Mi--LADA Mi--LADA komentáře u knih

Evžen Oněgin Evžen Oněgin Alexandr Sergejevič Puškin

Nezapomenutelný veršovaný román o nenaplněné lásce musí zasáhnout snad každého romantika.
Sice mě osobně trochu iritovalo jak nejdřív odmítá on ji, pak ona jeho a jak se navzájem míjí, i když je to jedna z hlavních myšlenek díla. Marnost velkého očekávání.

13.03.2020 4 z 5

Malé ženy (převyprávění) Malé ženy (převyprávění) Jindřiška Smetanová

Miloučké, četla jsem před lety. Neřekla bych, že je to četba pro ženy, spíše jen pro dívky. Chtěla bych si přečíst nezkrácenou verzi, originál. Bohužel jsem zatím viděla jen samé převyprávěné vyprávění od J.Smetanové, asi se u nás vydává častěji.
Když jsem nedávno zjistila, že spisovatelka L. M. Alcott napsala navíc pokračování nezkrácených Malých žen, docela mě to překvapilo. Malí muži, Velcí muži, Dobré manželky, boha jeho, kdo se v těch sériích má vyznat? Možná, že by mě osudy dospělé Jo a její rodiny, které jsou v pokračováních rozvedeny, v současnosti oslovily víc.

13.03.2020 3 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Nejvíce mě zaujal Josefův životní příběh. Od knihy jsem čekala mnohem víc.

13.03.2020 3 z 5

Osvětimská knihovnice Osvětimská knihovnice Antonio G. Iturbe

Čekat dvě stě stran na to, než se děj trošičku rozeběhne, na mě bylo trochu moc. Přišlo mi to umělé, nepřesvědčivé a nezáživné. Četla jsem už povedenější knížky z koncentračního tábora, tenhle román si moje sympatie nezískal.

13.03.2020 1 z 5

Deník Anny Frankové Deník Anny Frankové Anne Frank

Vzhledem k věku autorky výborně napsaný a obsahově naprosto nezapomenutelný deník. Strčí do kapsy kde jakou vyumělkovanou knížku z druhé světové, tohle je autentická zpověď skutečné dívky z masa a kostí. Proto se mi zdála tak působivá.

13.03.2020 5 z 5

Osvětimský orchestr Osvětimský orchestr Fania Fénelon (p)

V poslední době jsem četla několik románů z koncentračních táborů a tento mě zaujal zatím nejvíc. Zajímavé, dobře napsané téma + nevšední námět dívčího orchestru = tento román rozhodně doporučuju. Je lepší než Vypravěčka, čtivější než Osvětimská knihovnice a přístupnější než po umělecké stránce určitě hodnotnější Lustig. Je tak akorát a troufám si říct, že skoro pro všechny.

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Některé básně jsou nesmírně silné, některé o trošičku slabší, každopádně se jedná o geniální dílo. Každá z balad má svoje působivé kouzlo, i když mám svá nej.

Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

To se teda četlo! Bezchybná, úžasná fantasy s věrohodnými postavami, ke které se budu opakovaně vracet. Opravdu silný, dramatický a nevšední zážitek. A ta nápodoba středověku, skvěle vykreslené postavy, dialogy, tajemné nadpřirozené prvky, láska nejenom pro romantičky, boje nejenom pro chlapy, no, nevím co chválit dřív. Málokterá kniha mi tak upřímně chytne za srdce.

Panský dům Panský dům Anne Jacobs

Dost nevěrohodné, v tomto případě jsem tu nereálnost neodkázala skousnout. Souhlas s Adriannou0305. Marii všichni milují a já nevím proč. Nějak jí to štěstí spadne skoro samo do klína. Přitom se tato červená knihovna tváří jako normální sága ze života. Ne, za mě tohle ne!

13.03.2020 1 z 5

Vévodkyně Vévodkyně Danielle Steel

Záživnější román pro ženy, který poměrně dobře odsýpá. Vévodkyně mě celkem bavila a byla mi celkem sympatická. Nemusí se u ní přemýšlet, při čtení jsem se zrovna nenadřela, ale nebylo to zase úplně bezvýznamné, jako některé jiné knížky. Jasně, s reálným životem to nemá nic moc společného, všechno je tady snadnější než ve skutečném životě, nicméně s tím se musí u těchto románků počítat. Lepší průměr a spokojenost.
P.S. Steelová akorát přestřelila v té pasáži s vedením nevěstince, která je i u takovéhle pohádky moc naivní a úsměvná. Opravdu nemůžu ani v největším zasnění uvěřit, že by vedla nevěstinec nezkušená panna, která není z oboru, v úspěšném rozjezdu by jí pomáhala nevzdělaná pouliční nevěstka a zákazníci z lepší společnosti by si vévodkyni vážili pro její údajné morální kvality a zásady.

