martin_aston komentáře u knih
Toto je moja kniha č. 300 na databáze knih, okrúhliny :).
Hjalmara Johansena som evidoval už paralelnom životopise Amundsena a Scotta - The Last Place on Earth od Huntingtona - ako charakterovo zaujímavú, ale zároveň veľmi ambivalentnú postavu. Preto, keď som o ňom našiel knihu od Messnera, vôbec som neváhal.
Táto kniha jeho ambivalentnosť ešte viac obnažila. Jeden z najbrilantnejších polárnikov svojej doby, na jednej strane zručný, vynaliezavý, pracovitý, so schopnosťou trpieť neuveriteľným fyzickým diskomfortom, obetavý až na smrť. Na strane druhej, emočne nestály, prehnane sentimentálny a citlivý, s neustálym pocitom nespravodlivosti voči šéfom expedícií, ktorých sa zúčastnil, a v živote v civilizácii nepoužiteľný alkoholik. Naozaj zaujímavý človek.
Kniha, ako píšu aj iní prispievatelia, je písaná trochu chaoticky, ale zvykol som si. Polárne výpravy sú moja srdcovka, takže knihu som si naozaj užil.
Veľmí čítavý a zaujímavý životopis. Autor Bonaparteho neidealizuje, ale ani ho nezatracuje. Mám z knihy dojem naozaj vyváženého pohľadu, hľadajúceho objektivitu. Zároveň však pútavým, skoro až románovým spôsobom. Najviac som si užil exotiku egyptskej výpravy (s ktorou sa spája moja ďalšia obľúbená téma - Champollion a Rossetská doska), ktorá občas naberala romantiku Tisíc a jednej noci. Už sa teším na druhý diel.
Baťa bol veľmi múdry človek. V tejto knihe nájdete obrovské množstvo jeho múdrych myšlienok. Nadčasové, stále platné, inšpiratívne.
Čítavá kniha o odvážnych a zapálených mužoch. Už dlhé roky ma fascinuje otázka: "Dosiahli vrchol?" Je možné, že s najnovším objavom Irvineových pozostatkov sme sa k odpovedi priblížili.
Kým (a ak vôbec) dostaneme definitívnu odpoveď, máme tento krásny beletrizovaný životopis muža, o ktorom som osobne presvedčený, že bol "úplne hore" úplne prvý.
Kniha o skutočnom hrdinovi. Hrdinovi, ktorý nedobýjal a nezabíjal. Práve naopak, z lásky k Bohu aj ľuďom obetoval svoj život.
Ušľachtilý charakter Franza Jägerstättera dobre dokresľujú citáty z jeho listov či poznámok.
Na čítanie si na začiatku treba trochu zvyknúť, autorka nejde úplne chronologicky, ale skáče v čase.
Tiež to na začiatku vyzeralo, akoby stále žila v "Opferthese" (v ktorej sa narodila a žila nejakých 40 rokov). Postupne, ako sa odvíja niť Franzovho života, samotné fakty o veľkej kolaborácii rakúskej katolíckej cirkvi s národným socializmom Opferthese dokonale vyvracajú.
O to viac vyčnieva hrdinstvo Franza Jägerstättera a ostatných mučeníkov.
Výborná historická detektívka s dobrou dobovou atmosférou, skvelým hrobárom. Rušili ma dve veci:
1. mechanický preklad. Niektoré frázy boli jednoducho doslovne preložené z nemčiny do slovenčiny, aj keď Slovák by ich tak nikdy nepovedal.
2. téma bola hnaná trochu do extrému. Je to dnes taký trend, robí to aj Juraj Červenák. Asi si musím zvyknúť :).
Aj tak je to u mňa za 5 hviezdičiek, bolo to pútavé aj poučné čítanie.
Maličká, ale hlbokými myšlienkami nabitá kniha.
Kniha sprostredkúva príbeh čs. odboja a likvidácie Heyidricha cez fotografie s krátkymi popismi. Formát trochu netradičný. Musím však uznať, že veľmi rýchlo a ľahko človeka pohltí.
