MayaBu MayaBu komentáře u knih

Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru Benjamin Alire Sáenz

Tahle kniha je sonda do duše dospívajících kluků, kteří nevědí, co čekat od sebe natož od druhých. Jsou každý jiný, ale přesto se z nich stanou nejlepší přátelé...
Kniha je napsaná hodně stroze a to jí přidává na opravdovosti. Vůbec bych se nedivila, kdybych na ulici potkala Ariho a Danta jak házejí teniskami...

19.06.2016 3 z 5

Démon z Hex Hall Démon z Hex Hall Rachel Hawkins

Jako první díl - čtivé, zábavné, kouzelné.
Mám ráda Sophii, Cala i Jennu a teď se k nim přidal i Archer, kterého jsem v prvním díle téměř nenáviděla. Přijde mi neuvěřitelné, kolik zvratů v knize je, někdy mi až přišlo, že je vždy jeden na konci každé kapitoly. Série začíná být temnější, postavy tajemnější, jsem zvědavá, jak to skončí.

02.06.2016 4 z 5

Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Nádherná knížka přímo překypující dětskou naivitou a přátelskostí. Bylo to skutečně napsané jako kniha pro děti, jazyk tomu odpovídal, ale dospělí knihu dle mého názoru ocení líp.

26.05.2016 5 z 5

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Před přečtením této knihy by mě nenapadlo, že lze nějakou knižní postavu mít rád i nenávidět zároveň. Tady bylo takových postav hned několik. Způsob, kterým byla kniha napsaná i přeskakování mezi vyprávěním Nelly Deanové a přítomností.... to všechno bylo dobré, ale ta ponurá atmosféra... Potěšilo mě, že na konci knihy byl rodokmen hlavních postav, protože jsem se díky tomu neztratila v příbuzenských vztazích. Je neuvěřitelná škoda, že toho Emily Bronte nestihla napsat víc...

15.05.2016 3 z 5

Papírová města Papírová města John Green

Takže moje první kniha od pana Greena! Znám hodně lidí, kteří na jeho knihy nedají dopustit, ale já asi kouzlo tohoto autora ještě nenašla. Už podle anotace mi přišel příběh o Quentinovi a Margo zajímavý a první tři čtvrtiny knihy se mi líbily. Děj ubíhal, nechyběl vtip. Posledních cca dvacet stran mi ale přišlo nudných a celkově ten konec...no já nevím. Film se mi líbil asi stejně jako knížka, možná i víc.

15.05.2016 3 z 5

Odpusť mi. Megan Odpusť mi. Megan Abbie Rushton

Nečekala jsem, že půjde o knihu, nad kterou se budu muset zamyslet. Nakonec jsem ale našla podnětů k přemýšlení až až - od Meganiny matky přes Luka až po Meganin vztah k Jasmine. Je pravda, že kniha je napsaná "lehce" - žádné dlouhé podrobné popisy nebo složitá souvětí, ale děj to podle mého dostatečně vyvažoval. A navíc ta obálka.... :)

26.04.2016 4 z 5

Tajemství Morrowů Tajemství Morrowů Susan McNally

Začátek vypadal slibně - dívka utíká z domu plného strašlivých příbuzných, aby odhalila tajemství. Jenže záhy se ukáže, že veškeré napínavé scény, které kniha nabízí, jsou popsané tak čtyřmi řádky a je po všem. Styl, kterým byla kniha napsaná mi přišel kostrbatý (možná záležitost překladu?) a dialogy nedostačující. Knihu jsem neustále odkládala, nebavila mě.

29.03.2016 1 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Neuvěřitelná kniha-to bylo první, co mě napadlo, když jsem ji dočetla. Příběh Sage provoněný chlebem, místy až mrazivé líčení Josefova mládí a vyprávění Minky o životě za války, které by dle mého stačilo na samostatnou knihu.
Bylo to smutné, strhující, s hlubokou myšlenkou. Je mi líto, že šest hvězdiček dát nemůžu.

29.03.2016 5 z 5

Paní Dallowayová Paní Dallowayová Virginia Woolf

Nevím, ale já se na Paní Dallowayovou těšila. Říkala jsem si, že půjde o zajímavý příběh a bude psán naprosto ojediněle. To druhé platilo, ale to první jaksi pokulhávalo. Prvních cca dvacet stránek bylo o "náhodných kolemjdoucích" než se autorka konečně dostala ke Clarisse. V příběhu jsem se ztrácela a místy jsem musela nějaká dlouhá souvětí číst několikrát, než jsem objevila jejich smysl.
Budu se určitě snažit tuhle knížku vzít za nějaký čas znovu do ruky a přijít jí na chuť.

