Majkrofon
![Trhlina Trhlina](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306166/trhlina-s0C-306166.jpg?v=1470055359)
Bavilo ma to viacej ako iné Karikové knihy. Aj keď autor nemá nejakú literálnu hodnotu, tak dokáže písať pútavo pre masovú čitateľskú obec. Aj šudia, ktorý vôbec nečítajú, môžu po tejto knihe siahnuť. Mňa osobne zaujímala hlavne z dôvodu, že pochádzam z Nitry a Tribečské pohorie mi je dobre známe. V Jedľových Kostolianoch mal kedysi môj dedo penzión s chatovou osadou, trávil som tam každé leto zimu. Tak isto som milovník turistiky a také miesta ako Žibrica, či Veľký Tríbeč mam pochodené, na Veľkom Tríbeči som dokonca prespal. Aj keď som sa nestretol so žiadnymi anomáliami, toto pohorie má svoje čaro a ponurú atmosféru. V celku teda nejde o vôbec zlú knihu, záver ma bavil a dokonca som si aj jednu z hlavných postav obľúbil, Miu, bolo mi veľmi ľúto ako to s ňou dopadlo. Asi si v zime naplánujem túru na Javorový vrch.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Volanie Kukučky Volanie Kukučky](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224636/volanie-kukucky-PHv-224636.jpg?v=1492366683)
Mna proste Rowllingová baví a nechápem tomu podhodnotenému hodnoteniu. Kniha je fajn, baví, postavy sú sympatické, je to písané na klasický štýl a v podstate dokonca som netušil ako to dopadne, ak chcete filmovú akčnú bečkovinu siahnite po Carterovy a jeho Hunterovy, ale zaručujem Vám, že Cormoran mu natrhne prdel.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Svetlo, ktoré nevidíme Svetlo, ktoré nevidíme](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279117/svetlo-ktore-nevidime-be6-279117.jpg?v=1452767463)
Výborná kniha, emotívna a plná nádeje ale aj zúfalstva. Hlavne postavy som si zamiloval a prežíval som s nimi nástrahy druhej svetovej vojny, plus pre mňa bolo veľké plus kratšie kapitoly. nečudujem sa že kniha získala Pullizera, vrelo odporúčam.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dvojitý kříž Dvojitý kříž](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106709/dvojity-kriz-m0N-106709.jpg?v=1568834659)
Dám tri, aj keď som chcel dať najprv štyri hviezdičky. Je to dobrá kniha, dobre sa číta, má tempo, spád a aj zaujímavú zápletku, plus ja osobne mám rád surové thrillery s atmosférou. Len tu mi tá atmosféra nejak chýbala, bolo tam veľa naivity, klišé a bolo to napísane pre mňa všedným štýlom. Veľmi veľa vecí mi prišlo akoby okopirovaných z iných diel a často mi to prišlo ako prehnaný americký film, ale keď budem mať dlhú chviľku, k tejto sérii sa ešte vrátim, raz.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![22. 11. 1963 22. 11. 1963](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125983/22-11-1963-125983.jpg?v=1340443625)
Moje najdlhšie Kingovské čítanie. Vďaka nahustenosti môjho programu, som strávil V Jodie a v Dallase 2 mesiace. Spočiatku som sa dlhšie začítaval, ale príjemne ma prekvapila náväznosť na moju najoblúbenejšiu kingovku To. Návrat do Derry bol výborný. Dnes, keď už som knihu dočítal, mi je celkom lúto,že tento príbeh končí. Hlavnú dvojicu postáv Jake/George a Sadie som si veľmi oblúbil a i keď som sa občas knihou prekusával, cestovanie časom King veľmi dobre zvládol a knihu som si predsa len obľúbil.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na Západe nič nové Na Západe nič nové](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60249/na-zapade-nic-nove-iAi-60249.jpg?v=1656861721)
Ďalšia klasika, ktorá sa ku mne dostala až po určitom čase. ale vôbec neľutujem. Kniha je plná akcie, vtipu v danej situácii a hlbokých myšlienok, ktoré nestrácajú na svojej originalite ani dnes. Vrelo odporúčam každému, kto ešte nečítal.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Motýľ Motýľ](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143257/motyl-143257.jpg?v=1356541805)
Príbeh je pre mna o to pútavejší, že sa stal. nevravím, že presne tak ako je to v knihe, pretože len málo ľudí na tejto planete by si niečo po toľkých rokoch pamätali tak detailne, ale stačí len uveriť a zažijete skvelé dobrodružstvo na ceste za slobodou. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hra o tróny Hra o tróny](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211880/hra-o-trony-6oi-211880.jpg?v=1656770456)
Dal som tomu opäť šancu, tentoraz v slovenčine a neľutujem! Konečne som prišiel Martinovy na chuť a plne som sa ponoril do jeho sveta. Bavilo ma to viac ako seriál, aj keď treba povedať, že prvá séria je knihe veľmi podobná. Teším sa na ďalšie časti.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29794/harry-potter-a-kamen-mudrcu-cL0-29794.jpg?v=1566590180)
Kniha, ktorá aj mňa naučila čítať. Mal som 10 rokov keď som objavil čaro kníh a čaro sveta, ktorý vymyslela J.K.Rowlingová. V malom Harrym Potterovi som sa našiel, tiež som bol chudý, okuliarnatý chlapec a tajne som dúfal, že aj mne príde list z Rokfortu. Nestalo, ale na Rokfort som aj tak chodiť začal, pretože som ho navštívil aspoň prostredníctvom fantázie a dodnes mám nostalgiu, keď si spomeniem na časy, keď som to čítal prvý krá a teším sa až raz budem túto sériu čítať svojim deťom. Sága môjho detstva.
