Maraiser Maraiser komentáře u knih

Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk James Dashner

Překvapilo mne, že mne to moc nezaujalo. Zrak mi občas poskakoval po stránkách, nevnímal jsem to. A přitom to vlastně bylo zajímavý. Ale prostě mi to nic neřeklo. Takže prvním dílem končím.

20.06.2024 3 z 5

Mussolini Mussolini Jasper Ridley

Škoda, že si tak málo pamatuji z toho, co jsem přečetl. Neuvěřitelné množství nových a zajímavých informací z evropských dějin. A svým způsobem docela zábavné, jak Benito mění své názory jako pingpongový míček.

13.06.2024 5 z 5

Zapomenuté rozhovory s Hitlerem Zapomenuté rozhovory s Hitlerem Eric Branca

Velmi zajímavá kniha. S odstupem času se veškeré uvedené rozhovory novinářů s Hitlerem hodnotí jednoduše. Samozřejmě, už v době, kdy ty rozhovory probíhaly, se děly v Německu věci, které byly za hranou. Ale upřímně, mohl opravdu někdo vědět k čemu to dospěje? Vždyť německý národ ho opravdu miloval, Hitler měl podporu i v britské královské rodině.
Nejzajímavější jsou tak poznámky pod čarou, kdy se do konfrontace dává Hitlerovo vyjádření v tisku a realita, která v té době v utajení probíhala. Byl to opravdu úžasný řečník a demagog. Ale takových máme v dnešní době opět plno.

16.05.2024 4 z 5

Smrt šumavského poustevníka Smrt šumavského poustevníka Vlastimil Vondruška

Stručně - už jsem si normálně začínal myslet, že se Ota usadí :-)

26.04.2024 4 z 5

Šest žen Jindřicha VIII. Šest žen Jindřicha VIII. Alison Weir

Velmi zajímavá kniha a ne úplně jednoduchá. Velké množství informací, velké množství jmen. Je trochu patrné, že autorka měla k některým z královen větší sympatie nežli k ostatním. Kateřina Aragonská - TOP a Annu Boleynovou dost strhala.

08.04.2024 5 z 5

Stiskni ENTER Stiskni ENTER John McLaren

Poprvé jsem to četl před cca 25 lety a moc se mi to líbilo. A zaujalo mne to i teď. Má to spád, má to myšlenku, je to i chvílemi i dojemný. Prostě STISKNI ENTER

03.03.2024 5 z 5

Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

Neoslovilo mne to tolik, jako když jsem to dočetl poprvé před mnoha lety. Nejsem z toho tak vyjukaný jako kdysi. Myšlenka skvělá, ale tak nějak mi k tomu něco chybělo. Závěr? Nijaký.

24.02.2024 3 z 5

Likvidátor Likvidátor Honza Slívka

Jako zajímavý. Možná trochu překombinovaný, ale zajímavý to bylo. Poslední odhalený bůh/bohyně mne překvapil/a. A popravdě jsem to moc nepochopil.
Zajímalo by mne, jaké město je vzorem pro Celsior. A to už jen proto, že jsou zmiňovány Vary.
A co se týče obálky, tak jsem si nejprvě říkal - no jo, chtěli zaujmout - a ono ne, i v tomto ohledu je to slušně divoký.

03.02.2024 4 z 5

Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Tomáš Etzler

Po přečtení recenzí níže jsem si říkal: "Mám to vůbec číst?" Ale nakonec jsem do toho šel. Není to tak učesané, neobsahuje to tolik příběhů jako první díl, ale je to syrovější. Je to syrovější z osobního hlediska Tomáše Etzlera.
Závěrem ale musím konstatovat, jen to neberte doslova, ačkoli možná jo - ten chlap je, byl fakt magor.

25.01.2024 5 z 5

Knihovna duší Knihovna duší Ransom Riggs

Fantazii se evidentně meze nekladou. Ďáblův akr je neuvěřitelé místo, žádné světlo na konci tunelu. Jen bída, hnus. Když už se chvilkama zdá, že teď už se to zlepší, tak to jde do ještě větších .... než by člověka napadlo.

