minirock minirock komentáře u knih

Pravěký svět Zdeňka Buriana: Od vzniku Země po zánik dinosaurů Pravěký svět Zdeňka Buriana: Od vzniku Země po zánik dinosaurů Ondřej Müller

Otáčíte stránky, zíráte a tiše žasnete. Zdeněk Burian byl, co se zobrazení pravěké flory a fauny týče, světový unikát. Chápu, že autoři chtěli čtenářům zprostředkovat co nejvíce informací na dané téma, ale pro mě bylo někdy dost obtížné se v těch odborných názvech orientovat. Ale to byl můj problém. Krásná, nádherně zpracovaná kniha.

13.11.2024 5 z 5

První krev První krev Angela Marsons

Kdybych měl jedním slovem charakterizovat tuhle detektivku napadá mě - přímočará. Žádné dlouhé vyšetřování, výslechy svědků, bádání v databázích, žádné falešné stopy nebo svědectví, natož obraty ve vyšetřování. Kim prostě dostane tři lidi a za čtyři dny je šest vražd vyřešených. Co tam dělali ti ostatní policajti, nevím. Opravdu mi trochu vadilo že na co Kim a její podřízení sáhli, vše měli hned pořešené a správně. Skoro mě víc bavily charakteristiky hlavních hrdinů a pnutí mezi Stacey a Dawsonem. Snad se mi další díly budou líbit víc, tohle bylo opravdu docela jednoduché čtení.

04.11.2024 3 z 5

Nesmírný Nesmírný Jussi Adler-Olsen

Opět skvělý příběh od Jussiho i když si myslím že to klidně mohlo být i kratší, to pátrání po Atuovi bylo dost zdlouhavé a vleklo se. Ovšem zápletka zajímavá, dobře vykreslený život v sektě včetně toho jak vymýt mozek méně vnímavým jedincům, zvláště zamilovaným dámám. Konec poměrně strhující, dobře napsaný, vše do sebe zapadlo. Takže vlastně spokojenost. Jo, a nejvíc mě pobavily Asadovy anály.

26.10.2024 4 z 5

Anděl v podsvětí Anděl v podsvětí Juraj Červenák

No, tohle byla síla. Sedmý díl je podle mě z této historické série určitě nejlepší. Nejakčnější, nejnapínavější, nejbrutálnější, nejerotičtější, prostě nej po všech stránkách. Popisky středověké Plzně i jejího sklepení úžasné, postavy Rudolfova dvora i plzeňského měšťanstva výborně popsané a ústřední trojka opět perlí i když Barbarič byl trošičku v pozadí. Knížka kvůli které stálo zato ponocovat.

11.10.2024 5 z 5

Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

Bryndza mě baví. Jeho knihy mají spád, jsou napínavé, čtivé a Erika je sympaťačka. Oproti prvním dílům se dost umravnila. Jsem zvědavý jak to s ní bude dál, má nové bydlení, možná i nový vztah, no uvidím. Už dlouho se mi nestalo abych knížku o téměř 400 stranách přečetl za jediný den.

26.09.2024 4 z 5

Bacha, černý paraple! Bacha, černý paraple! Adam Bahdaj

Uf tohle bylo dlouhé a přitom tak krátké. Měl jsem problém přečíst tři stránky v kuse takže jsem to četl snad 14 dní. Knížka pro menší děti ale z edice KOD takže když už ji mám, šel jsem do toho. Bohužel mě ale vůbec nebavila. Popravdě moc nechápu jak se do těch Kodovek dostala.

26.09.2024 2 z 5

Pavouk Pavouk Lars Kepler

Jedním slovem skvělé. Drobné nelogičnosti neřeším a bylo jich dost. Co zmíním a co se mi fakt nelíbilo tak to bylo podezření na spolupráci Sagi s vrahem. Chápu že se děj musel nějak zdramatizovat a zauzlovat ale tahle teorie byla přece jasná hloupost. Ze začátku jsem se do toho trochu nutil ale pak se to rozjelo a už jsem hltal každou stránku. A ta Saga mi připomínala Sagu ze švédského seriálu Most. Taky policajtka a taky takovej svéráz.

12.09.2024 5 z 5

Zloděj snů Zloděj snů Otto Janka

Jedna z mála KODovek která mě dokázala po pár stránkách spolehlivě uspat. Pomalý, nijak napínavý děj o přátelství českého malíře a indiánského mladíka Pikavu na divokém západě. Pobyt u indiánů Parumpatů a pátrání po zloději který je okradl na poušti podle malířova portrétu. Nic víc, nic míň, naprostý průměr.

