martianekk Online martianekk komentáře u knih

Kapsa plná žita Kapsa plná žita Agatha Christie

Krásná a komplikovaně zamotaná detektivka světové klasiky. Promyšlený námět, dokonalá zápletka a jak jinak, neočekávané rozhřešení. Stojí za to jako vše od této autorky.

07.11.2024 3 z 5

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Moc hezky napsaný historický román. Bavily mě popisi emocí, tajemno až ponuro a velice zajímavý námět pro příběh. Pro mě jistě patří do klasické světové literatury.

06.11.2024 3 z 5

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Moc krásně napsaný román. Jednoduchou, velice jemnou formou. Krásný příběh ze života, spousta pocitů, nadějí, dramat a samozřejmě lásky. Tuto autorku mám ráda a mohu jen doporučit.

06.11.2024 4 z 5

Záhada hlavolamu Záhada hlavolamu Jaroslav Foglar

O této knize si myslím, že je kultovní. Generace mých rodičů na ní vyrostla. Má napětí, dobrodružství, spád a skvělý námět.

06.11.2024 2 z 5

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Jedna z nej knih povinné četby pro střední školy. Propracovaný psychologický román mě chytil od první stránky. Oceňuji magičnost, napětí, gradaci příběhu. Za mě stojí za to.

31.10.2024 5 z 5

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Kniha jistě patří mezi knižní klasiku. Mám ráda obsáhlejší knihy, ale tato mě oslovila. Nechybí jí napětí, psychologično a místy až hororové prvky. Rozhodně stojí za přečtení.

31.10.2024 3 z 5

Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Miluji Keplerovy kriminálky a myslím, že mě nikdy nepřestanou bavit. Zrcadlový muž je napínavý, záhadný a do poslední chvíle neodhadnutelný příběh s velmi komplikovanou zápletkou.

30.10.2024 4 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Poklidná, jednoduchá a snadno čitelná kniha. Příběh ze života běžných lidí je pro mě odpočinkovou záležitostí a bavil mě.

30.10.2024 3 z 5

Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal Jojo Moyes

Překrásná kniha, v níž se prolínají dvě historická období. Velmi zajímavě naspáno, čtenáři blízkým, jednoduchým a srozumitelným slohem. Od autorky Moyes za mě nejlepší kniha.

26.10.2024 4 z 5

Deník Bridget Jonesové Deník Bridget Jonesové Helen Fielding

Knížka vypráví o nevyrovnané třicátnici, která si dala předsevzetí, že zhubne, najde si přítele a nebude se zamilovávat do alkoholiků. Ve filmu skvěle ztvárnila Renée Zellweger a obojí je legrace.

03.12.2024 3 z 5

Čachtická paní Čachtická paní Jožo Nižnánsky

Alžběta Nádašdyová byla hraběnka z rodu Báthoryů odsouzená za sériové vraždy díky níž vznikla legenda o „krvavé hraběnce. Ponurá záležitost nahánějící čtenáři husí kůži. Navíc podle skutečné události.

02.12.2024 2.5 z 5

Obecná škola Obecná škola Zdeněk Svěrák

Svěrákům humor a umění něžného psaní je nepřekonatelný. Obecná škola byl typ školy pro vzdělávání dětí, zavedený v Rakousku v roce 1869 spolu se zavedením povinné školní docházky. Každopádně doporučuji.

29.11.2024 5 z 5

Dlouhý, Široký a Krátkozraký Dlouhý, Široký a Krátkozraký Zdeněk Svěrák

Divadelní hra Dlouhý, Široký a Krátkozraký je dílem Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka a jako spoluautor je uváděn rovněž fiktivní český vynálezce, filosof a dramatik Jára Cimrman. Legrace jako hrom.

28.11.2024 4 z 5

Dívka na koštěti Dívka na koštěti Miloš Macourek

Hezká knížka z pera Miloše Macourka Dívka na koštěti pojednává o mladé čarodějnici, která dala přednost životu mezi lidmi před výsadami nadpřirozených bytostí. Vzpomínka na dětská léta a film s Petrou Černockou a Janem Čenským je také skvělý.

26.11.2024 3 z 5

Arabela Arabela Miloš Macourek

Pohádka mého dětství. Kouzelný prsten a plášť, hodná a nehodná princezna, Rumburak a hlavně Říše pohádek. Za mě jedinečná.

26.11.2024 4 z 5

Jak Cipísek a Volšoveček pomáhali Rumcajsovi s vojnou a co bylo dál Jak Cipísek a Volšoveček pomáhali Rumcajsovi s vojnou a co bylo dál Václav Čtvrtek (p)

Krásná česká pohádka Jak Cipísek a Volšoveček pomáhali Rumcajsovi s vojnou, ve které se císařpán rozhodl potrestat loupežníka Rumcajse a jeho syna Cipíska. Doporučuji nejen dětem.

24.11.2024 4 z 5

O Smolíčkovi O Smolíčkovi Božena Němcová

Hlavním hrdinou je Smolíček, který byl vychováván jelenem se zlatými parohy. Jelen odcházel každý den na pastvu a vždy Smolíčka poučil, aby zavřel dveře a nikoho dovnitř nepouštěl. Toto je česká národní klasika. Děkujeme za všechny krásné pohádky, paní Boženo!

22.11.2024 5 z 5

Mahulena, krásná panna Mahulena, krásná panna Jaroslav Seifert

„Mahulena, krásná panna tojsou pohádky a pověsti Boženy Němcové. Jako malá jsem ji chtěla zbožňovala i pro krásný přebal. Obsahuje pohádky: O Slunečníkiu, Měsíčníku, Větrníku, o krásné Ulianě, O dvanácti měsíčkách, O Popelce, Sůl nad zlato, Jak šlo vejce na vandr, O pyšné panně, Tři citrony, O Širokém, Dlouhém a Bystrozrakém a mnoho dalších.

22.11.2024

Chytrá horákyně Chytrá horákyně Božena Němcová

Soubor skvělých pohádek naší klasické literatury. Chytrá horákyně je pohádka od Boženy Němcové. Příběh vypráví o dívce, která se díky své moudrosti stane paní prokurátorovou. Stojí za to.

21.11.2024 4 z 5

Jabloňová panna Jabloňová panna Karel Jaromír Erben

Jsem šťastná za naši českou literaturu. Nádherný soubor pohádek kde jak jinak než že dobro vítězí nad zlem.

19.11.2024