McBerny komentáře u knih
Čtěme a přemýšlejme. Než bude pozdě….
Trochu chaotické, nekonzistentní, přijde mi to, jako by autor na poslední chvíli zbrkle zasahoval do textu ve snaze hledat potvrzení svých myšlenek v posledním dění kolem nás. Nicméně jsem knihu dočetl a donutila mě se občas i zamyslet….
No jistě, tohle tzv. pražská kavárna číst ani vědět nechce…liberální hodnotová demokracie v.s. slušnost a morálka, to je to, oč tady běží.
Smutný příklad toho, jak může bezpochyby skvělou knihu degradovat autorův amatérský výlet do jiných jemu nepříslušejících vědeckých oblastí, v tomto případě výlet biochemika do politologie/politiky a klinické medicíny. Pokud by si autor tento poněkud arogantní přístup odpustil, nějaká ta hvězda by určitě přibyla.
Madam Mary prostě přijala premisu, že Češi a Slováci vždy byli zakomplexovaní, podlí a směšní podlidé z Východu nemající historické (a ani jiné) právo na vlastní stát a že vlastenectví je vlastně hrdelní zločin a na tuto premisu pak naroubovala celé své taky dílko. Jakkoli je mi jasné, že ne všichni hrdinové z učebnic (nejen) našeho dějepisu byli hrdiny bez bázně a hany i v reálném životě, považuji za nebetyčnou drzost a urážku tón, jaký madam ze vševědoucího Západu pro svoji knihu zvolila. Stejní lidé dnes zamořují politiku i každodenní život nás všech všemi těmi BLM, MeToo, GreenDeal apod. Nejhorší na tom všem je ale to, kolik masochistických Čechů a Slováků se oddává sebemrskačství a je ochotno podobné verze a úpravy dějin přijmout a dokonce podporovat. Pak se nemůžeme divit, že se pro Západ stáváme jen něčím ve smyslu užitečných idiotů.
Taky by mě docela zajímalo, jak by se tato osvícená autorka (a hlavně její spoluobčané) stavěla k tomu, kdyby si někdo z Východu dovolil napsat podobné pojetí dějin jejich národa a například zesměšňovat či dokonce kriminalizovat třeba Otce zakladatele Spojených států
Velmi dobrá kniha plná nových informací. A to jsem si myslel, že o tomto „člověku vím skoro všechno…
Ufff, mám to za sebou.
Krátké hodnocení-první část s neustále se opakujícími větami typu "zvednul se, dostal jsem ho, 21.-28.potvrzený zásah" by se dala shrnout do excelové tabulky, která by určitě byla čtivější... druhá část připomíná slohovou práci méně nadaného žáka třetí třídy základní školy s nulovou sebereflexí o tom, kdo byl vůbec původcem II.světové války a kdo do ní zavedl masakrování civilistů. Jednu hvězda za nízký počet stran....
Naprosto vyjímečná situace, kdy jsem knihu nedočetl a ani nehodnotil...je jistě plná zajímavostí a hodnotných myšlenek, ale neuvěřitelně iritujicí blahosklonný až urážlivý tón autora ke svým předchůdcům z antiky a středověku neznajícím pochopitelně výsledky moderní vědy a často se mýlícím (v překladu se slovo či slovní spojení: hloupost, hloupá myšlenka, hloupá teorie objevuje neuvěřitelně často) mě donutil knihu odložit nepřečtenou. Co se autora týče, není to náhoda, podobnou aroganci lze již vysledovat v knize První tři minuty....
Nobelovu cenu za literaturu asi nezíská.Tím samozřejmě ani na vteřinu nezpochybňuji jeho přínos pro fyziku...
V podlední době se z vcelku pochopitelných důvodů vyrojila řada knih více či méně hodnotných a podtitulu "dějiny ISIS" hodných děl. Kromě autenticity si tato kniha zaslouží pozornost nejméně ze tří dalších důvodů:
1.čtivost
2.přehlednost
3.ideální rozsah
Kdo chce znát pravdu o vzniku a rozmachu fenoménu ISIS, měl by po ní bez delšího rozmýšlení sáhnout.
Kompromis mezi jednoduchostí a přehledností se hrubě nepovedl, text a fotografie značně nekompatibilní.
Další z knih, kdy mám velký problém s hodnocením...kniha je čtivá i dobře přeložená, ale její obsah je naprosto nehorázně zaujatý. Pan Koch je buď velkým sympatizantem islámských teroristů nebo antisemita vyjímečného kalibru. Samozřejmě, že zcela zásadně nesouhlasím se zabíjením nevinných lidí či s násilnými změnami jiho- či středoamerických režimů z politicko-ekonomických důvodů výhodných pro USA, ale kniha je ve své podstatné části velmi nebezpečně prezentována téměř černo-bíle, co se izraelsko-palestinského (resp.izrealsko-arabského) konfliktu týče, tj.zlý Izrael, nevinní palestinští vlastenci. Autor neustále zdůrazňuje civilní oběti při izraleských zásazích, přehmaty a násilnosti izraelských tajných služeb, ale jen velmi ojediněle postupuje vice versa, což se velmi průhledně snaží vykompenzovat závěrečnými statistikami, které už ovšem jen málokdo čte. Jsem odpůrcem každého fanatismu, zvláště pak náboženského, proto si myslím, že by autor literatury faktu měl být zvláště v takhle choulostivé oblasti a době ve svých úsudcích mnohem objektivnější.
Suchý výčet dat a osobností, miminum vojenských taktických, strategických či technických informací, které bych v rámci edice Polozapomenuté války čekal. Skoro jsem proklínal svoji obsesívní vlastnost dočíst každou rozečtenou knihu...
Velmi vyváženě napsaná kniha, která není jen suchým výčtem statistických údajů.Ačkoliv jsem se vždy považoval za poměrně slušného znalce této doby a problematiky, objevil jsem v ní mnoho nového, co mě navíc donutilo nad tímto smutným obdobím znovu popřemýšlet. Vřele doporučuji.
Velmi nevyvážená kniha, první část Otomara Dvořáka velmi precizně shrnuje znalosti o životě knížete Václava, druhá část Josefa Snětivého je nudná, prokládaná blahosklonně přihlouplými osobními názory na různé historické situace.
Nádherně nostalgické a zároveň inspirující čtení pro člověka maturujícího uprostřed 80. let 20. století. Nebýt IV.dílu (Jiří Holý) s pochybnou adorací průměrných (Havel) až podprůměrných (Hutka) „umělců, zasloužila by si kniha bezesporu pět hvězd.
Málokdy vídaná arogance autorů: tak si, děti, hezky sedněte a my vám řekneme, co je pravda. A kdo s námi nesouhlasí, je nevzdělaný hlupák.
Velmi erudované a čtivé dějiny Ruska. Navíc se autorka zcela oprostila od současných politických požadavků na démonizaci všeho ruského, nestaví se na žádnou stranu a nechává na čtenáři, aby si na podkladě podrobných informací z různých zdrojů (včetně adekvátního výběru citací) udělal názor sám.
Po odborné stránce až na téměř obsesivní popírání slovanského sebeuvědomění u všech slovanských národů a neznalost faktu, že Staré Město a Uherské Hradiště je souměstí bez větších připomínek, ovšem jako příslovečná červená nit se knihou táhne germánský pocit nadřazenosti, kterému se autor neumí a snad ani nechce ubránit.
Skvělá kniha, která se hned na začátku jednoznačně distancuje od současné tzv. politické (pseudo)korektnosti a podává dějiny Srbska zcela nezaujatě.