Mako123123 | Komentáře u knih | Databáze knih

Mako123123 Mako123123 komentáře u knih

Svět podle Prota / Na světelném paprsku Svět podle Prota / Na světelném paprsku Gene Brewer

Film som videl asi pred vyše rokom a moc sa mi lúbil. Mám takúto tému- utopického filozofovania veľmi rád. A tak ten film i táto kniha ktorú som si po dlhej dobe zaopatril a prečítal mi sadla ako vyšitá... Ako sa vraví: ako uliate, sadla ako riť na šerbel... a podobné prívlastky :D
Konkrétne ku knihe:- prvá časť bola super, zaujímavá, plná geniálnych hlášok, a tém na zamyslenie (pre mna jakošto človeka ktorý sa o takéto dačo troška zaujíma to bolo trochu inšpirujúce (narážam na veci ktoré som ešte vo svojích úvahách nevidedukoval) )- takže i tak som mal o čom premýšlať,... proste super.
Druhá časť (Na svetelnom paprsku) bola už troška slabšia ale i tak celkem dobrá... ten záver bol myslím fajn... ani nie príliž ,,uhozený,, ale zároveň si to zachovalo tú ,,magickosť,,
....
Takže u mňa jednoznačne 5/5

13.08.2013 5 z 5

Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

Toto je jeden z mála prípadov kedy sú filmy omnoho lepšie než knižné predlohy... Knižná trilógia PP je síce (možno) ,,fajn,, ale filmom sa to nevyrovná... a to z jedného prostého dôvodu:
Tam kde v knihách je putovanie, cestovanie, chodenie, kráčanie, blúdenie a znova putovanie je vo filmoch nahradené akciou. Akciou ktorá je v knihách spomínaná v zopár vetách alebo retrospektívnych spomienkach rozprávania postáv.

Teraz konkrétne ku knihám: SP- tak dobré ako i nudné. DV- jemné zlepšenie, najmä čo sa týka vývoja deja a postáv (napr: Glum) NK- spočiatku fajn, ale tá Frodovská časť je nuda (zasa takmer nekonečné blúdenie po Mordore). Kniha (dejovo) vpodstate končí na 230-tej strane. Všetko potom je síce milé a pekné ale nemuselo toho byť takmer 100 strán! - diagnóza: až príliž dlhý záver.
Aspoň že to neskončilo trapno-romanticky (ala Frodo nájde svoju celoživotnú lásku v podobe tej najkrajšej hobitky pod slnkom). :D ale dodatky už nechcite aby som čítal. ;)

Trilógii tak ako i tejto 3. knihe dávam so zaťatými zubami 3/5 (pretože chápem že v tej dobe ked toto bolo nové to bolo originálne :) )

06.08.2013 3 z 5

Studňa Studňa Dominik Dán

I ked kniha sa mi páčila, musím povedať že tá prvá tretina knihy (žumpácka) bola trocha zdĺhavá... ale inak GooD :) 4/5

01.08.2013 4 z 5

Tajná služba Tajná služba Daniel Silva

Tak toto bolo naozaj fajn. Velmi dobré ba priam vynikajúce. Neviem prečo som vredy tomuto dal ,,iba,, 4/5 ved teraz sa rozpomínam že to bolo na plný tak mením hodnotenie a dám tomu plný. :) Asi som bol vtedy dosť náročný na Silvu kedže väčšinu jeho kníh som čítal vrýchlosti a nesústredene, tak sa mi to začalo zunovať ale teraz vážne 5/5 :)

01.08.2013 5 z 5

Agent Mossadu Agent Mossadu Daniel Silva

(Zatial) všetky knihy od Daniela Silvu sú veľmi dobré alebo priam výborné... táto bola - veľmi dobrá- pútavá... škoda však (a to je moja chyba) že som väčšinu jeho kníh (tak isto i túto) čítal v rýchlosti, a nestíhal som si to úplne vychutnať... aj tak to vo mne zanechalo pozitívne pocity. :) 4/5

