MayB2 MayB2 komentáře u knih

Od člověka k člověku I Od člověka k člověku I Karel Čapek

Tyto výbory se nedají číst v celku. 1. Je možně buď mít knihu připravenou na stole a občas v ní zalistovat. 2. Stáhnout si spisy Karla Čapka (například z webu Městské knihovny v Praze) do počítače. Ačkoli dávám obvykle přednost papírovým knihám, tady se kloním k elektronické verzi, protože jde fulltextově prohledávat – napadne mě nějaké slovo a už si ho můžu nechat vyhledat napříč všemi knihami a obvykle objevím nějakou stylistickou perlu.

18.01.2016

Živá voda Živá voda Marcel Pagnol

Krásná a drsná krajina s drsnými obyvateli, kteří do svého odlehlého světa v kopcích hned tak někoho nepřijmou. Jejich hlavní zákon "je cizí, nezajímám se o něj" postupně vede ke krutému konci, který zmírní druhá část knihy.

26.05.2014 5 z 5

Mandolína kapitána Corelliho Mandolína kapitána Corelliho Louis De Bernières

Opravdová škoda, že film se smrsknul na tuctovou romanci s nezbytným happy endem. Kniha je o hodně drsnější, oživená různými vypravěči a historickými odbočkami.

26.05.2014 5 z 5

Dva divoši Dva divoši Ernest Thompson Seton

Zásadní kniha na prázdniny, prožívali jsme jí tak, že došlo i na šití týpí.

22.05.2014 5 z 5

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Přečteno poněkolikáté. Nejlepší knížka od Austenové. Hodně moderní styl vyprávění, díky nadvládě dialogů a minimu popisného textu děj pěkně odsýpá.

18.10.2013 5 z 5

Mlýn na mumie Mlýn na mumie Petr Stančík

Krásná práce s češtinou.

27.07.2018 4 z 5

Příhody matky Přírody Příhody matky Přírody Radek Malý

Někdy se mi prostě nechce číst vážnou literaturu a potřebuju odpočinek. Ženskou literaturu nečtu, detektivky málo, dobrodružné jsou pořád na jedno brdo, fantasy mi celkem nic neříká – takže jsem si začala půjčovat dětské knížky. Zároveň to beru jako seznámení s jiným okruhem spisovatelů a výtvarníků. A zrovna Příhody matky Přírody jsou úžasné, vtipné, poučné a krásně namalované.

27.07.2017 5 z 5

Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Bohužel mě kniha úplně nechytla ani za srdce, ani za bránici. I když – příběh o tom jak si poradit s brblajícími Řeky nemá chybu.

27.07.2017 4 z 5

Ideální manžel Ideální manžel Oscar Wilde

Tak mám pocit, že se lidstvo za 120 let nikam neposunulo. Pořád řeší stejné problémy – korupce, zneužití postavení, vydírání... Brilantní dialogy, jiskřivý humor.

20.02.2017 5 z 5

Dobrodružství v temných uličkách Dobrodružství v temných uličkách Jaroslav Foglar

Na rozdíl třeba od Mayovek může tohle člověk číst, i když už "je velkej". Knihu jsem dostala od táty zkraje devadesátých let a i když se později odstěhovala s dalšími Foglarovkami na chalupu, tak si jí při delších dovolených ráda zas vytáhnu a přečtu (to opakované čtení je už docela vidět na stavu vazby). Rychlé šípy, Stínadla, ježek v kleci – samé geniální věci, bez kterých by byl svět dětské literatury (nejen!) o hodně chudší.

03.02.2017 5 z 5

Překlep a Škraloup Překlep a Škraloup Tomáš Končinský

Jako první mě zaujaly ilustrace, ale než jsem knížku koupila neteři k vánocům, radši jsem si ji taky přečetla (Jeden dneska nikdy neví.). I příběh se mi líbí, ale nejvíc mě dostaly různé mašinky a vynálezy ze světa skřítků jako ožužlávátko, dělo na prachové chuchvalce nebo šmodrchátko sluchátkových kabelů.

14.01.2017 4 z 5

Ranhojič Ranhojič Noah Gordon

Nějak mě míjí ta fascinace špínou středověku. Příběh není špatný, spíš těžko uvěřitelný a po čase z něj v hlavě moc nezůstane. Ale rozhodně byla lepší kniha než film.

11.10.2016 3 z 5

Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Členění příběhu odpovídá předloze filmu – scéna a střih a jdeme na další; jinak je to sympatické povídání.

06.10.2016 4 z 5

Žabí bratrstvo Žabí bratrstvo Edgar Wallace

Četla jsem jí asi ve dvanácti a ještě několikrát potom. Zkoušela jsem později i jiné Wallaceovky, ale tahle je pro mě stále ta nejlepší. Napětí, hrůza, překvapení + všechno v té správné "retro" době.

28.04.2016 4 z 5

Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Skvost, který jsem objevila v lázeňské knihovně mezi Aloisem Jiráskem a Marií Majerovou. Můj první Irving, kterého jsem četla na doporučení kamarádky. Lázně byly to pravé místo, kde byl čas vše vnímat, přemýšlet a pak to celé přečíst ještě jednou, aby opravdu všechno do sebe zapadalo.

28.04.2016 4 z 5

Chata v Jezerní kotlině Chata v Jezerní kotlině Jaroslav Foglar

Vedle trilogie o Rychlých šípech a Stínadlech moje nejoblíbenější Foglarovka. Je v ní kladen větší důraz na individualitu, romantické toulání a snění, které nejsou ohraničené nějakým větším oddílem skautů nebo jinou partou. Prostě takový poetičtější Foglar.

27.01.2016 5 z 5

Trošku hype, rozhodně žádná úžasnost, bez které se nedá žít. Vyprávění z minulosti bylo docela zajímavé (styl jako Forrest Gump nebo Malý velký muž).

27.01.2016 3 z 5

Alois Nebel Alois Nebel Jaroslav Rudiš

Přečteno za jediný večer při světle petrolejky u kamen, která jen pomalu zahřívala chalupu kdesi v Sudetech. Vítr a zvuky okolního lesa přesně dokreslily atmosféru černobílé zimní krajiny Jesenicka, kterou si pamatuji přesně takto.

27.01.2016 5 z 5

Obrázky z českých dějin a pověstí Obrázky z českých dějin a pověstí Zdeněk Adla

Koupila jsem neteři k Vánocům, sama jsem tu knihu jako malá milovala. Oproti mému starému vydání jsou vyměněné poslední příběhy – místo dělnického hnutí jsou čeští vynálezci.

20.01.2016 5 z 5

Zahradníkův rok Zahradníkův rok Karel Čapek

Kdo se dnes snaží napsat něco pěkného o zahradničení a rostlinách, marně se snaží dosáhnout dokonalosti Zahradníkova roku.

18.01.2016 5 z 5