minirock minirock komentáře u knih

Nemravné kratochvíle našich předků II Nemravné kratochvíle našich předků II Pavel Toufar

Docela zajímavá knížka popisující poněkud lechtivé téma. Začátek a závěr je věnován životu Giacoma Casanovy na zámku v Duchcově, mezitím se autor podrobně věnuje milostným aférám některých našich známých i méně známých historických osobností. Ještě že už se dnes cizoložství netrestá jako ve středověku upálením, to by to tady vypadalo.

12.05.2013 3 z 5

Kruté příběhy z české historie III Kruté příběhy z české historie III Pavel Toufar

Kniha je rozdělena do dvou oddílů. První sleduje osudy některých českých pánů, jejichž životní pouť končí na Staroměstském náměstí, kde jsou v roce 1621 mezi 27 popravenými. Druhá část, podle mě zajímavější, popisuje co předcházelo zavraždění Albrechta z Valdštejna. Nelíbily se mi poněkud rušivé odstavce s Keplerovými horoskopy, na které si ale Albrecht velmi potrpěl a kterým bezvýhrad věřil.

18.04.2013 4 z 5

99 klasických filmů pro lidi v kalupu 99 klasických filmů pro lidi v kalupu Henrik Lange

Tak bohužel, u mě tohle nefunguje. O filmech to člověku neřekne vůbec nic a o nějakém pobavení se nedá mluvit už vůbec. "Přečteno" v autobusu cestou z práce, kdybych koukal z okna ven asi bych udělal líp.

11.04.2013 1 z 5

Lanýže Lanýže Lenka Horňáková-Civade

Útlá knížečka která se mi ale nečetla moc dobře. Zpočátku jsem se těžko prokousával dlouhými popisy místa a okolí kde hlavní hrdina zakotvil a teprve v půlce se dozvíme důvod proč zrovna zde a další souvislosti. Autorka má Provence ráda, to je nade vší pochybnost, ale v její knize postrádám více lehkosti, srdečnosti starousedlíků a slunce, tak typického pro tuto část Francie.

07.04.2013 4 z 5

Barrandov III. - Oáza uprostřed běsů Barrandov III. - Oáza uprostřed běsů Pavel Jiras

Nádherná výpravná knížka plná překrásných fotografií a informací o situaci v barrandovských ateliérech v době II. světové války a o všech těch skvělých filmech, které v té těžké době vznikly. A že jich bylo - Kristián, Eva tropí hlouposti, Dívka v modrém, Babička, Přednosta stanice a mnoho dalších.

26.03.2013 5 z 5

90 klasických knih pro lidi v kalupu 90 klasických knih pro lidi v kalupu Henrik Lange

Nemám ve zvyku nechávat knížky nedočtené, v tomto případě jsem ale hodně váhal. Nakonec jsem ji "dočetl" ale nějak jsem nepochopil komu je toto dílko určeno. O knihách se nedozvíte skoro nic a nijak pěkné kresbičky mě taky nenadchly. Asi byla chyba ve mě že jsem po této knize sáhnul.

26.03.2013 1 z 5

Vražda Václava, knížete českého Vražda Václava, knížete českého Miroslav Ivanov

Bývalý kriminalista Dalibor Daněk a profesor historie ve výslužbě Josef Skalák odkrývají nad šachovnicí tajemství smrti českého knížete Václava, údajně zavražděného vlastním bratrem Boleslavem. Nezodpovězených otázek je mnoho - kdy k činu došlo, kde a proč a měl Boleslav komplice ? Oba vitální důchodci nacházejí na některé otázky odpovědi, mnoho otazníků však zůstane po tisíci letech nezodpovězených.

18.03.2013 4 z 5

Černobílé idoly i jiní 2 Černobílé idoly i jiní 2 Aleš Cibulka

Už jsem pár knížek o našich prvorepublikových filmových hvězdách četl a musím uznat, že tento dvoudílný počin Aleše Cibulky patří k těm lepším. Líbí se mi na něm to, že seznamuje čtenáře s umělci, o kterých se tolik nepíše a nejsou tudíž tolik známí. Neuvádí žádné podrobnosti, ke každému jen nějakou zajímavost, vzpomínku kolegy nebo postřeh z osobního setkání. Nakonec životní příběhy bratrů Blahníkových (dvojčat z filmu Nebe a dudy), dnes již téměř zapomenutého herce Wiléma Prunera - studenta Pošusty z Cesty do hlubin študákovy duše a režiséra Františka Čápa. K tomu krásné, mnohdy neznámé fotografie z domácích archivů uvedených herců. Byl jsem velmi mile překvapen, krásná a zajímavá kniha.

