malpet
![Všechny důvody světa, proč běhám Všechny důvody světa, proč běhám](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337436/vsechny-duvody-sveta-proc-beham-fb8-337436.jpg?v=1489502789)
Tohle je opravdu přímo ze života :-) taky jsem začal běhat, i když zatím jen krátké 5 km tratě, ale ty příběhy s břuchem jsou přesné :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Samuraj Samuraj](https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/6942/usagi-yojimbo-samuraj-zF5-6942.jpg?v=1424238849)
Dílko po kterém jsem sáhnul díky čtenářské výzvě 2019, tedy kniha od asijského autora. Přiznávám že jsem si jí přečetl (pokud se to o komixu dá vůbec říct) hlavně kvůli splnění bodíku, ale byl jsem touto knihou mile překvapen :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Průvodce budoucností aneb Jak si užít globální krizi Průvodce budoucností aneb Jak si užít globální krizi](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395312/pruvodce-budoucnosti-aneb-jak-si-uz-P86-395312.jpg?v=1542871517)
Skvělá kniha, měla by to být povinná četba pro všechny.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Severní Čechy Severní Čechy](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108095/severni-cechy-108095.jpg?v=1327907728)
Pro mě narozeného koncem 70. let byl listování touto knihou fotografií doprovázenou krátkými texty zvláštní návrat do dob dětství kam se každý touží znovu vrátit, na druhou stranu bych tuhle dobu už určitě nikdy nechtěl zažít, dobu vrcholného socialismu, beznaděje, čas kdy všechno bylo jen šedivé a hnědé.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Malý vetřelec Malý vetřelec](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40216/maly-vetrelec-XL8-40216.jpg?v=1549871033)
K tomuto románu jsem se dostal díky čtenářské výzvě 2019, kde byla chybně uvedena jako kniha, která obdržela Man Bookerovu cenu (byla pouze nominovaná) nicméně ani okamžik nelituju, že jsem si jí vybral. Autorka skvěle zvládá ponurou atmosféru kdysi slavného sídla, které se nezadržitelně rozpadá, a stahuje s sebou i své poslední obyvatele. Kniha se krásně četla s mrazením v zádech obzvlášť teď v lednu, kdy je všechno tmavé, mrazivé a depresivní i ve skutečnosti :-) Těch 500 stránek knihy rychle utíká i přes pomalý děj knihy, kdy se zdánlivě nic neděje a vše podstatné se odehrává skytě a pod povrchem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Z Čech až do Země vycházejícího Slunce Z Čech až do Země vycházejícího Slunce](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127002/z-cech-az-do-zeme-vychazejiciho-slunce-127002.jpg?v=1340825179)
4 hvězdičky. Pěkný, civilně napsaný cestopis, autorka není spisovatelka ale učitelka a je to trochu znát, ale ve výsledku to vůbec nevadí, naopak, osobní pohled je často lepší než recenze profesionálů z Lonely planet. Tohle je první díl z vydané trilogie cesty kolem světa na kolech, a rád si přečtu i pokračování. Můj první bodík čtenářské výzvy 2019 :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vlčí léto laponského mlynáře Vlčí léto laponského mlynáře](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16186/vlci-leto-laponskeho-mlynare-bcQ-16186.jpg?v=1534147981)
Nelíbila se mi tolik jako Stará dáma vaří jed, nebo Les oběšených lišek. Je to zase něco malinko jiného. Víc se mi líbí spisovatelova humornější díla :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hotel se špatnou pověstí Hotel se špatnou pověstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364627/hotel-se-spatnou-povesti-HrT-364627.jpg?v=1513531394)
I já jsem se nechal inspirovat k přečtení této knihy čtenářskou výzvou 2018 - kniha odehrávající se v Brně. A nelituju toho. Super oddychovka na hodinku, dvě, ideálně na cestu vlakem třeba zrovna do Brna :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![BioAbecedář Hanky Zemanové BioAbecedář Hanky Zemanové](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47800/bioabecedar-hanky-zemanove-47800.jpg?v=1287664059)
Knihu jsem si půjčil od kolegyně, je překvapivě dobrá, žádná biodogmata, jak jsem se obával, ale jasné vysvětlení, proč je konkrétní surovina lepší v biokvalitě. U jednotlivých kapitol autorka nechává zaznít obě varianty (např. mléko, je tělu prospěšné nebo ne?) podpořené výzkumy a názory odborníku, avšak nechává na čtenáři, aby si sám vybral, čemu věří a dá přednost. Za mně 10 hvězdiček z 5 :-) navíc se mi hodí do čtenářské výzvy - čtení o jídle.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Aristokratka na koni Aristokratka na koni](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314423/aristokratka-na-koni-Mmv-314423.jpg?v=1480767527)
