Market = ) komentáře u knih
Jej to jsem si pobrečela. Knížku považuju za docela odvážný literární počin - přeci jen v první půlce je hlavní hrdinka nesympatická až nesnesitelná a ze čtení jsem aspoň já neměla dobrý pocit (resp. věděla jsem, o čem knížka má být, takže jsem nečekala nic "hezkého", na druhou stranu tak realistický až naturalistický popis mě překvapil...). Nad druhou částí jsem měla svíravý pocit u srdce z toho, jak opravdově celý příběh byl podle mě popsaný. Vnímání situace mladším bráchou, rodiči, kamarádkou, přítelem a Tessiny obavy... Klobouk dolů. A držme si všichni palce, ať se tohle nestane nikomu z našich blízkých, protože "příběh všech hlavnějších postav" (ne jen Tess) fakt zažít nechcete :-(.
Tak tohle za mě bylo bezva. A z celý serie mi to zatím přišlo nejmíň přehnaný. Jenom pořád bojuju s pro mě dost nešikovným překladem, slečna / mladá paní by se podle mě měla přeorientovat na jiný typ literatury, protože za mě je to až rušivé :-(.
Jako obvykle pátá * za to, že se jedná o zpracování skutečného příběhu. Za každý takový jsem ráda a jsem i ráda, že bylo tolik menších i větších hrdinů, o kterých se může psát. Myslím, že po přečtení pár tematických knížek si každý udělá hrubou představu o tom, jak to asi chodilo v pracovních a koncentračních táborech (čímž samozřejmě nemyslím, že by pro nás díky tomu bylo jakkoli reálně představitelné, jak strašné to bylo...), protože popis pobytu v nich je v knížkách většinou hodně podobný. Mně přijde strašně důležitý, že tenhle příběh popisuje i dobu před válkou / z jejího začátku (a jak to všechno postupně šlo) a zároveň co se dělo i po válce... Protože všechny hrůzy nezačaly s příchodem na seřadiště u nádraží a neskončily s koncem WW2. Ach jo. Doporučuju.
Neurazí, nenadchne. Pořád mi u týhle serie chybí trochu víc myšlenky, příběhu, dialogů, vtipu... Na druhou stranu jsou to ale fajn odechovky se sympatickýma postavama, v prima prostředí. Další dva díly si přečtu taky, ale v zázrak už nedoufám a budu doufat, že tvorba autorek bude mít i nadále vzestupnou tendenci a to co přijde po serii Wild Season bude ještě lepší :-).
To se mi moc líbilo! Krásně vánoční prostředí, čas i příběh, prima všechny postavym, oceňuju zejména to, že se nekonal žádný dramatický, mnoho stránek trvající, vztahový zvrat :-). Miluju Vánoce!
V poslední době jsem se párkrát potkala s knížkama, kde je WW2 líčená z více pohledů (Porodní bába, Zlodějka knih, Vyhnání Gerty Schnirch) a jsem za to hrozně ráda, že máme "problém" díky nim představený i z trochu jiné strany, než je ta kladná (obvykle spojenecká). Zejména díky popisování dětství Wernera a Jutty myslím můžeme hodně pochopit (ta rozhlasová pohádka o zlých židech???). I jinak se mi knížka moc líbila. Tohle je podle mě "krásná literatura" jak má být. Asi vás nechytne dějově (jako že byste nemohli ani v klidu pracovat, jak jste napjatí), ale myslím, že chytne krásným jazykem a ještě krásnějšímu postavami (mám je tak ráda!) a spoustou maličkostí (rozhlasové pořady, Verneovky...). Myslím, že dávám plný počet hvězdiček i proto, že prostě nemám co vytknout :-). A moc bych chtěla vidět ty modely!
Jůů, to se mi moc líbilo :-). Krásné provedení knížky! Jsem ráda, že jsem sloupky nečetla jednou měsíčně, ale pohromadě, měla jsem díky tomu hezký pocit, že vím, jak se co postupně dělo :-D. Moc hezká zamyšlení, přirovnávání, vtip, radost i smutek a strach, citlivé a osobité pojetí zásadních témat. Nečetla jsem jako klasickou knížku najednou, ale během měsíce jeden dva "sloupky" denně a měla jsem z toho celou tu dobu moc hezký pocit :-)-
Jsem ze zásady poměrně útlocitná, místy by se dalo říct ve vyjadřování až puritánská, a jsou slova, která bych dobrovolně nikdy neřekla. A snad všechna jsou v týhle knížce! :-D A teď vážně. Když jsem překonala počáteční jazykový šok, příběh se mi moc líbil a usoudila jsem, že dílo je místy snad až geniálně napsané a že nějak takhle (včetně zvláštních přirovnání a vulgarit) asi postavy mohly v reálu skutečně přemýšlet. Dále se mi moc líbila propojenost postav a příběhů a taky, i když trochu okrajové, řešení dalších témat (ztráta paměti a vytěsňování hrůzných zážitků a podobně). Co by ale určitě v knížkách být nemělo jsou chyby, zejména ne ve shodě podnětu s přísudkem :-(. A teď si jdu přečíst něco o štěňátkách :-D.
