martin3683 komentáře u knih
Co spojuje korálový útes, město či internet? Všechno to jsou úspěšné "platformy", líhniště nápadů a inovací. Autor velmi čtivě a zajímavě rozebírá, jak takové prostředí funguje a jak co nejvíce pomoci inovacím. Měla by být povinná četba pro všechny ve státní správě :-).
Plno přelomových událostí ve světě, ať už tím myslíme svět technologický, společenský či obchodní, se neděje ze dne na dne, i když to kolikrát z povzdálí může tak vypadat. Můžete se roky snažit budovat kvalitní obchod, ale nárůst je jen velmi pozvolný až do okamžiku, který nazývá autor Bodem zlomu, od kterého je vše jinak. Autor zde řeší plno konkrétních příkladů: nárůst jedné modní značky, kde se ze společnosti před krachem stane módní ikona; začátek Americké války o nezávislot; vzestup kriminality v Baltimoru v USA a plno dalších. Jak takový Bod zlomu vznikne a co mu pomůže? Jaké měly všechny tyto rozdílné události společného jmenovatele? Autor hledá odpovědi v mnohých sociologických a psychologických výzkumech, ale čtenáře naštěstí nezahlcuje přemírou informací a je to vše napsané velmi čtivě.
Autor knihy se nesnaží o další z řad knih o S. Jobsovi či příručky "Myslet jako Steve", ani to není žádná další "brožura" Applu oslavující začátky firmy a jejich přínos světu. Autor se zabývá jen velmi úzkou částí historie firmy a sleduje převážně mobilní zařízení: iPod, iPhone a iPad. Každý produkt zkoumá komplexně z pohledu trhu, konkurence, financí, přínosu a změny na trhu.
I když autor píše velmi čtivě, očekává se od čtenáře alespoň povrchní přehled po IT odvětvím. Hlavně v první třetině knížky se to hemží IT výrazy a zkratkami jako např. DRAM, FireWire, CDMA, WAV, GUI ...
Dal bych 3,5 hvězdičky, ale zde jdou dávat jen celé, tak dávám nadprůměrný 3*. Určitě jsou ještě rezervy pro zlepšení do další knihy, na kterou se už těším :). Třeba by nebyla špatná "O úspěchu a významu prodejen Apple Store".
Není to typický Barker, ale přesto patří tato kniha mezi mé nejoblíbenější a chystám se jí zase po letech přečíst. Pokud bych ji měl představit někomu v jedné větě: "Je to něco jako telenovela Dallas na trošku jiný způsob...velmi drsnější způsob ;-)."
Kniha má pravda hlavního hrdinu, ale vcelku zde sledujeme hlavně osudy 11 lidí. Hlavní motivem je "klasická sněhová koule", kdy i sebemenší životní rozhodnutí může změnit životy mnoha lidem kolem vás. Přesně jako padající sněhová koule se postupně nabaluje až dokáže způsobit lavinu. Kniha se čte příjemně, ale pro mě moc nudně. Čekal jsem na druh této knihy zábavnější čtení (kór když autor je známý anglický komik). Vůbec mě po 100. stránce nezajímal hrdina, ani jeho skutky. Čtení hezky plyne, ale nic mě to nedalo a věřím, že do pár měsíců si ani nevzpomenu na název knihy. Každopádně na zkrácení času to není tak zlé.
Narážíte v knihkupectvích na "zaručené" návody jak být úspěšní, jak vést firmu nebo team, jak začít podnikat apod? Kašlete na ně, stačí vám tahle útlá kniha. Na ani ne 100 stranách textu (obsahuje hodně doprovodných ilustrací) najdete tolik užitečných a praktických rad a postřehů, že na jedno přečtení je ani nemůžete vstřebat či se podle nich dokonce začít řídit. To, co jinde rozpytvávají v několika kapitolách či dokonce celé knize, zde jasně a velmi čtivě zabere stránku. Autoři (majitelé úspěšné IT firmy) jdou ve svých radách často proti proudu oněch příruček, jak se stát úspěšným, které většinou píší lidé se spisovatelským talentem, ale o každodenním podnikaní nic moc nevědí. Po přečtení doporučuji knihu nechat ležet na dostupném místě, abyste si v ní mohli občas zalistovat a připomenout si některé postřehy, protože jedno přečtení nestačí. Mě se osvedčilo ji nechat na záchodě :-).
