Marek.Sc komentáře u knih
Dobrá kniha pre tých , ktorí si chcú urobiť obraz o posledných výzvach matematiky, ktoré neboli dokázané alebo vôbec pochopené. Na prečítanie knihy je nutná znalosť aspoň stredoškolskej matematiky a pre tých čo mali aj matiku na vyške, bude viac pochopiteľná. Mňa zaujala najmä oblasť topológie, kde je opísaná Poincarého domnienka. Rozoberať to v tejto recenzii nemá zmysel, ale ak ste niečo aspoň počuli v nedávnej dobe o Grigorijovi Pereľmanovi, tak asi viete o čom hovorím. Z niekoľkých matematických problémov tisícročia uvedených v tejto knihe, tento podivínsky ruský matematik nedávno dokázal jej platnosť . A odmenu ktorá činila milión dolárov si odmietol prevziať. Problémy v knihe sú "polopatisticky" rozobrané. A asi okrem jedného, ktorý ako povedal sám autor, ani on nechápe. Je až tak zložitý, že ho chápe len malý okruh matematikov. Kniha vám však určite otvorí obzory a dovolí vám nahliadnuť aj ďalej , ako len v matematike strednej školy. Autor použil veľmi pekné prirovnanie, že v vo vysokej matematike sa vyzná len málo ľudí. Je to ako keď vidíte v diaľke Mount Everest. Niektorí študenti nevylezú ani na strom, aby ten Everest uvideli. Tí čo ho uvidia a pôjdu na vrchol majú cestu ťažkú. Stretávajú len málo pocestných, ktorí by im poradili a ukázali smer. Cesta na vrchol je čoraz ťažšia a ťažšia. A cestou stretávajú čoraz menej a menej pútnikov, až neostane nikto kto by im ukázal cestu, Cesta na vrchol trvá roky a cesta naň nemusí byť úspešná. Stačí malá chyba a je potrebné sa vrátiť späť a po nejakej dobe to skúsiť znova. Riešenie je v nedohľadne a vysoko. Niekto však dosiahne vrchol Everestu a odmenou je okrem nádherného výhľadu veľký pocit zadosťučinenia.
Naozaj skvelé osvieženie poznatkov o čase. Napriek desaťročiam výskumu a lúskania záhad času je táto teória veľmi neúplná. Autor s ľahkosťou vysvetľuje termíny ako kvantový generátor a tunelovanie cez bariéru. A aj tí čo nemali fyziku na vyške to bude príjemná cesta pri obohacovaní svojich vedomostí o čase. Knihu, ktorá je bez rovníc, vrelo odporúčam.
Veľmi zaujímavá kniha z edície Kolumbus vydavateľstva Mladá fronta. Knihu som si kúpil ešte spolu z Brianom Greenom a Stephenom Hawkingom ako sériu Edície Kolumbus. Rudolf Kippenhahn sa narodil v Čechách a sa vypracoval na riaditeľa ústavu Maxa Plancka pre astrofyziku. Prináša zjednodušeným spôsobom skutočnosti o našej najbližšej hviezde. Ak sa chcete čo najviac o nej dozvedieť nenásilným a zrozumiteľným jazykom aj pre laika, tak táto publikácia vám na to odpovie.
Bola to moja druhá knižka od Stephena Hawkinga, ktorý napriek svojmu hendikepu a chorobe dokázal aj bežnému čitateľovi priblížiť tajomstvá vesmíru a času. A naozaj jednoduchým spôsobom. Možno sú už tituly, ktoré ho nejakým spôsobom korigujú a napredujú ďalej. Ale všetko treba nasávať postupne. Ako sa veda vyvíja a napreduje aj Mr. Hawking svojím dielom. Po knižke som aj ja pochopil niektoré súvislosti a urobil si obraz ako to okolo nás funguje. Čitateľovi otvorí vrátka do budúcnosti vesmíru. Knihu odporúčam, ale dnes by som takisto volil jej modernejšie a farebnejšie vydanie.
Oáza v púšti digitálnej fotografie. Knihu som si kupoval ešte v minulom miléniu, avšak stále má čo povedať. Rozobraté sú tu jednoduché aj zložitejšie postupy pri tvorbe fotografie a dajú sa bez problémov aplikovať v digitálnej tvorbe. Neraz som po nej siahol, keď som si potreboval niečo objasniť. Je napísaná zrozumiteľne a laik ocení knižné spracovanie a tiež informačnú hodnotu.
