mekkejla komentáře u knih
Název a obálka jsou na jedničku s hvězdičkou. Rodinná sága odehrávající se na italském ostrově nebyla vůbec špatná, ale nemělo to spád nebo jak bych to řekla... Nejlepší část příběhu byl o Marii Grazii, nejslabší zas naopak o jejích synech. Na léto to není špatné čtení, ale ani žádný must have.
Řekněme si na začátek, že novější díla této autorky mám radši. Tady byl hodně zajímavý nápad s návratem "mrtvého" manžela, ale jinak se tam vlastně nic moc nedělo. Hvězdička šla dolů především za opravdu extrémní nadužívání "miluju Tě" a za to, co se stalo v Maine...
První polovinu jsem jen ochala a byla si jistá, že to bude na jasných 5 hvězd. Druhá polovina se trochu zadrhla, pořád se to točilo na tom samém, Hana mě chvílemi dost štvala.... Ale i tak bylo vybrané téma a jeho zpracování velmi dobré, chvílemi až strhující.
Další fajn detektivka od pana Bryndzy. Nová vyšetřovatelka je fajn, i když jsem v ní ze začátku neustále viděla Eriku. Příběh se mi líbil, i když tentokrát to byl tedy opravdu hnus ty zločiny. Vůbec bych se v tomto případě nezdráhala trestu smrti... Akorát mi vadilo, kolik bylo v knize chyb a překlepů (očividně se s vydáním velmi spěchalo) a moc mi nesedla postava Jaka - 14 letý kluk, který je nadšený ze stavění hradu z písku s mámou a pořád někde poskakuje nadšením - to mi zkrátka nepřijde moc uvěřitelné.
Má očekávání byla spíš při zemi, ale nakonec mě příběh mile překvapil. Bavilo mě to a rozhodně jsem se nenudila. Bylo tam krásně ukázáno jak moc dnes spoléháme na techniku a jak nám to ta "trochu moc chytrá" technika může zavařit. Taky se mi líbily úvahy o životě, jeho naplnění a celkovém prožívání různých situací.
Přijde mi, že mi úplně nepřísluší hodnotit velikána, jakým pan Čapek byl. Každopádně se stydím, protože tohle byla první kniha, kterou jsem od něho četla. Styl psaní byl zajímavý a příběh se nakonec tak zamotal, že vlastně doteď nevím, co si myslet. Hordubala mi bylo líto, ale na druhou stranu - kdyby aspoň zkusil některé věci vyslovit, třeba by to bylo jinak... Závěr byl pro mě opravdu takové filozofování o pravdě. Zkrátka - od pana Čapka si ráda zase něco přečtu.
Už dlouho mě hlavní postava neštvala tolik, jako Kate. Pokud bych mohla parafrázovat název, tak bych knihu nazvala "Nechápu, co si myslela?" Jakože porodí dítě a to bude po pár týdnech nezávislé a v pohodě a v nejhorším zaskočí manžel nebo chůva? Kdyby aspoň ty prachy, co vydělala, byly fakt raketa, ale ona pak i přemýšlí nad tím, za co koupí nový koberec... Celou dobu jí zmítá vina, o které tvrdí, že ji v ní vybudovala společnost... Na závěr se to zlepší a asi nejlepší věta z knihy za mě je "Ženy je škoda na to, aby se stala mužem." Ano, nejsme stejní, ani nemůžeme být. A pokud se někdo rozhodne být matkou, musí to brát jako celé balení, nejen to pozlátko... Navíc děti nejsou dětmi navždy, takže si fakt nemyslím, že s nimi musí kariérní život ženy skončit.
(SPOILER) Nejsem skalní fanda JA, takže vlastně nevím, co jsem si od knihy slibovala... Každopádně nadšená nejsem. Postavy se podle mě chovaly daleko archaičtěji než by v polovině 20. století musely. Osudy všech v podstatě do té doby jen tragické, pak už naopak jen zalité sluncem. A Frances mě svou pasivitou skutečně vytáčela. Nejvíc jsem si oblíbila postavu Evie.
(SPOILER) Nejsem fanda tohoto žánru,šla jsem do ní jen kvůli Marťanovi, takže nemám srovnání. Z mého laického pohledu můžu jen říct, že jsem prostě nadšená. Grace a Rockyho jsem si naprosto zamilovala a celé jejich dobrodružství jsem sledovala s napětím. A za mě byla skvělá i Strattová. Bod pro autora za to, že do této funkce dosadil ženu.
Vlastně jsem úplně nevěděla, co mám čekat - to je někdy lepší. No a líbilo se mi to moc. Čím dál tím radši čtu příběhy z nedávné historie. O době, která nás dodnes ovlivňuje, a přitom se o ní neučí, nikdo o ní moc nemluví... Akorát mě mrzí, že jsem se v těch postavách chvílemi trochu ztrácela. Každopádně už se těším na další díl.
