Měnící komentáře u knih
Doporučuji. Já jsem po většinu svého života své emoce potlačoval. A pak jsem chtěl sobě více porozumět, a kamarádka mi doporučila tuto knihu. Tato kniha mi přijde mimořádná v tom, jak nově a originálním způsobem emoce popisuje. Kniha má dvě části. První je zaměřená jako úvod do obecných souvislostí, a je zde hledání svého středu nebo kapitola o traumatu. Druhá se naplno věnuje jednotlivým emocím, jejich popisem a s návodem, jak s nimi pracovat. Cvičení jsem většinou zkoušel a beru je jako užitečná, ale hlavní bohatství knihy vidím v popisech. Mám pocit, že přečtením knihy jsem si dal dohromady mnohé souvislosti, které by mě v životě nenapadly. Porozuměl jsem tak lépe sobě i svým blízkým. Jen samotné vyjadřování emocí správným způsobem, budu ještě nějakou dobu sám pro sebe hledat. Ještě bych chtěl upozornit, že není jednoduché některá tvrzení z knihy přijmout a přečíst celou, takto obsáhlou knihu. Také se mnohé několikrát opakuje, ale to jen proto, že podobné souvislosti platí obecně pro více emocí, a kniha je koncipována tak, že pak stačí si otevřít knihu na jedné emoci, například vzteku, strachu, nebo žalu, a není vůbec potřeba procházet souvislosti řešené předtím v jiných kapitolách. Přijde mi, že je škoda, že se tak často věnuje úsilí rozvíjení správného myšlení a nedává se prostor učení se správnému vyjádření emocí. Tomu dle mého může tato kniha významně napomoci, a můžu se tak cítit lépe nejen já, ale i ostatní kolem mě.
Z této knihy jsem byl naprosto nadšený. Tak jednoduše a do podrobností zjistit, jak na tom jsem, bylo pro mě úžasné a tak trochu i dobrodružné. Pro mě to byla hlavně důležitá informace a s pomocí jsem s tím dokázal něco udělat. Podíval jsem i na jiná nastavení, a našel úrovně například svých přátel, nebo kam by bylo možné se až posunout. Cítím vděčnost, že tato kniha vyšla v českém překladu, a je tak dostupnější pro širší okruh čtenářů. Nemyslím si, že by tato kniha byla sama schopná v někom uskutečnit změnu, ale může být pro ni důležitým impulsem.
Při čtení této knihy jsem byl ohromen částí věnovanou popisem úrovní vědomí. Ostatní části knihy mě až tak nezaujaly, ale tohle byl výborný úvod. Pak jsem nalezl od stejného autora knihu VZESTUP PO ÚROVNÍCH VĚDOMÍ, v které byla tato část obsáhle a dopodrobna rozpracována. Další část, na kterou bych chtěl upozornit, jsou dvojice slov, jakéhosi zdravého a nezdravého duševního postoje.
Kniha popisuje, jak uvolnit obranné mechanismy a postoje, často promítnuté do těla. Na jaké všechny základní vlastnosti, je důležité se zaměřit. Lowen dokládá možnosti na jednotlivých případech ze své praxe, které knihu oživují a podněcují představivost. Pro mě to bylo jednodušší a zábavnější čtení než jeho předchozí kniha BIOENERGETIKA. Více zaměřené na pomoc sám sobě, případně druhým. Je zde uvedeno neuvěřitelné množství souvislostí. Čtenář, který ale dává přednost teorii, nebo chce základní učebnici, asi sáhne spíše po knize BIOENERGETIKA nebo knize JAZYK TĚLA. Kdo se chce naopak více zaměřit na bioenergetická cvičení, tak pak tu má knihu CESTA K VIBRUJÍCÍMU ZDRAVÍ.
Moc se mi líbí, že je to úplně jiná kniha než první dvě předchozí, více zaměřeno na praktické žití. I dotazy žáků mi přijdou více k tématu, a buď dané téma vhodně doplňují, nebo vedou více do hloubky. A hlavně najednou je to lehce čtivé.
Ve své době přelomová a nesmírně přínosná kniha. I dnes stojí za přečtení. I když jako jediná metoda mi nepřijde dostatečná. Přijde mi to trochu do sebe uzavřené. Pro práci s traumatem je v dnešní době celá řada dalších metod pracujících na psychologické i fyzické úrovni.
Jako nadšený obdivovatel knih Neila Gaimana jsem zakoupil i tuto knihu. Nikdy jsem ale nedočetl ani první ani druhou povídku. Prostě mi to nějak nesedlo.
Kniha Mužství od stejného autora je strhující a je v ní vše podstatné. "Kniha o mužství" mi přišla jako její slabý odvar se spoustou vaty. Paradoxně je tato kniha dostupná ke koupi. Pokud to ale někdo opravdu myslí s tímto tématem vážně, tak ať si sežene a přečte knihu Mužství, je to opravdu velký rozdíl.
Pro mě to byla nejlepší kniha o Mužství vůbec. Šla rovnou k věci a otevřela mi oči. Je mi líto, že se již nedá koupit.
Pro ty čtenáře, pro které je kniha "Trauma očima dítěte" od stejného autora příliš dlouhá a ne rovnou k věci, je určena tato stručnější kniha.