maryzka komentáře u knih
Myslím si, že autorka vycházela i z novějších průzkumu. Ač jsem matně znala věci ze života osobností, které se v této knize nacházejí tak některé věci jsem četla poprvé.
Klasická krkonošské pohádky nádherně zpracované do Večerníčku. I když k tomuto vydání mám dva výhrady i pochvalu. Z pochval- jsou zde fotografie z večerníčku. Výhrady- bylo tam pár přetištění a také když jsem četla jiná vydání tak mě připadalo, že jsou doplněna o slova, no spíš takové to . krkonošské nářečí
Tak to jsem si dala. Sice jsem o této knize slyšela vyprávět rodáky, dále to bylo divadelní představení, dokonce ji hráli při oslavě 700. let mého města. Jako kniha mi však stačila- Nevím jak se z toho mohlo udělat divadelní představení, ale stalo, poté oslavě se to už nikdy totiž nehrálo- no ani se nedivim. Tento historický román se odehrává na pozadí historické události o založení města až po útěk Elišky Přemyslovny za Janem Lucemburským. I když asi to byl první pokus o vykreslení boje mezi cizáky a čechy od založení města Přemysla Otakarem II.
Přiznám se jak hodnotit nevím. Sice jsem nakonec dala 2*. ale chtěla jsem tuto knihu dát do odpadu. Nevím, ale tady anontace nějak nesouhlasí- spíš to bylo o studentech, kteří z venkova přišli do Prahy, jejich osudy až po ukončení studii. Bohužel bylo to spíš životní tragedie než, aby to skončilo optimisticky, ale o tom ten život je.
Kniha mě zaujala malířským uměním M. Alše. V této knize jsou zachyceny ještě říkadla, písničky, pověsti českého národa, které posilovali v těžkých dobách temna( protektorát apod, možná , že toto vydání v 50. letech posilovalo ještě něco víc, ale to nevím). Každopádně kdo má rád Mikoláše Alše měl by jí mít ve své sbírce
Zajímavé reportáže ukazující rub a líc Ameriky o níž se říkávalo- ,, Amerika země neomezených možnosti - no jedině dost tvrdých lidí - změkčilí lidé neměli moc šanci. Popsání země od všeho možného( společnosti, vězňů, sportovců, přistěhovalců.
Tak nevím, jaká propaganda to zas byla, ale občan Brych snad byl lepší. Spíš bych jinak chtěla pravdu- Jaká je vlastně pravda? Byli ty sběrné tábory tak hrozné? Nevím a soudit to nemohu
Sice je to typický slaďák" , ale řeší se zde dilema zda kariéra, nebo rodina- samozřejmě se pak přehodnotí jiné priority- stává se většinou partnerské vztahy, rodina, práce je trochu omezována.
Taková oddechovka, která neurazí a o ničem nemusí člověk přemýšlet. Jako film bych, ale řekla, že byl o chlup lepší, neboť kdybych neviděla film, tak bych si při čtení této knihy na oba příběhy nějak nevzpomněla.
Sice země asijské nejsou pro mě nic moc, ale v této knize si člověk v některých věcech zopakoval zeměpis a nástin dějin ze zemí asijských, které byli součást tehdejšího Sovětského svazu i z dějepisu boj mezi Ruskem a USA o Koreu, která pak v rámci politiky byla rozdělena na Sever a Jih . Jinak jsem si dělala legraci z toho, že my máme bojovného souseda v podobě Německa, Turci zas byli nebezpečí pro balkánské země no a pro asijské národy bylo nebezpečí Japonska. Jediná teoreticky evropská země,která se pletla do asijských území bylo Rusko. Taky je pravda ovšem na druhou stranu o popsání autora Sibiře coby nerostného bohatství tak vlastně tehdejší Sovětský svaz z toho docela i těžil
Je to kniha, kterou dostala moje mamka k vánocům, takže jsem si jí ze zvědavosti přečetla. No asi bych tu knihu shrnula takto: Pro sběratelé nebo spíš pro fanoušky Karla Gotta je to poslední kniha, průřez životem , kterým zakončil svou pozemskou pouť.
