MCGinger komentáře u knih
První díl mě zaujal víc, ale stále jde o dobrý kousek a hodlám v sérii pokračovat.
Důstojné navázání na Kastu. Krásná kresba, opravdu až fotorealistická. Spousta násilí...což se dalo čekat. A jelikož nebyl příběh tak nabobtnalý do různých časových linií a přes tolik různých postav, tak hodnotím výš než právě Kastu, protože v ní jsem se poměrně ztrácel.
Skoro jako kombinace Malého prince a Stopařova průvodce. Velmi hezká malba a zajímavá, byť trochu zkratkovitá, forma komiksu (cca 2/3 knížky), který vypráví o mládí Stína. Poslední cca třetina knížky, která vypráví ještě zahuštěněji o zbytku jeho života, mi pak připomíná dětskou knížku, kdy na levé straně je krátký text ve velkém fontu a na pravé straně jedna velká malba nebo nanejvýš pár panelů. Ale celkově se jedná o velmi dobré dílo, které se dobře čte a na které se hezky kouká, i s přesahem, nad kterým člověk může přemýšlet.
Pecka. Prostě pecka. Oba komiksy sdružené do knihy Arkwright Integral byly velice povedeným dílem jak příběhem, tak formou i zpracováním. Původně jsem se bál, že ve čtení tak velkého a komplexního komiksu zaseknu podobně jako v Kastě Metabaronů, ale nestalo se tak a zvládl jsem to průběžně během prázdnin, aneb se čtením všude tam, kde si můžete vzít takto velkou knihu. Nemůžu jinak než doporučit ostatním.
První díl příběhu je velice detailně nakreslen a některé panely přes celou stránku opravdu braly dech. Děj je vcelku obtížné sledovat, minimálně zpočátku, ale postupně začne dávat smysl a střípky do sebe začnou zapadat. Rozhodně nemůžu tvrdit, že jsem pochopil všechno, ale pobral jsem toho snad dostatek.
Druhý příběh je pak pojat poněkud lineárněji a přehledněji, kresba je jednodušší a objevují se barvy. Ale jaké! Také radost se dívat, příběh odsýpá a postupně graduje.
(Četl jsem v originále, takže překlad nehodnotím.)
Velice komorní příběh, spíše kratší, ale dostává na více než 250 stránkách dost prostoru k vykreslení detailů. Sfoukl jsem ho během jednoho odpoledne, zápletku prozrazovat nebudu, přečtěte si Rváče sami, rozhodně to doporučuju.
Než jsem se pořádně začetl, tak jsem si říkal, že je to poněkud slabší odvar z Kasty...ale není to tak. Už jsem přečetl skoro všechny knihy z Jodoversa a Technokněží nabízejí ucelený příběh, který je čtivý, odsýpá, klasicky je to šílená jízda, ale zároveň má i nějaký hlubší přesah. Oproti Kastě, kterou jsem po jednotlivých kapitolách louskal šíleně dlouho a musel jsem si vždy připomenout, kdo je kdo, zde bylo výrazně méně hlavních postav, což jednoznačně usnadňovalo orientaci a možná i díky tomu jsem Technokněží přečetl za pár dnů. Doporučuji.
Kresba je výborná, jen se mi obecně moc nelíbí "digitální" coloring (který občas připomíná barevné přechody s omezenou škálou jak z malování), ale zde mi to ani nepřišlo.
Docela zajímavé pročítat rozporuplné komentáře...zlatou éru RŠ jsem nezažil, ani jsem je nečetl jako dítě, takže k nim nemám ten správný vztah a potřebu je ochraňovat před novými pokusy.
Většina příběhů se mi líbila, některé více ("Devadesátky", "Limonádový Mirek", "Imaginární kamarádi", Velmi pozdní odpoledne, Nacistická továrna, "Magická kniha", "Oko",...) a některé méně (Himbajs a Šůviks, Galaktická aréna, Tajemstvo starého domu, Ti praví hrdinové).
Další přidanou hodnotu pak má pojednání o různých vydáních, nekanonických komiksech a vyšlé próze na konci sborníku.
Krásný intimní příběh o dospívání v křesťanské domácnosti, který popisuje těžkosti mladého páru. Výborná kresba, pět hvězdiček jednoznačně.
Výborný komiks, vlastně první pořádnější sci-fi komiks, který jsem četl. Moebiova kresba se mi i ve své občasné nedotaženosti velmi líbí (hlavně celostránkové ilustrace). Příběh je taková galaktická šílená jízda, která mi při pobytu v nemocnici prostě zlepšila náladu. Těším se, až si přečtu Poslední Incal.
