Metuje Metuje komentáře u knih

An(n)a. An(n)a. Sára Báchorová

Mám tu čest, že byla autorka mojí spolužačkou na gymnáziu a troufám si říct, že je i kamarádkou. Jakmile jsem se dozvěděl, že pracuje na knize, ani vteřinu jsem neváhal s podporou jejího vydání a mám ji tak s osobním věnováním Je pravda, že kniha možná nedosahuje literárních a jazykových kvalit "opravdové literatury", nicméně velmi přesně čtenářům přibližuje pocity člověka trpící PPP. Někteří tu zmiňují neplynulost a zmatečnost textu, to byl však věřím úmysl, jelikož v hlavách nás "nemocných" se myšlenky tak úplně neřídí obecnými pravidly. Vím, že napsat knihu není nic jednoduchého, nicméně Sáro už čekáme docela dlouho :D

14.08.2023 4 z 5

Hordubal Hordubal Karel Čapek

(SPOILER) Krátké nahlédnutí na venkov, kde hloupí lidé dělají hloupé věci. Hordubal naivně doufal v nesmyslnou věrnost své ženy, těžko říct proč se vlastně rozhodl odjet do Ameriky, když měli malé dítě a byl to takový nadšenec do práce na poli. Vyšetřování a soud bylo značně komické, ale to byl zřejmě záměr. Jdu na zbytek Noetiky.

11.06.2023 2 z 5

Novinářky Novinářky Linda Bartošová

Moje první zkušenost s rozhovorovou knihou, bohužel ne úplně dobrá. Na to, že je od novinářky obsahuje pravopisné chyby (a teď nemyslím v odpovědích, kde je zřejmě záměrně ponechán prostor originalitě), což by snad na tomto rozsahu stran neměl být takový problém (hlavně, když jde jen o otázky autorky). Výběr jednotlivých zpovídaných je zajímavý, nicméně jak tu už někdo zmiňoval, zejména u starších novinářek je patrný dost velký nátlak na znevýhodňování žen, které je zbytečně tlačeno i přes záporné odpovědi respondentek. Doporučit knihu lze maximálně samotným novinářkám studentkám, běžné populaci úplně moc neřekne. Nejzajímavější rozhovory asi Klímová a Šmuclerová, jelikož jsem dámy neznal.

01.06.2023 2 z 5

Prezidentův klobouk Prezidentův klobouk Antoine Laurain

(SPOILER) Podobně jako ostatní komentující se mi mnohem více líbila první polovina knížky, čekal jsem buď nějaké hromadné (náhodné či ne) setkání všech nostitelů nebo konec do ztracena. Nedočkal jsem se ani jednoho, ale zvláštní druhé poloviny, hutně spoléhající se na tehdejší politické prostředí a opírající se o umělecké znalosti. Přečteno má člověk rychle, nijak zásadně v paměti nezůstane.

27.01.2023 3 z 5

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

(SPOILER) Musím souhlasit s těmi, kteří také slyšeli na knihu nesmírnou chválu a následně byli ze čtenářského zážitku zklamáni. Nechápu srovnání s HH ve smyslu, že jsou Lovci knih lepším dílem. HH je podle mě úplně jiná liga. V pozitivním slova smyslu. Tady je ze začátku relativně zajímavý úvod do života hlavního hrdiny, nicméně celá akce mě nechávala těžce chladnou. Možná je to tím, že už jsem rozmazlen zbylými Nesbøho díly. Scéna v latríně mě nijak nepobavila, ani nepohoršila. Za mě trochu zklamání, vyvolané zbytečnou chválou, nicméně vyloženě špatné to není.

22.01.2023 3 z 5

Až na kost Až na kost Ellison Cooper

(SPOILER) Začíná to být trochu repetititvní, líbilo se mi, že jsme víc nahlédli do situace unesených, možná bych ocenil knihu jenom o tom. Využití STEM dívek v kombinací s neodstranitelnými vlastnostmi teenagerů bylo super a paradoxně mě bavilo snad víc, než tentokrát pomalé vyšetřování Sayer. Jak se většinou podivuju ostatním komentujícím, že odhalili zápletku mnohem dříve, tady jsem asi 50 stran četl se zoufalstvím, že kdy konečně tý Sayer dojde, že to je Lukův bratr. Linka se zmrtvýchvstáním Jakea mě upřímně moc nezaujala, poslední věta knihy se taky dala čekat. Kniha se ale četla svižně a upřímně jsem zvědavý, kam se posuneme v dalším díle.

04.01.2023 3 z 5

Za sklem Za sklem Sajaka Murata

Knížka mě prvotně zaujala názvem a obálkou, nicméně po přečtení této "jednohubky" musím říct, že mě zklamala. V podstatě si stačí přečíst doslov Jana Sýkory a budete mít knihu shrnutou na 3 stránkách. Myšlenka na pozadí je zajímavá a do určité míry i realistická, nicméně na těch 120 stránkách se v podstatě nic neděje a stále je omílána jedna a tatáž myšlenka dokola. Posední třetina románu je pak velmi přitažená za vlasy, ale to je prostě možná symbol japonské literatury.