04.03.2013 4 z 5

Dům stínů Dům stínů Dean Koontz

Trošku mě zarazilo nízké hodnocení od kormoran78 této nové "kůncovky", ovšem po jejím přečtení se už nedivím. Celý příběh je vyprávěn z pohledu několika postav, čímž je poněkud roztříštěný a bez napětí. Vždy, když má k něčemu důležitému dojít, děj končí a přechází k jiné postavě. To mě hodně vadilo. V polovině knihy jsem se tak nudil, že jsem myslel že nebudu dál číst, což se mi u knihy Deana Koontze ještě nestalo. Konec je sice docela překvapivý ale celkově mizerný pocit z knihy nezachránil. Ne, tohle Vám Mistře moc nevyšlo. Přesto se těším na další.

02.03.2013 2 z 5

Tři životy Lídy Baarové Tři životy Lídy Baarové Ondřej Suchý

Ze všech knih, které jsem o Lídě Baarové četl, je tato nejlepší. Porovnává totiž tři nejdůležitější biografie o L.B. - Škvoreckého Útěky, Lídiny (i když s velkou pomocí Františka Kožíka) Života sladké hořkosti a německé vydání téže knihy. Všechny tři se liší - Útěky byly vydány v Kanadě s tím, že se nedostanou k českému čtenáři, hořkosti jsou zpracovány právě pro Čechy a německá kniha je nejvíce zaměřená na Lídin pobyt v Německu a její vztah k Němcům.
Mě nejvíce zaujaly dopisy mladých lidí autorovi, kteří už dnes prakticky vůbec neřeší to, co naopak stále připomíná starší generace - její vztah ke Goebbelsovi. Velmi zajímavé jsou také vzpomínky jejích hereckých kolegů a dále pana Snopa, jednoho z nejbližších příbuzných. Jedna z kapitol je také věnována možnému filmu o L.B., jestlipak na něj někdy dojde ? No a nakonec jako třešnička na dortu vypravování architekta Jana Zázvorky o peripetiích s postelí z filmu Maskovaná milenka, to jsem se opravdu bavil, ovšem pro tehdejší účastníky to asi moc legrace nebyla. A víte že existuje oficiální odrůda růže se jménem Lída Baarová ?

12.02.2013 5 z 5

Velké postavy rodu Kinských Velké postavy rodu Kinských Ivan Brož

Kniha pojednává o životních osudech čtyř členů šlechtického rodu Kinských. Zatímco první kapitola, popisující Viléma Kinského, "externího spolupracovníka" Albrechta Valdštejna, mě moc nezaujala, další dvě kapitoly, věnované Františku a Bertě, mě doslova nadchly. Všichni známe Komenského, ale co udělal pro rakousko-uherské školství František Josef Kinský, tak o tom ví málokdo. A to stejné Berta Kinská - žena, která celý život věnovala, za socialismu zprofanovanému heslu, "boji za mír". Kdo z nás dnes ví o jejím celoživotním přátelství s Alfredem Nobelem a jejím vlivu na něj. Kdo ví, možná by bez ní ani nebyla Nobelova cena. Nebo že Mezinárodní soudní dvůr v Haagu založila právě Berta Kinská-Suttnerová. Opravdu jedna z velkých osobností našich dějin.

18.01.2013 4 z 5

Životy slavných českých vojevůdců Životy slavných českých vojevůdců Jan Bauer

Zajímavé čtení. Sice první dva - Břetislav a Boleslav byla trochu nuda, ale potom to začalo být zajímavější - Žižka, Prokop Holý, aby konec byl výborný - Schwarzenberg a Radecký. Vždycky jsem si myslel, jaká že to bitva na Bílé hoře byla řež, ale ona to byla spíš bitvička, kde padlo asi 1500 vojáků a trvala necelé dvě hodiny. Měla ale dalekosáhlé důsledky.

