marli58 komentáře u knih
Další kostička do skládačky českých dějin, o kterých se dlouho nemluvilo, ani nepsalo. Hrdinka jen zoufale sleduje, jak jedna totalita střídá druhou.
Určitě doporučuji k přečtení.
Opět výborná detektivka, zajímavé prostředí i zápletka, ale nemám ráda ta severská jména a názvy ;).
(SPOILER) Zatím mám přečtené všechny knihy od Mirky Skočílkové a protože se mně velmi líbily, tak jsem okamžitě sáhla po další... Když jsem přemýšlela nad hodnocením, tak mě napadlo: jako když pejsek a kočička vařili dort. Co ještě tam přidáme? Výpověď ze zaměstnání, nefunkční rodina, Alzheimer, autonehoda, sebevražda, vztah dcery s kamarádkou, vztah hrdinky s "kolouškem" a konec se sladkým tajemstvím... Tak snad příště.
Ale krásná obálka, pěkně popsaný život na vesnici i příroda.
I třetí díl Venkovského sídla se mně líbil, ale první dva byly lepší. Tady se řešilo nějak moc lidí.
Emotivní, skvělé, divné, provokující, smutné i veselé - lidské, i když vyprávěné myší.
Napřed se tak nějak děj táhl, ale pak se to rozjelo... Nakonec spokojenost. Proběhlo tam všechno - láska, manželství, děti, problémy v zaměstnání, kamarádky, vztahy s rodiči, nevěra, šikana (ta mě docela šokovala) a pak... no prostě život.
Pěkné... Je to věčný zápas dobra a zla. Zášť, závist, náboženský fanatismus. I tam se ale dají najít dobří lidé a přes nepřízeň osudu vznikne krásný vztah mezi hlavními hrdiny. Líbil se mi popis života na francouzském venkově a ve městě koncem 19. století.
Detektivní příběh je zajímavý i napínavý, ale ty severské názvy měst, vesnic a ostrovů... Název holandského ostrova (nějak na S... navíc zmiňovaný na každé stránce nejmíň 5x) mě bude strašit ještě dlouho :D.
Milý příběh o vaření a pečení a nejen o nich. Součástí jsou i recepty a musím říct, že jsem u toho dostávala hlad (nebo chuť :D). Hezká oddychovka.
Vyprávění o životě na dědině se moc dobře četlo. Bavilo mě i použité nářečí a tím jsem se vrátila do dětství, kdy i moje bábička používala některá dnes již zapomenutá slova.
Musela jsem se nutit si udělat přestávku. Tak jsem byla zvědavá na vývoj vztahu. No, není lehké se rozhodnout pro adopci dítěte. Natož romského. Prostě je v nich něco zakódovaného. (Osobně znám - pečlivá výchova od miminka a s velmi špatným koncem.) V této knize sehrálo velmi špatnou roli okolí - spolužáci, učitelé, sousedé... A pak také velmi špatně na adopci připravená matka. Patrně to bylo tím, že adopce neprobíhala podle pravidel. Musela se rychle rozhodnout, byly v tom i peníze. Těžké téma, dobře zpracované. Trochu zvláštní konec nekonec... Stojí za přečtení, nedoporučuji těhotným a adeptům na adopci. Určitě to odradí.
Sáhla jsem po knize mladé české autorky a nebyla to špatná volba. Sice to bylo trochu přepísknuté tou dcerou multimilionáře a chudého skoro sirotka, ale příběh byl zajímavý, leccos se vysvětlilo a ten nevyžádaný dar byl fakt bomba. Doporučuji.
Byla jsem zvědavá na knihu od této autorky - je to má první. Splnila očekávání v romantickém příběhu a navíc i s poznáváním přírody ve Skotsku. Příjemné odreagování od detektivek. Určitě si ještě nějakou přečtu.
Na této trilogii se mi líbilo, že není jen o panstvu, ale dost podrobně se zabývá i služebnictvem, vztahy k panstvu i mezi sebou. Zajímavá výpověď o době a způsobu života ve 20. letech minulého století.
Skvělá zápletka, zajímavé vyšetřování. Líbí se mně, že vrah je odhalen dost dlouho před koncem a můžeme sledovat jeho způsob přemýšlení. Eriku by nemuseli pořád odvolávat z případu a pro vyváženost by tam stačil jeden homosexuál :-).
Očekávala jsem, že se hrdinka bude více zabývat léčitelstvím. Líbil se mně popis soužití křesťanů a židů, za co všechno židé "mohli", co všechno měli nařízeno a zakázáno. Chování lidí v době morové epidemie. Úroveň hygieny ve středověku. Až na ten romanticky neuvěřitelný konec... Přesto je to velmi pěkný a čtivý příběh.
Dobře se čte a je napínavá, někdy až mrazí... Ale mám výhradu k detektivu šéfinspektorovi Erice Fosterové a to zbytečné riskování s vlastním životem, i když už je napadena - znovu pátrá sama a nakonec vyvázne jen s velkým štěstím. To bylo napsané dost neskutečně, asi britské postupy. Teď pochválím i něco jiného, než obsah knihy. A to vazbu - perfektní uživatelský komfort - čtenář nemusí při síle knihy zápasit se stránkami. Drží kdekoliv otevřená přesně tam,kde potřebujete. A také sazbu - velmi příjemné řádkování. Díky.
No nevím, vždycky jsem zvědavá a těším se na novou knihu autorky. Zatím žádná Za zavřenými dveřmi nepřekonala. Ale asi byla hned druhá.