Mirka2778 Online Mirka2778 komentáře u knih

Na hlavní silnici Na hlavní silnici Anton Pavlovič Čechov

Špatné počasí zažene do hostince u hlavní silnice rozmanitou skvadru postav.
Jednoaktovka, jakých je dvanáct do tuctu.

27.09.2019 2 z 5

Chyť vlka za uši Chyť vlka za uši Anna Bauerová

S budoucím králem Bohemie se seznamujeme už v jeho dětství. Po mnoha peripetiích se dostává do prominentní římské školy a dokonce i do blízkosti Augusta a jeho rodiny. Kniha je plná postav známých z mnohých románů odehrávajících se v Římě na přelomu letopočtu a tak její první dvě třetiny mnoho překvapení ani přinést nemohou. Naštěstí včas je Marobodovo vzdělávání ukončeno a ten se vydává na sever do zemí, kde se má ujmout vlády.
Kniha je psána čtivě. Je snadné se orientovat v postavách i když není starověký Řím mojí silnou stránkou a hlavně jsem zvědavá, jakže se to budování, zvelebování a vláda v zemi Bójů Marobodovi v další knize zdaří.

12.07.2019 3 z 5

Velmož tří králů Velmož tří králů Jiří Hanibal

Román opravdu vypadá jako přepis Prvního muže království. Pan Hanibal trochu upravil a pozměnil charaktery a pohnutky postav. Asi bych řekla, že je spíše zdrsnil, nebo rozpoltil, snad aby byly bližší mužskému čtenáři. Bohužel pak je často jejich konání poněkud nelogické. Jistě, je těžké s odstupem sedmiset let vyprávět o tom jak šlechta intrikovala a bojovala za krále, proti králi, za královnu, proti královně a s kým a proč a za kolik.... ale je nutné špatně papouškovat to, co někdo jiný dokázal napsat lépe?

29.06.2019 3 z 5

Československo v práci Československo v práci L. Balcárková

Protože v "mojí" knize je věnování: Za Tvůj úspěch v soutěži uhelných brigád, předpokládám, že ji můj táta dostal v období, kdy byl donucen si svůj kádrový profil vylepšit prací horníka.

22.06.2019

Waldemar a Olga Waldemar a Olga Olga Matušková

Věřím, že touto knihou chtěli dva lidé pouze vzkázat: "Žijeme spolu čtyřicet let, jsme spokojení. Proč? je stále tolik lidí, kteří to nechápou, nebo jim to dokonce vadí!"

16.06.2019 4 z 5

Přemyslovci: Z milosti Boží Přemyslovci: Z milosti Boží Ludmila Vaňková

Už ve třináctém století byly Čechy významnou veličinou evropské politiky a je příjemné si to uvědomit díky dobře napsanému příběhu.
Být součástí středověké evropské panovnické elity bylo stejné, jako dnes žít na malé vesnici. Všichni se znají (alespoň od vidění, nebo z doslechu)
Kdekdo je s kdekým příbuzný. (To ještě neznamená, že se mají rádi a budou si pomáhat.) My se sousedy nemluvíme, protože před patnácti lety jejich pes zakousl naší slepici a že se každý rok snaží omluvit nás neobměkčí.
Ale pokud nás chce poučovat nebo pomlouvat někdo zvenčí, tak to bacha! Mezi nás se nepleť, když nám nerozumíš!
Paní Vaňková nám tehdejší události a život vypráví tak, abychom i z venku chápali trochu víc.

05.02.2019 5 z 5

Štěstí Aloise Peina Štěstí Aloise Peina Magda Váňová

Je to příběh znuděného a nudného stárnoucího knihovníka, kterého se aspoň na chvilku usmálo štěstí.
Začátek knížky se mi opravdu vlekl. Sto padesát stran rozjezdu je myslím hodně. Pak už děj dostal spád. Možná to byl záměr autorky abychom pocítili, jak se hrdinův život vleče a pak najednou nabere obrátky.
Konec byl na mě trochu utnutý. Přece jen by mě zajímal krátký epilog o tom co bude s ostatními postavami.
Notorickému čtenáři tuto knihu ráda doporučím i přes svoje výhrady.

14.01.2019 3 z 5

Příběh mladšího bratra Příběh mladšího bratra Ludmila Vaňková

Stárnoucí král Vladislav, aby předešel obvyklým přemyslovským bojům o panovnický stolec, postupuje ještě za svého života svou korunu prvorozenému synu Bedřichovi.
To se nelíbí ani českým stařešinům, kteří si zakládají na právu volit svého knížete, ani ostatním Přemyslovcům. Ale ani císaři, který by rád zasahoval všude, kde mu kyne nějaký prospěch.
Královská rodina je vyhnána nejdříve do Durynska a pak najde útočiště na míšeňském dvoře. Na místo vladaře je dosazen donedávna vězněný Soběslav.
Autorka nás provede Čechami, Moravou císařským dvorem i Svatou zemí. Je konec dvanáctého století a křesťanská Evropa se rozhoupala ke křížové výpravě.
To jak události navazují na sebe, jedna ovlivňuje další a všechno souvisí se vším, moc pěkně napsáno.

