malpet malpet komentáře u knih

Poločas rozpadu Poločas rozpadu František Kotleta (p)

Prsatice na obálce knihy, která slibuje jen akční střílečku, to není vůbec můj styl, ale příběh mně kupodivu chytil hned od prvního dílu a zatím nepustil. Opravdu pěkná práce, cesta postapokalyptickým Českem a Evropou, uvěřitelné postavy i děj, všechno pěkně odsýpá, žádná zbytečná vata. Dvojka byla možná ještě lepší, než jednička. Už se těším na pokračování! Vyposlechnuto jako audiokniha, za což bych dal šestou hvězdu, kdyby to bylo ještě možné :-)

09.02.2021 5 z 5

Vše o čaji pro čajomily Vše o čaji pro čajomily Karel Valter

Za mně zatím nejlepší kniha o čaji. Obsahuje nejvíc užitečných informací na jednom místě, je vidět, že autor je opravdu odborník a srdcař. Škoda, že se někde neobjevilo nějaké doplněné, aktualizované vydání, přeci jenom je to už dvacet let...

14.01.2021 5 z 5

Jakubův cestovní deník Jakubův cestovní deník Jakub Čech

Tuhle knihu jsem četl opravdu dlouho, možná i celý měsíc, pěkně po večerech, jen pár kapitol, abych si jí náležitě vychutnal :-)

09.11.2020 4 z 5

Věci z jednoho pokoje Věci z jednoho pokoje František Alexander Elstner

Miluju staré cestopisy, sem tam se dají ještě sehnat v antikvariátech poklady, jako tahle kniha, dokonce s vlastnoručním věnováním autora kamarádce Ančí Pšeničkové. Knihy Elstnera stejně jako Bauma nebo Zikmunda a Hanzelku jsem poznal díky dědovi, který znal tyto pány i osobně. V dnešní době šílených turistů honicích se z místa na místo jen kvůli fotkám na instagram jsou tyto dávné cestopisy z dob, kdy ještě bylo co objevovat, pohlazením po duši.

25.08.2020 5 z 5

Mirandolína Mirandolína Carlo Goldoni

Vyposlechnuto během pečení koláče jako audiokniha s báječnou Simonou Stašovou. Pěkně se poslouchalo, lehká vtipná oddychovka.

19.08.2020 4 z 5

Clona Clona Samuel Bjørk (p)

Pro mně nejslabší ze série.

14.08.2020 3 z 5

Sherlock Holmes: Skandál v Čechách | A Scandal in Bohemia Sherlock Holmes: Skandál v Čechách | A Scandal in Bohemia Arthur Conan Doyle

Příběh ve kterém výjimečně nedopadne Všechno tak, jak skvělý detektiv plánoval.

30.01.2020 4 z 5

Oskar a Lucinda Oskar a Lucinda Peter Carey

Upřímně, tuhle knihu bych si sám nikdy nevybral, ale byla součástí výzvy 2019, jako kniha, která obdržela Bookerovu cenu. Prvních asi 100 stránek pro mě bylo vyloženě utrpení, nemám moc rád přílišnou popisnost, kdy autor rozvede popis tekoucí řeky na 4 stránky, v tom mi kniha připomínala spíš staré ruské klasiky, ale pak se to nějak otočilo a já se nemohl od děje odtrhnout a musel číst každou volnou minutu i cestou v tramvaji do práce. Děj získával stále víc na dramatičnosti a asi 10 kapitol od konce už člověk tak nějak ví, jak to celé dopadne, ale stejně mu to nedá. Na pozadí dvou hlavních postav se jen tak lehce mihnou velké lidské tragédie, jako je hromadné vyvražďování domorodů, které osadníci ani nepovažovali za lidi... zkrátka opravdu zvláštní kniha, ke které se už nevrátím, ale jsem rád, že jsem jí četl a dočetl.

09.09.2019 4 z 5

Lásky královské Lásky královské Miloš Václav Kratochvíl

Zajímavé čtení, k historickým románům se nedostanu moc často, asi jsem k nim ještě nedospěl. Tuhle knihu jsem vzal z knihobudky a nelituju toho, kniha mne bavila, to intrikaření připomínalo Hru o trůny :-) možná si ji někdy později znovu přečtu.

13.02.2019 4 z 5

Ódinovo dítě Ódinovo dítě Siri Pettersen

Kniha, na kterou jsem se dost těšil, severská fantasy sága, to je něco pro mně. Bohužel přišlo dost velké rozčarování, chápu že každý nemůže být Tolkien, ale tohle spíš připomíná Rosamundu Pilcher. Hlavní hrdinka se nedokáže vymáčknout a každé její vyřčené větě předchází mohutný vnitřní boj, takže si jen sama působí další problémy, čemuž se upřímně moc nedivím. Nevlastní otec vozíčkář mi tam vůbec nesedí, to se do tohoto románu prostě moc nehodí. Holka bydlí v polorozpadlé chalupě bez oken někde v lese na kopci uprostřed hor, ale přitom slyší oknem racky v přístavu... zkrátka vykreslení tohoto světa je pro mně těžko uchopitelné. Dal jsem knížce šanci prvních sto stránek, a pak, když se pořád nic nedělo, jsem si tady přečetl, že se kniha rozjíždí až v druhé půlce. No nerozjela. Jedna z mála, kterou jsem nedočetl.