Nnno. Co na to říct :-D. V první řadě si myslím, že autorka nikdy neměla opouštět relativně bezpečné vody literatury pro dívky a rozhodně si nemyslím, že by bylo šťastné pouštět se do politiky, nedej bože do "odboje". Krom toho mi přišlo, že se nakonec vlastně sama nemohla rozhodnout, co je hlavní myšlenkou, takže zběsile přeskakovala - tu konkrétními příklady toho, jak si dívky byly blízké, tu kousek románu pro dívky, tu se všude objevoval symbol rebelů, nakonec se dokonce odehrálo drama a máme tu kupu mrtvých... Myšlenka v zásadě dobrá, ale myslím, že pokud chtěla autorka pojmout všechny rozjeté "pohledy na knihu", měla si vše mnohem lépe připravit a rozmyslet a taky se asi podstatně víc rozepsat, aby to nebyly takové výkřiky do tmy.
5* dávám za téma, protože o takových věcech by měly vycházet hromady knih a ne sem tam nějaká v malém nákladu, která je prakticky k nesehnání, vždyť jsou to naše dějiny... :-(. Moc se mi líbí uhlazený až květnatý styl psaní (tedy já bych ocenila spíše více faktického vyprávění, ale při těch hrůzách, o kterých autorka píše, je to jako pohlazení) a odvaha, která je určitě k sepsání takových pamětí třeba. Za mě by bylo skvělé, kdyby na konci knihy byl nějaký chronologický výčet míst, věznic a dalších informací, abych se lépe zorientovala v knížce a mohla vždycky mrknout, "kde vlastně zrovna jsme". Každopádně respekt paní Šimkové a jejím kolegyním.
Nejdřív jsem chtěla dát 4 hvězdičky, ale pak jsem usoudila, že jsem prostě poslední dobou moc zmlsaná. Moc se mi líbilo, že si knížka celou dobu nechala "krimi ráz" a skutečně jsme se postupně dopracovávali výsledku starým dobrým detektivním způsobem, kde autor nevytváří napětí tím, že nám neříká všechno, co se detektivovi podaří vypátrat. To byla vážně příjemná změna. To co nejvíc oceňuju, tedy zaměření na podrobný popis vyšetřování, bylo také jediné, co mě občas trochu nebavilo pro svou zdlouhavost, ale to bylo vážně jen občas. Těším se na další :-).
No, napsaný to bylo pěkně a mám moc ráda Robin (i Cormorana), ale na to, že to měla být "klasická anglická detektivka" (pod čímž já si představím Agathu), přišlo mi to moc zdlouhavý. Na detektivkách mám radši než šokující odhalení myšlenkový pochody detektivů a nacházení důkazů a drobných nuancí, a to mi tady scházelo. Jako by autorka najednou nevěděla, jak to správně poskládat, aby to dávalo smysl, tak to nějak zašolichala a rychle ukončila a spoustu zásadních věcí nám sdělila jen jako fakt. Obecně mi dost často připadalo, jako bych poslouchala film z vedlejší místnosti (rozumějte bez obrazu :-) ). Ale knížka se mi líbila a četla dobře. Kéž by JKR radši zase jednou zabrousila když ne do Bradavic, tak aspoň do kouzelnickýho světa...
Místy mi to přišlo kapku zdlouhavý, ale pořád je to Zemplocha, že jo :-). Většinou mě spíš než hlavní příběh zaujmou různý maličkosti a drobnosti, který mě bavěj a tohle nebyla výjimka :-).
Tahle knížka mě fakt dostala. Dovedu si představit, že to takhle dost často funguje v "normálním životě". Občas si na ten stísněný pocit z knížky vzpomenu i teď, po pár letech, to se mi moc často nestává.
Chvílema mi bylo při čtení strašně smutno, ale knížka je vážně moc pěkně napsaná.
Rozhodně to pro mě byla zajímavá zkušenost. Ke knížce jsem se dostala díky čtenářské výzvě, jinak bych jí určitě nikdy nečetla. Na mě je autor moc "naturalistický / realistický", ale dějová linka byla napsaná docela poutavě. Vsuvky ze vzniku knížky a propojení s předchozími díly se mi líbily, naopak teda ty "abstraktní!, místy rýmované, vůbec. Ale tady je chyba na mojí straně, věřím, že kvalitu měly i tyhle části, já se u čtení ale radši bavím.
Hezký. Je pro mě trochu nezvyk obsáhnout v jedný knížce tolik let a tolik neštěstí, ale stejně jako v Topím se v tobě mi příběh přišel dobře pojatý. Jen teda doufám, že v reálným životě se tolik neštěstí najednou v blízkosti dvou kamarádek neděje často :-(.
Za mě tahle asi nejslabší z trojice, ale stejně se mi líbila. Obvykle mi předvídatelný děj nevadí, ale tentokrát se mi nějak sešlo, že jsem knížku četla během hodně dlouhé doby a ve finále jsem se vlastně trochu nudila. Ale stejně je to podle mě v žánru pořád lepší průměr :-).
Nebýt posledních cca 50-70 stran, dala bych 5*, knížka se mi jinak moc líbila. Chápu, že závěr asi měl uzavřít tu "závažnou část" dějové linky, ale mně přišlo, jako by se najednou z YA knížky (která mě bavila i ve 30 :-) ) dostala na úroveň cca desetiletých dětí, škoda. Druhý díl mě teď baví taky hned od začátku, tak jsem zvědavá, jestli to na konci bude totéž :-D. Jinak mě ale bavily příběh, prostředí, postavy, dialogy... :-)