martina.culik martina.culik komentáře u knih

Mořská panna Mořská panna Camilla Läckberg

Kniha o tom, že minulost si vás najde, i když o ní s nikým nemluvíte a skoro jste na ni zapomněli.

12.02.2020 4 z 5

Villon Villon François Villon

Poezii nijak moc nemusím, ale básně od Villona si přečtu vždy ráda a s chutí.

12.02.2020 5 z 5

Útok na pekárnu Útok na pekárnu Haruki Murakami

Mé první setkání s autorem a asi to nebyla úplně ideální volba, protože povídka mě nijak nenadchla a nemám ani pocit, že bych si od Murakamiho chtěla přečíst něco dalšího.

24.01.2020 2 z 5

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

První kniha od Nesboho a moc mě nezaujala. Nejspíš zkusím ještě jednu a uvidíme, jestli to bude lepší.

02.01.2019 2 z 5

Konec stříbrného věku Konec stříbrného věku Jasutaka Cucui

Hodně neotřelé téma pro řešení stárnutí populace. Kniha popisuje dost drsný způsob, jak se zbavit občanů v důchodovém věku. Naštěstí se nejedná o realitu, ale i tak mě chvílemi mrazilo, když jsem si uvědomila, kam až je člověk ochoten zajít...

01.01.2019 3 z 5

Rezistence Rezistence Veronica Roth

V době, kdy jsem tuto sérii četla, jsem byla plně uchvácená dystopiemi, takže je možné, že mé hodnocení není zcela objektivní. Všechny knihy mě ale bavily a se zaujetím jsem četla příběhy hlavních postav, i když nejsem úplně bezvýhradnou fanynkou Tris.

01.01.2019 5 z 5

Vražedná léčba Vražedná léčba James Dashner

Celá série Labyrintu mě bavila a hlavně se velmi dobře a rychle četla. Tento díl mi sice přišel nějak trochu neučesaný, ale přesto jsem spokojená.
Hlavně protože konečně vím, jak to všechno je a jak to dopadlo. Proto mě dost (bohužel nepříjemně) překvapilo filmové zpracování, kde je všechno úplně jinak.

01.01.2019 4 z 5

Mort Mort Terry Pratchett

Knihu jsem četla v rámci Čtenářské výzvy a jsem za to ráda.
Příběh byl skvěle pojatý a Smrť je naprosto dokonalá postava s tím, jak se snaží přiblížit lidem... Také poznámky pod čarou (ať už autorovy tak překladatelovy) jsou výborně zakomponované do celého rázu knihy (jako ostatně vždy).
Jednu hvězdu dolů dávám prostě za to, že mi autorův styl zase tolik nesedí, i když mě většinou baví. Nemyslím si ale, že budu číst výrazně více knih ze Zeměplochy.

30.12.2018 4 z 5

Vlak z Paddingtonu Vlak z Paddingtonu Agatha Christie

Mé první setkání s A. Christie a tím pádem i se slečnou Marplovou (i když se v knize zase tolik neobjevuje).
Musím říct, že kniha bohužel nepřekonala má očekávání, i když je dost možné, že jsem měla očekávání trochu přehnaná vzhledem k tomu, že jsem čekala nějakou bombu, když se jedná o královnu detektivek.
Vyšetřování probíhalo tak nějak beze stop a důkazů na základě domněnek a vrah se přiznal, i když by mohl klidně vše popřít.
Ještě si to nechám uležet, ale nemyslím si, že se ještě někdy odhodlám číst něco od A. Christie.

03.09.2018 3 z 5

Osvětimská knihovnice Osvětimská knihovnice Antonio G. Iturbe

Kniha byla velmi zajímavá hlavně proto, že se zde objevovaly reálné postavy, které znám i z jiných knih nebo článků. Ditě i její mamince jsem fandila, ačkoli jsem se ze začátku nemohla rozhodnout, jestli jsou mi sympatické. Mé sympatie si ale poměrně rychle získaly svým přístupem ke všemu, co je potkávalo.
Nejzajímavější je část odehrávající se přímo v Osvětimi, což je převážná většina. Mimo osvětimský koncentrační tábor, potom kniha vyznívá spíše jako holé odříkání faktů. Proto jedna hvězdička dolů.
Mně osobně by asi více vyhovovalo, kdyby se samotná kniha zaměřila pouze na Osvětim a vše co se dělo potom by mohlo být pouze zmíněno formou epilogu nebo přílohy jako je tomu u osudu ostatních (ne hlavních) osob.

