale nestrhlo. Je to taková pohádka - hrdinka má opravdu z pekla štěstí na hodné lidi, taky ona sama je úžasná a manžel vlastně taky a děti jsou skromné... K tomuto žánru to všechno patří a pravé přátelství je opravdu nade vše. (Jen ten konec už byl na mě trochu moc přeslazený).
Velmi vtipné a povzbuzující čtení pro ženy. Podobných knížek-blogů je mnoho, ale tato je mi mnoha popisovanými situacemi, osobně hodně blízká. Příhody, myšlenky i vtipné postřehy mě bavily tak, že se nedalo knížku odložit. Dokonce se mi místy vnucovalo srovnání s nedostižnou Betty McDonaldovou, což se mi stává málokdy. Občas se něco opakovalo nebo jsem byla "jinde", ale celkově mě čtení příjemně překvapilo a potěšilo svojí milou otevřeností, skromnou moudrostí a nenuceným humorem. (Původně jsem ji chtěla darovat, ale nechám si ji - už jen kvůli tomu "chce eště" na s.72, se k ní možná budu vracet).
Některé povídky jsou výborné, většina dobrá a jen asi 3 bych tam mít nemusela. Ale humor Ivana Krause mám ráda, někdy mi lehce připomíná M.Horníčka a je to takové milé čtení.
Strhující příběh napsaný pouze malými tiskacími písmenky a vy se až ke konci dozvíte vše, co je potřeba vědět. A mezitím plyne vyprávění patnáctileté dívky, žijící v těžko představitelných podmínkách a je tak zajímavé a přitom prosté. A přestože je to místy drsné a smutné, je tam mnoho moudra a krásy (třeba vztah hrdinky k dědečkovi mě dojímal i těšil).
Zajímavá zpověď mladého muže, citlivého a hledajícího, v době porevoluční. Zajímavé názory, i na společenské dění této doby. Byl by to hezký český film.
Váhám mezi 3,5 a 4. Četlo se to moc dobře (ale zase ne tolik, abych mezi tím nepřečetla jednu ještě lepší knihu). Líbili se mi hrdinové Cormoran a Robin,autorčin styl vyprávění i detektivka bez krveprolití a úchylných vrahů. Tak přece jen dám ráda ty 4*. A těším se na další.
Knížka mě opravdu bavila a to nejsem trekařka ani nečtu podobné knihy o zdolávání vrcholů a všelijakém cestování. Je v ní totiž všechno, co mám v knížkách ráda - zajímavá hrdinka i prostředí, vztahy v rodině, humor, přátelství, napětí, věty k zamyšlení... Místy je vyprávění smutné, je to skutečný příběh a smutek tu má svoje místo. Nejvíce se mi líbily části, kdy Cheryl (vtipně) přiznává svoje chyby a také se nestydí za to, že je žena, živá a toužící. Doporučuji.
Romantická, současná kniha s trochou humoru a spoustou obvyklých situací (hrdinky těchto knih se pravidelně oblékají do těsných šatů a legračních kostýmů, často padají k zemi, nejdřív se oba nemají rádi, potom mají...). Ale nebylo to až tak hrozné, jen to není to, co čtu nejraději.
Kniha mě zaujala hned od první kapitoly neobvyklým příběhem i postavami. Nejvíce se mi (navzdory mému dospělému věku) líbilo vyprávění dospívající Penny, její pocity a myšlenky. A její dobrodružství - to bylo něco! Části s osudy hrdinek i mě trochu zdržovaly (což teprve současné holky - i když třeba je to navede ke klasické literatuře), některé mě rozčilovaly a souhlasím s předešlým hodnocením - mohlo to být trochu lépe uchopené. Ale za tu atmosféru, nápad a ty skutečné ženské postavy dávám 4* (a ti románoví chlapi taky stáli za to:)
(Z nedostatku jiné četby a taky ze zvědavosti, jestli se mi to bude zase líbit, přečteno znovu a líbilo. Moc. Originální a vtipné. A milá připomínka toho, jaké je to být dospívající holkou:). A tak zvyšuji hodnocení na 5.
Přečteno podruhé - a pořád je to moje velmi oblíbená kniha. A to jsem moc ráda. Tolik různých pohledů a míst k zamyšlení, to mě potěšilo a k tomu to napětí, humor a vztahy... Haddon umí a už jsem natěšená na Červený dům
Pro mě zajímavý a ojedinělý výlet do jiného žánru. Začátek (ten byl pro mne nejhezčí), konec i některé části velmi strhující, ale také trochu moc odboček - i když všechno mělo smysl a účel, jak se ukázalo v závěru. Ale jsem ráda, že jsem román přečetla, i když jiní čtenáři určitě knihu ocení více.
