makovec.h komentáře u knih
Zajímavá kniha, u které jednoznačně víte, co se autor snaží říct, přičemž tady poskytuje dva různé náhledy na věc, argumenty pro a proti a ať si čtenář sám vybere. Navíc je to zároveň milostný příběh dvou lidí, který není nijak extra složitý, jen vede k otázce, jak by to bylo bývalo dopadlo, kdyby to nedopadlo takhle (ikdyž osobně si myslím, že tenhle konec byl správný).
Kdo nechce přemýšlet nad různými pohledy na svět a život nebo to po něm, tak by knihu neměl číst, pro všechny ostatní to však je kniha hodna přečtení :)
Bohůžel ale nemá na Dívku s pomeranči, ale buďme upřímní ... tu je těžké překonat :)
hezky jednoduse napsany pribeh obcas se spoustou opisovani okolo ale je hezky a mily a clovek po chvili zacne milencum fandit :)
Nepochybuju, ze kniha by dokazala ctenare nadchnout stejne tak jako napriklad Da Vinciho kod nebo dalsi knihy v pripade, ze by to byla jedna z prvnich knih ktere by cetl od Dana Browna. Kniha je skvela, nepredvidatelna a znemoznujici ctenari ji opustit, ale to v pripade, ze ctenar jiz neni zvykly na styl psani techto knih. Tim, ze jsem cetla vsechny knihy tohoto autora, tak jsem dokazala predpokladat, ze prijde zvrat a kdo bude hlavni padouch a podobne veci. Ale i presto bych ji doporucila.
Zajimavy nahlad do tehdejsi spolecnosti. Jen kdyby nebyla tak ... vlacna. Nektere pasaze byly prebytecne a akorat me to nudilo, ale kdyz si je odmyslim, slo o zajimavou knihu, ktera stoji za precteni.
Po shlédnutí filmové verze Pána prstenů jsem si řekla, že si přečtu poslední díl. Velká chyba. Celou dobu jsem byla ztracená a jen díky filmu jsem se dokázala najít, ale vždy když už se mi to povedlo, tak přeskočil děj jinam a já byla opět ztracená. Přesto si myslím, že to nemusí být tak hrozné, ale to jen v případě, že si nejprve přečtete předchozí dva díly.
Možná je to tím, že to bylo anglicky a třeba jsou tomu nerozuměla, ale pořád jsem čekala, kdy se něco stane, kdy přestane být takovým blbcem a pak už jsem čekala, kdy přijde to, co chtěl tímto dílem básník říci, ale asi mě to úplně minulo. Všechny tři hvězdičky patří řeči pana učitele, který jej nechal u sebe přespat.
Fascinující, jak zlí lidé dokáží být. Ale více fascinující a především obdivuhodné je, kolik toho lidé dokáží vydržet. Nebudu hodnotit styl psaní ani zda se nedalo vytřískat více z příběhu. Každopádně síla lidí je na pět hvězdiček. Není třeba napsat knihu silným způsobem, když je silný ten příběh samotným a člověk jej nečte pro zábavu, ale pro poučení se. Ale kéž by to nebyla pravda!
Celá kniha je zajímavá a postupně se propracovává k poslední kapitole, kde autor sděluje svou (podle mého názoru skvělý) názor na život. I samostatná poslední kapitola by si vysloužila 5 hvězdiček :)
Dostala jsem, co jsem očekávala a chtěla dostat :). Doktor z léčebny má pravdu :)
Nikdo po přečtení knihy nemusí dumat, co tím autor chtěl říci, i když to, co chtěl říci pan Golding je děsivé. Ale skoro třičtvrtiny knihy nebyly moc záživné čtení, od kterého bych se nedokázala odtrhnout, nakonec to spravil, ale přesto jen čtyři hvězdičky.