04.12.2022 2 z 5

Dcera války Dcera války Sara Nović

Kratší, ale velmi čtivá knížka, přečteno za pár dní, neustále jsem v knize hledal, jestli náhodou nebude někdo hluchý, podle autorčina hendikepu. Děj byl poutavý, bohužel však krátký a nepříliš rozpracovaný, konec otevřený. Myslím, že by bývalo stálo za to knihu o nějakých 200 stran prodloužit a dějové linky doplnit. Jinak se mi ale líbila a zřejmě zatím doma zůstane.

22.11.2022 3 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

(SPOILER) Tak po za mě horším třetím díle jsem byl příjemně překvapen. Je teda docela tlustá, ale četla se jak po másle. Potěšilo mě, že byl Quidditch "vyměněn" turnajem, i když ani o ten jsme tak úplně nepřišli díky světovému poháru. Na závěr nepřišel žádný extra twist, ale konec byl pro mě zatím nejzajímavější. Asi tím, že byl nejpropracovanější a akorát tak dlouhý. Hezky se taky ukázala Harryho povaha, vztahy byly taky více rozpracovány. Spokojenost. Už otevírám další díl.

16.10.2022 4 z 5

Klub Klub Takis Würger

Zajímavá knížka z prostředí vysokoškolského boxu, zápletka je dost jednoduchá, až nezajímavá, napětí téměř žádné, ale dobře se čte, přepínání postav vůbec nevadí, člověk se v tom po chvíli poměrně jednoduše orientuje. Jak už tu bylo napsáno, neurazí ani nenadchne, předpokládám, že za pár měsíců si ji ani pamatovat nebudu.

27.05.2022 3 z 5

Ilustrovaný muž Ilustrovaný muž Ray Bradbury (p)

(SPOILER) Užil jsem si to o poznání víc, než Marťanskou kroniku, líbilo se mi, jak Bradbury dal nesouvisející povídky do kontextu. Ale jako s každou sbírkou povídek jsou tu skvělé a hrozné kousky. Nejvíc se mi líbily Marionety a Liška a les (to bylo opravdu skvělý, musím si přečíst i nějaký knihy o cestování časem) a Raketa byla taková milá. Jinak zbytek byl relativně nezajímavý nebo nudný, ale vzhledem k tomu, že nemám rád nedočtené knihy, donutil jsem se až ke konci. Nakonec jsem udělal dobře, protože ty lepší povídky jsou paradoxně až na konci.

12.05.2022 2 z 5

Marťanská kronika Marťanská kronika Ray Bradbury (p)

Budu si muset někdy asi znovu přečíst, jestli jsem něco nepřehlédnul. Některé povídky byly zajímavé, jedna až nápadně podobná 451 stupňům, ostatní neméně originální. No a pak tam bylo také hodně povídek, které dle mého nedávaly smysl, nenavazovaly nijak na ty ostatní a jen v knize “byly”. Jak se mi 451 stupňů Fahrenheita líbilo, toto se mi četlo daleko hůř. Uvidíme, jak na tom budou další autorova díla.

24.04.2022 2 z 5

Záhada na zámku Styles Záhada na zámku Styles Agatha Christie

Za mě tedy spíš zklamání. Po zhlédnutí filmových zpracování Orient Expresu a Smrti na Nilu jsem se rozhodl o přečtení všech knížek, ale první díl mě teda rozhodně nenalákal. Ještě sérii šanci dám, ale čekal jsem, že do toho zapadnu jako po másle. Tady se zbytečně proplétáme rodinnými vztahy a knížku to pro mě dost zneatraktivňuje. Uvidíme, co přinesou další díly, doufejme, že budou svižnější a stravitelnější pro moderního čtenáře.

02.12.2024 2.5 z 5

Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

(SPOILER) Takové horší tři hvězdy. Začátek se četl suprově, uvedení do děje bylo fajn, seznámení s postavami také, ale postupně začly docházet stránky a dějově se v knížce pořád nic moc úplně nedělo, tak jsem se začal obávat, že autor konec uspěchá a nebude to nic moc. To se mi taky potvrdilo, spoustu příběhových linek autor nechal nevyužitými. Duchařina mi nevadí, ale tohle kdyby byla moje první zkušenost s tímto žánrem, tak na něj asi hodně rychle zanevřu. Konec byl přitažený za vlasy a zbytečně uspěchaný. Myslím, že by knize prospělo ještě dalších cca 150 stran nebo rozdělení do dvou dílů.

10.10.2024 3 z 5

Ticho Ticho Yrsa Sigurðardóttir

(SPOILER) Za mě tedy zklamání a velký kandidát na nejhorší knihu série. Vzhledem k tomu, že již 5 let nový díl nevyšel, předpokládám, že je tento zamýšlen jako poslední. Očekával jsem nějaký druh vyvrcholení/ukončení nebo prostě něčeho, co by se slušelo na poslední díl série. Jedinné, čeho jsme se dočkali, byl Erlin porod, ale třeba vztah Freyi s Huldarem se nevyvinul prakticky nijak. Knihy se dobře četly, ale předpokládám, že za pár týdnů na ně zapomenu.