Tenká, ale informáciami nabitá kniha o vlkoch. Veľmi sa mi páčil prekladateľov počin v knihe použiť české štatistiky. Dalo to knihe punc blízkosti našej realite.
Veľa zaujímavých informácií, užitočná na rozšírenie znalostí o zdraví a ako všetko so všetkým súvisí.
Pri odporúčanom dávkovaní odporúčam overiť s relevantnými zdrojmi na internete, niektoré veci udáva inak, ako všeobecne platný vedecký konsenzus.
Čítal som v originále, preklad zhodnotiť neviem.
Kniha je nielen o Sokratovi, ale o gréckom svete v čase jeho života. Veľmi zaujímavé, poučné. Rozhodne to nie je posledná kniha od autora. A okrem toho už otváram Thukydidove Dejiny peloponézskej vojny :)
Poznámka k českému popisu knihy - Paul Johnson je Angličan, takže úplne nie je americkým historikom. To by si vydavateľstvo mohlo postrážiť.
Celá séria Tigrieho tímu je vynikajúca. Čítavá, zmysluplná, zábavná. Starší syn na nej rozbehol svoje čítanie. Ako druhák za pol roka prečítal asi 25 dielov.
Takže, veľká vďaka, Herr Brezina, výrazným spôsobom ste akcelerovali a stabilizovali čitateľskú vášeň nášho začínajúceho čitateľa!
Pre "nepočítačových" chlapcov, ktorí trávia veľa času vymýšľaním vecí a pohybom vonku (u našich sa to zatiaľ darí), je toto úžasná kniha. Kopa zaujímavých nápadov, veľa praktických rád.
Nádherná kniha o bielom chlapcovi a jeho indiánskom priateľovi a de facto náhradnom otcovi, o dobrodružstvách, ktoré spolu zažívajú v divokej prírode aj vojne. Túto knihu som miloval ako pubertiak, milujem ju aj dnes. Máme vydanie z 1964. po dedkovi, a pomaly ju ide čítať už 4. generácia. A tak ako 3 generácie pred nimi (dedko, tato s bratmi a ja s bratom), určite nebudú sklamaní.
Čítal som v originále, preklad neviem posúdiť. Za mňa dobrá, užitočná kniha, ktorá ukazuje, ako drobné nuansy v našom premýšľaní a konaní môžu viesť k veľkým zmenám. Odporúčam.
Dôležitá kniha v dobe ľahkej dostupnosti extrémne návykovej látky - pornografie. O deštruktívnych dopadoch pornografie sa hovorí nahlas veľmi málo, prakticky vôbec, minimálne na Slovensku. Táto kniha sa to snaží zmeniť. Veľmi užitočný počin, chválim.
Príjemná malá kniha, ktorá Vám pomôže zamyslieť sa nad tichom a hlukom nielen v ušiach, ale aj v duši. Anselm Grün má dôstojného následovníka.
Príjemný, zemitý humor. Sváko Ragan skvelý, poviedky o mendikovi či rechtorovi boli podľa mňa slabšie, tie ďalšie opäť lepšie.
Celkovo, neznáma, ale pritom veľmi dobrá kniha.
Drsný a farbistý opis zákopovej vojny. Autorovi sa veľmi dobre podarilo opísať hrôzu, ktorú znamenala 1. svetová, a tú obrovskú čiernu dieru, ktorú vypálila do duší mladých chlapcov, ktorí v nej bojovali. A to všetko veľmi čítavým štýlom. Kto sa chce dozvedieť viac o WW1, toto je veľmi dobrá kniha.
Hodnotiť môžem zatiaľ iba básnickú časť. Prebásnenie Poeových básní do slovenčiny od Jany Kantorovej - Bálikovej je nádherné. Naozaj odporúčam. Rovnako aj jej prebásnenie Rudyarda Kiplinga.