12.11.2023 4 z 5

Mezi tiárou a orlicí Mezi tiárou a orlicí Vlastimil Vondruška

Jako román napsáno naprosto poutavě. Dialogy jsou samozřejmě vymyšlené, odvozené, ale co mne zajímá, zda se opravdu v 11. století tak hrmadně napichovalo na kůl, jak autor poměrně často uvádí.

28.10.2023 5 z 5

Mormonka Mormonka Carolyn Jessop

Jsem k životopisům podobného druhu poněkud skeptický. Až příliš často se ukázalo, že to nebyly skutečně prožité příběhy skutečných autorů či bylo vyprávění výrazně upraveno - Motýlek, Útěk z tábora 14.
Tento děsivý příběh je však bohužel fakt reálný. Je popsán srozumitelně.

19.08.2023 5 z 5

Knihovna malých zázraků Knihovna malých zázraků Sara Nisha Adams

Upřímně, na konci mé oči zaslzely. Opravdu mne to chytlo. A pěkně se to četlo.
Ale z toho seznamu bych si asi nic nepřečetl.

01.08.2023 5 z 5

Svět bez nás Svět bez nás Alan Weisman

Název je velmimatoucí.
Vůbec nejde o popis světa bez nás. Autor se zabývá důsledky chování člověka v souvislosti s nadměrným používáním plastů, nadměrnou konzumní spotřebou, jadernými elektrárnami apod. a pak k tomu hodí své myšlenky, podpořené ale vědeckými argumenty, co by se stalo, kdyby lidé náhle zmizeli. Jak dlouho by zůstaly plasty v půdě, jak rychle by příroda pohlatila městské aglomerace atd.
Jde tedy spíše o studii chování člověka.
I z toho důvodu tedy za mne 3,5.

06.07.2023 3 z 5

Císařovna Císařovna Roman Bureš

V pohodě, bál jsem se jak autor naváže a dobrý.
Postava Viktora mne hodně překvapila.
Marano mne štval neskutečně.
Severa jsem do jisté míry chápal.

16.04.2023 5 z 5

Démon alkohol Démon alkohol Jack London

Neuvěřitelné, že autor, který tak dokonale popisuje svůj vztah k alkoholu, je do poslední chvíle přesvědčen, že alkoholikem vlastně není. A zaujala mne i poměrně výrazná sebestřednost autora.
Jinak knihu hodnotím pozitivně, ačkoli filozofické části mi drobet unikaly.

26.03.2023 4 z 5

Vita nostra Vita nostra Sergej Djačenko

To jako že to nemá pokračování? Na druhou stranu možná dobře, mohli by tím pokazit velice prazvláštní dojem z celé knihy.
Nejprve jsem si říkal - hm, ukrajinský Harry Potter. Ale kdepak, bylo to temnější.

11.02.2023 4 z 5

Taiko Taiko Eidži Jošikawa

Chvilku mi trvalo, než jsem přišel na to, že jde o román popisující skutečné události 16. století v Japonsku. Nebudu tvrdit, že se to četlo jedním dechem, ale určitě mi to hodně dalo.
ALE!!
Ta jména, to prostě nedáte. Na začátku každé kapitoly se sice seznámíte s novými "účinkujícími", ale během chvilky se v tom stejně ztratíte, protože Jasumasa Sakuma, Kasumasa Sakuma, Kacuie Šibata, Jacutoje Šibata, Šosuke Mendžú, Šogen Jamandži apod. A do toho ještě názvy měst. Ufff.
A pro zajímavost - na Netflixu je ke shlédnutí seriál, který pojednává o stejném období, stejných lidech, stejných bitvách.

23.01.2023 4 z 5

Jako sama smrt Jako sama smrt Jakub Hoza

Nedočteno, vůbec mne to nechytlo. Nebudu to tedy ani hodnotit.

07.12.2022

Dům z karet Dům z karet Michael Dobbs

Bylo to mé první seznámení s tímto dílem, jelikož TV seriál jsem neviděl. A prostě skvělý. Jistý čas jsem působil v komunální politice a mohu říci, že i v komunálu se najdou postavy z tohoto románu a dokonce bych našel i někoho, koho bych se nebál přirovnat k Francisovi.

06.12.2022 5 z 5