Makaja komentáře u knih
Moje první a nevím, nevím, jestli ne i poslední kniha tohoto autora (dvou). Prostě tohle není moje parketa, příliš mnoho násilí a jeho barvitého popisu, celkem rozvleklý a tak nějak rozkouskovaný děj, nebo jak to říct. A přestože nejsem fanatik do detektivek, pro mě rozuzlení nebylo šokující a ani nečekané, celkem brzo mi došlo, jak to bude s vrahem, ne přímo ona osoba, ta až někdy ke konci, několik desítek stránek před rozuzlením, ale........ kdo četl pochopí, kdo ne, tak nepovím :-). Takže zcela proti většině, za tři.
Celkem se mi to líbilo, zajímavá forma, kdy se vlastně dozvídáme osudy matky a dcery, ale historická fakta bych v tom až tak moc nehledala.
Milá a krásná knížka, jen toho vyprávění bylo málo, chtěla bych víc. S autorkou jsme téměř vrstevnice, takže jsem se díky ní přenesla zpátky do dětství. Zklamala mě ale obálka vydání 2016, ač byla kniha zatavená, byla poškrábaná a po setření černého obrázku se mi ta obálka prostě vůbec nelíbí, ale to jen na okraj.
Já nevím, mně to prostě přišlo jen jako vyprávění o partě kluků, kteří nad sebou nemají dohled a tak zkouší, kam až mohou ve své "hře" zajít. Chlapci od šesti let (to jsou prostě prcci) do dvanácti .... mě tam asi právě vzhledem k věku chlapců to podobenství o tom, kam až může člověk zajít, když ztratí okovy civilizace, nějak nevyplulo. Protože takovéhle války se vedou i na mezi za vsí, jen nemívají tak hrozné konce (i když si pamatuju z dětství, jak jeden kluk zasáhl při bitvě dvou partiček kamenem do hlavy jiného a dotyčný skončil v nemocnici). Knížečka je útlá, přečetla jsem během pár hodin bez problémů. Popis ostrova a okolí se mi naopak líbil. Je to klasika, ale asi jsem nebyla naladěna na správnou vlnu.
Hezká kniha, zase trochu jinak podaná válka a vše okolo, ale.............. nevadilo mi střídání postav a ani časů, i když vlastně trochu ano, protože mi pak chyběl moment překvapení na závěr. Nevadilo mi ani to, že kniha v podstatě nemá žádný dynamický děj. Nevadilo mi na té knížce vlastně nic a přečetla jsem jí jedním dechem, ale přesto někde uvnitř nejsem přesvědčená, že bych měla dát pět hvězdiček. Nevím, něco mi tam chybělo nebo přebývalo, ačkoli sama nedokážu říct, co vlastně. Třeba podobně laděná Zlodějka knih mi nějak zůstala pod kůží víc. Nicméně knihu k přečtení určitě doporučuji.
Moje první kniha od Sparkse, zatím jsem viděla jen několik filmových zpracování. V deset zvonil pošťák a v půl dvanácté jsem měla přečteno, tolik k čtivosti. Knížka je výborná, bavilo mě to skoro pubertální škádlení hlavních postav. Jen si stále lámu hlavu, zda bych nedala přednost jinému závěru, ale asi možná ani ne, asi je takhle vše, jak má být.
Uzavření celé série, upřímně řečeno, na mě to bylo celé trochu překombinované, přehnané a zbytečně na konci zkažené násilím. Ale opět, nenáročná četba, která mě vcucla a nutila číst. A stále lepší než Crescendo.
Neodpustím si malý dovětek (v reakci na Hande) - hvězdičky vždy uděluji podle žánru, stejně jako komentáře, protože nejde srovnávat jablka a hrušky, nejde srovnávat fantasy a Shakespeara... to prostě není možné. Je to pohádka. Nemá nic společného s povinnou školní četbou, renesanční či jinou klasickou literaturou, literaturou faktu, nechce se dotýkat závažných témat jako byl holokaust apod. Chce jen pobavit a donutit čtenáře číst až do konce. A to se povedlo.
Po přečtení prvních stránek jsem si skutečně oddychla, protože po tom druhém díle jsem se skoro bála číst dál. Naštěstí s tím jak Nora ztratila paměť, ztratila se i její paranoia a začala se chovat trochu normálněji. Ticho mě nebavilo tolik jako Zavržený, ale určitě ten nápad se znovuobjvováním své minulosti nebyl špatný. Takže jo, hezký průměr, čte se to rychle, člověk u toho nemusí přemýšlet, ideální četba v době chřipky.
Tak tohle opravdu nebylo plnohodnotné pokračování první knihy. Z Nory se stala paranoidní hysterka, která byla zcela zahleděná do sebe a stejně jako v první díle nevěděla, co vlastně chce. Tady to ovšem vygradovalo, takže když se asi potřetí opakovala v podstatě tatáž situace (chci ho- nechci ho), měla jsem sto chutí knihu odložit. Neudělala jsem to jen díky celkem zajímavé dějové linii kolem Nořina otce a příslibu, že třetí díl je mnohem lepší. Nicméně, když jsem jedničce dala 4 hvězdy, nemůžu tady víc než dvě. Ale kdo se chce dozvědět, jak to celé dopadne, musí se prokousat i tímto dílem a zas tak těžké to není.
Nevím, co říct, od prvního řádku mi to připomínalo upírské ságy a deníky a jiné teen upíroviny a tuto linku kniha udržela až do poslení věty. Nicméně se mi chce zajásat, konečně, konečně ani jeden upír. Kniha se čte velmi dobře a svižně, okamžitě mě vcucla. Nora mi teda občas maličko lezla na nervy, přišlo mi, že neví co chce a dělá i věci, co vlastně nechce, ale budiž, asi to k jejímu věku patří. Prominu i občasné nedomyšlenosti a nelogičnosti. Samozřejmě je to naivní příběh, odpočinkova četba a také k ní tak přistupuji a jako takovou hodnotím.