první kniha byla super tím, že byla první a jiná než ostatní. teď už je to stará známá vesta. A vsadím se, že určitě není poslední, postava tetičky má velký potenciál :-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dáma, která měla ráda čisté záchodky Dáma, která měla ráda čisté záchodky](https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/6472/dama-ktera-mela-rada-ciste-zachodky-d6R-6472.jpg?v=1566842940)
Odposlechnuto jako audiokniha, přidávám se ke komentářům pode mnou: super oddychovka na jednu cestu vlakem nebo při žehlení, nic víc. ale takové knihy jsou taky potřeba :-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Co mě naučil tučňák Co mě naučil tučňák](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281830/co-me-naucil-tucnak-9Nq-281830.jpg?v=1454399671)
Pěkný příběh, dojemný, na druhou stranu jsou i lepší. Tři hvězdy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![S jaguárem v posteli S jaguárem v posteli](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136925/s-jaguarem-v-posteli-657a01565351b.jpg?v=1702494550)
Z knihy jsem nadšený, protože jednak mám rád Dungelovy fantastické kresby a taky mi vyhovoval styl knihy, která je psaná trochu jako deník, s přiloženými fotografiemi, aby se čtenář trošičku zorientoval. Závidím mu dobrodružné výpravy, i když nevím nevím jak bych to na jeho místě zvládal já. Proto se mi o tom dobře čte a trochu mi to připomíná dobrodružné knihy čtené pradávno v dobách dětství.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zajímavé čtení psané formou vyprávění několika z účastníků pochodu. Neuvěřitelné, co se dá všechno přežít.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311414/pesky-mezi-buddhisty-a-komunisty-gVf-311414.png?v=1663160870)
Tři hvězdičky z pěti. Už se nekonal wow efekt jako v případě jeho první knihy, opět to bylo sice zajímavé počtení, ale chvílemi čím dál stejnější a ke konci už jsem sem tam koukal, kolik ještě zbývá stránek :-)
Třetí knihu už si asi nepořídím, nebo až po delší době.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Planeta Leon I.-II. Planeta Leon I.-II.](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38140/planeta-leon-i-ii-KbB-38140.jpg?v=1622192653)
Mám takový trošku rozpačitý pocit, kniha se mi zdá hodně poplatná době, takové to komunistické poručíme větru dešti... ale nakonec proč ne, autorovi se podařilo stvořit hezký i když absolutně nereálný svět, praktické otázky života asi moc neřešil. Kniha se mi navíc hodila i do knižní výzvy 2018, protože jedna z postav se jmenuje jako já :-) Knihu zase odnesu do knihobudky kde jsem jí vzal, nechávat si jí nebudu, ať si jí přečte zas někdo jiný.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Pachatelé dobrých skutků 1: Puntíkáři Pachatelé dobrých skutků 1: Puntíkáři](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13902/puntikari-13902.jpg?v=1300134129)
Tuhle knihu si přinesl synovec ze školy jako povinnou četbu, jinak bych se k ní asi nedostal. Tak jsem se nějak začetl... a najednou jsem byl na konci :-) příjemná knížka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Minutové nesmysly Minutové nesmysly](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26607/minutove-nesmysly-26607.jpg?v=1259318820)
První splněný bod čtenářské výzvy 2018 - poslední kniha již nežijícího autora. Rozhodně stojí za přečtení pro věřící, i pro ty, kteří o žádné víře zas tak přesvědčení nejsou :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Co se děje se světem? Co se děje se světem?](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298646/co-se-deje-se-svetem-zGu-298646.png?v=1636463405)
Pan Cílek je můj oblíbený autor, mám rád jeho přednášky a rozhovory pro rozhlas, hodně je poslouchám jako MP3. Mám už několik jeho knih, ale takhle pro mně byla zatím nejtěžší, její přečtení mi trvalo neobvykle dlouho. Jak už psali čtenáři přede mnou, je to asi tím širokým záběrem témat vměstnaných do poměrně malé knihy. Nicméně kniha je to pěkná a po kouskách si jí budu s chutí číst i v budoucnu. Navíc je to bod č. 19 čtenářské výzvy, darovaná kniha :-)