Mikino00 Mikino00 komentáře u knih

Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Ačkoliv mě kniha rychle vtáhla do svého světa a vzbudila ve mě zvědavost, čekal jsem po celou knihu na nějaký výraznější zvrat. Je to takové představování a předehra před něčím větším. Kniha se ale každopádně čte výborně a nastíněný příběh mě jistě donutí pročíst se ságou dále.

18.12.2015 4 z 5

Hrabě Hodic a jeho svět: zámecká kultura ve Slezsku mezi barokem a osvícenstvím Hrabě Hodic a jeho svět: zámecká kultura ve Slezsku mezi barokem a osvícenstvím Milan Myška

Je velice zajímavé, že si profesor Myška dokáže odskočit od své ryze odborné práce na poli hospodářských dějin, a dokáže napsat takto čtivou monografii o nesmírně zajímavém šlechtici a vykreslit nezvyklé prostředí a kulturu zámku ve Slezských Rudolticích. Životní osudy hraběte Hodice jsou vyprávěny natolik poutavě, že jsem i místy zapomínal, že čtu zároveň odbornou práci se všemi náležitostmi. Vyzvedl bych také fakt, že autor jen nevytvořil text soupisem jiných děl o hraběti, ale že knihu i poznání o Hodicovi rozšířil o vlastní archivní výzkum.

30.11.2015 5 z 5

Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Kniha i přesto (nebo právě proto), že se odehrává v prostředí mě vzdálenému, plnému odkazů na hry, seriály, filmy i hudbu, mě zaujala. Byla čtivá, napínavá a měla dobře poskládaný příběh (i přes spoustu berliček a průhledných míst). Jako drobnou vadu na kráse bych uvedl občasnou přílišně detailní popisnost nebo otravnou ústřední milostnou linii. Upřímně nedovedu si představit zfilmovanou verzi tohoto příběhu.

17.09.2015 4 z 5

Modrá krev: Minulost a přítomnost šlechtických rodů v českých zemích Modrá krev: Minulost a přítomnost šlechtických rodů v českých zemích Petr Mašek

Hodnotím první vydání knihy obsahující jen pár desítek nejvýznamnějších šlechtických rodů (v drtivé většině z Čech), pozdější rozšířené vydání (rodů je již 445) jsem jen prolistoval. Krátké rodové biogramy podávají základní informace o vybraných osobnostech příslušných rodů čtivou formou přístupnou i laikovi. Postrádal jsem však odkazy na použitou literaturu, což ale autor napravil ve svém monumentálním dvousvazkovém díle Šlechtické rody...

25.08.2015 4 z 5

Princ Evžen Savojský - pán bitevních polí Princ Evžen Savojský - pán bitevních polí Karel Richter

Kniha umě kombinuje fakta s románovým vyprávěním (rozhovory, monology) a ve výsledku je velice čtivá. Nejedná se o plně odbornou práci, je nutno říci, že kniha líčí Evžena Savojského příliš růžově, vybírá si především jeho válečná tažení a poněkud vypouští závěrečná desetiletí jeho dlouhého a fascinujícího života. I přesto kniha neurazí ani laika, ani historika a je vítanou popularizační prací o tomto velkém člověku.

03.07.2015 4 z 5

Hory, peklo, ráj Hory, peklo, ráj Are Kalvø

Na knize se mi nejvíce líbil obsáhly úvod, ve kterém autor vtipně glosuje současný boom outdoorových aktivit. Poté je kniha vyprávěním o horských dobrodružství, jež jsou proložena úvahami a celkově působí jakoby vám někdo vyprávěl dojmy ze své dovolené na horách. Místy je to vtipné, jindy zase máte chuť přeskočit o stránku dále. Bohužel některá místa knihy jsou poněkud nadbytečná a jen uměle natahují marginální příhody. Není to kniha, kterou si přečtete znovu.