03.09.2024 3 z 5

Chlorid sodný Chlorid sodný Jussi Adler-Olsen

Olsenovy knihy mám rád, líbí se mi propracovaný příběh (i když zde už opakovaný ale nevadilo) a především chemie mezi členy týmu, hlavně hlášky Rose směrem ke Carlovi a Asadovy nechtěné slovní novotvary. Chlorid sodný patří určitě k těm lepším autorovým knihám, nenudí, je napívaný a dost čtivý, do poloviny jsem netušil pachatele a i konec je poměrně dobře zvládnutý. Jen mi nějak uniklo proč vlastně na místech činu aranžovali pachatelé kupičku soli, nezachytil jsem vysvětlení. A ta závěrečná policejní honba na Carla za každou cenu, místo aby oddělení Q pomohli s dořešením případu mnohonásobných nevyřešených vražd mi přišla poněkud zbytečná. Ale zaděláno na další knihu by bylo, už se těším, snad to s Carlem dobře dopadne.

21.08.2024

Dobrodružství kapitána Žvanilkina Dobrodružství kapitána Žvanilkina Andrej Sergejevič Někrasov

V rámci kompletace edice KOD jsem dostal od kamaráda i tuto útlou knížečku. No a protože cesta autobusem z práce trvá cca půl hodiny, věnoval jsem několik půlhodin čtení o dobrodružstvích kapitána Žvanilkina. Nebudu knížku ani hanět ani vyzvihovat, je to prostě vyprávění o plavbě ukecaného kapitána a jeho dvoučlenné posádky kolem světa při níž zažívají neuvěřitelná dobrodružství. Věnováno bezpochyby těm nejmladším čtenářům.

08.08.2024 2 z 5

Stráž krytých vozů Stráž krytých vozů Frank Mares

Výborná kniha z prostředí Divokého západu jejímž hrdinou je Čech Josef Mareš. S kamarádem Svenem se nechá najmout jako ozbrojená stráž kolony přistěhovalců osídlující nová území na západě. Díky náhodě se zachrání při přepadení kolony indiány a stávají se zlatokopy. O váčky s nuggety je připraví bandité což si pochopitelně nenechají líbit. Za svoji poctivost a odvahu jsou nakonec náležitě odměněni a získají i srdce milovaných dívek. Moc pěkné čtení.

13.07.2024 5 z 5

Mexický odvážlivec Mexický odvážlivec Peter Jerndorff-Jessen

Pokračování dobrodružství mladého Dána Johna Holka v Jižní Americe. Tentokrát se ocitá v Mexiku jako pomocník přítele Gibsona na dobytčí farmě. Shodou okolností zde jejich známý hollywoodský kameraman Otta Brokdorf hodlá natáčet film o místním loupeživém pistolníku zvaném Postrach Sonory. Z poklidného natáčení se ale díky lstivosti skutečného hlavního hrdiny stane boj o život. Málo uvěřitelný příběh s minimem akce i napětí, čekal jsem víc.

04.07.2024 2 z 5

Pohřbená tajemství Pohřbená tajemství Linda Castillo

Knížky Lindy Castillo mám čím dál raději. A její policejní "Rambo" náčelnici Katie Burkholderovou ještě víc. V tomto dílu se vydává kamsi do zapadlého koutu Pensylvánie, kde nějaký amiš vyoral kosti dávno pohřešovaného tamního biskupa i s vražednou zbraní. Ze zločinu je obviněn Jonas Bowman se kterým Kate jako mladá dívka prožila první lásku a jejich životy se potom na dlouhá léta rozdělily. Kate rozjede vyšetřování a záhy zjistí že oblíbený biskup Stoltzfus měl zřejmě dosti temnou minulost. Další ze skvělých detektivek od které se těžko odchází.

28.06.2024 5 z 5

Barrandov nezapomenutelní: Martin Frič Barrandov nezapomenutelní: Martin Frič Pavel Jiras

Každá kniha pana Jirase je pro mě svátkem. Nejinak to bylo i s touto nádhernou biografií Martina Friče. Je plná krásných fotografií z natáčení jeho nezapomenutelných filmů i ze soukromí a také zajímavých informací. Ač je v anotaci uvedeno že kniha zabírá pozdější období jeho kariéry, myslím si, že je přeci jenom škoda že se nevěnuje celému tvůrčímu období tohoto velikána filmového umění. Byla by to dokonalá pocta našemu nejlepšímu režiséru.