![Oceľové žezlo Oceľové žezlo](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342011/ocelove-zezlo-DxB-342011.jpg?v=1492935984)
Čistokrvné historické fantasy, ktoré by kľudne mohlo konkurovať aj svetovým spisovateľom. Juraj Červenák rozohral ďalšiu skvelú sériu plnú krvi, bojov, kúziel a drakov.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Planéta opíc Planéta opíc](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120053/planeta-opic-NC4-120053.jpg?v=1534682543)
Pôvodný film som vlastne nikdy nevidel, čiže som ním nebol nejak ovplyvnený, o to viac sa mi asi kniha páčila. Príbeh bol v celku zaujímavý, a musím povedať že záver ma celkom prekvapil a páčil sa mi.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Železný polmesiac Železný polmesiac](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244238/zelezny-polmesiac-OUa-244238.jpg?v=1548003277)
Kniha ma svižne tempo a Červenák do nás pumpuje akciu za akciou, vďaka čomu sa hlavne postavy dostávajú neustále do problémov a čitateľ sa ani chvíľu nenudí. Veľmi sa teším na zakončenie tejto skvelej historickej ságy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vlky z Cally Vlky z Cally](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409018/vlky-z-cally-0op-409018.jpg?v=1556286968)
Po Osudovej trojke druhá najlepšia knižka série. Aj keď sa jedna o pomerne hrubú knihu, dej ma slušne tempo a mini príbeh otca Callahana je taktiež pútavý.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Meno vetra Meno vetra](https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95262/meno-vetra-gBP-95262.jpg?v=1522848722)
Povedal by som až, že melódiu, ktorú táto kniha vydáva by ste priam mohli počuť. Veľmi originálne a prijemne čítanie pre všetkých fanúšikov fantasy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stratení nájdení Stratení nájdení](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265851/strateni-najdeni-265851.jpg?v=1443189847)
Veľmi príjemné prekvapenie. Patrím medzi skalných Kingových fanúšikov, ale úprimne? Nečakal som, že by ma táto kniha dokázala až tak zaujať. Zaujímavý príbeh, ktorý sa mne nesmierne páčil, skvelí starí známi i nové postavy a opäť charizmatický zaporák, Plus Brady na posledných stránkach je fakt desivý a mrazivý. Dosť sa teším na záverečný diel!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dievča v ľade Dievča v ľade](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359372/dievca-v-lade-ugL-359372.jpg?v=1510041181)
Na detektívky som už asi dosť náročný. Bryndza ma bohužiaľ nejak zvlášť nezaujal.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Spiace krásavice Spiace krásavice](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372585/spiace-krasavice-Dma-372585.jpg?v=1519915774)
Úprimne? Absolútne som nevedel, čo od tejto knihy očakávať. Ale ukázalo sa, že som proste kingmaniak a aj keď som knihu čítal pomerne dlho, tak určite nesklamala, práve naopak. A poslednú pasáž som zhltol na posedenie, predchvíľou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Oceán na konci ulice Oceán na konci ulice](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202005/ocean-na-konci-ulice-m3X-202005.jpg?v=1518021582)
Veľmi krátka kniha, ktorá vás však ani na sekundu nenechá chladným a vtiahne vás do neuveriteľného a nádherného príbehu. Opäť skvelá kniha plná fantázie. Neil Gaiman je naozaj jeden z najlepších vo svojom žánri.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zrada Zrada](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176434/zrada-176434.jpg?v=1380477325)
Ešte lepšie a prepracovanejšie ako predchádzajúce diely. Harry je jeden z mojích najobľúbenejších detektívnych hrdinov a musím povedať že ho mam rád a teším sa na ďalšie knihy.