Zase jednou jsem dala na intuici a některé pochvalné recenze tady na DK - a nelituji. Vypravěč a hlavní hrdina je opravdu mile svérázný, ale tím lépe (tím více humorných situací, odlišných pohledů na skutečnost). Tento druh humoru se mi líbí, stejně jako další pestré postavy a prostředí, prostě všechno je dobře namíchané. Nechybí romantika, pátrání, já jsem moc nadšená a doporučuji (a kupuji do mojí knihovničky, protože k téhle knize se budu určitě ráda vracet).
Knihu jsem nedočetla. Nedokázala jsem číst o AH, ani v této satirické podobě. Mám ho napořád spojeného s tím největším zlem a vadí mi jeho neustálé připomínání např. v TV dokumentech (které tou častostí nevyznívá jako výstraha, ale spíš jako oslava). Ale třeba se tomuto zpracování někdo dokáže zasmát.
Tak váhám, bylo to hodně zajímavé, místy vtipné i s určitým napětím, takže jsem četla a četla. Občas mě hrdinové svým chováním dost rozčilovali, jednou Emma podruhé zas Leo, což byl možná záměr autora. Ale asi jsem ovlivněná přečtením pokračování, po kterém už jsem z toho dopisování byla dost unavená. Když to srovnám s jinými knihami, tato mě zase tolik nezasáhla, tak proto 3*
Knížka, do které se mi nejdříve nechtělo - díky ohlasům na DK jsem ji začala číst a byl to zážitek. Chytne vás od první stránky, krátké kapitoly s jasnými názvy jsou sympatické, stejně tak různé pohledy a vyprávění všech hrdinů. Citlivě napsané, napínavé, vtipné a dojemné čtení pro všechny věkové kategorie. Líbila se mi postava ředitele školy, takoví jsou asi jen v knihách. Knížka o přátelství a laskavosti a o velké odvaze hlavního hrdiny. Dávám plné hodnocení a nominuji jako knihu roku.
Knížka na jedno přečtení a četla se moc dobře. Převažuje pocit smutku z toho, že holčička zažila to hezké tak krátce, (a také mě napadlo, že by někteří lidé od přírody neměli vůbec mít tu možnost plodit další a další děti).
Přečteno znovu, po 10 letech a krátce po shlédnutí filmu Mlčenlivá dívka, který vznikl podle této knížky a který velmi doporučuji. Je krásně barevný a proti knize nám více přibližuje hlavní hrdinku, poměry ze kterých přišla i nové prostředí. Filmový konec mi připadal srozumitelnější nežli ten knižní.
(V knížce je na s. 31 chyba, to zamrzí).
Působivý příběh se zajímavou hrdinkou. Líbil se mi blízký vztah Lou a jejího staršího kamaráda. Ze všech knížek této autorky byla tahle nejvíc optimistická, přes všechny trable i místy jemně humorná.
Ke knize jsem přistupovala nedůvěřivě, o to více se mi líbila. Moc dobře se četla, byla vtipná (místy velmi), ale nejen to. Líbila se mi o mnoho víc než např. Hledání Aljašky, která je také o studentském životě. To, že se odehrává v 80.letech vůbec nevadí, není to podstatné. Doporučuji! (A otázky s odpovědí na začátku každé kapitoly jsem nejdříve přeskakovala, ale mají smysl a vztahují se k následujícímu ději jako taková vtipná poznámka)
Jedna z nejhezčích knih, co jsem přečetla. Dobrodružný, historický příběh z kanadského severu, vyprávěný buď hlavní ženskou hrdinkou a nebo vypravěčem. Podnázev je O něžných vlcích a krutých lidech a je to výstižné i když vlci se tam jen mihnou. To ale nevadí, zato je tam napětí i láska, touhy i slabosti rozličných hrdinů a lidských charakterů. Hrdinové se zajímavě vyvíjejí a odkrývají svoje povahy i minulost. Příběh mne doslova vtáhl a nepustil, dokud nebylo dočteno. Mnoho krásných myšlenek a pasáží k opakovanému přečtení...
Kniha by se mi líbila, kdyby nebyla tak beznadějná. Četla se dobře, tušila jsem, že to nebude jednoduché, ale tolik smutku... Mám pochopení i soucit s trápením hrdinů (s mužským hrdinou jsem soucítila trochu víc, s Alicí jen v dětství), ale bylo toho na mě až moc, od začátku až do konce. (I když musím uznat, že i po týdnu od přečtení si občas ještě na hrdiny vzpomenu...).