mats379
![Da Vinciho kód Da Vinciho kód](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30760/da-vinciho-kod-5Uf-30760.jpg?v=1499510921)
Přečíst tento škvár byl pro mě nadlidský výkon, při 159. Zvratu jsem knihu mrskla do kouta a už se k tomuto dílku nevrátila.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Stín banyánu Stín banyánu](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182403/stin-banyanu.jpg?v=1719849539)
Trvalo mi dlouho, než jsem se odhodlala knihu otevřit, ale stálo to za to. Příběh, který vypráví děvčátko, je krutý i poetický a konec alespoň trošku optimistický, jinak by to snad ani napsat nešlo!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Italské prázdniny Italské prázdniny](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15694/italske-prazdniny.jpg?v=1731754813)
Jedba z mých hodně oblíbených knížek, vtipná i poučná. Dnes bych ráda objevila nějakou podobnou, která by mè tak pobavila...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Gentleman v Moskvě Gentleman v Moskvě](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368618/gentleman-v-moskve-BZM-368618.jpg?v=1516809777)
Zajímavý styl vyprávění, úžasná hlavní postava, skvělý překlad, ale přece jen něco málo tomu chybělo, abych dala za pět!!!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hladový duch Hladový duch](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334193/hladovy-duch-b5F-334193.jpg?v=1488463389)
Bohužel mi tenhle příběh přišel trochu zdlouhavý a za vlasy přitažený. A to, co jsem na ostatních detektivkách s Gamechem oceňovala, je pryč...myslím tím krásnou hospůdku se skvělým jídlem, milou atmosférou a báječnými lidmi. Doufám, že v následující knize dojde k překvapení... ale je to zas nešvar, tahat minulý příběh do další knihy. Tak musím co nejrychleji dočíst Pohřběte své mrtvé, snad to bude o hodně lepší..
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Revír Revír](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286890/revir-Iw9-286890.jpg?v=1456495440)
Mám ráda autorku i její Irenu, se kterou jsme společně stárly my i naše děti...škoda, že už ji asi opustila, tenhle příběh byl poněkud jiný než doposud psala, ze zajímavého prostředí, hlavní hrdinka sympatická, bavilo mě to...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Horké i studené Horké i studené](https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70528/horke-i-studene-70528.jpg?v=1300136683)
E. Quinna jsem už léta nečetla; teď jsem byla docela spokojena, i když jsem vraha tušila, alespoň to nebyla šestisetstránková bichle, kterou se člověk musí prokousat, aby zjistil, že už od strany 24 věděl, kdo je vrah...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Lovec králíků Lovec králíků](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324375/lovec-kraliku-plq-324375.jpg?v=1542624339)
Motiv příběhu je takřka totožný s detektivkou od Ed McBaina, jmenuje se Bez motivu a
na rozdíl od Keplera je stručný, hutný, napínavý, prostě skvělý. Je zajímavé, že spousta lidí Keplera uznává, i když jeho detektivky mají neúnosnou délku (dle mého názoru), krátké věty jak pro žáky prvního stupně základní školy, chybí v nich špetka humoru, zde je "humor" v akci proti údajným teroristům, která dopadne tragicky..a je také "ukradený" z detektivek, tady vystupuje policista Martin Beck, kde ovšem obdobná akce nedopadne tak fatálně, takže se tomu člověk může od srdce zasmát. Jinak pro mě je tato kniha nudná, drastická, dlouhá, nevěrohodná, a tudíž velice otravná. Od Keplera se mi docela líbila Svědkyně ohně, ostatní jsou o třídu horší
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Co život dal a vzal Co život dal a vzal](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11608/co-zivot-dal-a-vzal-OPP-11608.jpg?v=1471072658)
Tato knížka by se měla stát povinnou četbou pro všechny dívky, aby v dospělosti uměly řešit problémy, starosti a nepříjemnosti s takovou noblesou a nadhledem jako Betty. Moje nejoblíbenější kniha tzv. pro ženy...ale myslím, že i rozumní muži si ji také mohou přečíst a bude se jim líbit. Bohužel už asi za mého života nic vtipnějšího, co by mě rozesmálo k slzám, nenajdu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mlha Mlha](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541613/mlha.jpg?v=1722095072)
Trochu rychlejší úvod by neuškodil, aby kniha nemusela mít skoro 500 stran, jinak nemám výhrady. Sympatické hlavní postavy, které projeví lidskost k bližním jako protipól k vraždění a až zrůdnému jednàní osob, které budou po zásluze odhaleny a potrestány. A ten závěr... pro někoho možná až moc sladký, byl pro mě akorát! Doufám, že v dalším díle už August ztratí dokonalost...to by už bylo přes čáru!