31.07.2013 4 z 5

Štít hromu Štít hromu David Gemmell

Trilógia Trója patrí medzi tie najlepšie knihy aké som zatial čítal. Je škoda že tak vynikajúce knihy sú tak málo polulárne. Pokračovanie /Luku/ je zrovna tak skvelé ako samotný /Luk/
u mna jednoznačne 5/5

31.07.2013 5 z 5

Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Doteraz som od S.K. nečítal (zatial) žiadnu... takže toto je pre mna jeho ,,prvá,, takže som nemal žiadne predsudky a ani nádeje...
Musím povedať že kniha ma vtiahla do deja vpodstate od začiatku, bolo to veľmi pútavé, logické a vzrušujúco-zaujímavé (mám rád tématiku cestovania v čase) Hl. hrdina mi bol sympatický a celé to jeho počínanie (nielen zastavenie Oswalda) bolo fajn. :) Aj by som tomuto dal plný počet v hodnotení ale odradili ma dva prvky:
-prvým je Sadie- od začiatku až po konec (v minulosti) mi bola dosť nesympatická a z toho vyvijajúca sa romantika a dráma mi prišla občas klišovitá (ako typická hrdinka (žena-trpiteľka) má za sebou temnú minulosť v podobe šialeného pscyhopata ex-manžela a jej rodičov ktorí sú na jeho strane... no jasné :P ).
- druhým prvkom ktorý mi trocha vadil (i ked z pohladu američanov to chápem - ved sú to ich dejiny) bolo trochu viac politiky než by ma zaujímalo.
Kniha mohla byť o aspon 200 strán kratšia.
Ale inak to bolo fpohode, kniha (ako som už spomínal) ma bavila, pútala, občas aj tie humorné situácie a páčila sa mi tá teória o vybrovaní veľkého množstva strún ktoré trhajú realitu. Takže koniec koncov som spokojný i ked nie nadšený. Moje hodnotenie je 4/5

21.06.2013 4 z 5

Americkí bohovia Americkí bohovia Neil Gaiman

Rawen616 napísal: ,,Kdyby tam místo bohů byly dvě mafiánské rodiny sbírající síly proti sobě a hlavní hrdina dělal řidiče jedné z nich, vyšlo by to uplně nastejno.,,
S takýmto popisom viac-menej súhlasím.
čakal som od toho omnoho viac. Slubovalo to niečo extra ale v skutočnosti to nebolo nič extra... Prišlo mi to také suché a pesimistické. A tá ,,LSD,, jazda starčekov na kolotoči (detskej manéži) a rozprávanie sa s mŕtvolami a psami, bez toho aby to hl. hrdinovi bolo divné ako keby to bolo celkom normálna vec... no proste až šibnuté prvky v reálnom prostredí (bývalý trestanec, smrť manželky, hladanie novej práce atd)... akokeby autor nenašiel tú správnu mieru...
Mám rád fantasy a scifi (mnoho z toho žánru som už prečítal a lubilo sa mi to) ale toto bolo trocha mimo... avšak malo to celkom zaujímavý dej
u mna 3/5

13.06.2013 3 z 5

Robokalypsa Robokalypsa Daniel Howard Wilson

Prvú polovicu knihy som mal pocit že som v kine na nejakom akčnom a strhujúcom scifi filme... fakt sa Spielbergovi nečudujem že z toho chce spravit film, bo má to mnoho podobných prvkov jak nejaký zatial neexistujúci film a to je i vdaka forme a štýlu písania. Kniha je presne rozdelená na kapitoly a časti v akurátných dávkach ktoré nedávajú šancu čitatelovi sa začat nudit. Čo sa týka tej druhej polovice knihy - je to zrovna tak dobré i ked ten prvotný ošial už opadol ale zanecháva si to .všetko pozitívne. Má to taktiež i ked 100 krát omielanú ale trocha inak originálnejšie vysvetlenú myšlienku... Takmer všetky prvky deja sa mi páčili -počnúc akčno-dobrodružnými až po drasticko-hororové. Dávam 5/5
P.S.: ... skoro som zabudol dodat že ten nie definitívny koniec zla sa mi velmi páčil, -predsa len tam ostala tá skulinka takže ani klišovitý happyend sa vpodstate nekonal...

