Marta08
![Medvědín Medvědín](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330756/medvedin-Hgq-330756.jpg?v=1554735654)
Úžasná a silná kniha. Na začátku jsem měla trochu problém zorientovat se v množství postav, proto jsem se začetla až okolo strany 50. Je to příběh o jednom malém městečku schovaném v lesích, jehož život se točí okolo hokeje. Je to příběh o lidech, kteří v tomto městečku žijí, jejich touhách, slabostech, radostech, přátelství, strachu, zklamání, vině, rodičovství, dilematech a mnohém dalším. Žádná z postav není černobílá. Událost, ke které dojde, změní život celé komunity. Celý Medvědín se pomalu začne odhalovat se všemi klady i zápory. A těch sportovních zaslepenců tam bylo víc než dost. Dokonale jsou popsány nenaplněné ambice rodičů i síla davu. Nejdůležitější nakonec bylo rozdělit lidi na ty, kteří jsou schopni rozlišit dobro a zlo a na ty, kteří toho schopní nejsou. Jediné, co bych vytkla, byly ty narážky na budoucnost (kdyby to věděla, zůstala by doma). Určitě si přečtu pokračování My proti vám.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Volání Kukačky Volání Kukačky](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190008/cormoran-strike-volani-kukacky-95z-190008.jpg?v=1418416713)
Rowlingová psát umí, o tom není nejmenších pochyb. Příběh je celkem povedený, i když podle mě moc "jednoduchý", Cormoran i Robin jsou sympatičtí. Na můj vkus je však kniha zbytečně rozvláčná a než se něco stane, tak to trvá hrozně dlouho. I proto bylo obtížné se do knihy pořádně začíst, klidně by mohla být o 100 stran kratší a nic zásadního by se nestalo. Měla jsem dva vytipované pachatele, ale toho skutečného jsem neodhalila. Osobně preferuji větší a komplikovanější zápletky, protože lépe vtáhnou do děje. Časem si přečtu i další díl(y).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Otevřený hrob Otevřený hrob](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353941/otevreny-hrob-Wcr-353941.jpg?v=1508959111)
Příběh byl o chlup horší než Tichá modlitba, ale odehrával se v zajímavém prostředí "farmy mrtvol". Oceňuji prolínání děje záblesky z mysli vraha v průběhu celé knihy, bylo to občas velmi zvrácené. Tentokrát se mi líbilo i rozuzlení a závěr, i když nad tou nakládačkou Kim si musím povzdechnout :D Postupné odkrývání charakteru Kim se mi velmi zamlouvá, už se chová i ke členům týmu mnohem přátelštěji. Novinářka Tracy byla otravná, ale už v minulém díle ukázala i svoji lepší stránku a nakonec i zde působí jako kladnější postava. Kim mi přirostla k srdci a má čestné místo mezi mými oblíbenými seveřany Joonou Linnou, Harrym Holem a Carlem Morckem :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zabijáci Zabijáci](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118817/pripady-oddeleni-q-zabijaci.jpg?v=1730529911)
Výborně napsaná detektivka, pojetí je zcela jiné než např. u Nesba. Zde od začátku víte, kdo je pachatelem, nicméně sledovat vyšetřování a postupné rozplétání jednotlivých nitek mě moc bavilo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10/harry-potter-a-kamen-mudrcu-1kd-10.jpg?v=1569578854)
Komentář není třeba. S Harrym Potterem jsem vyrůstala a stále se ke knihám vracím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lazar Lazar](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389235/lazar-NFk-389235.jpg?v=1536745348)
Na pokračování jsem se hodně těšila a nebyla jsem zklamána. Kniha je svižná, čtivá, chytrá je tam spousta wow momentů a okamžiků, kdy máte zatajený dech. Moje první severská láska Joona Linna je opět nepřemožitelný, Saga dokonalá ledová královna... taková keplerovská klasika. Má to ale i pár ALE! SPOILER
Začátek knihy s uvedením do děje z předchozích knih byl zbytečně zdlouhavý a ve srovnání s předchozími knihami rušivý a oživlý Jurek Walter, to myslí vážně?? To jeho zmrtvýchvstání bylo dost přitažené za vlasy. Upřímně doufám, že v příštím díle série bude jiný vrahoun a ne nějaký další zázračně objevený Jurkův příbuzný.