Koupila jsem si ji kdysi jako v pubertě, nějak jsem k ní nemohla přijít na chuť, ale teď si říkám, že je to střípek životopisu Karla Čapka . Asi je pravděpodobné, že díky otci Karla Čapka se městečko Upice povzneslo nějak k rozkvětu a Karlu Čapkovi dalo inspirace ke svým knihám.
Dobrá kniha o adopcích, které byli u nás dost tabu. Pamatuji si pouze na knihu ,, Cizí holka" nebo na druhou , ale bohužel mi uniká název, nebo nevím, zda o adopci není zmínka z knih ,, Stanislava Rudolfa. U nás to asi bylo dlouho tabu. Tady na této knize si člověk ověří, že to všechno záleží na lidech a jejich přístupu. Jedno dítě na to chtělo zapomenout, nebo se snaží oba dva a někdo třetí vnese do nich neklid. Pak jsou zklamaný nebo nevědí jak dál. Je pravda, že tato kniha někdy byla tak chaotická, že jsem se někdy musela vracet na jiné stránky, ale jako základ příběhu slušný.
Přiznám se, že nevím jak to hodnotit spravedlivě bez emocí.Na jednu stranu zkraje jak je uváděn životopis tak by to zapadlo do životopisu, který jsem četla v jiných letech(očima dětství). Pozdější dobu opravdu nevím- popsaný 50.léta v nejhorším slova smyslu o popravách- jenomže zase bouřlivá doba v 90. letech - vždyť to bylo pomalu stejný- jenomže pod taktovkou někoho jiného. Opravdu nevím, ale tato kniha bude asi předmětem mnoha diskusí.
Propaganda to je mocná čarodějka a mediální prostředky vůbec. Ty dokáži ovlivňovat lidi. No a lidi buď budou přemýšlet nebo se nechají ovlivnit. Ale každopádně bylo zajímavé sledovat propagandu jak nacistů i jejich spojenců, ale i také jejich odpůrců. V knize jsou některé věci, které se objevují i v jiných dokumentech, dokonce se o nich hovoří i v některých filmech, takže je vidět, že v 60. letech se docela objevili věci v archivu, které jsou asi dodnes pravdivé, nebo se i dnes dají použít- taky svým způsobem propaganda no ne?
Rozhodně tato kniha stojí za přečtení. Soubor vyprávění pamětníků, kteří přežili hroznou dobu se štěstím na lidi nebo s vlastním důvtipem i trochou modlitby jak mi připomenou občas pamětníci. Lidé. kteří tuto dobu přežili se dožívají vysokého věku a docela srovnávají i dnešní svět a mají obavy. to rozhodně stojí za přemýšlení.
Kniha mě zaujala nejprve proto, že tuto fotku jsem kdysi dávno zahlédla, alespoň tato fotka byla v některých dokumentech v České televizi, proto mě tato kniha ihned zaujala. Po přečtení jsem překvapena autorovým osudem, ale myslím, že stejně na této knize spolupracovala celá rodina. Čtyřletý kluk by si nemohl moc toho zapamatovat, možná věřím pachu, a vzpomínkám na život mezi dětmi, ale jinak asi ne.
Další mozaika vzpomínek lidí(spíš dětí) na nejhorší období v lidském životě.
Oba komentáře jsou zajímavé a vystihující podstatu této knihy. Ale když jsem o tom přemýšlela v čase, kdy jsem to četla tak jsem si vytvořila něco jiného co by se dalo o tom říct:
1- Manželství bylo ( je ) zaopatřovací ústav.
2- Trochu tato kniha připomínala dokumentární pořad .. . Bohaté americké princezny: pořad o tom jak anglická šlechta se zasnubovala s americkým bohatstvím
3- Je možné, že tato jména, která jsou zde připomenuta - jejich potomci možná ještě žijí- sice jsou možná v ústraní, ale také připomínají některá jména z období 30.let- 50.let, které jsou popsány v jiných knihách i v soudobých novinách.
Budu muset tuto serii nějak konečně srovnat a něco si znova přečíst, ale tato kniha se dala číst svižným tempem, takže nějak se s tím člověk nemusel překousávat.