19.12.2018 2 z 5

Jmenuju se Tomáš Jmenuju se Tomáš Ota Kars

Hezká a zajímavá kniha. Byla to moje poslední kniha, která mi chyběla do čtenářské výzvy 2018 - kniha co obdržela cenu Magnesia litera, a rozhodně nelituju, že jsem si jí vybral tak trochu i kvůli tomu, abych splnil bodík. Bylo to v tomto předvánočním čase milé rozloučení s celou Výzvou.

18.12.2018 4 z 5

Nekonečný příběh Nekonečný příběh Michael Ende

4 hvězdičky. Jako první jsem viděl kdysi jako děcko film, a ten se stal jedním z mých nejoblíbenějších filmů vůbec, až mnohem později jsem se dozvěděl, že existuje i kniha. Teď se mi konečně dostala do ruky, našel jsem jí v knihobudce na náměstí, je to vydání z roku 1987, název knihy je Příběh, který nikdy nekončí a Falco není Falco ale Fuchur, Vládkyně je Císařovna anebo Děvčátko, zásadní scéna filmu, ledové sfingy Sandonorico, které řeknou Atrejovi o léku pro vládkyni, zde vůbec nejsou. zkrátka je to všechno tak nějak trochu jinak a neřekl bych, že zrovna lépe než ve filmu. Tak nějak mně překvapilo, že film končí v polovině knihy, a upřímně, ta druhá půlka mně už moc nebavila a příběh se tak pro mně stal skutečně nekonečným... nakonec to ale stejně všechno dobře dopadlo a to jediné je opravdu důležité :-)

03.12.2018 4 z 5

Kanada - Divočinou Severu Kanada - Divočinou Severu Leoš Šimánek

Přečteno s chutí za několik dlouhých listopadových večerů.

24.11.2018 5 z 5

Praha nepostavená Praha nepostavená Klára Brůhová

Nechápu, jak to, že jsem tady jako první hodnotící, když tato báječná kniha vyšla už před rokem :-) nejsem architekt, ale knihu jsem si prolistoval a některé pasáže pročetl opravdu s chutí. Projekty a návrhy neuskutečněných staveb pocházejí ponejvíce ze začátku 20. století. U některých je škoda, že se nerealizovaly, u některých bohudíky :-)

17.09.2018 5 z 5

Lesní poutník Lesní poutník Adalbert Stifter

Stiftera jsem chtěl přečíst už dávno, teď se naskytla příležitost. No... Klostermanna mám tak nějak raději :-)

20.08.2018 4 z 5

Ostrov Duma Key Ostrov Duma Key Stephen King

Knihu jsem si poslechl jako audio, tam teda trochu haproval rétor hlavně ve výslovnosti španělštiny, kterou někdy prostě přečetl jak byla, ale nikdo nejsme dokonalý že jo :-) když jsem se podíval na počet kapitol (70 kapitol po 5 - 30 minutách) myslel jsem, že tu mnohahodinovou nahrávku nedám, ale i když jsem jí poslouchal hodně večerů, nemohl jsem s ní skončit, chtěl jsem vždycky vědět co bude dál, zkrátka Percy mně ze svých pařátů nepustila dokud nebylo po všem :-)

20.08.2018 5 z 5

Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

Výborné čtení, opravdu moc zajímavé téma absolutně vybočující z proudu současné literatury. Pět hvězdiček.

20.06.2018 5 z 5

Holky z porcelánu Holky z porcelánu Jaromíra Kolárová

nostalgie :-) naví se mi moc hodila do knižní výzvy 2018, byla totiž poprvé vydaná v roce mého narození :-)

21.03.2018 5 z 5

Jiřina Švorcová osobně Jiřina Švorcová osobně Miroslav Graclík

Nejdřív jsem si koupil knihu a pak ještě, asi po roce, sehnal její verzi v MP3, kterou namluvila sama Jiřina Švorcová. Rozhodně měla zajímavý život i když ke konci ne zrovna moc šťastný. Nemyslím si že by někomu vědomě ublížila, ba právě naopak. Holt se přidala na špatnou stranu a dějiny píší vítězové, není liž pravda? :-)

15.02.2018 5 z 5

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Rozhodně 5 hvězdiček, za mně i za audioknihu, která příběhu dodá ještě něco navíc :-)

08.01.2018 5 z 5