I tak jsem ale z knihy nadšená a moc doporučuji. Jen je třeba znát děj z předchozích dílů série.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nejlepší víkend Nejlepší víkend](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387884/nejlepsi-vikend-tUp-387884.jpg?v=1539520596)
Patrik Hartl se mým oblíbeným autorem po přečtení Nejlepšího víkendu určitě nestane. Knihu jsem četla v rámci čtenářské výzvy jako knihu, jejíž děj se měl odehrávat v Ostravě. Bohužel o Ostravě v knize nebyla ani zmínka, hlavní děj se jednoznačně odehrává v Praze, nerozumím tedy tomu, proč je v seznamu "ostravských" knih ve výzvě tak vysoko. Budu se muset tedy porozhlédnout po jiné ostravské do výzvy. Příběh postav mě nijak zvlášť neoslovil, ale ani mi vyloženě nevadil, postavy a jejich problémy mi připadaly poměrně realistické. Výtek bych měla celý seznam. Zmíním tedy alespoň některé, v mnoha se shoduji s hodnotiteli níže: Pavel je vystudovaný sinolog, jezdí obchodovat do Číny a stejně potřebuje překladatelku? Když na něj Yan mluví čínsky, proč nejsou věty přeloženy? Velmi mi vadilo infantilní pojmenování intimních partií, to myslí autor vážně? Nejsme přece ve školce. No a v poslední řadě mě velmi rozčilovalo množství gramatických chyb (zejména shoda podmětu s přísudkem - papírky leželi???) v e-knize. To si to nakladatelství nedokáže ohlídat? V tištěné podobě chyby nebyly. Původně jsem chtěla dát hvězdy 3, ale ve srovnání s ostatními knihami, které jsem hodnotila 3 hvězdami, by to byla jejich degradace, tahle byla určitě horší.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Kroky vraha Kroky vraha](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36947/josef-bergman-kroky-vraha-2Zg-36947.jpg?v=1435088814)
Velmi příjemné první setkání s Michaelou Klevisovou. Knihu jsem "přečetla" ve formě audioknihy, která ale příběhu nic neubrala. Postavy dostaly dost prostoru, aby byly pochopeny motivy jejich jednání. Když to trochu zevšeobecním, tak mi vadilo, že téměř všechny ženy byly závislé chudinky na mužích a charaktery mužských postav vyznívaly dost nelichotivě. Jediná nezávislá žena tam byla Julie (i přes trochu zvláštní vztah ke kočkám), chování její dcery Kláry nechápu (resp. nedokážu pochopit, že byl někdo tak hloupý a zaslepený) a Ludvík Keler byl na facku. Jednou ze sympatických postav byl detektiv Bergman, i když prostoru moc nedostal. Příběh jako takový mě bavil, zasazení do pražských kulis rovněž a podzimní nálada z knihy dýchala. Líbil se mi jazyk, jakým byla kniha napsána. Spoiler - vraha jsem neuhodla, já tipovala, že je v tom zapletená Kamila (což koneckonců nebyla až taková lež, jen s vraždami neměla co dočinění) :) Knihu doporučuji, jen bych ji nenazvala detektivkou, ale spíše románem s detektivním příběhem :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Noční lov Noční lov](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330019/nocni-lov-VAT-330019.jpg?v=1486144578)
Za mě lepší než Dívka v ledu. Erika byla o dost sympatičtější a nechovala se až tak iracionálně jako v předešlém díle, i když i zde by se našly slabší momenty. Příběh jako takový byl zajímavý a motiv byl uvěřitelný. Opět jsou tu šéfové, kteří Erice házejí klacky pod nohy a před koncem případu je Erika opět odeslána na dovolenou. Přístup Eričina nadřízeného, který jí slíbí podporu při návrhu na povýšení a nakonec ji hodí přes palubu, považuji za značně pokrytecký a vůbec se jí nedivím, že požádala o přeložení. Homosexuální prvek je ještě výraznější než předchozím díle. Celkově hodnotím na 4/5.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pokrevní pouta Pokrevní pouta](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376457/pokrevni-pouta-ZMH-376457.jpg?v=1523738549)
Opět skvělá kniha autorky. Kim nezklamala, líbil se mi i návrat Alex na scénu, dodalo to ději šťávu. Zatímco Kim vyšetřuje smrt dvou žen, které spojuje pouze způsob usmrcení bodnou ranou, Alex z vězení plánuje velkou pomstu.
Při rozuzlení zápletky vražd jsem si říkala, že mi to je nějaké povědomé a s odstupem několika dní mi došlo, kde už jsem to četla (Chris Carter - Dvojitý kříž).
