martinstefko martinstefko komentáře u knih

Časokalypsa Časokalypsa Paul Tobin

Paul Tobin vrší jeden gag za druhým a jsou zde skutečně promyšlené vtipné scény, stejně jako jednoduché skeče a hlášky, ale všechno to skvěle funguje a vy se vezete na vlně humoru, která vás ponese až dokonce. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1043-plants-vs-zombies-casokalypsa-70.html

23.11.2015 4 z 5

Dívka ze záhrobí Dívka ze záhrobí Åsa Larsson

Nemusíte se vůbec bát, že by kvalita série šla dolů, naopak mám pocit, že roste. Velmi se mi líbí, že v tomhle případě je to ještě o něco temnější a ještě o něco děsivější, než předchozí díly. A doufám, že to tak bude i dál. Tohle je čtení, které vaše děti nenechá klidné. A možná ani vás. My jsme si s partnerkou četli společně nahlas před spaním a byl to velmi příjemný a místy pěkně mrazivý zážitek.

21.11.2015 5 z 5

Nejseš nějaká namyšlená? Nejseš nějaká namyšlená? Maryse Dubuc

"Pupíky" nejsou překvapivě tak laskavým komiksem, ale jdou na dřeň lidského vztahového chování a dělají si z nás srandu. Poznáme se v tom, jak se chovají holky, nebo kluci v komiksu. Jsme prostě takoví. A já jsem rád, že se sami sobě dovedeme zasmát. Scénáře jednotlivých epizod jsou trefné, ale nejsou jen vtipné, ony jsou i k zamyšlení. Textu ale dodává to správné kouzlo kresba, skvěle stylizovaná, skvěle barevně zvládnutá. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/275-pupiky-1-nejses-nejaka-namyslena-75.html

20.11.2015 4 z 5

Nad ošklivkami zataženo Nad ošklivkami zataženo Maryse Dubuc

S "Pupíky" vedle nesáhnete. Pokud máte rádi smysluplný, celkem inteligentní humor, který má pointy, který je schopen zasáhnout na těch správných místech, budete se bavit. I když by se na první pohled zdálo, že tohle je komiks pro holky, tak to rozhodně není pravda. Dokáže pobavit každého. Myslím, že i pánové si budou užívat jednotlivé eskapády a najdou si tu oblíbené postavy. Navíc neustálým posouváním děje budete napjatí z toho, co ještě přijde. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/283-pupiky-2-nad-osklivkami-zatazeno-90.html

Pouta přátelství Pouta přátelství Maryse Dubuc

Jmenuje se Bohdan, ale říkejte mu Bože (v tomhle případě mě zase překlad odrovnal v tom pozitivním smyslu slova). Líbí se mi, jak Dubuc a Delaf přidávají nové nápady a zároveň dořeší zápletky a pak otevřou další. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/10/307-pupiky-3-pouta-pratelstvi-95.html

Souboj krásek Souboj krásek Maryse Dubuc

Na tomhle díle mě zaujala jedna skutečnost. Myslel jsem, že Bohdan zde bude mít trochu větší roli, ale jede se dál. Holky tady střídají kluky jako na běžícím pásu, a tak to prostě je. Něco jim přelítne přes noc a už jsou zamilované jinde. Jen proto, aby vypadaly dobře, jen proto, aby si jich pořád někdo všímal. A někdo přece musí nahradit Johna Johna. A když odejde další, tak se nic neděje. Na hezkou holku vždycky někdo letí. My jsme strašní pozéři už od mala. Vypadat dobře, být středem pozornosti, to je strašně důležité. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/10/331-pupiky-4-souboj-krasek-100.html

Ďábelský pár Ďábelský pár Maryse Dubuc

Co nelze komiksu stále vzít, to je skutečnost, že stále má v ději co přidat, stále je zde nějaký vývoj, setkáváme se s postavami, které se na první pohled zdají skvělé, ale postupně zjišťujeme, že v tom dánském království je skutečně cosi prohnilého. Jsme herci, hrajeme své role a nechceme prozradit svou totožnost. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/10/337-pupiky-5-dabelsky-par-95.html

Léto na zabití Léto na zabití Maryse Dubuc

Dubuc a Delaf si neskutečně sedli a tohle jejich spojenectví se přetavilo v sérii, které jsem u první knihy ani na chvíli nevěřil. Koho bude zajímat komiks s namyšlenými holkami? Jenže tady se mi naplno potvrdilo, že nikdy nesmím soudit knihu podle obalu. Nebojím se říct, že v šestém díle téhle kanadské série, jsem objevil jeden z nejlepších komiksů, které u nás v roce 2013 vyšly. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/12/402-pupiky-6-leto-na-zabiti-100.html

Téměř dokonalé štěstí Téměř dokonalé štěstí Maryse Dubuc

Až budu dělat přehled toho nejlepšího za rok 2015, "Pupíky" tam opět nebudou chybět! Děkuji autorům a děkuji "Albatrosu" za tak rychlý a kvalitní překlad! Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1042-pupiky-7-temer-dokonale-stesti-100.html

Děsivé radosti Děsivé radosti Ondřej Neff

Kniha "Děsivé radosti" je skvělou ukázkou toho, že i u nás je prostor pro mainstreamový komiks. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1038-desive-radosti-70.html