Nijak mě kniha nenadchla a ani nezaujala. Při čtení jsem se často přistihla, že jsem myšlenkami někde úplně jinde a to už nejen několik řádků, ale pár stránek. V příbězích jsou zajímavé životní situace, ale každé je jen "pětiminutová", není žádný širší náhled do okolností, ani do následků a člověk si nestihne vytvořit jakýkoliv vztah k postavám. Prostě stránky jen tak proplouvají mezi prsty bez jakéhokoliv poznamenání mne.
Nějak bohužel nemůžu říct, že by mi kniha něco dala. Celou dobu jsem si myslela, že je Josef K. trouba a jedná zcela špatně v tom světě zvláštní logiky, které by však on měl být schopen porozumět nebo alespoň vědět, jak se chovat, i když nechápat proč. Alespoň se kniha četla podstatně lépe než jsem čekala a vlastně to bylo i docela zábavné, ale pak už mě to docela nudilo. Ale ano, pochopila jsem myšlenky v dílu zabudované (nebo si alespoň myslím, že jsem je pochopila), přesto však to na více než tři hvězdičky nevidím.
Je prostě dobrá. Jen "obyčejná" výpověď člověka o jeho životě bez jakýchkoliv zbytečností, jakékoliv snahy hrát na nějakou slohovou krásu a nápaditost. Prostě příběh. Ale velmi dobrý příběh, bezesporu poučný. Jen je otázkou, jestli více odradí nebo právě pobídne to taky vyzkoušet, protože jsem přece lepší než ona a já bych to zvládla. Každopádně by kniha určitě měla být známější a i ve školách by toho o ní mělo být řečeno víc.
Na gymplu jsem o téhle knize poslouchala měsíc v kuse, když jsme ji probírali, je nejoblíbenější knihou naší vyučující, se kterou jsem se v názorech dost často rozcházela, a tedy jsem očekávala, že se mi nebude líbit. Nakonec ale musím říct, že líbila. Barvitý jazyk, který ale není nijak na škodu ději. Jednoduše vyprávěný příběh bez zbytečných podrobností nebo podružných zápletek. A ač jsem si nakonec myslela, že je to trouba ten Werther, tak jsem si v průběhu říkala, že některé jeho myšlenky jsou fakt dobré. No prostě se mi překvapivě líbila :) ale protože byl Werther trouba tak dostane jen 4 hvězdičky :D (jinak by to bylo pět :))
Asi jsem promeškala svůj čas, kdy tu knihu číst. Nějak mě bohužel ani nezaujala, ani nenadchla a dokonce mi ten závěr přišel trochu ... tak a už mě nebaví to psát a chci to takhle, tak to tam autor tak plácl a hotovo. No nevím, nejspíš jsem ji nepochopila a neměla na ni správné rozpoložení a měla bych si ji přečíst znovu, ale zatím musím dát jen tři hvězdičky :(
Na začátku jsem si ani nepřečetla obsah knihy, děj nebo jakékoliv recenze. Prostě jsem ji po hvězdách náhodně vybrala z dalších knih Johna Greena v knihkupectví. A opět anglicky (a má angličtina není nijak slavná, takže mi sem tam něco ušlo nejspíš... ale nějak se ji naučit musím). Ale i přes tuto ... nevýhodu ... se mi kniha moc líbila. Děj je napínavý, ale nijak extra složitý (což myslím v tom nejlepším možném smyslu). Odpočítávání dnů mi přijde jako docela neotřelý, ale nápaditý a hlavně umocňující napětí, způsob pojmenovávání kapitol. Ale nejlepší na ní je ten způsob podání. Příběh je vypravován z hlediska jednoho chlapce, ale nijak se tam zbytečně nerozmazávají jeho dojmy a pocity a hlavně city, jsou naznačeny, ale všichni si zbytek dokážeme domyslet. A druhá půlka knihy je také skvělá, i když jsem už pak tušila konec, tak mě pořád bavilo ji číst. Pak už ani tak nešlo o ten příběh jako o to, jak dopadnou pocity hlavních hrdinů. A dokonce jsem v průběhu knihy litovala, že nemůžu chodit na jejich přednášky od The Old Mana :)