16.08.2024 2 z 5

Kmotr Mrázek Kmotr Mrázek Jaroslav Kmenta

Mrázek zemřel když mi bylo pět, takže jsem si chtěl o této kontroverzní osobě zjistit něco víc. Stejně jako ostatní Kmentovy knížky je i tato naprosto profesiální novinářskou prací, nicméně pro běžného člověka je tato forma velmi nestravitelná. Ocenil bych, kdyby pan Kmenta místo čtyřech knih vydal třeba jednu 300stránkovou s nejdůležitějšími fakty a shrnutím, ve které by se klidně mohl odkazovat na jinou, klidně 1000stránkovou publikaci se všemi podrobnostmi a údaji.

01.08.2024 2 z 5

Černá díra Černá díra Yrsa Sigurðardóttir

Podobné jako první díl, oproti jiným dílům mi zde chybí víc napětí a humoru. Hlavní dějová linka je fajn, ale kromě vyšetřování tu nenajdeme “nic navíc. Autorka sice hází rukama nohama, ale ve finále to nevyzní nijak děsivě.

19.07.2024 3 z 5

Zvonkohra Zvonkohra Eliška Václavíková

(SPOILER) Z knihy už na hony křičí, že se jedná o autorčinu prvotinu. Obálka je hezká. Knihu jsem četl na základě doporučení knižní influencerky, její popis této knihy mě zaujal, nicméně vzhledem k tomu, kolik knih má načtených ji podezírám z velkých osobních sympatií k autorce, jinak by tuto knihu v životě doporučit nemohla.

Po otevření knihy vás zaujme QR kód, odkazující na skladbu, která vás má při čtení doprovázet. Je ale tak kratičká, že ji doposloucháte během prvních pár stran, tudíž se vám pak buď opakuje dokola, nebo je po většinu kapitol ticho. Netuším, co z toho byl záměr, ale přestože cením invenci autorky, finální verze knize spíš škodí.

Samotný nápad knihu psát od konce na začátek je fajn, kdyby však příběhy nebyly “pospojované spíš násilím a kdyby dávaly smysl. Autorčino vrhání metafor a jiných uměleckých prvků na čtenáře nemá účinek a vtipy typu “ani omylem nehodlám čekat na Godota ani nebudu komentovat. Nakonec jsem tak byl rád, že jsem na konci knihy, přestože mi takhle kratičkou knihu trvalo přečíst skoro měsíc. Na konci knihy autorka děkuje všem (doslova) a především “Stvořiteli…

13.07.2024 1 z 5

Gott: Československý příběh Gott: Československý příběh Pavel Klusák

Naprosto profesionálně zpracovaná kniha o jedné z nejznámějších osobností československé historie. Moji pozornost upoutala jednak ziskem ML za publicistiku, jednak poměrně vysokým hodnocením zde. Před čtením jsem očekával lehce bulvární náhled do života K. Gotta, především jsem se těšil na jeho sesazení z naprosto absurdního piedestalu, na který ho spousta fanynek staví. Dočkal jsem se však naprosto komplexního, důkladného, ozdrojovaného životopisu, který mě však svou přesností místy nudil. Pro někoho, kdo v té době žil nebo se podrobně zajímá o hudební historii budou možná první dvě třetiny zajímavější, mě však zajímala hlavně politická stránka Gottova života.

Tato moje touha byla dostatečně naplněna, přestože jsem podobné skutečnosti očekával, byly mi díky autorovi potvrzeny. Strašidelné historky z tramvaje společně s naprosto absurdním kultem osobnosti, který se kolem zpěváka vytvořil je velmi děsivý i po jeho smrti. Čest autorovi, že se nebál do “nedotknutelného Karla jít. Přestože mě kniha tolik nebavila a hodně stránek jsem četl skokovitě, musím opravdu smeknout před množstvím práce, které autor vykonal při tvorbě této knihy.

22.06.2024 3 z 5

Babišovo Palermo II Babišovo Palermo II Jaroslav Kmenta

Jelikož jsou oba díly Babišova Palerma obsahově velmi podobné, je i moje hodnocení stejné. Stejně jako u prvního dílu autor zabíhá do zbytečných podrobností, které mohly být zpracovány jakousi zkratkovitou formou na konci knihy jako příloha. V knize se také často opakují stejné kauzy a díky extrémní podrobnosti jsem tak párkrát několik stran jen "přelétl". Kniha má stejný "problém" jako její první díl, a to ten, že ti, kteří by si ji měli přečíst nejspíše, se jí budou vyhýbat obloukem.

Po poslechu podcastové série Prohnilý sdílím autorovu beznaděj, kdy i po všech přešlapech, zklamáních, podvodech atd. Andreje Babiše má stále jeho hnutí podle volebních průzkumů téměř třetinovou podporu. Zřejmě nám tedy nezbyde nic jiného, než čekat.

28.05.2024 3 z 5