16.11.2015 4 z 5

Zrození zla Zrození zla Geoff Johns

Jsem kritický, ale nemohu si pomoct. Tohle by měla být jedna z vlakových lodí nakladatelství DC, pokud ne vlastně ta hlavní, protože tady je opravdu ta největší síla superhrdinů. Jenže pod rukama Geoffa Johnse se z toho stává sladkobolné melodrama, nebo možná rovnou telenovela, která je sem tam prodchnuta nějakou tou efektní akcí anebo alespoň dobrou hláškou. Proč znovu sledovat, jak si sedm nejmocnějších lidí nemůže poradit s něčím, co se vzalo odnikud, i když je zde samozřejmě daná minulost, aby pak najednou, v jedné rychlé akci, která má ještě morální poselství, mohlo být všechno vyřešeno, a šlo se dál, k podobnému záporákovi? Ano, jsou zde nějaké následky, jsou zde nějaké prvky, které mohou mít i vliv na další dění, ale jak říkám, tohle má být vlajková loď, to má být skvělé, ale ne, aby to jen celkem skvěle vypadalo. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/10/761-liga-spravedlnosti-2-zrozeni-zla-40.html

13.11.2015 2 z 5

Počátek Počátek Geoff Johns

Pro mě je tenhle komiks klasickým mainstreamem, který nemám moc co nabídnout navíc. Ano, dostanete akci, dostanete "velký" příběh, bandu lidí ve velmi barevných oblecích, a k tomu nepřítele, který většině lidí nic moc neřekne. Kresba Jima Leeho je ale obrovským tahákem. http://www.comics-blog.cz/2013/11/392-liga-spravedlnosti-1-pocatek-50.html

13.11.2015 2 z 5

Trůn Atlantidy Trůn Atlantidy Geoff Johns

Téhle knize se musí nechat, že mě konečně bavila a já jsem si říkal, že i ty týmovky v případě DC Universe mají potenciál a mohou stát za to. Tohle se povedlo a nebýt té přemrštěné scenáristické snahy dělat z toho něco trochu víc, byl by to hodně nadprůměrný mainstream. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1037-liga-spravedlnosti-3-trun.html

13.11.2015 3 z 5

Šílená odměna Šílená odměna Jimmy Palmiotti (p)

Celkově je komiks "Harley Quinn 1: Šílená odměna" opravdu takovým zvláštním čtením, které ale má nějaký dějový posun, má nějaké postavy, které jsou sem tam zajímavé, a má humor, který vám může sednout. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1032-harley-quinn-1-silena-odmena-60.html

06.11.2015 3 z 5

Velký inkvizitor Velký inkvizitor Karel Jerie

"Candide" je úderný a hlavně zábavný. Jo, a také je český. Ony zde opravdu vznikají dobré věci. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1031-candide-kniha-druha-velky.html

05.11.2015 4 z 5

Rodinné tajemství Rodinné tajemství Eric Heuvel

Zábava se zde spojuje se vzděláváním, což je jedna z forem, které komiksu velmi sluší. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/06/944-rodinne-tajemstvi-85.html

03.11.2015 4 z 5

Potulný rytíř (adaptace) Potulný rytíř (adaptace) Ben Avery

"Potulný rytíř" je jednou z těch knih, které vás dokážou běhen čtení strhnout, a vy chcete vědět, jak to celé dopadne. Je to způsobeno i velmi příjemnou kresbou, která se celkově ke "Hře o trůny" hodí. Jsou zde výborně vykreslené postavy, ale také prostředí, kdy je celý efekt středověkého kolbiště výstižně dokreslen. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/06/937-potulny-rytir-70.html

02.11.2015 4 z 5

Avengers: Elita Avengers: Elita Brian Michael Bendis

Bendis jede na jistotu a docela se mu to daří. Zasmějete se, komiks zhltnete celkem rychle, ale tím to tak nějak končí a vy se ničeho dalšího nedočkáte. Jen doufáte, že přijde něco většího, kde by postavy takhle skvěle hláškovaly.

28.10.2015 3 z 5

Láska jako z pohádky Láska jako z pohádky Bill Willingham

Buďme rádi, že se "Mýty" vrátily, protože je to jeden z komiksů, které si čtenář zaslouží. Podobně je to i s komiksem "Zámek a klíč", i na jeho pokračování čekáme docela dlouho. "Mýty: Láska jako z pohádky" vás přesvědčí o tom, že pohádky jsou skutečně drsné a nejsou to ty líbivé báchorky, co na nás chrlí televizní produkce. Správná pohádka má být horor a Willinghamovi se to daří. Krásná, barevná kresba, ale v ní je tolik krve, až se budete sami divit, kde se všechna vzala. Jenže ono to vůbec není jen o krvi. Je to o intrikách, o tom, že lidi jsou prostě zlí, ale pořád tam někde jsou ti, kteří vás přimějí věřit, že to zas tak špatné není. Rozhodně ale nečekejte, že je zde někdo jen dobrý, že nemá žádnou chybičku. Takoví lidé nejsou ani kolem nás.

27.10.2015 5 z 5

Pochod dřevěných vojáčků Pochod dřevěných vojáčků Bill Willingham

Co bych komiksu vytknul, to je snad jen to, že konec je najednou strašně rychlý. Pořádný problém se vyřeší celkem jednoduše a je hotovo. Ne, není to až tak jednoduché, ale přesto je ukončení hodně rychlé ve srovnání s tím, jak to zpočátku vypadalo. Všichni jsou zoufalí, vyděšení, vše se zdá ztraceno a najednou bum, je hotovo. V klasické pohádce by to fungovalo, ale tohle není klasická pohádka, a tak bych, vzhledem ke kvalitám předcházejícího vyprávění čekal malinko víc. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/02/486-myty-4-pochod-drevenych-vojacku-90.html

27.10.2015 5 z 5