26.12.2020 4 z 5

Nikdynoc Nikdynoc Jay Kristoff

Bohužel kniha mě velmi nebavila. Postavy včetně hlavní hrdinky byly nesympatické a ve výsledku nezajímavé. Samotný děj pak mnoho nenabídl. V podstatě je to variace na Harryho Pottera ve škole vrahů, které ale chybí zajímavý svět, propojení celého světa, celistvější děj i nějaké celková konzistence vyprávění během vzdělávacího procesů mladých vrahů. Příběh také místy nudil a nabídl dějové zvraty nápadně podobné filmu Kingsman, ale také řadě jiných žánrových sourozenců. Původně jsem nechtěl knihu tak pohanit, ale velké finále poněkud zkazilo celkový dojem ve své přehnané opulentnosti a krvavosti.

11.10.2019 2 z 5

Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Kniha na mě působila poněkud nevyváženým dojmem. V podstatě se jedná o sled samostatných kapitol bez smysluplnějšího propojení, které působí jako přehlídka všemožných krutostí a obsceností mající za cíl šokovat a vzájemně se trumfovat. Což trochu upozaďuje to, co kniha vypovídá o lidech jako takových. I přes to všechno bych neviděl brutalitu knihy jako přehnanou. Právě naopak. Zcela vypovídá o tehdejší nepředstavitelně kruté době.

20.09.2019 3 z 5

Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

Knihu bych rozdelil na dve casti. Ta prvni mezinarodni je vtipnou satirou na nedavne politicke udalosti a casto se trefuje do cerneho. Navic je dostatecne blazniva a napadita, takze opravdu zvlada bavit. Bohuzel v druhe casti se dej presune do Svedska a zacina pomerne nezajimava dejova linka na pul plynu s zcela upozadenym starikem. Ta me jiz nezaujala ani svym obsahem, ani humorem, ktery byl ponekud krecovity.

19.04.2019 3 z 5

Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

Je mi líto, ale v Čaroprávnosti jsem postrádal hodně atributu předešlých dvou knih. Absence humornějšího pojetí mi dost scházela, jelikož příběh tentokrát byl poněkud slabší a připadalo mi, že se dohromady nic moc neudálo. Autor také trochu přitáhnul uzdu své představivosti. To ale nic nemění na faktu, že je kniha velice čtivá, postavy sympatické a celkově zanechala milý dojem.

13.11.2017 3 z 5

Reformy Marie Terezie a Josefa II. Reformy Marie Terezie a Josefa II. Josef Frais

Kniha s neuvěřitelně zavádějícím názvem. Reformám je věnován minimální prostor a kniha je spíše souhrnem základních událostí a aspektů ze života obou panovníků. Kniha je spíše popularizační.

17.02.2017 3 z 5

19.4.1713 - Pragmatická sankce : rodný list podunajské monarchie 19.4.1713 - Pragmatická sankce : rodný list podunajské monarchie Valentin Urfus

Samotná kniha se Pragmatické sankci příliš nevěnuje a autor odbočuje často do minulosti nebo do období vlády Marie Terezie. Kniha je také koncipována převážně z pohledu politických dějin, a ani nevyužívá potenciál událostí doprovázejících vznik a schvalování sankce, které povrchně zmiňuje.

24.12.2016 3 z 5

Italská renesance: Kultura a společnost v Itálii Italská renesance: Kultura a společnost v Itálii Peter Burke

Jakkoliv nepatří renesance mezi mnou preferovaná témata, musím naprosto kvitovat tento "jiný" pohled z oblasti sociálních dějin na italskou renesanci. Burkovi navíc nelze jako už tradičně upřít velká čtivost.

12.05.2016 5 z 5

Světověk a časování Světověk a časování Radim Palouš

Když jsem světověk četl poprvé v rámci povinné četby příliš mě neoslovil. Nyní jsem se k němu po letech vrátil a musím konstatovat, že se jedná o pozoruhodné dílo a koncepci. Paloušem načrtnutý světověk a jeho rysy či poznámky k periodizaci jsou skutečně fundovanými úvahami, které mají svou hloubku a hlavně platnost. Druhá část knihy Časování lehce rozšířila první část, ale měla již větší přesah do oblasti filozofie, což nedokáži docenit.