10.04.2013 5 z 5

Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Neveril by som že by ma tento špecifický žáner oslovil (zvlášť kvôli môjmu veku a povahe)... to však bolo ešte predtým než som začal so /Zaklínačom/ (na odporúčanie kamaráta) ...
Teraz s potešením a mierne milým prekvapením zisťujem že ma tieto zatiaľ 3 knihy (čítal som aj predošlé poviedky) nielenže oslovili ale aj veľmi pútavo zaujali a som zvedavý na ostatné pokračovania s ktorými už pokračujem.
Autorovi sa podarilo vystihnúť "strunu" ktorú ja v takýchto fantasy žánroch (elfovia, čarodejníci, gnómovia, zaklínači...) preferujem a považujem za čtivú (iste aj vdaka českému prekladu) (napr: /Narnii/ -hoc som niektoré jej časti čítal v adekvátnejšom - mladšom veku- som neholdoval) Takže fakt som milo prekvapený z tohto. čo sa týka /Zaklínača- krev elfu/- tak schledávam to za pútavé, zaujímavé a tie intrigy mi tuná nevadili. Vnímam to ako také zaujímavé a pútavé odpútanie sa od reality a návštevu nového fantasy sveta. že je to na mňa detinské? no a? práve toto asi teraz po ťažkých detektívkach a krimi potrebujem ;) Idem na /čas opovržení/...
/Krvi elfu/ dávam, jakošto začiatok románovej ságy, plný počet bodov. :)
Uvidíme čo dalej...

25.02.2013 5 z 5

Spis Odessa Spis Odessa Frederick Forsyth

Túto knihu som ako aj mnohé dalšie získal a mám v mojej izbe len a len vdaka mojej babke kedže takéto knihy sú dnes už vypredané alebo v trápnej brožovanej vezbe ale i tak som rád že som ju čítal. :) Považujem ju za jednu z najlepších kníh aké doma mám. :)

09.01.2013 5 z 5

Posledný kojot Posledný kojot Michael Connelly

Dalšia veľmi zaujímavá kniha o Harrym Boschovi z dielne Michaela Connellyho. V tomto dieli som sa (zatial) dozvedel o Harrym a jeho psychike najviac, a i ked často ide o retrospektívu- riešenie starého prípadu a jeho spomienok a jeho dovtedajšieho života, musím uznať že tá kniha mala grády. Tak ako už tradične od Connellyho. I ked musím uznať že to nebolo až tak akčné a dynamické ako trebárs /čierny ľad/ alebo /9 drakov/ ale som spokojný... :)

07.01.2013 4 z 5

Posol Posol Markus Zusak

Zaujímavá kniha... dejom mi pripomenulo trocha seriál- zajtrajšie noviny- ak viete o čom to je. ;) ale inak dobrééé :)

21.12.2012

Lovci mamutov a tí druhí Lovci mamutov a tí druhí Pavel Dvořák

Veľmi poučná a pútavá kniha, toto by som si vedel predstaviť ako čítanie na základných školách. Len tie posledné "keltské" kapitoly v záverečnej štvrtine knihy sa trocha začali ťahať. Ale rozumiem že každý má nadšenie pre niečo iné.

29.03.2023 4 z 5

Hľadáme kozmické civilizácie Hľadáme kozmické civilizácie Karel Pacner

45 ročná kniha, ktorá sa svojimi filozofickými úvahami a myšlienkami môže rovnať súčasnej literatúre vysokej kvality. Z toho vystáva nepríjemná otázka: to sme sa ako ľudstvo morálne a mentálne odvtedy takmer nikam nepohli?

10.11.2022 5 z 5

Moja čínska dekáda Moja čínska dekáda Pavel Dvořák ml.

