Márinka komentáře u knih
Knížka Pavla Šruta a ilustrátorky Galiny Miklínové je sice určena dětem, ale napínavý a zároveň humorný příběh pobaví i dospělé. Ti zřejmě budou muset dětem vysvětlit, co je to (byl) dederon, či jak je to možné, že do Afriky se v rámci humanitární pomoci vozí nejen léky, ale i zbraně. Kniha získala cenu Magnesia Litera 2009 za kńihu pro děti a mládež. Lichožrouti bývají někdy přirovnáváni ke Pidilidem spisovatelky Mary Nortonové. Jaký je mezi nimi skutečný rozdíl poznáte, když si obě knihy s dětmi přečtete.
Naprosto neskutečně úžasná kniha. Těch 600 stran člověk přečte, ani neví jak. Už se těším na březen na třetí díl. A snad k nám také brzy dorazí i filmy, první díl viděli už ve třiceti zemích a je to prý trhák!
Bešťákové nejnovější kniha nezapře sedmasedmdesátiletou spisovatelku. Ale její tajuplné povídky, odehrávající se v posledních dnech roku, plné mystiky, fantasy, science-fiction i s trochou hororového napětí a všudypřítomného moudra, si jistě rádi přečtou všichni milovníci vánoc bez rozdílu věku.
Oblíbené Cookovo téma - viry, na sci-fi notu. Obávám se však, že na zmutovanou chřipku nemusíme čekat s očima upřenýma "nahoru" ...
Stále upíráme zraky k Vesmíru s nadějí, že tam nalezneme život. Málokdo se obrací do hlubin oceánů. Robin Cook to udělal. A skvěle.
I když poněkud jiná, než film, zaujali mne vyjímečně oba.
Skvělá kniha z dob, kdy ještě o autorovi nepsali, že je pouze komerční spisovatel ...
Co je skutečnost a co autorčina fantazie? Na tom vlastně nezáleží. Díky dobře napsanému románu se čtenář mnohdy doví více, než v hodinách dějepisu.
Skvělá fabulace. Natolik, že je brána za historickou skutečnost, kterou však není.
To jsem si zase jednou spletla Arnolda se Stefanem a dostala se tak náhodou k nádherné knize, která hovoří o dvojím soucitu - zbabělé netrpělivosti srdce a tvořivém soucitu.
Nejsem vášnivá čtenářka "špalků". Ale tuto obrovskou knihu o pěti stech stránkách jsem přečetla během tří nocí. Ne nadarmo získala Pullitzerovu cenu za nejlepší román 2003. Sága totiž nevypráví jen příběh o přeměně dívky v chlapce, muže, ale poutavě líčí historii tří generací řeckých emigrantů v americkém Detroitu od roku 1922 po součastnost. Díky skvělým vypravěčům, jako je Eugenides, se často dovíme o své minulosti mnohem více, než v hodinách dějepisu.
Co se stane s člověkem po smrti? Lze věřit lidem, kteří po probuzení z kómatu, z "návratu z druhého břehu" vyprávějí neuvěřitelné zážitky? Hlavní hrdina Werberovy science-fiction Michael Pinson už odpověď zná. Máte-li rádi příběhy balancující na hraně mezi uměleckou a vědeckou fikcí, začtěte se. Možná i vy poznáte, že ... "Na druhé straně smrti je ..."
Úžasná kniha. Už proto, že se skvěle četla tajně ve škole pod lavicí :o)
K téhle knížce jsem se dostaval vlastně omylem v mé "Dumasovské" éře. Až když jsem ji začala číst, zjistila jsem, že autorem není Ten Dumas, ale jeho nemanželský syn. Ostatní jeho díla jsou téměř neznámá. Díky ale za toto půvabné, zčásti autobiografické, inspirující k opěře La traviata.
Waltari mi vždycky dává zapomenou na nudné hodiny dějepisu. Dala bych ho do osnov.
Výborná kniha, výborný Waltari. Šesté místo v anketě Kniha mého srdce hovoří za vše :o)
Pokud znáte americký bestseller Betty MacDonadlové Vejce a já, pak se vám určitě bude líbit i tato česká, neprávem zapadlá, varianta.
Do kanceláře vstoupí detektiv, aby druhému sdělil zásadní informaci, posunující pátrání o kus dál. Než dojde k samotnému sdělení, uplynou dvě kapitoly. Takhle užvaněnou a odbíhající detektivku jsem ještě nečetla ...