Souhlasím, že postav je tu záplava, ale ještě jsem nenašla takovou, která by byla zmíněna zbytečně. Každá z nich ovlivňuje svým jednáním, nebo jen bytím další události. Jelikož je to sága zahrnující několik století, je možné že se to projeví až v příští nebo přespříští knize či generaci. Já to beru jako jeden z velkých bonusů, protože při každém opakovaném čtení této obsáhlé kroniky stále nacházím nové detaily, které jsem minule nevnímala.

30.12.2018 5 z 5

Věčná Ambra Věčná Ambra Kathleen Winsor

Při hodnocení téhle knížky se stavím do opozice. Vezmu to zeširoka:
Červenou knihovnu čtu, abych se pobavila, odpočinula si, zasnila se. K tomu slouží hrdinka, se kterou bych se chtěla kamarádit. Která přes veškeré nástrahy jedná tak jak bych se chtěla chovat i já, a proto jí musím fandit.
Ambra, která je tolik hloupá, nevzdělatelná a sobecká mi opravdu neimponuje.
Knížku mi doporučila kamarádka, která oplývala nadšením. A tak jsem čekala až mě děj chytne. Konec přišel dřív.
Obdivuhodné na tomto kuse je, že i po sedmdesáti letech od prvního vydání nachází tolik nadšené čtenáře. To bych nečekala.
** dávám za čtivost a chudáka hlavního trpitele.

19.12.2018 2 z 5

Rivalové Rivalové Jilly Cooper

Rupert od rozvodu trochu dospěl (ale né příliš), opustil svět vrcholového sportu. Stal se poslancem, ale to mu nebrání být u všeho zajímavého, co se děje v jeho volebním obvodu.
Do Penscombe se přistěhuje z Londýna hvězda BBC a tak se dostáváme do prostředí televize soukromé. Ta by měla svého diváka bavit, informovat i vzdělávat a ne jen vydělávat peníze.

Některé postavy známe z románu Jezdci a autorka je doplňuje pestrou paletou dalších charakterů i karikatur. Od televizních hvězd přes podnikatele po manželky na plný úvazek.
Jsme tu součástí všeho co do společenského románu patří. Všecko napsáno bez hluchého místa, poeticky, vtipně i výstižně. Má to šmrnc!
Jezdci byli výborní, Rivalové jsou ještě o fous lepší.

12.11.2018 5 z 5

Ohnivá jeseň Ohnivá jeseň František Neužil

Kunhuta Uherská (Haličská), druhá manželka krále železného a zlatého. Byla dcerou sice nepříliš schopného mačevského bána, ale hlavně vnučkou významného uherského panovníka, krále Bély.
Po smutném konci krále Přemysla se ocitla bezmocná mezi poručníkem mladého kralevice Otou Braniborským a vítězem z Moravského pole římským králem Rudolfem.
Královna se usazuje na Opavsku, které jí určil římský král. Tam naráží na nevoli panstva i měšťanů, kteří se cítí vázáni k Mikulášovi, Přemyslovu levobočkovi, který je zatím v uherském zajetí.
Druhý hrdina románu, Záviš z Falkenštejna, jeden z mnoha synů vítkovského rozrodu, se postavil do čela odporu proti Přemyslově královskému rozmachu a tím i přispěl k jeho porážce. I ten se ocitá nedaleko, ve slezském Prúdniku.
Po roce zajetí se i Mikuláš vrací na Opavsko. Pro takovéhle tři osobnosti nemůže být toto území dost velké.
Historické romány mám ráda a také ráda porovnávám různá zpracování "stejných" událostí. Každý autor mimo hlavních postav zdůrazní jiné postavy vedlejší a hned je příběh tak trochu a nebo docela jiný.
Pan Neužil zde popsal dost pravděpodobně počátek nevraživosti mezi Falkenštejnem a Mikulášem. Stejně tak bezmocnost královské vdovy, jejíž manžel zemřel poražen.
Vřele doporučuji a těším se na další autorovu knihu.