28.06.2024 4 z 5

Příručka jadranské snoubenky Příručka jadranské snoubenky Blanka Čechová

Mladá pražanda Naďa přijede na Pelješac svědčit své kamarádce na svatbu a okolnostmi je přinucena zůstat a pomáhat druhému svědkovi nějakou dobu v jeho domácnosti. Mezi oběma potom přeskočí jiskra a to co se zpočátku zdálo nemožné se stane, fingované zasnoubení se mění v Baldovu nabídku k sňatku. Je to psané lehkou rukou především pro čtenářovo pobavení ale chorvatská pohostinnost a přístup k životu není daleko od skutečnosti, i to že Čechy mají poměrně v oblibě, to mohu ze svých častých cest do Chorvatska také potvrdit. Určitě si přečtu i další díly jadranské snoubenky i když mě trošičku zklamalo že celý příběh je vymyšlený.

22.06.2024 4 z 5

Kdyby nám Paříž vyprávěla Kdyby nám Paříž vyprávěla Jiří Žák

Kdyby nebylo v názvu slovo "kdyby" které vyžaduje letošní Výzva, těžko bych o knížku zavadil. Přitom není vůbec špatná, čte se dobře a je plná zajímavých informací z minulosti i současnosti tohoto krásného města. Bohužel má jeden velký nedostatek, jak upozorňují prakticky všichni čtenáře ve svých komentářích, chybí alespoň základní mapka nebo občasná fotografie, čtenář neznalý Paříže se po chvíli v těch názvech ulic a čtvrtí ztratí a to je škoda.

16.06.2024 4 z 5

Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Atmosféra a mimořádný Hrabalův cit pro jazyk, v tom je jedinečný. Kraťoučký příběh železničářského eléva Miloše Hrmy, který má problém se svým děvčetem kterému chce dokázat že je muž aby vzápětí dokázal všem svou odvahu a statečnost při likvidaci německého muničního vlaku za kterou zaplatí cenu nejvyšší. Menzelův film jsem viděl několikrát a myslím že jen za scénu s razítkem by mu akademici toho Oscara nedali. Skvělý Neckář a dnes již klasické dílo a úžasným poselstvím.

05.06.2024 4 z 5

Pro hrst dukátů Pro hrst dukátů Juraj Červenák

Dlouho jsem se o této trojce nic nečetl takže jsem se fakt těšil na jejich další případ. A zklamaný rozhodně nejsem. Vyšetřují krádež peněz a razidel v kremnické mincovně, kde zrovna ještě ke všemu řádí tajemné Paví oko, lupič tak trochu navazující na Jánošíka .... Potěšil mě Jaroš, má víc prostoru a jeho postava je důležitější než dříve. Barbarič se Steinem se skvěle doplňují, jejich špičkování mě bavilo. Jediné co bych vytkl je příliš zrychlený konec, čekal jsem nějaký soudní proces, dokazování, vyšetřování a výslechy viníků a ono nic. Škoda, i tak ale je to pěkný detektivní román z netradičního prostředí.

01.06.2024 4 z 5

Cyklus vlkodlaka Cyklus vlkodlaka Stephen King

Je to jednohubka ale toho Kinga tam najdete hned. Správně temné, krvavé, znepokojivé. A k tomu ty parádní ilustrace. Škoda, mohla to být i skvělá plnohodnotná kniha.

01.06.2024 4 z 5

Severní hvězda Severní hvězda Peter Jerndorff-Jessen

Dobrodružná knížka pro mládež pojednávající o dvou dánských chlapcích kteří odjedou do Argentiny ke strýci jednoho z nich aby se tam z nich stali mladí muži kteří se nebojí tvrdé práce na dobytčí farmě. S jejich pomocí strýc-farmář odhalí nekalé praktiky svého souseda který mu krade dobytek a vyhrají těžký štafetový závod na rodeu v Bella Vistě. Rok na farmě oba chlapce dokonale zocelil a stojí před rozhodnutím zda zůstat dál nebo se vrátit domů?
Mimochodem výše uvedená anotace mi přijde jako k úplně jiné knize ...

12.05.2024 3 z 5