martin_aston martin_aston komentáře u knih

Chřestýš Callahan Chřestýš Callahan Juraj Červenák

Taký iný Červenák :). Kombinácia westernu a hororu, veľmi, veľmi podarené.

Edit: kniha už čoskoro vychádza aj v slovenčine. Ja síce rozhodne uprednosťňujem čítanie westernov v češtine, kniha v slovenčine aj vďaka fantastickému ilustrátorovi Michalovi Ivanovi určite nebude výstrel vedľa.

02.05.2020 5 z 5

Bivoj Bivoj Juraj Červenák

Červenák asi nevie písať zle :), kniha (teda vlastne knihy) určite stojí za prečítanie. Ale, vie písať aj lepšie (viď kapitán Báthory, Stein & Barbarič).

02.05.2020 4 z 5

Ľavá ruka Boha Ľavá ruka Boha Paul Hoffman

Nelogická, nedotiahnutá, nudná kniha. Prvý diel bol z celej trilógie asi najlepší. To však znamená iba toľko, že druhý a tretí diel boli ešte horšie, ako bol zlý prvý diel. BRAK.
Kto chce nejakú dobrú fantasy, nech siahne po Tolkienovi, Gemmelovi, Sapkowskom, či Červenákovi.

02.05.2020 odpad!

Povídky z jedné a z druhé kapsy Povídky z jedné a z druhé kapsy Karel Čapek

Čapek je majster pera, píše naozaj dobre. Ani pri jedinej poviedke som sa nenudil. Také starosvetské rozprávky pre dospelých, niektoré humorné, niektoré s hlbokou myšlienkou, ale všetky krásne.

02.05.2020 5 z 5

Dejiny písané Rímom Dejiny písané Rímom Vojtech Zamarovský

Ak sa niekto narodil v ČSSR, prípadne v SR či ČR, a má záujem o antiku, Zamarovský je jasná voľba. Dejiny písané Rímom čitateľa v stručnej podobe prevedú históriou Ríma od jeho vzniku až po koniec. Ako je zvykom u Zamarovského, kniha je nabitá faktami, podanými pútavým spôsobom a má v sebe typický Zamarovského humor. Kniha, ani v po-revolučných vydaniach, nezaprie svoj pôvod zo socializmu, takže občas sa v nej dozviete aj o proletariáte či Marxovi :). Napriek určitým výhradám (najmä Zamarovského hodnotenia zániku Republiky), celkovo odporúčam, ide o vynikajúcu knihu

01.05.2020 5 z 5

Park dinosaurov Park dinosaurov Michael Crichton

Kedysi som bol v kine na filme, dodnes sa mi veľmi páči. Kniha je ešte lepšia. Crichton je majster pera, a sci-fi o dinosauroch je skvelá.

01.05.2020 5 z 5

Zápisky o vojne v Galii / Zápisky o občianskej vojne a iné Zápisky o vojne v Galii / Zápisky o občianskej vojne a iné Gaius Iulius Caesar

Komentár k zániku rímskej republiky z prvej ruky. Caesar kopu vecí prikrášľuje vo svoj prospech, nemožno mu však uprieť, že sa v knihe vyjadruje s rešpektom aj k svojim oponentom. Človek sa trochu stráca v menách a lokalitách, takže treba sa obrniť trpezlivosťou a googlom :), ale kto to vydrží, je odmenený naozaj podrobným detailom zo strany víťaza. Napriek určitej subjektivite, ide o významný historický prameň, z ktorého historici čerpajú dodnes.

11.04.2020 4 z 5