Pokrastinace je často až chorobná tendence odkládat práci, úkoly, rozhodnutí atd. na později, až se nakonec nerealizují vůbec. Určitě každý z vás několikrát zažil, že jste se na důležitý test učili až večer před zkouškou nebo v práci začali na projektu pořádně dělat až pár dní před deadline, i když o tom víte měsíce. Často si to hezky zdůvodníme, že až když vám hoří za zadkem, že ze sebe dostanete maximum. Jsou to ale jen výmluvy, kterými odůvodníme nadměrný a úplně zbytečný stres, méně kvalitní výkon a nespokojenost s tím, že stále nic nestíháme. Zde je důležité upozornit, že pokud jste lenoch a jste se svým životem spokojen, kniha není pro vás. Máte-li ale hodně plánů a ambicí a s čím dál větší nespokojeností sledujete, jak vám život proplouvá mezi prsty a vy jste se stále nehli z místa, tak vám tuto knihu ze srdce doporučuji. Kniha kombinuje teoretické pasáže s šikovnými a velmi praktickými pomůckami a nástroji, jak problém řešit a dosáhnout ve svém životě větší spokojenosti a věřím, že o to většině z nás jde. Není to ale zázračný recept a očekává se, že čtenář se chce opravdu pohnout z místa a pracovat na sobě. Proprokrastinovat knihu o prokrastinaci by asi nebylo ideální :-). Kniha mě zaujala natolik, že jsem objednal ještě několik výtisků na firmu a dám je vybraným spolupracovníkům, kteří jsou schopní, ale až nadměrně často zajatí v řetězech prokrastinace.
Tuhle knihu bych doporučil každému, kdo se angličtinu učí nebo ji učí ;-). Autor je dlouholetý lektor angličtiny v naší zemi a vtipnou a velmi svěží formou glosuje o obtížích tohoto jazyka pro Čechy. Často se zaměřuje na steoreotypy o angličtině, její špatnou výuku a na specifika jazyka, které leckde vysvětlují šíleně složitým způsobem, jemu na to stačí kolikrát jen dvě stránky této knihy. Mezi tím, co se při čtení bavíte historkama autora, se nenápadně učíte a ztrácíte obavy z anglického jazyka. Je to přeci jen jazyk barbarů a stačí taky tak myslet :-). Kniha je poskládána z textů, které vycházely v ekonomickém deníku E15 doprovázené vtipnými ilustracemi. Zaručuji, že po přečtení knihy, se na angličtinu budete dívat jinak a už vám nepřijde tak složitá a nepochopitelná. Každopádně ani tato kniha ji za vás nenaučí :-).
Píši tento příspěvek přesně den po doběhnutí mého třetího půlmaratonu v životě (Ústecký půlmaraton 16.9.2012). A ačkoliv jsem svým okolím považován za exota, co uběhne víc než většina z nich ujde :-), jsem úplné NIC proti lidem z knihy Born to run - Zrozeni k běhu.
Ke knize jsem přistupoval hodně skepticky z pohledu člověka, co nemusí moc knihy o sportu a o běhání zvlášť. O to větší bylo pro mne překvapení, jak zajímavá a přínosná kniha to je.
Zápletka je vlastně velmi jednoduchá. Autor knihy, novinář a běžec amatér, se vydává za tajuplným kmenem Tarahumarů, žijícím v rozpálených kaňonech Sierra Madre v Mexiku, aby zjistil v čem tkví jejich tajemství běhu. Tito indiáni jsou podle legend nejlepšími ultramaratonci na světě a 100km vzdálenosti jsou pro ně denní chleba. Postupně jejich tajemství odhaluje a nakonec se zúčastní spolu s dalšími “pošuky” z celé Ameriky velkého závodu. Toť vše k cestopisecko-dobrodružné části, která je napínavá a splňuje všechny atributy, které od podobné literatury člověk očekává. V knize je toho ale naštěstí mnohem víc.
V průběhu mexického dobrodružství plného indiánů, drogových pašeráků a kaňonů, kde nepřipravený člověk umírá do jednoho dne, vkládá autor mnoho vsuvek, které pro mě byly nejzajímavější částí knihy. Autor totiž velmi šikovně dávkuje argumenty, vědecké a historické důkazy o tom, jak vůbec člověk k běhání přišel. Proč my lidé vlastně běháme a k čemu nám to matka Evoluce nadělila. Nejsme rychlejší než predátoři a většině z nich neutečeme, ani na strom pořádně nevylezeme. Nejsme ani rychlejší než většina ostatní zvěře a zajíce nebo antilopu těžko dohoníme. Pointa toho všeho pro mě byla celkem překvapivá a bavilo mě, si v průběhu čtení knihy skládat celý obrázek dohromady. Proto to nebudu vyzrazovat :-).