Jedným slovom- úžasné. Viacerými slovami- táto kniha patrí medzi tých top 5 čo by som si vzal na opustený ostrov. Vysoko odporúčam. :)

17.08.2022 5 z 5

Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

(SPOILER) Posledná petina knihy (cca 150 strán) pôsobí ako melancholický doslov, kedy sa od pútavého sci-fi autor orientuje viac na hypotetické fantasy (navyše s tak nesympatickou hl. hrdinkou Sin v hlavnej úlohe, (dobrý popis jej dal komentujúci čitateľ SirChico podomnou)) Takže za mna kniha bola celkom fajn, nachádza sa v nej plno zaujímavých myšlienok tak ako v predchádzajúcich dieloch, ale ten záver bol skrátka slabší. Pár vecí ostalo otvorených a nevysvetlených.
Začiatok SPOILERU!---- Napr. tá až vymyslená zhoda okolností kedy Tieng- darca hviezdnej sústavy (vdaka tomu že dalšou zhodou okolností chvílku predtým prišiel zrazu k obrovským peniazom) je zároveň známy hl. hrdinky, do ktorej bol samozrejme zaľúbený, taktiež ideálny kandidát na súťaž o misiu ktorou ako jediný dokázal prejsť a potom aj napriek obrovským prekážkam a komplikáciám splniť, takisto je to človek ktorého si adresáti veľmi obľúbili, dokázal vymyslieť geniálny plán ako zachrániť celé ľudstvo a zašifrovať ten odkaz tak, že to ani prísne dozerajúci hyper-inteligentní mimozemšťania nezbadali, zotrval takmer až do aleluja a ked už nemohol tak aspoň zanechal darček z ríše fantázie pre svoju nikdy nedosiahnutú lásku.
---Koniec SPOILERU.
Podobne ako život hl. hrdinky Sin, táto postava Tienga pôsobila takmer ako fantasmagória a celkom mi to nesedelo do tejto trilógie.

15.06.2022 4 z 5

Roboti úsvitu Roboti úsvitu Isaac Asimov

Tri a pol hviezdičky ale posledné strany knihy to vylepšujú. Gladiine monológy boli podla mňa nezaujímavé ba až otravné a fakt ma sklamalo ako dobre to dopadlo medzi Elijášom a Gladiou (ja som im to neprial :D) kniha, viac-menej fajn, trošku zdĺhavejšia ale to by ani nevadilo, čo mi však vadilo ako som už naznačil bola Gladia a jej zmýšľanie, konanie a tie kecy o sexe. ...meh. Zápletka bola fajn a ako som už spomenul posledná kapitola bola presne tak ako som očakával-vysokej kvality. Inak je zaujímavé čítať skoro vzápätí dve knihy medzi ktorými je v deji 2 ročný rozdiel, v čase písania 25 ročný rozdiel a v čase (môjho) čítania pár dní. Ten nepomer som aj dosť cítil. Viac sa mi lúbil ten štýl písania predtým ale čo už doba ide dalej... P.S: toto bude ešte ozvláštnené tým že následujúca kniha sa v deji odohrá o 200 rokov neskôr kedy už E.B. je dávno mŕtvy, hoc jeho predchádzajúce 3 dobrodružstvá boli len v rozpätí 6 tich rokov.

12.11.2017 3 z 5

Nahé slunce Nahé slunce Isaac Asimov

Paradoxne navzdory mnohým ohlasom, toto ma bavilo o trochu menej ako predchádzajuca časť. Možno je to tým že popis "nového sveta" je mi tak cudzí a nesympatický. Možno preto že namiesto popisu fungovania sveta sa tentokrat nedozvedame od hl. hrdiny tak ako tomu bolo na jeho domovskej planete (priamoúmerne vyplývajúce z jeho konania) ale od prednášok postáv v hologramoch. .... Napriek tomu odporúčam :)

14.10.2017 4 z 5

Královská krev Královská krev Una McCormack

No jo, toto bolo slabšie, Doktor sa nesprával ako Doktor, rozhodne nie ako dvanásty, strašne bol v úzadí na úkor iných, Clara zbytočne všetkému rozkazovala, bolo to jemne odfláknuté atd atd. Som rád za to že sa píšu a prekladajú knihy s Doktorom ale ak mám vybrať ktorú časť považujem za najslabšiu je to rozhodne táto.

28.06.2017 2 z 5