martianekk martianekk komentáře u knih

Pohádky děda Vševěda Pohádky děda Vševěda Karel Jaromír Erben

Krásná Erbenova pohádka nejen pro děti.Výklad je možný pomocí symbolů v části příběhu. Jde zejména o strom plodící omlazující ovoce, ptáka v jeho koruně a hada hryzajícího kořeny stromu.

20.11.2024 3 z 5

Dlouhý, Široký a Bystrozraký Dlouhý, Široký a Bystrozraký Karel Jaromír Erben

Krásná, notoricky známá pohádka od Karla Jaromíra Erbena. Myslím že se neomrzí. Skvělé je pokud dobro zvítězí nad zlem a skvěle popsaná neomezená síla přátelství.

19.11.2024 4 z 5

Pipi Dlouhá punčocha (3 příběhy) Pipi Dlouhá punčocha (3 příběhy) Astrid Lindgren

Astrid Lindgren umí zaujmout. V dětství jsem knížku měla ráda a opakovaně jsem se k ní vracela.

19.11.2024 3 z 5

Starci a klarinety: Starci na chmelu. Kdyby tisíc klarinetů Starci a klarinety: Starci na chmelu. Kdyby tisíc klarinetů Vratislav Blažek

Dva notoricky známé příběhy české literatury. Jsou to scénáře pro natočení filmů a pohled do života obou autorů. Zajímavé.

18.11.2024 3 z 5

Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe patří mezi hororové klasiky. V této knize je několik různorodých povídek a rozhodně stojí za pozornost.

18.11.2024 2 z 5

Pučálkovic Amina Pučálkovic Amina Jindřich Plachta

Knížku jsem četla jako malá holka a opakovaně jsem se k ní vracela. Je to vtipně popsaný příběh jedné rodiny, lákavé téma pro dětskou duši a spousta legrace.

18.11.2024 3 z 5

Strakonický dudák Strakonický dudák Josef Kajetán Tyl

Divadelní hru Strakonický dudák jsem četla v rámci povinné školní četby. Četla se dobře, skvěle popisuje tradice tehdejší doby, přesto to tak úplně šálek mého čaje není.

17.11.2024 1 z 5

Výchova dívek v Čechách Výchova dívek v Čechách Michal Viewegh

Kniha se číst dala, ale příliš mě nenadchla. Už po ní znovu nesáhnu. Téma zajímavé avšak celkově pro mě nezajímavé.

17.11.2024 1 z 5

Kája Mařík. Kniha 1. Díl I.-III. Kája Mařík. Kniha 1. Díl I.-III. Felix Háj (p)

Kniha Felixe Háje je pro mě vzpomínkou na dětství. Přivedla mě k ní moje babička a já ji milovala. Podle mě je nadčasová.

17.11.2024 3 z 5

Bronzový poklad Bronzový poklad Eduard Štorch

Pěkně napsaná dobrodružná kniha Eduarda Štorcha. Jen bych ji v povinné školní četbě zařadila až na druhý stupeň základní školy. Na prvním stupni pro mě byla příliš komplikovaná a nechápala jsem občas jazyk.

14.11.2024 2 z 5

Čtvrtá oběť Čtvrtá oběť Håkan Nesser

Pěkně napsaná detektivka od švédského spisovatele. Severské thrillery jsou mé oblíbené a i tento stál za to. Komplikovaná zápletka, napětí, skvělé popisy emocí a nečekané rozuzlení. Málokdy cítím empatii k zabijákovi, ovšem v této knize tomu tak bylo.

11.11.2024 3 z 5

Miloval jsem svou ženu Miloval jsem svou ženu Milán Füst

Poklidně napsaný román o vztahu dvou rozličných partnerů. Celým příběhem se prolíná téma žárlivosti a prožívání emocí hlavních postav. Knížku vnímám jako oddechovou literaturu.

11.11.2024 2 z 5

Vízmburk - příběh ztraceného hradu Vízmburk - příběh ztraceného hradu Jan Košťál

Za mě krásné a vydařené naučné dílo. Zabývá se znovuzrozením a “vydolováním zříceniny hradu Vízmburk v lesích nad vesnicí Havlovice. Sama zde bydlím a jako malá holka si pamatuji archeologa doktora Antonína Hejnu, který zasvětil svůj život hradu Vízmburk. Bavilo nás poslouchat jeho zajímavá a překrásná vyprávění.

10.11.2024 4 z 5

Start bez cíle Start bez cíle Dick Francis (p)

Tato detektivka se mi četla moc dobře. Mám ráda napětí, komplikované zápletky a neočekávaná rozuzlení.

10.11.2024 3 z 5

Pivrncova sexuální výchova Pivrncova sexuální výchova Petr Urban

V této knize jsou zcela nové kreslené vtipy Petra Urbana, které nejsou vedeny v hospodské linii, ale převážně drží v pravdě název publikace. Přestože nejsem čtenářem této literatury, pobavila mě.

09.11.2024 2 z 5

Dospělým vstup zakázán Dospělým vstup zakázán Miroslav Plzák

Hezky jsem si početla. Ačkoli kniha patří do naučné literatury, je humorná, velice jemně napsaná a myslím, že každý si v ní najde “to své “.

09.11.2024 2 z 5

David Copperfield - 2. díl David Copperfield - 2. díl Charles Dickens

Úžasný historický román z pera skvělého spisovatele. Poutavý příběh, skvělé popisy pocitů hlavních postav, které vzbuzují ve čtenářích ochranitelské touhy ve vztahu k malému chlapci. Za mě prvotřídní dílo světové literární klasiky.

09.11.2024 4 z 5

David Copperfield - 1. díl David Copperfield - 1. díl Charles Dickens

09.11.2024 4 z 5

Strom ztracených vzpomínek Strom ztracených vzpomínek Sahar Delijani

Zajímavý a nevšední příběh. Trochu fantasy a komplikované peripetie z porevolučního Íránu. Četl se mi hezky.

08.11.2024 2 z 5

Příslib lži / P.S. Miluji tě / Kodex / Léto, které nikdy nebylo Příslib lži / P.S. Miluji tě / Kodex / Léto, které nikdy nebylo Cecelia Ahern

Skvěle sestavená kombinace zkrácených verzí čtyř knih od Readers Digest. Je zde historický román, detektivka, současný román i kousek psychologie. Kniha mě moc bavila a mohu jen doporučit.

08.11.2024 4 z 5