minirock komentáře u knih
Docela zajímavá knížka popisující poněkud lechtivé téma. Začátek a závěr je věnován životu Giacoma Casanovy na zámku v Duchcově, mezitím se autor podrobně věnuje milostným aférám některých našich známých i méně známých historických osobností. Ještě že už se dnes cizoložství netrestá jako ve středověku upálením, to by to tady vypadalo.
Kniha je rozdělena do dvou oddílů. První sleduje osudy některých českých pánů, jejichž životní pouť končí na Staroměstském náměstí, kde jsou v roce 1621 mezi 27 popravenými. Druhá část, podle mě zajímavější, popisuje co předcházelo zavraždění Albrechta z Valdštejna. Nelíbily se mi poněkud rušivé odstavce s Keplerovými horoskopy, na které si ale Albrecht velmi potrpěl a kterým bezvýhrad věřil.
Tak bohužel, u mě tohle nefunguje. O filmech to člověku neřekne vůbec nic a o nějakém pobavení se nedá mluvit už vůbec. "Přečteno" v autobusu cestou z práce, kdybych koukal z okna ven asi bych udělal líp.
Útlá knížečka která se mi ale nečetla moc dobře. Zpočátku jsem se těžko prokousával dlouhými popisy místa a okolí kde hlavní hrdina zakotvil a teprve v půlce se dozvíme důvod proč zrovna zde a další souvislosti. Autorka má Provence ráda, to je nade vší pochybnost, ale v její knize postrádám více lehkosti, srdečnosti starousedlíků a slunce, tak typického pro tuto část Francie.
Nádherná výpravná knížka plná překrásných fotografií a informací o situaci v barrandovských ateliérech v době II. světové války a o všech těch skvělých filmech, které v té těžké době vznikly. A že jich bylo - Kristián, Eva tropí hlouposti, Dívka v modrém, Babička, Přednosta stanice a mnoho dalších.
Nemám ve zvyku nechávat knížky nedočtené, v tomto případě jsem ale hodně váhal. Nakonec jsem ji "dočetl" ale nějak jsem nepochopil komu je toto dílko určeno. O knihách se nedozvíte skoro nic a nijak pěkné kresbičky mě taky nenadchly. Asi byla chyba ve mě že jsem po této knize sáhnul.
Bývalý kriminalista Dalibor Daněk a profesor historie ve výslužbě Josef Skalák odkrývají nad šachovnicí tajemství smrti českého knížete Václava, údajně zavražděného vlastním bratrem Boleslavem. Nezodpovězených otázek je mnoho - kdy k činu došlo, kde a proč a měl Boleslav komplice ? Oba vitální důchodci nacházejí na některé otázky odpovědi, mnoho otazníků však zůstane po tisíci letech nezodpovězených.
Už jsem pár knížek o našich prvorepublikových filmových hvězdách četl a musím uznat, že tento dvoudílný počin Aleše Cibulky patří k těm lepším. Líbí se mi na něm to, že seznamuje čtenáře s umělci, o kterých se tolik nepíše a nejsou tudíž tolik známí. Neuvádí žádné podrobnosti, ke každému jen nějakou zajímavost, vzpomínku kolegy nebo postřeh z osobního setkání. Nakonec životní příběhy bratrů Blahníkových (dvojčat z filmu Nebe a dudy), dnes již téměř zapomenutého herce Wiléma Prunera - studenta Pošusty z Cesty do hlubin študákovy duše a režiséra Františka Čápa. K tomu krásné, mnohdy neznámé fotografie z domácích archivů uvedených herců. Byl jsem velmi mile překvapen, krásná a zajímavá kniha.
Trošku mě zarazilo nízké hodnocení od kormoran78 této nové "kůncovky", ovšem po jejím přečtení se už nedivím. Celý příběh je vyprávěn z pohledu několika postav, čímž je poněkud roztříštěný a bez napětí. Vždy, když má k něčemu důležitému dojít, děj končí a přechází k jiné postavě. To mě hodně vadilo. V polovině knihy jsem se tak nudil, že jsem myslel že nebudu dál číst, což se mi u knihy Deana Koontze ještě nestalo. Konec je sice docela překvapivý ale celkově mizerný pocit z knihy nezachránil. Ne, tohle Vám Mistře moc nevyšlo. Přesto se těším na další.
Ze všech knih, které jsem o Lídě Baarové četl, je tato nejlepší. Porovnává totiž tři nejdůležitější biografie o L.B. - Škvoreckého Útěky, Lídiny (i když s velkou pomocí Františka Kožíka) Života sladké hořkosti a německé vydání téže knihy. Všechny tři se liší - Útěky byly vydány v Kanadě s tím, že se nedostanou k českému čtenáři, hořkosti jsou zpracovány právě pro Čechy a německá kniha je nejvíce zaměřená na Lídin pobyt v Německu a její vztah k Němcům.
Mě nejvíce zaujaly dopisy mladých lidí autorovi, kteří už dnes prakticky vůbec neřeší to, co naopak stále připomíná starší generace - její vztah ke Goebbelsovi. Velmi zajímavé jsou také vzpomínky jejích hereckých kolegů a dále pana Snopa, jednoho z nejbližších příbuzných. Jedna z kapitol je také věnována možnému filmu o L.B., jestlipak na něj někdy dojde ? No a nakonec jako třešnička na dortu vypravování architekta Jana Zázvorky o peripetiích s postelí z filmu Maskovaná milenka, to jsem se opravdu bavil, ovšem pro tehdejší účastníky to asi moc legrace nebyla. A víte že existuje oficiální odrůda růže se jménem Lída Baarová ?