Kdysi se mi dostala do ruky, jen na okamžik a přesto mi utkvěla v paměti. Teď jsem na ní narazila a musela ji mít. Kvůli sobě a kvůli dceři skautce. A tak si teď po večerech čtu, kniha je to báječná, obrázky vtipné a přitom názorné a i když několik málo věcí je v dnešní době už přežitých (myslím třeba stany, vybavení apod., nikoli znalosti), většina se prostě hodí. Když si vzpomenu, jak jsem se kdysi usárnu učila balit za pochodu a jak mě zprvu bolela záda, protože sem jí samozřejmě zabalila blbě........ mít tuhle knížečku, bývala bych byla za vodou.
Kdybych nečetla nejdříve Zlodějku knih, řekla bych, že je to mistrovsky vystavěná kniha. Ale bohužel, moje očekávání byla zřejmě moc velká a autor je zcela nenaplnil. Nelíbily se mi rozhovory se psem (nepochopila jsem prostě proč a jak) a nelíbil se mi ani konec, tak nějak mi to nesedlo, je to inovativní, to jistě, ale prostě se mi to zdálo přitažené za vlasy. Nicméně čtyři hvězdy určitě, dala bych i čtyři a půl. Protože kniha je to dobrá a za přečtení stojí, já jí přelouskala za jeden večer.
Krásně vystavěný romantický příběh na historickém pozadí. Přečetla jsem za jedinou noc, kterou jsem nedobrovolně probděla u postýlky nemocného syna.
Nápad je téměř geniální, ale myslím, že potenciál příběhu se dal využít mnohem lépe. Chvílemi jsem se nudila a občas se přistihla, že myslím na něco jiného než čtu. Protože jsem vyrůstala v Praze, bylo mi prostředí známé, což bylo příjemné. Hodně se mi líbilo grafické zpracování (ne jen ilustrace, ale celé pojetí knihy). Je to tak na tři a půl hvězdy.
Jedním slovem dechberoucí, děsivá skutečnost odvyprávěná věcně a přece čtivě. Při čtení se mi občas až udělalo mdlo, nejednou se objevila slza v oku. Zajímavé pro mě byly i pasáže poválečného rozpoložení, vysvětlující nástup komunismu. Samozřejmě je pohled autorky subjektivní, pravděpodobně její manžel věděl či tušil a třeba se i ozval.... a to se mu stalo osudným, ale to už nikdy nikdo nezjistí. Bravurní krátký, a přitom vševypovídající, průřez dvěma zrůdnými systémy minulého století.
Doporučuji k přečtení každému od patnácti let výš. Minulost jen nedávná a přesto mnozí (a nejen mladí narození po roce 1989) neví a snad ani vědět nechtějí.
Jako dítě jsem foglarovky milovala a tuto snad nejvíc. A teď jsem po ní sáhla znovu v rámci výzvy a strávila jsem s ní opět dvě kouzelné hodinky. Takové pohlazení na duši v dnešní přetechnizované době.
Trochu těžší bylo se začíst, ale nakonec jsem to přečetla celkem se zájmem, konec jsem bohužel tak trochu očekávala, vzhledem k názvu knihy. Neurazí, nenadchne.
Od knihy roku jsem tedy čekala podstatně víc. Jediné plus vidím v tom, že příběh je vyprávěm ze třech pohledů (byť mi ten Annin přišel v podstatě zbytečný), další malinké plus dostane kniha srovnávaná se Zmizelou za to, že jsem jí zvládla dočíst, narozdíl od Zmizelé, která je odložená na neurčito v knihovně. Jsem zklamaná, nemám ráda knihy, kde v podstatě člověk musí nesnášet všechny hrdiny, Rachel mi lezla na nervy neuvěřitelně a Megan mi nebyla o nic sympatičtější a v momentě, kdy vyzradila své tajemství, jsem k ní pocítila přímo nenávist. Rozuzlení je sice relativně překvapivé (pro mě ne, přesně toto jsem čekala), ale příběh samotný tak nějak nereálný nebo nevím, moji vrstevníci, ale absolutně jsem se jejich chování nenašla.
Protože je to o trampech, protože to napsal tramp, protože se valná většina odehrává v lese pod širákem, protože jsem se zasmála i nostalgicky zavzpomínala, protože mi některé věci připadly tak známé a téměř jsem cítila v nose tu charakteristiskou štiplavou vůni kouře - proto dávám čtyři hvězdy.
Za mě asi ani ne, ale předesílám, že jsem poněkud starší ročník. Pro mě zbytečně rozděleno do třech knih, stačila by jedna kolem 400 stránek, zejména v prostředním díle se vlastně nic nedělo, Amerika pouze dokola měnila názory, hned tak a hned tak. Příběh byl chatrný, vlastně žádný, ani to nemuselo být zasazeno do budoucnosti, mohlo se to odehrávat kdykoli. Ke konci jsem zbytřila, když se konečně dala dohromady s rebely, ale ani z toho až tak moc dobrodružství nevzešlo. A POZOR SPOILER po tak dlouhém vyprávění, kdy se prokousal třemi knihami, by si čtenář zasloužil dozvědět se, jak dopadly všechny ostatní dívky a ne jen osud jedné či dvou KONEC SPOILERU. Nicméně čtivé, nenáročné a pro náctileté slečny, proč ne. Čím víc budou děti (i dospělí) číst, tím lépe.