Pokračování zde: http://martinschovanec.blog.idnes.cz/c/287848/Zrozeni-k-behu.html
Nedávno vyšla i v českém jazyce kniha o ekonomickém izraelském “zázraku”, Start-up Nation a já jsem do té doby nevěřil, že budu číst ekonomickou literaturu jak dobrodružný příběh, v kuse a pomalu bez dechu. Však to, co se povedlo malému státu uprostřed pouště, kterému je něco přes 60 let, je ze všech stran obklopený nepřáteli a prošel několika válkami, by si snad ani autoři dobrodružné literatury nevymysleli.
Zatímco v celé Evropě vznikne za rok na cca 700 technologických firem, v malém sedmimilionovém Izreali jich vznikne za rok 500. Všechny důležité firmy z IT oboru jako Intel, Google, Microsoft, Cisco a mraky dalších tam mají výzkumná střediska, žádné technické podpory jako v Indii, ale opravdová výzkumná střediska, na kterých ve velké míře záleží, jaká bude budoucnost celé firmy. Během třiceti let, kdy tam neexitoval ani jeden supermarket, se zvedlo bohatsví země na počet obyvatel mezi nejvyšší na světě. Zatímco při založení měl Izrael 800 000 obyvatel, teď je jich zmíněných 7 milionů a tak bych mohl pokračovat dále.
V knize se autoři snaží přijít na to, za co vděčí Izrael svému úspěchu a jak tento úspěch zopakovat i jinde. Nejednou se při čtení člověk zamyslí, zda by to šlo použít i na Českou republiku, která má se zemí více společného než jen velikost a počet obyvatel. Autoři velmi čtivě používají rozhovory se známými osobnostmi místní politiky, byznysu a zahraničních firem, aby přišli na to, jak takový národní Start-up funguje.
Velmi zajímavá je třeba část o firmě Intel a vlivu izraelské pobočky na to, co mi právě pohání počítač. Vícejádrové procesory má dnes v počítači skoro každý, ale že je to zásluha právě Izraelců, již každý neví. Američané sekali procesory rok co rok s vyšší a vyšší taktovací frekvencí a všem bylo jasné, že to takto nemůže pokračovat do nekonečna, protože se zahřívali a spotřeba energie výrazně rostla. Izraelský tým na to upozorňoval a navrhoval řešení, ale nikdo je z korporace neposlouchal, protože akcionáři nedokázali pochopit, jak prodávat zákazníkům procesory s menší taktovací frekvencí, ale s více jádry, vždyť ten systém větší frekvence = větší výkon sami nastavili a desetiletí z něj žili. Jenže Izraelci létali do USA a “otravovali” tak dlouho a argumentovali tak přesvědčivě, že nakonec vedení přesvědčili a Intel díky tomu vydělává ještě více než kdy dříve a smetl konkurenci.
Právě povaha židovských obyvatel, jak uvažují a jak jednají, je jedna z hlavních linek knihy. Neuvěřitelná hladovost, nekorektnost a přímost zaměstnanců v této zemi vytáčí nejednoho vedoucího ze zahraniční centrály, ale jak se ukazuje čím dál více, má to na ekonomiku mnohem lepší efekt než direktivní a byrokratické řízení na západě.
Hodně život v zemi ovliňuje i základní vojenská služba, která je tam povinná a to na dva roky. Mladí lidé tam musí nejdříve jít na vojnu po dosažení 18. roku života a až pak můžou jít studovat. Zatímco na západě (kam počítam i ČR) se mladý člověk bez zkušeností s vlastním životem vrhá na studia, která ho pak vyplivnou v podstatě nepřipraveného na život s hromadou teoretických znalostí, tak v Izraeli to funguje přesně naopak. Studenti jsou tam výrazně vyspělejší, plno z nich dokončuje vysokou školu již ženatý/vdaný a se zkušenostmi z armády, kde veleli i 100hlavé rotě vojáků, museli se o sebe postarat a byly součástí krizových situací, kde mohlo jít i o život. Jsou pak připraveni na podnikání mnohem více než třeba u nás. Však podnikání od cvičných bojových situací není zas až tak odlišené, musíte velet skupině lidí, rozhodovat se rychle a být kreativní a flexibilní.
Knihu opravdu vřele doporučuji, i když o tomto národu moc nevíte. Je neskutečně poučná a každá kapitola nabádá k zamyšlení, jak toto uplatnit i v českém prostředí. Třeba jednou vyjde i podobná kniha o naší zemi, i když v porovnání s Izraelem jsme toho za posledních 20 let zas tolik nepředvedli, snad ale není ještě všem dnům konec.
Jedna z nejlepších životopisných knih. Bible pro všechny podnikatele. Velmi inspirující.