06.08.2018 4 z 5

Artemis Artemis Andy Weir

První polovina knihy pro mě nebyla moc záživná a musela jsem se držet na uzdě, abych nepřeskakovala stránky dopředu. Naštěstí byla druhá polovina mnohem zajímavější.

24.07.2018 3 z 5

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Zajímavě koncipovaná kniha. Měla jsem trochu problém s tím, jak se autorka vracela k některým příběhům opakovaně z jiného úhlu, protože jsem vždy zapomněla, kde se o té osobě už zmínila. Doporučuji proto dávat si v průběhu čtení pozor i na postavy, které vám v danou chvíli nepřipadají důležité.
Kniha se mi ale i tak četla velice dobře a jsem opravdu zvědavá na divadelní ztvárnění, na které se v blízké době chystám.

26.03.2018 4 z 5

Psychiatr Psychiatr Caleb Carr

Kniha hodně připomíná detektivky z viktoriánského Londýna, pouze se odehrává v New Yorku. Tento styl mám ráda a kniha mě nezklamala.

13.03.2018 5 z 5

Pokoj Pokoj Emma Donoghue

Knížku jsem vzala do ruky až poté, co jsem viděla film.
Ačkoli jsem tedy věděla spoustu věcí včetně toho, zda se Jackovi s Mami podaří dostat se z pokoje pryč, četla jsem knihu s napjatým očekáváním.
Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykla na způsob vyprávění z pohledu pětiletého chlapce. Kniha je opravdu zajímavě napsaná a určitě ji doporučuji k přečtení.

17.12.2017 4 z 5

Kód horečky Kód horečky James Dashner

Myslím, že je to nejslabší kniha z celé série. Propojil se celý děj, konečně tedy víme, co se přesně stalo, ale prostě mi přišlo, že se tam v podstatě nic nedělo. Takže asi tak.

26.10.2017 2 z 5

Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Ke knize jsem se dostala poté, co jsem četla recenzi seriálu. Raději nejprve čtu knihu, než se dívám na filmové zpracování, tak jsem se do toho pustila. Děj knihy i postavy mě chytly a bavily mě. Trochu problém jsem měla se stylem psaní. Nějaký ten překlep bych ještě přehlédla, ale občas mi přišlo, jakoby chyběla část nebo i celá věta a přišlo mi, že párkrát byly zaměněné jednotky míry (stopy a palce). Možná je to ale jen můj pocit, kvůli kterému mi četba trvala déle než jsem zvyklá, protože jsem některé odstavce četla dvakrát.
Přesto se určitě po nějaké pauze pustím do dalších dílů. Zajímá mě, jak se bude osud postav vyvíjet nadále a chci si vše přečíst předtím, než začnu sledovat seriál.

07.07.2017 4 z 5

Nebeský strom Nebeský strom Edith Pargeter

Knihu jsem četla na dovolené a tak jsem se sžila s postavami, že jsem se na konci na autorku trochu naštvala. To ovšem nic neubírá knize na její hodnotě.
U této knihy si dovedu snadno představit, že se k ní ještě vrátím a přečtu ji znovu (u většiny knih mi tato představa nepřichází moc reálná) a ráda si přečtu i další díly, které na Nebeský strom navazují.

30.05.2017 5 z 5

Inkoustové srdce Inkoustové srdce Cornelia Funke

Mám ráda knihy, které se nějak týkají knih a tahle je přesně taková.
Příběh jsem znala již z filmového zpracování, ale to nic neubralo knize na jejím náboji. Bavila mě od prvního do posledního písmene. Trošku mě rozčilovala povaha Prašprsta, protože jsem si ho ve filmu oblíbila, ale v knize už to takový sympaťák nebyl. Tak ho ale autor prostě napsal, Prašprst za to nemůže :-)

30.05.2017 5 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Už podle názvu je jasné, že se nebude jednat o veselé a pozitivní čtení, ale i trocha vážnosti je zapotřebí. Příběh byl pro mě dost silný a (jelikož si vždy šetřím film až po knížce) byla jsem vývojem trochu zaskočená, i když nemůžu říct, že mě to úplně překvapilo. Každopádně jsem knihu přečetla během pár dní, jelikož se od ní nedalo moc odejít.

29.05.2017 5 z 5

Dřív než půjdu spát Dřív než půjdu spát S. J. Watson

Nemít žádné vzpomínky musí být tak hrozně děsivé, jako je popsáno v této knize. Musíte mít někoho, na koho se můžete spolehnout, jak ho ale poznat, když si nic nepamatujete?

29.05.2017 5 z 5