Márinka komentáře u knih
Taky jsem měla "indiánské" období a Dva divochy jsem tahal všude s sebou - do školy, do kroužků, "na lítačku", pod polštář. Ráda na ni i na všechno, co se nám podařilo z ní realizovat, vzpomínám.
Co lze očekávat od rváče, provokatéra a punkera? Provokaci? Možná. Ale Cave je skvělý muzikant, který nezapře ani literární nadání. Text má velmi dobrý jazyk a postavy psychologickou hloubku. Pravda, vulgarit je až až. Ale i tou se dá říci něco důležitého ...
Člověk se nerad nechává poučovat. Tato útlá knížka to dokáže skvěle, nenásilně ...
Jako dítě jsem četla všechny dobrodružné "klukovské" knihy. Samozřejmě i Robinsona Crusoe. Když se mi však dostal do rukou úžasný Švýcarský robinson, ani jsem po Defoe - Plevovi nevzdechla.
Čas vánoc je čas pohádek. Tak jsem sáhla i po Svěrákových povídkách a písničkách. Zaujala mne hned ta první O požáru mlýna. Jak lze krásně pomocí rčení, úsloví a přísloví napsat celou pohádku :o)
Kdysi moje první setkání s "moderní" pohádkou. A hned na jedničku.
Číst a koukat na "její" Večerníček můžu pořád dokola :o)
Oba pánové mají výsostné místo v naší knihovničce.
Sherlock Holmes patří k mým nejoblíbenějším detektivům.
Za krátkého života autorky, dožila se pouhých třiceti let, ani dlouho poté se příběh lásky a nenávisti, štěstí i naprostého zmaru, zasazený do baladické přírody yorkshirských vřesovišť, nedočkal úspěchu. Ani jedna z postav totiž není jednoznačná a byť je to příběh romantický, nekončí žádným klišé, jaká známe z červené knihovny.
Tuto knihu ocení jen skuteční příznivci absurdního humoru a nonsensu. Neškodí však čas od času přestat se brát vážně a přečíst si alespoň kousek Pally :o)
Knížka Pavla Šruta a ilustrátorky Galiny Miklínové je sice určena dětem, ale napínavý a zároveň humorný příběh pobaví i dospělé. Ti zřejmě budou muset dětem vysvětlit, co je to (byl) dederon, či jak je to možné, že do Afriky se v rámci humanitární pomoci vozí nejen léky, ale i zbraně. Kniha získala cenu Magnesia Litera 2009 za kńihu pro děti a mládež. Lichožrouti bývají někdy přirovnáváni ke Pidilidem spisovatelky Mary Nortonové. Jaký je mezi nimi skutečný rozdíl poznáte, když si obě knihy s dětmi přečtete.
Naprosto neskutečně úžasná kniha. Těch 600 stran člověk přečte, ani neví jak. Už se těším na březen na třetí díl. A snad k nám také brzy dorazí i filmy, první díl viděli už ve třiceti zemích a je to prý trhák!