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Náměsíčník Náměsíčník](https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/551053/namesicnik.jpg?v=1733427362)
Souhlas těmi, komu vadí nsfmíru brutální popis vražd
Jinak vrlmi dobrà detektivka se zajímavými.postavami, napětím a kupodivu i vtipem. To.nebývá často!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hodiny Hodiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499986/hodiny-CJO-499986.jpg?v=1694797058)
Velké dějiny od fašistického odboje až po pandemii covidu se prolínají s životní poutí nepříliš úspěšného básníka, esejisty, klavíristy a manžela. Jedině v roli otce, který sám vychovává syna od 3 let, je podle mě úspěšný. Není to ani sága, ani sentimentální román (snad až na ten konec), ani thriller..končí odpuštěním a smířením se stářím. Kniha je zajímavě napsaná, ale k srdci.mi asi nepřiroste tak, abych ji měla chuť přečíst podruhé!
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Noční směna Noční směna](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397705/nocni-smena-kgJ-397705.jpg?v=1550016545)
Moje první zkušenost s tímto autorem. Protože jsem přečetla v životě stovky detektivek a především těch nejlepších...nemohu dát víc než tři hvězdy. Ale uvidíme při dalších pátráních....zda hodnocení zlepším!
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Záludná síť Záludná síť](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42612/irena-hussova-zaludna-sit-jvp-42612.jpg?v=1424897092)
Irenu jsem měla v oblibě, i filmové zpracování se mi dost líbilo. Nevadí mi, kdyz se do detektivek prolína i osobní život policistů, naopak mi to vyhovuje, ja stárnu a literární postavy se mnou...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Záhada čínského hřebíku Záhada čínského hřebíku](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22486/zahada-cinskeho-hrebiku-RME-22486.jpg?v=1556093434)
V tomto příběhu je ukázáno, že středověký soudní systém byl v něčem pokrokovější než náš dnešní: tehdejší 'státní zástupci", "prokurátoři" a "soudci" nesli osobni odpovědnost za chyby, jimiž ukřivdili občanům.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vysoký účet Vysoký účet](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446454/vysoky-ucet-LJ9-446454.jpg?v=1603063989)
Souhlasím s dosavadním hodnocením čtenářů, kniha byla výborná, jedna hvězda dolů je za přece jen příliš dlouhý úvod (i celkově mohla být kniha poněkud kratší) a za druhé tam skoro chyběl humor, který v předchozích ďílech se vyskytoval ve větší míře. Ale určitě jde o nadprůměrnou detektivku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vdovy Vdovy](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394007/vdovy-fz5-394007.jpg?v=1541769154)
Není to typická detektivka, je to spíš psychologická a sociologická sonda do duší mužů a hlavně žen.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Poměrně zajímavý námět, ale napsáno dost nudně, není tam žádná kladná postava, se kterou by se člověk mohl ztotožnit, až úplně na konci se to trošku zlepší...pro přehnaně vyhraněné feministky by to měla být jedna z nej knih, jak ženy převezou muže a dokážou víc než oni, páni tvorstva!!!
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Smrtící bílá Smrtící bílá](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415664/smrtici-bila-IaZ-415664.jpg?v=1563270916)
Pro mě zatím nejlepší kniha ze série o Robin a Strikovi. Kombinace osobního života a klasické detektivky mi vyhovovala; uhádnout vraha mi sice nedalo až tak moc práce, tím se nechci nijak vytahovat, ale čtu detektivky od 13 let, ale přece jen mě něčím překvapila. Kdyby tam bylo ještě trochu více humoru, dala bych plný počet! Snad příště...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Klášterní madrigal Klášterní madrigal](https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63038/klasterni-madrigal-fAo-63038.jpg?v=1663350483)
Trochu atypické dílo pana Vondrušky, už jsem od něj četla něco v podobném duchu, ale zasazené do modernější doby. Asi má potřebu čas od času se vyjádřit k současnému politickému životu v Čechách i v Evropské unii. Celkem vtipné dílo, někde to sice trošičku připomíná Zvonokosy, ale proč ne... Vtipných knih je v současné době jak šafránu, takže já to vítám, protože kniha, ve které není ani trochu vtipu, v mých očích nikdy nemůže být dobrá!!!