Kniha pojednává o životních osudech čtyř členů šlechtického rodu Kinských. Zatímco první kapitola, popisující Viléma Kinského, "externího spolupracovníka" Albrechta Valdštejna, mě moc nezaujala, další dvě kapitoly, věnované Františku a Bertě, mě doslova nadchly. Všichni známe Komenského, ale co udělal pro rakousko-uherské školství František Josef Kinský, tak o tom ví málokdo. A to stejné Berta Kinská - žena, která celý život věnovala, za socialismu zprofanovanému heslu, "boji za mír". Kdo z nás dnes ví o jejím celoživotním přátelství s Alfredem Nobelem a jejím vlivu na něj. Kdo ví, možná by bez ní ani nebyla Nobelova cena. Nebo že Mezinárodní soudní dvůr v Haagu založila právě Berta Kinská-Suttnerová. Opravdu jedna z velkých osobností našich dějin.
Zajímavé čtení. Sice první dva - Břetislav a Boleslav byla trochu nuda, ale potom to začalo být zajímavější - Žižka, Prokop Holý, aby konec byl výborný - Schwarzenberg a Radecký. Vždycky jsem si myslel, jaká že to bitva na Bílé hoře byla řež, ale ona to byla spíš bitvička, kde padlo asi 1500 vojáků a trvala necelé dvě hodiny. Měla ale dalekosáhlé důsledky.
Na tuhle knížku jsem se vážně moc těšil, vždyť přečíst si něco nového o Lídě Baarové je pro mě vždycky svátek. Autorka vychází z deníkových zápisků tety svého přítele, novináře Otto Mugrauera, která byla blízkou přítelkyní Lídy Baarové. Úvodem popisuje docela podrobně dobu a okolnosti příjezdu Baarové do Berlína, její seznámení a vztah s hercem Gustavem Fröhlichem. Dále je zmíněna její návštěva u Hitlera během natáčení Barkaroly a především počátek vztahu k Josephu Goebbelsovi, ministru propagandy. A právě tato část, vztah mezi Baarovou a J.G. mi přijde velmi zkrácená a okleštěná. Následuje Hitlerův zásah, zákaz činnosti Baarové v Německu a útěk zpět do Prahy. Je zde sice pár nových informací, ale ve srovnání s knihou Stanislava Motla na podobné téma, je Motlovo zpracování lepší. Našel jsem i pár drobných nepřesností, např. vila Baarové v Neherovské ulici má číslo 8 a ne 10 jak píše autorka. Na závěr je ale třeba poděkovat, že kniha připomínající osudy této jedinečné herečky u nás vůbec vyšla.
Docela zajímavé čtení o letošních oslavách mayovského výročí ve Starigradu, vzpomínání na osudy hlavních postav legendárních filmů a rozhovory s Bricem. Pěkná knížka pro fandy.
Napětí a očekávání. Víte že něco přijde ale nevíte co a kdy. Kniha plyne docela lenivým tempem, dva lidé poznávají na dovolené cizího muže a jeho ženu. Po seznámení mají oba pocit, že něco není jak má být. Už je ale pozdě, jsou postupně vtaženi do hry, kterou pro ně cizí manželský pár zinscenoval a která skončí tragicky. Moc se mi líbí úsporný McEwanův styl psaní, každé slovo, každá věta přesně pasuje a vystihuje stupňující se napětí. Skvělá kniha.
Moje první setkání s bývalým gardistou a poté soukromým očkem Jackem Taylorem. A musím popravdě říct, že je to pro mě docela zklamání. Jack propuštěný z blázince se vrací domů a ihned přijímá nabídku otce Malachyho na vypátrání pachatele vraždy otce Joyce. Ovšem samotný způsob odhalení vraha je velmi zvláštní. Jack se stále jenom setkává se svéráznými postavičkami irského městečka, tu a tam s někým prohodí pár vět, neustále mu někdo nabízí alkohol, který jako vyléčený alkoholik odmítá a najednou mu někdo na otázku, zda kněze zavraždil, odpoví že ano. Žádné dramatické pátrání, dedukce, hledání důkazů, kombinace, usvědčování atd. se nekonají. Celý příběh mi přišel takový jalový, nedotažený a už vůbec ne napínavý. Bruenovi dám ještě šanci, protože na konci je zaděláno na pokračování, ale nevím, nevím ....... .
Pan Bauer si tentokrát vybral velmi zajímavá témata. Například kapitoly o J.A.Komenském nebo o svobodných zednářích byly hodně dobré. Nejvíc mě ale zaujalo povídání o tom, jak se tady po třicetileté válce při svých loupeživých nájezdech chovali Švédové a co nám všechno ukradli. Zdaleka to nebyla jenom Ďáblova bible, ve Švédsku skončily téměř všechny umělecké poklady nashromážděné Rudolfem II.
Vynikající knížka o životě a díle jednoho z našich nejlepších ilustrátorů dobrodružné literatury. Tomu, kdo má doma některou z jím ilustrovaných knížek (Poslední Mohykán, Ken Ward v džungli, Stopař atd.), ale i všem ostatním, vřele doporučuji.
Docela zklamání. Příběh o mladém rančerovi, který si musí úctu ostatních a lásku své dívky získat v souboji se zločineckými bratry a proradným právníkem. Ve srovnání s díly Zane Greye slabota.
Vcelku zajímavé vypravování o městech, městečkách, hradech a zámcích Vysočiny. Jelikož v jednom z nich bydlím (městě, ne na zámku), s chutí jsem si o něm ale i o dalších přečetl.