Zajímalo by mě, jak to nakonec dopadlo se superintendantem, v dalších dvou dílech to bohužel není zmíněno :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Němý křik Němý křik](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292042/nemy-krik-Thd-292042.jpg?v=1460823106)
Byla jsem mile překvapena, ke knize přistoupila otevřeně bez větších očekávání. Hlavní hrdinka detektivka Kim i přes svou povahu byla celkem sympatická. Nemohu se ubránit srovnání s Erikou Fosterovou od Roberta Bryndzy, Kim mi byla mnohem sympatičtější. Příběh byl poměrně předvídatelný, některé detaily nebyly zcela dotaženy, ale celkově jsem byla velmi spokojena. Určitě si přečtu i další knihy v sérii.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Popravčí Popravčí](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400416/popravci-iXV-400416.jpg?v=1642205238)
Pro mě určitě lepší než první díl. Krátké svižné kapitoly zvyšovaly napětí. Doufám, že zranění Garcii a Huntera v závěru knihy nebude "autorův" podpis. Došlo na stejný scénář jako v Dvojitém kříži, pachatel zranil Carlose a Robert ho opět musel zachraňovat. Vraždy byly brutální a hodně krvavé. Určitě si přečtu další díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Selfies Selfies](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342751/selfies-Gto-342751.jpg?v=1547922921)
Mně se to líbilo! Na základě zdejších hodnocení jsem měla trochu obavy, ale byla jsem mile překvapená. Carlův sarkasmus a Asadovy přeřeky dělají knihu tím, čím je. Trochu mi vadila ta šílená sociální pracovnice, ale ve výsledku jsem byla spokojená. Záhada Rose je vyřešena, jsem zvědavá, kdy bude odhalena Asadova minulost. Těším se na pokračování. Oceňuji, že v závěru nedošlo ke zranění Carla s Asadem, jako to bylo obvyklé v předchozích dílech. 4,5/5
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Žena v kleci Žena v kleci](https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80178/zena-v-kleci-SQp-80178.jpg?v=1467553230)
Výborná detektivka, super rozjezd série o oddělení Q. Kniha lehce humorná, Carl s Asadem jsou dobrá dvojka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320365/genialni-pritelkyne-ls5-320365.jpg?v=1630786157)
Ze začátku se to trochu táhlo, přece jenom velké množství postav a neutěšenost chudého neapolského předměstí k čtivosti nepřispěla. Ale! když jsem se prokousala nudnějším začátkem, celkem mě to chytlo. Pokud si stále budete připomínat dobu, kdy se příběh odehrává (poválečná Itálie), je kniha zajímavým popisem doby a touhy vymanit se z chudoby. V těchto kulisách sledujeme vznik a formování přátelství mezi dvěma holčičkami (Elenou a Lilou), které je často založeno na vzájemném soupeření.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21456/divka-ktera-si-hrala-s-ohnem-KLi-21456.jpg?v=1573558496)
Výborný příběh! Pro mě mnohem lepší než Muži, kteří nenávidí ženy. Postupně je odhalován životní příběh Lisbeth a dozvídáme se, proč je tak zvláštní. Velmi mě vadila postava homofobního policisty a říkala jsem si, jak může takový idiot u policie vůbec pracovat. Závěr sice postrádá uvěřitelnost, ale to jsem ochotná autorovi odpustit, protože mě příběh opravdu moc bavil!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36948/josef-bergman-zlodejka-pribehu-KJm-36948.jpg?v=1435088708)
Knihy Michaely Klevisové mě baví a to tak, že už jsem si dokoupila celou sérii. V druhé knize se opět setkáváme se sympatickým vyšetřovatelem Bergmanem a jeho týmem, který vyšetřuje další vraždu/y. Příběh se odehrává v atraktivním prostředí zákulisí televizního seriálu. Oceňuji, že hrdinky nejsou tak pitomé a nesamostatné chudinky jako v prvním díle a výrazné omezení množství koček v příběhu. Větší prostor dostává oproti předešlé knize i samotné vyšetřování, což hodnotím velmi pozitivně. Těším se, až se pustím do dalšího dílu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Noční lovec Noční lovec](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165010/nocni-lovec-165010.jpg?v=1370282273)
Třetí kniha od Chrise Cartera s Robertem Hunterem a začínám vnímat jistou šablonovitost. Nakladatelství by mělo zapracovat na překladu, protože těch "ježišmárjá" tam bylo na můj vkus až příliš, slovo "anžto" mi lezlo na nervy a některé věty nedávaly smysl ("Klíče od K. bytu už Hunter měl. ..., a měl je ležet na zadním sedadle auta. ..."). Možná odfláknutá práce překladatele? Poslední co bych vytkla, je určité zrychlení děje. Ještě za půlkou nemají detektivové nejmenší tušení, kdo by mohl být pachatelem a pak najednou téměř z ničeho nic najednou vědí, o koho jde! Za mě srovnatelné s popravčím, velmi mě bavilo sledovat myšlenkové pochody Roberta Huntera, Carlose Garcii i pachatele. Chválím povedenou obálku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Temné hlubiny Temné hlubiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348685/temne-hlubiny-Zfb-348685.jpg?v=1508229099)
Řekla bych, že až díky tomuto dílu jsem vzala Eriku na milost :) Kniha měla klidnější průběh a myslím, že to příběhu velmi prospělo. Jsem ráda, že autor značně ubral na zdůrazňování homosexuálně orientovaných postav a přeložení Erice jen prospělo. Egocentrický nadřízený je konečně pryč. Troufám si říct, že je to zatím nejlepší díl a jsem zvědavá, jak to bude pokračovat dál.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zlodějka knih Zlodějka knih](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26831/zlodejka-knih-43M-26831.jpg?v=1417423706)
Jedna z mála knih, která se mi líbila více ve filmovém zpracování než ve své knižní předloze. Trochu mi dělal problém autorův styl psaní a přeskakování v čase, měla jsem problémy se začíst. Příběh je velmi dojemný, smrt jako vypravěč originální.