13.03.2020 4 z 5

Paprsek slunce Paprsek slunce Barbara Cartland

Mladičký vikomt L. Frome si myslí, že konečně našel dívku snů, Claribel a chce se s ní oženit. Přijede jako host na námluvy společně se svým poručníkem, strýcem a vévodou, který mu musí sňatek schválit. Vévodovi se do cesty v zahradě paláce připlete jiná, zbitá a týraná dívka Giona, které je třeba pomoci k útěku, neboť v této bohaté rodině jde zneužívané dívce o život.
Samozřejmě jsem čekala oddechovou romantiku, ale tohle bylo s odpuštěním už hodně naivní. O příběh by nešlo, ale je to hůře napsáno. Zapátrám po přijatelnější romanci, tohle bylo prostinké už moc a spíše jsem se nudila. Cartland zklamala, měla jsem vyšší očekávání, nevím, jestli za tu prostotu může víc odbytější překlad nebo samotná autorka. Je to první romance, kterou jsem od ní přečetla a čekala jsem opravdu trochu víc zábavy nebo propracovanější, působivější romantický příběh.
Odsud až podsud je tolerance a všechno romantického, co mi přijde pod ruku, prostě neberu.
Tady se dá pochválit snad jenom snová obálka a to je zatraceně málo.

08.03.2020 1 z 5

Příběhy králíčka Petra Příběhy králíčka Petra Beatrix Potter

Krásná knížka, pěkný příběh i nádherné obrázky. B. Potterová nikdy nezklame, moje rodinka jí prostě miluje! Film nás taky chytl za srdce, nádherné animace do tohoto roztomilého světa patří.

12.02.2020 5 z 5

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Jestli se na něco hodí fráze: asi jsem četla jinou knihu, než většina ostatních, tak právě u tohohle titulu.
Upřímně jsem se snažila pochopit, proč skoro všichni jásají nadšením, ale při sebevětší snaze se mi na to nepodařilo přijít. Snad celou jednu čtvrtinu Naslouchače autorka suše, neslaně nemastně popisuje technickou stránku jednoho řemesla. Popisují se zde vymyšlené nerosty, z čeho se co vyrábí, k čemu je dobrý ten či onen. Jediné, co příběh oživuje, je zmínka o rodině Ilan, které je daný minimální prostor. Osobnosti nezajímavé, splývají, povrchní, děti se chovají stejně jako dospěláci, děj dost nepatrný, sakra, tak kde je ten silný příběh? Knížku jsem nedočetla, musela bych se do toho nutit a neměla jsem důvod proč v tom pokračovat. Namátkou otevřené další stránky též nepřesvědčily o tom, že bych se ke knize měla vracet.
Naslouchač se mi nelíbil a k tomu mám potřebu se za to ještě omlouvat, protože jsem snad jediná.
Zrovna jsem dočetla Hru o trůny a byla jsem nadšená. Tohle je velký rozdíl. Opravdu bych ráda podpořila českou autorku, no, tak snad někdy jindy nějakou jinou, protože tohle prostě neberu, sorry, jsem hodně zklamaná.

12.02.2020 1 z 5

Lední medvídku, kam pluješ? Lední medvídku, kam pluješ? Hans de Beer

Některé knihy určené dětem jsou opravdu tak zdařilé, že okouzlí děti i potěší oko dospělého. Kniha je oblíbená, pokud chcete potěšit nějakého caparta z příbuzenstva, rozhodně jděte do toho. Jsem ráda, že Beer opět vyšel, dříve jsme si ho museli půjčovat v knihovně.

02.02.2020 4 z 5

1 těsto, 100 palačinek, lívanců a vaflí 1 těsto, 100 palačinek, lívanců a vaflí Christine France

Kuchařka má podtitul: Podle jednoho základního receptu uděláte 100 palačinek, lívanců a vaflí.
V úvodu knihy je uvedeno základní těsto, velice jednoduché a se snadným postupem přípravy (ingredience jsou pouze tyto: hladká mouka, kypřící prášek, sůl, mléko, vejce a olej nebo máslo). Základní těsto z těchto 6 surovin se v receptech různě obměňuje a připravují se z něho pochoutky uvedené v názvu knihy. Nenáročné obměny nám umožní uvařit sladká i slaná jídla na mnoho variant.
Zapomeňte ale jen palačinky s jahodami a se šlehačkou, díky této kuchařce můžete i jako začátečník dělat palačinky i na méně běžný způsob než jsou jen známé palačinky s marmeládou, případně se špenátem.
Můžete si pochutnat například na palač.trubičkách s chřestem nebo sýrem, lososem, vafle s kachním masem a omáčkou, udělat brusinkové palačinky plněné broskvemi či jinými přílohami, zhotovit košíčky pro dětskou oslavu, udělat kukuřičné vafle nebo třeba zkusit zapečené palačinky s krůtím masem a rajčaty.
Recepty mají opravdu snadnou přípravu, která má pouze tři až šest kroků, popsanou v krátkých větách. Suroviny se dají běžně sehnat, nejsou tam žádné exotické mořské plody nebo v našich obchodech běžně nesehnatelná koření apod., jak bývá u mnohých kuchařek bohužel zvykem.
Má krásné fotografie na křídovém papíře, malý formát, s kterým se snadno manipuluje, s červenou stuhou na zavázání knihy, aby se nechtěně neotevírala a já jsem s půvabnou kuchařkou spokojená.