21.02.2016 4 z 5

Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

Sapkowski ubral ze svého tempa a dal se do vyprávění osudů Ciri, pro které zvolil výbornou metodu, kdy příběh vlastně vypráví několik osob, které ve vyprávění na sebe navazují a posouvají příběh dál. Na druhou stranu v záplavě nových postav bylo obtížnější se orientovat. Vyprávění je pravda poněkud rozvleklé, ale i tak dokáže autor jakoukoliv kapitolkou věnující se jiným postavám svůj příběh ještě rozšířit a čtenáře napínat do poslední chvilky.

18.01.2016 4 z 5

Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

Zcela odlišná kniha od předchozích dílů. Pouze minimální prostor je zde věnován politickým machinacím, spolkům, zradám a osudům postav mimo hlavní dějovou linku. Kniha se zcela koncentruje na putování Geralta a jeho specifické skupiny. Tohle výborně podané putování za neurčitým cílem, kde každý má své tajemství a neustále se něco děje, je o to vydařenější, že postavy si zde prochází svým vývojem. Oblíbil jsem si asi nejvíce postavu Regise.

15.01.2016 5 z 5

Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Ještě o stupeň lepší než první díl. Zároveň velice zajímavé rozšíření světa a mytologie vykreslené Sapkowskim. Kniha místy nabírá dech beroucích obrátek a zvratů, přičemž se nebojí dále servírovat nové zajímavé postavy. Knihu jsem přečetl doslova jedním dechem.

12.01.2016 5 z 5

F. D. Roosevelt F. D. Roosevelt Stanislav Budín

Kniha je jakýmsi základním seznámením s životem tohoto neobyčejného muže, přičemž se zaměřuje na tři základní určující témata ze života Roosevelta. A to jeho cestu do Bílého domu, problematiku New Deal a druhou světovou válku. Na těchto tématech je ukázána osobnost i jedinečnost tohoto muže, kdy čtivě a poutavě překládá autor fakta a vysvětluje americké politické reálie. Překvapilo mě, že vzhledem k datu vzniku knihy, v ní nalezneme jen okrajově protěžování role SSSR a celkově autor hodnotí Roosvelta velice pozitivně. Druhou část knihy tvoří výběr z prezidentových projevů a článku vztahujících se k jeho osobě.

12.12.2015 5 z 5

Evropa šestnáctého století Evropa šestnáctého století Richard Mackenney

Čekal jsem, že kniha nebude na 16. století nazírat pohledem totálních dějin a bude se jednat o ryze politické vykreslení dějin, ale zcela mě zarazilo jednostranné zaměření knihy na církevní dějiny. Skutečně většinu knihy autor věnoval vysvětlování fenoménu reformace a protireformace, čímž zcela upozadil např. hospodářské a sociální dějiny, ale i drtivou většinu dějin politických. Nemyslím si, že načrtnutí hegemonie Španělska a jejího rivala z Francie je dostačují pro vytvoření uceleného pohledu na toto zajímavé století. Absencí mnoha událostí, států či osobností autor alespoň částečně vynahradil zdařilými kapitolami o Osmanské říši či šlechtě.

30.11.2015 3 z 5

Kniha o Kosti Kniha o Kosti Josef Pekař

Přečetl jsem jen první díl ze dvou, který by se dal nazvat životem na zámku. Pekař ve své nadčasové knize umě kombinuje různé druhy pramenů (korespondence, hospodářské záznamy, soudní agendu, aj.) a vytváří ucelený pohled na život na hradu Kost (případně zámku Humprecht) a na osoby bezprostředně spjaté s hradem. Je to vlastně jakési vyprávění, velice čtivé, o vrchnosti, osudech panství za třicetileté války a nakonec i o samotném hradu.

25.10.2015 5 z 5