22.03.2016

Ptačí zpěv Ptačí zpěv Meagan Spooner

V první chvíli jsem se zhrozila, že půjde o další knihu typu Divergence (uzavřené město, zbytky zničeného světa...),která bude jen neokatě kopírovat stejnou linii příběhu. Jakmile se Linda ocitla v divočině a potkala Orena, začal se rýsovat velmi zajímavý svět a já se do Ptačího zpěvu začetla. Dle mého měla autorka dobrý nápad, ale zůstává otázkou, zda z něho nemohla "vytřískat" víc.

05.02.2016 4 z 5

Catherine Catherine April Lindner

Moc čtivá kniha. Na větrné hůrce jsem zatím nečetla, takže nemám srovnání, ale mě se líbila. Kapitoly, které se vracely k Catherine byly příjemné zpestření vyprávění Chelsea a dokázaly neuvěřitelně navodit tehdejší atmosféru. Jen jsem celou dobu (i když už byl konec jasný) doufala v jiné rozuzlení :/

04.02.2016 3 z 5

Tajný finty oblíbených holek Tajný finty oblíbených holek Amy Ignatow

Dostala jsem ji jako dárek a pustila jsem se do čtení poměrně s chutí, ale zklamání na sebe nenechalo dlouho čekat. Dva tatínky jsem pochopila až o několik let později a ještě pět stránek před koncem jsem čekala na nějakou tu dějovou linii. Plusem zůstaly snad jen ilustace a to, že jsem se potom pokusila naučit plést. Pro mě velké zklamání.

04.02.2016 2 z 5

Pompeje: Deník dívky z let 78-79 n. l. Pompeje: Deník dívky z let 78-79 n. l. Sue Reid

Jako menší jsem u knih řešila jen dvě věci. Jedna z nich byla co nejmenší tloušťka a ta druhá, že je v knize ženská hrdinka. Bylo mi deset a dostala se mi do ruky tahle knížka, která splňovala obě má kritéria. Přečetla jsem ji nejednou a když jsem byla loni na Vesuvu i v Pompejích, vzpomněla jsem si na Claudii :)

04.02.2016 4 z 5

Rose Rose Holly Webb

Myslím, že příběh nadchne většinu mladších dívek s romantickou duší, které mají rády trochu tajemna a kouzel.

04.02.2016 4 z 5

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Jedna z knih ke které jsem šla s tím, že ji prostě nějak přelouskám, ať mám splněnou doporučenou četbu. Vyklubal se z ní ale zajímavý příběh s důkladně popsanými a propracovanými postavami. I mému patnáctiletému "já" se to zkrátka líbilo :) Přečetla jsem ji jedním dechem a vřele doporučuji.

03.02.2016 4 z 5

Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Nesmrtelný příběh, krásné verše a atmosféra středověké Verony, která na mě dýchla, kdykoliv jsem knihu otevřela. Romantické, dojemné s notnou dávkou naivity.

27.01.2016 3 z 5

Girl Online Girl Online Zoe Sugg

Příjemná oddechovka, která ještě v lednu donesla kousek vánoční atmosféry. Čteno anglicky (český překlad má hezčí obálku :)

10.01.2016 3 z 5

Druhá stříbrná kniha snů Druhá stříbrná kniha snů Kerstin Gier

Druhý díl na úrovni prvního, stejně vtipný a čtivý. Začínám mít ráda Livinu mladší sestru Miu a vůbec se i nelíbilo co si musela chudinka během tohoto dílu protrpět. Skvělá postava byla ovšem i Okrb.
Secrecy je opravdu záhada, ale svůj tip mám. Jen aby už vyšel ten třetí díl, ať vím, jestli jsem se trefila.

První stříbrná kniha snů První stříbrná kniha snů Kerstin Gier

Zamilovala jsem si snový svět i jeho návštěvníky. Naprosto splnila má očekávání (která vzhledem k autorce a jejím vypravěčským schopnostem) nebyla nijak malá. Myslím, že po Drahokamech tu máme další slibnou triologii!

Anna Elliotová Anna Elliotová Jane Austen

Vedle Pýchy a předsudku nebo Mansfidského panství to byla trochu změna. Asi to bylo rozvážností a věkem hlavní hrdinky, že na mě tahle kniha působila víc "uhlazeně".