Je to první kniha, kterou jsem od tohoto autora četla, a ještě k tomu jsem ji dostala k svátku. Tedy bez jakýchkoliv doporučení, očekávání nebo alespoň představy, co přibližně očekávat. Nakonec jsem byla nesmírně nadšená. Kniha byla místy možná maličko zdlouhavá (možná proto, že jsem měla rozšířené vydání vydané k desátému výročí), ale i přesto by nakonec bez jakéhokoliv kousíčku nebyla úplná. Dokonce i poslední dodatečná část, která je až na konci knihy, ačkoliv se vztahuje k dřívějšímu ději, skvěle zapadla. Děj byl zajímavý a hlavně velmi nápaditý (možná jsem četla zatím příliš málo knih, ale myslím, že s ničím podobným jsem se doposud nesetkala), kniha byla krásně čtivá a nikde nebyly žádné zbytečné opisovačky míst nebo lidí nebo podobných věcí, kapitoly knihu krásně dělily a vsuvky z dávnější Ameriky krásně doplňovaly děj. A nakonec to je ještě jedna z mála knih, u kterých mi připadá, že se tím příběhem snažil něco říct, něco co si musí každý přečíst mezi řádky a sám rozmyslet. Takže vlastně skvělá kniha, kterou bych každému vřele doporučila :)
PS: Když jsem si před samotným příběhem četla, jaké všechny ceny kniha vyhrála, připadalo mi dost zvláštní, že to bylo v tolika různých a především dle mého názoru odlišných kategoriích. Teď už mi je zcela jasné, jak se něco takového mohlo stát :)
Celou jsem ji přečetla přibližně na dva zátahy, chtěla jsem ať už je pachatel chycen a vím, kdo to je. Tak moc napínavé a pohlcující to bylo. Akorát bohužel jsem už pře koncem tušila, jak to celé dopadne a kdo je vrah, a to se mi nestává úplně často a nejsem si jistá zda to mluví pro nebo proti knize. Z tohoto důvodu tedy ubírám jednu hvězdičku. Ale i přesto jsem si čtení této knihy užila a určitě bych nikomu neříkala, ať ji nečte, že za to nestojí :)a ještě musím dodat, že jsem velmi ráda, že se nějak posunul osobní příběh Joony :)
Nutno podotknout, že jsem knihu četla anglicky a má angličtina není na profi úrovni, takže mi nejspíše sem tam něco uniklo. I přesto mě kniha velmi nadchla. Jak svým přístupem k věci tak svým dějem a i zvratem, který se zpětně zdá očekávaný, ale velmi mě překvapil. Dokonce mi i pár slz ukáplo a to je v mém případě co říct. Takže vlastně velmi doporučuji a nejspíš si ji přečtu ještě jednou česky nebo znovu až zase zlepším svou angličtinu :) A na konec snad jen ... mohl by mi teď autor této knihy odpovědět na stejné otázky, na které se chtěla Hazel Grace zeptat Van Houtena? Prosíííím :)
Je to první kniha, kterou jsem od tohoto autora četla a, ačkoliv mi byla doporučena kamarádkou s podobným vkusem na knihy, jsem velmi mile překvapena. Nejsou v ní žádné zbytečné ani přebytečné a ani otravně dlouhé pasáže o ničem. Právě naopak. Kniha má rychlý spád, moc nerozpitvává charaktery ani popisy jednotlivých postav, ale ani nevynechává žádnou podstatnou část. Rovněž v ní nejsou žádné velké skoky stylu ... a přece tehdy a tehdá jsme tam viděli to a to a tím jsme získali ten a ten důkaz přičemž o ničem z toho doposud nebyla žádná zmínka... a ani tam nejsou žádné velké dějové zvraty stylu ... no a přeci ten koho celou dobu považujeme za druhou nejhodnější a nejdůležitější postavu je najednou hlavní padouch .... což velmi oceňuji. Takže je to skvělá kniha na oddech a v rámci detektivem doporučuji :) a ještě jsem zapomněla zmínit, že je velmi čtivá :)