11.10.2018 5 z 5

Vánoční případ c.k. policejního komisaře Pobudy Vánoční případ c.k. policejního komisaře Pobudy Jiří Slavíček

Z kraje čtení jsem si říkala, že musím být při hodnocení mírná, protože to vypadá na něčí prvotinu. (Není to špatné, ale chybí tomu lehkost.)
Pak jsem si autora vyhledala a ono to prvotina zdaleka není! Pak ovšem....
Detektivka? Trochu, no možná víc rozvláčná. Autor nám zbytečně opakuje už sdělené informace. Např: že je praktikant Rybička velocipedista na vysokém kole a koncipient Nebeský sokol, zaznělo alespoň třikrát. (Jen v prvním případu.)
Stylizace jazyka do doby před 130 lety se také příliš nevyvedla. Používat současnou gramatiku, občas prohodit slovosled a pak jako pěst na oko do toho přidat onikání a nějaké dnes méně frekventované slovo vyznívá velmi uměle.
A protože často ono slovo zní tak moc uměle, musím po jeho významu zapátrat ve slovníku, abych si byla jistá, že jsem ho správně pochopila.
(Hned na začátku jsem nerozuměla slovu urning v názvu kapitoly. Tak jsem si to vyhledala a ono ejhle: to slovo je vlastně SPOILER a mě pak vůbec nepřekvapí rozluštění příběhu.)
Také staré názvy ulic a dalších míst jsou tolik zdůrazňované, že v textu ruší. Zvlášť když ani tady nám autor nenabízí pomoc ať už formou vysvětlivek, nebo výřezem mapy.
(Když víme jak úžasná Hurtigova mapa visí v kanceláři komisaře Pobudy, proč my z ní nemáme k dispozici ani kousíček?!!)
Autor jistě udělal důkladnou přípravu, ale snaží se nám doslova vecpat veškeré pochycené informace. Možná měl místo detektivky napsat historickou ságu, která by zpřesňujícími detaily byla oživena, ale do detektivky to je zbytečná omáčka. A ještě řídká.
A další do očí bijící hrubka: při popisu Pobudova obýváku se autor ani nesnažil namáhat a do druhého příběhu použil téměř totožný odstavec a ještě s chybou když jednou je vystaven míšeňský porcelán a podruhé vídeňský.
Knihu nejvíce táhne nahoru volba období, kdy se děj odehrává a je málokdy zpracováváno.
P.S. Proč je na obálce knihy Karlův most, když se děj odbývá hlavně v Holešovicích?

23.09.2018 3 z 5

Žila jsem příliš krátce Žila jsem příliš krátce Monika Czernin

Životopis Nory Kinské *1888. Za 1.sv. války byla jako sestra červeného kříže v Rusku. Kdo by chtěl tvrdit, že šlechta byla jen rozmazlená, dřela z pracujících kůži a hrabala peníze. Při četbě této knížky by jistě změnil názor.

14.07.2018 5 z 5

Tajnosti českých hradů a zámků Tajnosti českých hradů a zámků Jan Bauer

Celý cyklus mám ráda a když plánuji výlet na hrad, nebo zámek, přečtu si co se tady k němu píše ať mám trochu náskok a vím třeba na co se víc soustředit.

13.07.2018 4 z 5

Lucemburkové - Životopisná encyklopedie Lucemburkové - Životopisná encyklopedie Jaroslav Čechura

Moje nezbytná pomocnice při čtení románů z dob vlády Lucemburků. Autoři nás nejdříve seznámí s tímto rodem obecně a pak se o každém (včetně dcer, manželek a doložených levobočků) dozvíme více. Přehledné rodokmeny a mapy též potěší.

13.07.2018 5 z 5

Mít a nemít Mít a nemít Ernest Hemingway

Dá se zbohatnout, anebo alespoň slušně přežít mezi Kubou a Key West? Dočetla jsem to.
Můj problém s Hemingwayem. Asi na něj nejsem naladěná.

11.07.2018 2 z 5

Profesionální žena Profesionální žena Vladimír Páral

Obyčejná servírka bez vzdělání a bez zázemí dokáže cokoli, když ví co chce a má motivaci.

11.07.2018 4 z 5

Červený a černý Červený a černý Stendhal (p)

Julián Sorel je velkým obdivovatelem Napoleona, ale v jeho době je toto smýšlení naprosto nevhodné, váhá mezi kariérou duchovní a vojenskou. Ke svému postupu k cíli využívá své milenky, které se ochotně zneužívat nechávají.

11.07.2018 3 z 5

Poklad Poklad Lincoln Child

Typický případ, kdy po týdnu už netuším, že jsem tuto knihu snad měla někdy v ruce. Zapomenutelné.

11.07.2018

Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

Celá série, nejen tahle knížka mě baví, mám přečteno pět dílů a napjatě čekám na závěr.
Nejdříve jsem dostala Hlasy a hvězdy. Trochu mě mrzelo, že je to pátý díl a já si budu "muset" koupit předchozí díly a "kdovíco to bude". Pak jsem se začetla do Jantarových očí a pak jsem honem sháněla ostatní díly.
Jen co vyjde Vrstva ticha, sjedu si to pěkně od začátku, ať to mám pěkně prožité.

07.07.2018 5 z 5