micha-ella

Do Jitra kouzelníků se soumrak strefuje s velkou chutí, ale myslím, že mnohokrát vedle.

Napínavé, přestože je takový velký projekt vyloučený. Bavilo mě to až do konce, který ovšem byl tuctovým východiskem z nouze a hlavní postava mi šla občas hodně na nervy, to nebylo jehňátko, to byl s prominutím blbec. Nevím, jestli šlo jen o špatný překlad, ale některá místa byla prapodivná. Přes všechny tyto výhrady to je knížka, od které se nechtělo odejít a po každém přerušení čtení jsem se těšila na pokračování.

V prvním díle se autor utajuje a ve druhém se odhalí, co je zač. Ani to nečtěte! A to zplodil ještě i třetí knížku s tímto názvem, pane jo!

Hrabala mám odedávna moc ráda. Jednak pro jeho českost (kterou možná Moraváci nemohou ocenit), jednak pro vypravěčský styl a humor a jednak, a to hlavně, pro jeho vyslovování mých myšlenek. Ale, co si budeme povídat, chlapi v přechodu jsou prostě ubožáci. Vyhasínání mužství je dohání k extrémům a spisovatelé to řeší hozením svých pocitů na papír. Večerníčky pro Cassia jsou bohužel na mnoha místech chlípným úpadkem, ač předchozí Hrabalovy knížky tak úžasně jiskřily. Kouzelná flétna. Domácí úkoly z pilnosti. Kluby poezie. Listopadový uragan. Kličky na kapesníku. Harlekýnovy milióny. Ponorné říčky. U něho se všechno prolíná a proplétá jak ty ponorné říčky s perličkami na dně. Takže škoda, velká škoda, že muži ke stáru zblbnou z nedostatku sexu. Každopádně ani kvůli tomu na Hrabala nedám dopustit a on si to vyřídil sám se sebou, když na tom nemocničním balkónu zamával holubům...

Ať děláte co děláte, mládí, zdraví a vitalitu neudržíte! Vyzkoušeno.

Já jsem tuto knížku četla v době, kdy se o ní ještě nemluvilo, nebyly zvukové záznamy, nehrál se ten příběh v divadle atd. A moc se mi líbila. Co se týče názvu, mám podobnou zkušenost s písničkou deBesky, deBesky. Svět z dětské pozice.

Velmi dobré, skvěle napsané, odlišné od podobných příběhů. Doporučuji.

To je kultura, co? Další příběh z tisíců, pro normální lidské bytosti neuvěřitelný.

Od tohoto autora už jsem četla víc knížek a líbily se mi. Ale tohle už jsou bláboly.

Pořád dokola o lidech, co ani nejsou lidmi, ale primitivními bestiemi. Jako námět knihy tisíckrát opakované téma, jako skutečnost velké varování , aby Evropu nepostihlo něco podobného.