(SPOILER) Začneme povrchně, ale nemůžu nezmínit obálku - za mě dokonalá a byla bych schopná koupit knížku jen kvůli ní. Tady ale nezůstalo jen u pozlátka, celý příběh mě totiž nadchnul. Ať už to bylo vyprávění z minulosti nebo současné osudy Rivovych sourozenců. Všichni mi přirostli k srdci, všem jsem moc fandila, aby našli své štěstí. Přiznám se, že jsem se obávala, že konec bude ještě dramatičtější a jsem kvůli nim ráda, že nebyl. Jediné, co mi nesedělo bylo to, že Mick neposílal dětem ani peníze. Jasně, nebyl to otec roku, ale spíš bych pochopila, že jim posílá až moc než nic, aby nějak ulevil svému svědomí. Přiznám se, že během večírku jsem se občas ztrácela mezi postavami, ale nakonec musím zhodnotit, že asi přesně tak bych se cítila na takhle našlápnuté party. No zkrátka - potřebuji další knížky od TJR!
Úžasná atmosféra, krásný, tajemný příběh jedné nevšední rodiny. Linka o Morgan za mě byla zbytečná, příběh by pro mě fungoval i bez ní. Navíc jsem jí nějak tu vulgaritu a naštvání na celý svět prostě nějak nevěřila... Oceňuji popisy přírody a celkově života odříznutého od civilizace. Chvílemi jsem tam byla s nimi, jak dobře to bylo napsané.
Jsem až v šoku z toho jak moc se mi to líbilo. Určitě bych chtěla občas nějakou klasiku zařadit.
Opravdu moc povedený díl. Zamilovala jsem si postavu Milwy i Regise. A moc mě potěšily filozofická okénka. Autor několikrát uhodil hřebíček velmi přesně na hlavičku.
Jedna hvězda padla za tu hromadu politiky, jmen, míst a příběhů, které autor určitě myslel dobře, ale já jsem se v tom dost ztrácela. Nejvíc jsem si užívala část s čarodějným sněmem a pak samozřejmě závěr.
Krásné prostředí. To bylo to hlavní. Příběh byl přeslazený ještě víc než obvykle a celkově mi postava Miny moc nesedla. Je to opravdu nenáročné čtení, u kterého je lepší nepřemýšlet...
Hezký příběh 2 generací žen. Rasové téma je za mě pro nás Evropany celkem neuchopitelné. Za sebe musím říct, že i když jsem si o tom už něco přečetla, tak to prostě neumím asi tolik ocenit a vžít se do postav... Každopádně tady je zajímavě rozebráno rozpoložení člověka, který většinu života něco předstírá a to se dá vztáhnout na cokoliv, nejen na barvu kůže. Zápletka s Reesem byla zajímavá, ale byla jen okrajová, nebyl prostor jít do hloubky, takže myslím, že bych se bez ní obešla. To samé se dá říct o domácím násilí, které bylo opět jen tak naťuknuto. Ale celkový dojem mám dobrý, četla se skoro sama.
Neskutečný životní příběh. Vyprávění je sice jednodušší, ale o to je pro mě uvěřitelnější a upřímné. Ono taky na co nějak literárně přikrášlovat ty hrůzy, co se nejen Eddiemu staly? Proč nějak honosně pojmenovávat to, o co v životě skutečně jde, když je to tak jednoduché... Hodně ve mě zůstala myšlenka o tom, proč se svým příběhem podělil až tak pozdě, proč se svými příběhy spousta lidí nepodělila vůbec a co to pro nás všechny bude možná jednou znamenat...
(SPOILER) Musím se přiznat, že povídky byly zatím pro mě lepší... Tady bylo hodně politiky, mýtů, hodně naznačování bez vysvětlení, takže jsem si kolikrát připadala trochu zmatená. Ale linka ohledně Ciri super, Yen, která se začíná ukazovat víc lidsky se mi taky líbí. A kapitoly s Geraltem, tam už vůbec není o čem - ty si užívám nejvíc. A mimochodem - už chápu rozhořčení těch, co román četli a teď viděli seriál na Netflixu...
(SPOILER) Dost negativně laděný příběh, kde mi vše přišlo jak pod pavučinou beznaděje a na každé straně jsem očekávala další neblahou událost. Poslední třetina, kdy spolu dcera s otcem konečné začnou mluvit to nakonec celkem prosvětlila. Hvězdu navíc dávám za vykreslení postavy Marie. Už dlouho mi knižní postava tolik nepila krev...