Ať máte výrobky společnosti Apple rádi nebo ne, musíte se poklonit před genialitou jejího zakladatele. Kniha ho ho naštěstí nepopisuje jako poloboha, ale spíše naopak: diktátor, perfekcionista, egocentrik apod. Autor se musí občas hodně snažit, abychom mu dokázali fandit a měli v knize svého hrdinu, kterému budeme držet v palce v nekonečném boji o dokonalý produkt.
Kniha je hodně komplexní od Jobsova dětství až po poslední dny jeho života. Jedině snad podle mě málo prostoru bylo věnováno poslední dekádě Applu (iPod, iPhone, iPad). Kniha vám dá zajímavý náhled do duše génia dnešní doby a poodtáhne oponu nejvíce tajnůskařské firmy na světě. Vřele doporučuji všem, i když nemáte nic od Applu (po přečtení si určitě něco pořídíte :-)).
Spojení Černá labuť se už ve středověku používalo na označení nepravděpodobného či spíše zhola nemožného jevu/situace. Přírodovědci tvrdili, že existence černé labuti je nemožná, navíc ji nikdo nikde na světě neviděl. To vše do doby než byla objevena Austrálie a ejhle tam žijící černé labuti. Či jiný příklad, který autor nazývá Krocanův problém. Milý krocan žije ve své ohrádce, kde mu ještě milejší lidé nosí každý den potravu. Po tisíci dnech mu dávají jíst a pít a milý krocan je přesvědčen, že takto to bude až do smrti, však nemá jediného důvodu, proč by mělo být někdy něco jinak. Pak přijde 1001. den a skončí na pekáči.
Autor používá mnoha příkladů jako teroristický utok 11. září, celosvětový nástup internetu, propady akciových trhů apod. Takovýchto situací, Černých labutí, jsou dějiny světa plné a většina lidí nevidí a ani vidět nechce za obzor svých každodenních zkušeností, stejně jako zmíněný krocan a to drsnější dopad pak tyto události mají. A stačí mít jen o něco více otevřené oči a mysl a Černou labuť by zahlédli dříve než se stane. Neskutečně inspirativní kniha, kterou si budu muset přečíst za pár let ještě jednou, protože jsem určitě pochytil jen malý zlomek myšlenek v ní obsažených
Co spojuje Island, Irsko, Řecko a Kalifornii? Tyto země se přes levné úvěry dostaly k tolika penězům, že je to zbavilo opatrnosti a spustilo to řetěz chamtivosti a pošetilosti, který většinu z nich dohnal až na okraj bankrotu. Autor cestuje do těchto zemí a s černým humorem a nadhledem komentuje začátky a průběhy finančních krizí, realitních bublin a opájení se "levnými" penězi. Nejedná se o žádnou detailní analýzu, ale přesto se z knihy o 230 stran dozvíte o celé krizi více než z přednášek slovutných ekonomů. Moc se mi líbilo, jak tento americký ekonom a bestsellerista nastavuje zrcadlo evropským ekonomikám a jak si z části utahuje ze stereotypů každého z postižených národů. Pod slupkou čeného humoru se ale táhne knihou dlouhé varování, že toto může postihnout v podstatě každou zemi, pokud se začne zadlužovat vůči své budoucnosti.
"Hrdinu" asi milovat nebudete. Zakomplexovaný a namyšlený hajzlík není postava, která si získá rychle naše sympatie (alespoň u většiny z nás :-)). Ale ve výsledku to není vůbec na škodu a alespoň máme všechnu pozornost upřenou na příběh. Ten má na tak málo stránek sakra hodně zvratů a druhá polovina knihy je pořádná jízda, která vás donutí číst až do rána. Celkem si říkám, že bych mrknul i na filmové zpracování.
Tolik dílů a fanoušků série, to musí být něco extra. Takto s očekáváními jsem přistupoval ke čtení prvního dílu série. A po přečtení knihy musím říci, že vysoké známky jsou zasloužené a že to patří k té nejlepší krimi, co jsem četl. Hrdina dostatečně vnitřně rozervaný, ale sebevědomí; dost akční, ale žádný superman a ostatní postavy dost ujeté, aby v kombinaci s exotickým prostředím Austrálie autor namíchal skvělý koktejl. Nedávám ale pět hvězdiček, něco si musím nechat na další dily.
Velmi pomalý rozjezd a možná až příliš rozvláčné popisování všech postav (a že jich je) nemůže nijak zkazit dobrý dojem ze sympatických hlavních hrdinů a zápletky. Navíc zajímavé nakouknutí do života celebrit a smetánky v moderním Londýně.