Knihu som si kúpil samostatne, aj keď je uvedená ako v páre. Zo série bola moja tretia od týchto dvoch cestovateľov od vydavateľstva CARPE DIEM. Kniha štandardne naplnila moje očakávania dobrého cestopisu. Čitateľa zavedie do Afriky a dokonca aj k sopke, kde dvojica Z-H, urobila úžasné fotky a boli svedkami zrodenia sa sopky. Kto videl ešte aj čiernobiely dokument, tak ten vie o čom hovorím. Písané pútavo a s napätím. Pri čítaní máte naozaj pocit akoby ste tam naozaj boli a to dokonca priamo pri chrliacej sopke. Priaznivci Z-H nebudú sklamaní.
Na knihu som dal viac podľa obálky a recenzií, ale neviem či som urobil úplne dobre. Kniha ponúka, trochu iný pohľad na vnímanie Boha a na spôsob odpustenia ťažkého zločinu. knihou som sa lúskal o trochu ťažšie a viac filozofie by som v tejto knihe asi neuniesol. Filmová verzia sa mi páčila viac ako samotné literárne dielo. Napriek tomu si myslím, že stojí za prečítanie.
Príbeh hráča amerického futbalu, ktroý dostane po spackanom zápase na domácej pôde možnosť hrať do Talianska a to do mesta Parma. Ale nie je to len hraní futbalu, ale aj o "prekvapeniach" hlavnej postavy z manuálnej prevodovky, neodšoférovateľných malých uličiek mesta, súdržnosti hráčov, užívaní života a skvelej gastronómie. Pri knihe som sa nenudil a oddýchol som si, lebo niekedy sa hrá len o pizzu.
Kto čítal mafiu v Bratislave, tak si urobí omnoho širší názor s touto knižkou. Autor rozoberá vzťahy a pôsobenie mafie v našej krajine. A to tak, že máte jasnú predstavu ako to vlastne funguje v našom štáte. Všetko smeruje až po bossa bossov M.Č. a naznačuje ako je to smeruje ďalej. Kto ešte nemá obraz o tom čo sa tu dialo a deje, tak knižku určite odporúčam. A ako sa vraví, na každého raz dôjde.
Prvé tituly od Dana Browna, ostanú tie najlepšie. Kniha je pretkaná zvratmi, ktorých je na môj vkus až príliš veľa v tejto knihe. Z kvality knihy by neubudlo aj po skresaní zvratov a zápletiek o polovicu. Ale taký už je Dan Brown, niektorým to vyhovuje, niektorí nie sú až tak s tým stotožnený. Mne sa kniha páčila, ale nebolo to z mojej strany úplne na 100 percent. Fanúšikom Dana Browna ju však odporúčam a ako ďalšia kniha do série s Robertom Langdonom poteší.
Bohyňa pomsty: - knižka napínavá od začiatku po koniec. Autor vtiahne čitateľa do deja už na začiatku príbehu. Kriminálka, pri ktorej sa postupne rozuzľujú nové a nové skutočnosti. A hoci si čitateľ myslí, že hlavná postava páchateľa (páchateľov) už odhalila, je na omyle. Až záver prinesie definitívnu odpoveď na otázku, kto za tým všetkým stoji.
Tento darček ma veľmi potešil. Prierez fotografií letom-svetom, od politiky, športu, osobností, krajiny a momentiek ktoré zachytili známy fotografovia. A určite sa v domácej knižnici tento titul nestratí. Skvelý darček ku sviatku.
Diablova hviezda: príbeh o sériových vraždách s rovnakým podpisom páchateľa. Najprv sa niet pri vyšetrovaní o čo oprieť, potom dej dostane rýchly spád a odhalenie je pre všetkých prekvapením. Celkovo záver knižky je prekvapujúci a končí heslom: dobro zvíťazilo nad zlom, prípadne božie mlyny melú pomaly, ale spravodlivo.
Tentoraz som knihu vyberal viac podľa upútavky. Zaujalo ma načrtnutie príbehu nemého chlapca, ktorého empaticky a aj bez slov poslúchajú jeho verné psy. Životné zvraty hlavného hrdinu sú podrobne rozobraté a je to dobre vyrozprávaný príbeh. Kniha je napísaná pokojným tempom, avšak s mnohými prekvapeniami a hlavnému aktérovi budete držať palce a budete stáť vždy na jeho strane. Núti vás zamyslieť sa a to sa od takéhoto druhu knižky aj očakáva, čo milovníci takýchto príbehov ocenia. Ja som bol s knihou spokojný. Nie je to na päť z piatich, ale ani nie na štyri body hodnotenia. Ale prikláňam sa k tomu vyššiemu. Vhodný darček pre blízku osobu.