08.01.2013 4 z 5

(Ne)milostivé léto L. B. - Literární rekonstrukce osudů Lídy Baarové v Berlíně (Ne)milostivé léto L. B. - Literární rekonstrukce osudů Lídy Baarové v Berlíně Vera Vogeler

Na tuhle knížku jsem se vážně moc těšil, vždyť přečíst si něco nového o Lídě Baarové je pro mě vždycky svátek. Autorka vychází z deníkových zápisků tety svého přítele, novináře Otto Mugrauera, která byla blízkou přítelkyní Lídy Baarové. Úvodem popisuje docela podrobně dobu a okolnosti příjezdu Baarové do Berlína, její seznámení a vztah s hercem Gustavem Fröhlichem. Dále je zmíněna její návštěva u Hitlera během natáčení Barkaroly a především počátek vztahu k Josephu Goebbelsovi, ministru propagandy. A právě tato část, vztah mezi Baarovou a J.G. mi přijde velmi zkrácená a okleštěná. Následuje Hitlerův zásah, zákaz činnosti Baarové v Německu a útěk zpět do Prahy. Je zde sice pár nových informací, ale ve srovnání s knihou Stanislava Motla na podobné téma, je Motlovo zpracování lepší. Našel jsem i pár drobných nepřesností, např. vila Baarové v Neherovské ulici má číslo 8 a ne 10 jak píše autorka. Na závěr je ale třeba poděkovat, že kniha připomínající osudy této jedinečné herečky u nás vůbec vyšla.

01.01.2013 5 z 5

Vinnetou žije! Vinnetou žije! Michaela Remešová

Docela zajímavé čtení o letošních oslavách mayovského výročí ve Starigradu, vzpomínání na osudy hlavních postav legendárních filmů a rozhovory s Bricem. Pěkná knížka pro fandy.

09.12.2012 5 z 5

Cizinci ve městě Cizinci ve městě Ian McEwan

Napětí a očekávání. Víte že něco přijde ale nevíte co a kdy. Kniha plyne docela lenivým tempem, dva lidé poznávají na dovolené cizího muže a jeho ženu. Po seznámení mají oba pocit, že něco není jak má být. Už je ale pozdě, jsou postupně vtaženi do hry, kterou pro ně cizí manželský pár zinscenoval a která skončí tragicky. Moc se mi líbí úsporný McEwanův styl psaní, každé slovo, každá věta přesně pasuje a vystihuje stupňující se napětí. Skvělá kniha.

05.12.2012 5 z 5

Kněz Kněz Ken Bruen

Moje první setkání s bývalým gardistou a poté soukromým očkem Jackem Taylorem. A musím popravdě říct, že je to pro mě docela zklamání. Jack propuštěný z blázince se vrací domů a ihned přijímá nabídku otce Malachyho na vypátrání pachatele vraždy otce Joyce. Ovšem samotný způsob odhalení vraha je velmi zvláštní. Jack se stále jenom setkává se svéráznými postavičkami irského městečka, tu a tam s někým prohodí pár vět, neustále mu někdo nabízí alkohol, který jako vyléčený alkoholik odmítá a najednou mu někdo na otázku, zda kněze zavraždil, odpoví že ano. Žádné dramatické pátrání, dedukce, hledání důkazů, kombinace, usvědčování atd. se nekonají. Celý příběh mi přišel takový jalový, nedotažený a už vůbec ne napínavý. Bruenovi dám ještě šanci, protože na konci je zaděláno na pokračování, ale nevím, nevím ....... .

15.11.2012 2 z 5

Co v učebnicích dějepisu nebylo podruhé Co v učebnicích dějepisu nebylo podruhé Jiří Kovařík

Pan Bauer si tentokrát vybral velmi zajímavá témata. Například kapitoly o J.A.Komenském nebo o svobodných zednářích byly hodně dobré. Nejvíc mě ale zaujalo povídání o tom, jak se tady po třicetileté válce při svých loupeživých nájezdech chovali Švédové a co nám všechno ukradli. Zdaleka to nebyla jenom Ďáblova bible, ve Švédsku skončily téměř všechny umělecké poklady nashromážděné Rudolfem II.

18.10.2012 4 z 5

Vraštil Vraštil Vladimír Prokop

Vynikající knížka o životě a díle jednoho z našich nejlepších ilustrátorů dobrodružné literatury. Tomu, kdo má doma některou z jím ilustrovaných knížek (Poslední Mohykán, Ken Ward v džungli, Stopař atd.), ale i všem ostatním, vřele doporučuji.

10.10.2012 5 z 5

Rančerova pomsta Rančerova pomsta Frederick Schiller Faust

Docela zklamání. Příběh o mladém rančerovi, který si musí úctu ostatních a lásku své dívky získat v souboji se zločineckými bratry a proradným právníkem. Ve srovnání s díly Zane Greye slabota.

01.10.2012 2 z 5

Toulky Vysočinou Toulky Vysočinou Jan Bauer

Vcelku zajímavé vypravování o městech, městečkách, hradech a zámcích Vysočiny. Jelikož v jednom z nich bydlím (městě, ne na zámku), s chutí jsem si o něm ale i o dalších přečetl.

21.09.2012 3 z 5