02.02.2020 4 z 5

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Mornštajnová opět zabodovala a ukázala, že umí lehce psát i o těžších tématech. Nesentimentální a přesto citlivé, svým způsobem napínavé vyprávění o dvou rodinách, bezvadná psychologie postav a děj, kterého jsme součástí, nenechají člověka chladným.
Potíže v rodinách a trable postav mi nevadí, fiktivní svět je pak uvěřitelnější a vše je takové, jak to v životě opravdu chodí. Nejlepší je, že i když nejsou Tiché roky žádné odechové počteníčko na skvělou náladu, potěší čtenáře víc než přeslazený kýč s pseudoproblémy. Silný příběh, už osvědčená autorka, skryté tajemství rodiny a její historie, to nemohlo dopadnout špatně!

01.02.2020 5 z 5

Střet králů Střet králů George R. R. Martin

Slabší díl než jednička "Hra o trůny", ale pořád má řadu velice silných momentů. Mohlo by například ubýt těch nikam-nevedoucích dialogů před bitvou, jako například že "sir X napadne z boku nepřátelského sira A", stejně už se v těch stovkách jmen, které mnohdy nemají žádný význam pro příběh, skoro nevyznám. - Naopak mohl být větší prostor například pro Aryu, jejíž osudy jsou dost zajímavé a pěkně plasticky vylíčené. Nebo pro zloduchy Boltonovic nebo tajemného J.H´akara, kteří jsou výraznými postavami oživujícími děj. Některé příběhy mohly být více a emocionálněji rozvedené, jiné jsou nadbytečné, ale pořád se jedná o nadprůměrné dílo, které mě zaujalo a mnohdy si napětím div prsty neukoušu.:) Oproti takřka dokonalé a skvělé jedničce musím dát o hvězdičku méně.

22.04.2019 4 z 5

Dneska už se tomu směju Dneska už se tomu směju Adina Mandlová

Bezvadná knížka, i když něco bylo možná zamlčeno, pozapomenuto, poopraveno oproti skutečnosti. Podle mého názoru nebyla Adina ani přespříliš talentovanou herečkou, ale tato kniha navzdory výše uvedenému pořád ještě dobře vypovídá o její osobnosti a důvodech, proč si zasloužila být dodnes obdivovanou hvězdou. Bylo jí shůry dáno mnoho dovedností a předností a proslavit se, to není jen o talentu, ale mnoha jiných skutečnostech. P.S.: Nesdílím názor těch, kteří si myslí, že měla nelehký osud. Na chvilku jí okolnosti nepřály, ale právě díky štěstí a vrozeným schopnostem, šťastné povaze, se i s tím dokázala vypořádat. Žila téměř vždy na krásných místech s pozoruhodnými lidmi a po většinu života i v poměrném bohatství, které jí umožňovalo mnohá privilgia. Komu se tohle poštěstí?

13.11.2018 5 z 5

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Když se vžijete do hlavní hrdinky, čte se tento román pro ženy hezky, i když nemá zcela veselé téma. Nicméně se zaměřujete na sympatickou Louisu a převažují samé klady. Má se radovat z toho, že má před sebou možnosti, je mladá, zdravá, může ještě studovat a udělat kariéru... Hezky napsané a ne zas tak naivní, v rámci žánru O.K.
Když se ovšem nepovrchně zaměříte na postiženého muže, cože se to román snaží handicapovaným vlastně vůbec říct? Když nemohoucnost nedává ani miliardář s řadou možností jako je mladá veselá společnice na rozptýlení chmur, k tomu nonstop službou ošetřovatele, milujícími rodiči, přepychovým sídlem, nadstandardy jako je drahé ošetřovatelské lůžko, vlastními pokoji, nádhernou zahradou, možnost vycestovat na luxusní dovolenou atd. a přesto se mu tak zhoršila kvalita života, že už nechce žít... Co má proboha dělat osamělej českej invalida, který z nízkého důchodu nezaplatí ani léky a jiné základní potřeby? To mají všichni spáchat sebevraždu, protože takhle se přece přežívat nedá? Opravdu nevím, co by si z knihy měl vzít za moudro invalida v ČR, který to čte na desetilůžkovém pokoji s často dosti neochotnýma zdravotníma sestrama...............
No jo, ale podobný příběh už by se tak hezky a hojně nečetl. Lidé chtějí slyšet jen o hezkých věcech. A že život je plný naděje, že stačí jen chtít a snažit se a možné je vše. Kdo by chtěl slyšet o bezmoci?

11.10.2018

Kletba panství Tyringham Kletba panství Tyringham Rosemary McLoughlin

Kniha se mi nelíbila, navíc je po umělecké stránce velice slabá. Zklamání na celé čáře.

02.10.2018 1 z 5