O čom je prvý diel trilógie? Ťažko sa mi čítala , ale moja zvedavosť mi nedovolila knihu prestať čítať. Všetko sa začne zmiznutím kocúra a hlavný hrdina Tóru Okada podriadi jeho hľadaniu všetko. Na scéne sa objavujú bizarné postavy a dve tajuplné sestry, ktoré mu majú pomôcť s hľadaním kocúra. Jeho život sa napĺňa rôznymi situáciami, ktoré čitateľ nečaká. Nie je to kniha s napätím, ale ponúka prekvapenia, ktoré v iných tituloch nenájdete. Dostala má silne opísaná príhoda nadporučíka Mamiju vo vojnovom Mandžusku. Knihu dočítate a chcete vedieť ako bude všetko to "bizarno" pokračovať. Odporúčam.
Ďalšia knižka od Zigmunda a Hanzelky, ktorá ma nesklamala. Trochu lepšia ako Premožitelé poušte. Cestovatelia vás zavedú do Južnej Ameriky až pod vodopády Iguazú. Knižka je napísaná neskutočne pútavo a príbeh o českom vysťahovalcovi Štefovi, na ktorého narazili v Argentíne, som doslova hltal. A opäť cestovatelia vás nesprevádzajú len krajinou, ale aj ľudskými osudmi. A takto to má byť, lebo cesta je aj o ľuďoch a nie len o krajine. Túto večernú jednohubku odporúčam.
Fenoménu Zikmund a Hanzelka je ťažké odolať. A ani ja som neodolal. Obstaral som si obidva tituly Prvú aj Druhú cestu. Prvá cesta cez Afriku a Latinskú Ameriku na jednom aute mala dokázať aj kvalitu československého výrobku. Ale cieľ cesty bol iný. Kapitola za kapitolu hltám ich príbehy a ich opisný jazyk je vybraný takým štýlom, ako by som bol na cestách s nimi. Všetky príbehy sú úžasné a neskutočne podmanivé. V knihe ma po rozbalení prekvapili aj bonusy ako zvláštny cestovný list, kópia listu ministerstva průmyslu o zapůjčení vozidla Tatra typ 87, mapa a pod. Skvelý klenot do knižnice.
Po rozpačitom uvažovaní som sa rozhodol , že si túto knihu kúpim. Je napísaná ľahkým štýlom a objasní vám život v arabskom svete. Niekoľkoročné skúsenosti od študentských čias až po pôsobenie v diplomatický kruhoch výborne doktorka Emire zužitkovala pri písaní tejto knihy. Dotýka sa aj tabuizovaných tém rozdielov medzi európskou a arabskou mentalitou a rozdielmi medzi samotnými arabskými krajinami. Niekedy až úsmevné príbehy spojené s nepochopením až úplným odmietaním jednej kultúry druhou, len výborne podtrhujú dokumentárny štýl knihy. Určite ju odporúčam.
Je zavraždený reštaurátor, ktorý pracoval na stratenom Rembrandtovom obraze. V príbehu sa objavuje už známy Julian Isherwood, obchodník s umením. Julian má problém, a ten dokáže vyriešiť len nám už známy Gabriel Allon. Ale on po udalostiach, ktoré ho postihli, nechce s Chiarou svojou milovanou už do ničoho ísť. Nechce sa do ničoho púšťať a chce odísť preč zo služby. Minulosť osôb a aj tá vojnová, mu však otvoria oči. A jeho mentor, starý pán Šamron, má v tom opäť prsty. Prinútia ho? Uvidíte ako to dopadne. Kniha je naozaj napínavá. Odporúčam.
Dobre spracovaný nápad ako zničiť kolumbijský kartel. Paul Deveraux, vyslúžilec z dôb najsilnejšej spravodajskej agentúry dostane obrovskú moc . Je povolaný spať do služby a má zničiť obchod s kokaínom na celom svete. A to s "požehnaním"od samotného prezidenta spojených štátov. Ako nápad so zničením drogového obchodu v celosvetovom meradle je tento román napísaný skvelo. Avšak ja som od neho čakal trochu viac. Ale je to proste Forsyth a jeho fanúšikov určite nesklame. Kobra však vie , že s "donom" sa takto nejedná. :-)