EDIT: Po postupném přečtení všech knih z Jodoversa dosud vydaných v češtině jsem si přečetl znovu tu knihu, která mi tento vesmír otevřela. A musím říct, že teď mi dává celý příběh daleko větší smysl a už se neztrácím v různých mocenských skupinách, náboženstvích atd. Rozhodně tedy doporučuju začít Před Incalem a vychutnat si Incal ve vší parádě.
Mrazivé, znepokojující, výborné. Konec lepší než ve filmu.
K šípákům jsem se dostal až ve svých 20+ a strašně lituju, že jsem je nečetl jako dítě. Skvělé dobrodružné příběhy, některé dost naivní nebo příliš mravokárné, ale i tak pecka.
Dočetl jsem ke kapitole, která se začínala zaobírat řešením židovské otázky, dál jsem nečetl. Co k tomu říct...hodí se přečíst jako odstrašující příklad a jako náhled do jedné vyšinuté hlavy.
Napínavý a dobře nakreslený příběh s Geraltem. Snad by jen mohl být delší.
Výborná a vtipně napsaná knížka ukazující absurditu války a myšlení některých jejích účastníků.
Asi mám jiný názor než většina ostatních...kdyby byla kniha jen v angličtině, čili hodnotil bych jen původní text, tak to bude určitě na vyšší hodnocení.
Mám potíže tuto knihu hodnotit. V zásadě souhlasím s Tozbee, čekal jsem od komiksu víc, autorovi se zcela nepodařilo využít formu. Člověk nemůže namítnout nic proti jeho příběhu, subjektivitě, uvěřitelnosti, jedná se prostě o osobní příběh na pozadí velkých událostí. Ale autor tento příběh podle mě nepřetavil do dobrého komiksového scénáře. Děj je podivně strukturovaný, až trojí opakování jedné události je podle mě výrazně na škodu. Z tohoto pohledu bych byl asi nejraději, kdyby největší pozornost byla věnována poslední kapitole komentáře s fotkami, ta byla nejvíce pochopitelná. Za scénář a opakování tedy - 1 hvězdička a další - 1 hvězdička za výtvarné zpracování, které by mi sedělo daleko víc k 80/90kovému akčnímu superhrdinskému komiksu.
Upřímně jsem z knížky docela zklamaný. Nic proti autorovi, práce armády si vážím, byť s ní nemám nic společného, povinná vojna mě už minula a jsem za to rád. Ale četl jsem kdysi podobně zaměřené knížky zahraniční provenience (jmenovitě mě napadá SEAL Team Six), tak jsem čekal něco blíže tomu. Tuhle knížku chápu spíš jako vypsání se z pocitů vojáka, který má rád svou práci, je na ni patřičně hrdý, ale připadá mi, že ji chce až moc prodat. Chvílemi mi to už přišlo už až moc patetické a agitační. A myslím, že by byl prostor i pro lepší korekturu.
Napínavé čtení, které rychle ubíhá, i forma povídek je vhodná. Velmi přesvědčivý popis reálií nelehkého povolání v nelehké době, který samozřejmě není vždy příjemný. Nedoporučuji číst k nedělnímu obědu.
Normálně moc nemám rád superhrdiny, ani jejich komiksy. Výjimku pro mě tvoří ti, kteří trochu vybočují z žánru, jako třeba Umbrella Academy, nebo právě Deadpool.
Deadpoola jsem poznal v prvním jeho filmu, který mě bavil, a tak mě napadl jako první adept na vyzkoušení superhrdinského marvelovského stylu. Správná volba.
Chytlavé, vtipné, oddechové čtení, hezky nakreslené, prostě to, co jsem doufal, že dostanu. Samozřejmě jsem se zcela nechytal odkazů do zbytku Marvel Univerza, ale bral jsem to spíš tak, že se tím nenechám rušit. Četl jsem v originále a mám pocit, že čeští čtenáři přicházejí v překladu o dost pěkných vtípků, nebo alespoň o jejich původní smysl.
Přál jsem si Ruda a dostal jsem Ruda a Ruzkou klaziku. :D Jako první jsem se pustil do ní, no a souhlasím s Duski55, kniha pro mě byla poněkud hůře uchopitelná, četla se lehce, protože jednotlivé kapitoly se odehrávají na pár stránkách, ale nějaké velké pobavení mi nepřinášely. Konec byl lepší a onen "rozhovor" v poslední kapitole fakt stojí za to.