Miro.slav Online Miro.slav komentáře u knih

Harry Potter a Kameň mudrcov Harry Potter a Kameň mudrcov J. K. Rowling (p)

K prvému dielu H. Pottera som sa dostal v čase, keď to ešte nebol na Slovensku fenomén. Bola to kniha ako každá iná. Napriek tomu ma anotácia vzadu na obale zaujala. Príbeh bol nabitý čarom a každý mladý by sa dokázal s hlavným hrdinom stotožniť. Samotný Rokfort pôsobí ako dokonalá idylka a vy máte pocit, že ste naozaj tam. S hlavným hrdinom prežívate všetky jeho dobrodružstvá, spoločne spoznávate svet čarodejníkov a dozvedáte sa o Tomkohonetrebamenovať. Odporúčam.

P.S.: Slizolyn je parádny a Snape ešte viac.

Uvězněn s faraóny Uvězněn s faraóny Howard Phillips Lovecraft

Tak. Toto. Je. Neskutočné! Lovecrat je známy dielami ako „Volanie Cthulhu“, „Hory šialenstva“, „Dunwichská hrôza“, „Prípad Ch. D. Warda“, „Šepot v temnotách“, „Tieň z hlbín času“, „Dagon“ či „Slávnosť“ (vymenoval som ich len tak z brucha, určite sa nájdu aj ďalšie). No v tomto zväzku nachádzame menej známe príbehy, no kvalitou rovnocenné.
(1) „Číhající děs“ je hrôzyplným odhalením toho, ako je krajina celá pretkaná podzemnými chodbami, kde vládnu krvilačné degenerované beštie. Paráda!
(2) „Herbert West: Reaanimátor“ zas hovorí o zahrávaní sa so smrťou. Novodobý dr. Franknstein, avšak v Lovecraftovom prevedení. Určite stojí za to dostať sa na koniec diela, kde vstúpia na scénu nemŕtve légie a zrátajú Westovi všetky jeho zločiny.
(3) „Hypnos“ sa podľa mňa veľmi podceňuje. Tento krátky Lovecraftov počin je totiž skvelým exkurzom do cestovania časom a vesmírom (tento príbeh by sa dal považovať v tomto zmysle za totožný s príbehom „Sny v čarodejníckom dome“). U mňa dokonalá miniatúra!
(4) „Podivný dům vysoko v mlze“ je niekde na pomedzí medzi snovým cyklom a cyklom Cthulhu. Aj napriek tomu je tento príbeh sám osebe skvelý. Výstup na vrchol a samotný tajomný dom vás nenechajú nudiť sa. Krása!
(5) „Uvězněn s faraony“ nás zavedie do podzemia a podobne ako v „Bezmennom meste“ sme svedkami hrôzostrašného odhalenia. Lovecraft na nás totiž vyvalí desy tak veľké, že len zamyslenie sa nad tým, že by to mohla byť pravda, človekom otrasie. Bŕŕŕ.
Len „Poezie a bohové“ pôsobí trochu mimo kvalitu týchto príbehov. Každopádne však tento zväzok odporúčam.

Sny v čarodějnickém domě Sny v čarodějnickém domě Howard Phillips Lovecraft

Áno, „Věc na prahu“ je skvelá. Áno, „Sny v čarodějnickém domě“ sú skvelé. Áno, „Přízrak temnoty“ je skvelý. Ale,... nik sa nepozastaví nad majstrovským snovým dielom „Bíla loď“! Tie čadičové stĺpy a ten koniec oceánu – nádhera. Lovecraftom majstrovsky spojil sen so skutočnosťou. Nik sa nepozastaví ani nad dielom „Zvíře v jeskyni“! Mne tento príbeh evokoval jasný motív filmu „Descent – Pád do tmy“. Lovecraft krásne opísal zhubný vplyv temnoty jaskyne a nádherne vypointoval koniec. Paráda. Jedine „Nepojmenovatelné“ vyznieva tak trochu v úzadí, keď celý príbeh pôsobí nemastno-neslano.

K branám Stříbrného klíče K branám Stříbrného klíče Howard Phillips Lovecraft

Až na "Vypoveď R. Cartera" ide o fantastické snové poviedky. Tu sa ukazuje, že Lovecrafta nemožno škatulkovať iba ako hororového a makabrózneho spisovateľa. Napriek tomu, že ho možno literárna veda neradí medzi spisovateľov s dokonalým štýlom a širokým presahom, tak treba uznať, že Lovecraft sa nepreslávil iba na poli hororu. Lovecraft mal svojské a geniálne zamerania a svojské a geniálne vnímanie sveta. Škoda, že nemal možnosť napísať toho viac. Možno by nakoniec prekvapil aj samotnú literárnu vedu. No mňa prekvapuje zakaždým, keď ho čítam.

Stín z času a jiné horrory Stín z času a jiné horrory Howard Phillips Lovecraft

Škoda, že génius kozmického strachu sa nedožil dlhšieho veku. Takto máme možnosť čítať už len niektoré fragmenty, ktoré možno mohli posunúť celý mýtus Cthulhu ďalej. Napriek tomu sa okrem dokonalej poviedky "Stín z času" nachádza v tomto zošite aj kratšia poviedka "Chrám". A tá je podľa mňa zbytočne prehliadaná. Lovecraft tu naznačil síce len implicitne jeho mýtus o veľkom Cthulhu, no napriek tomu ide o vynikajúcu klaustrofobickú vec. Odporúčam.

Hory šílenství Hory šílenství Howard Phillips Lovecraft

Tento počin so Saudkovými ilustráciami bol dlhú dobu jediným zdrojom hnilobného a morbídneho styku s geniálnou mysľou pána z Providence. Od tej doby sa urodilo kníh venujúcich sa zvestovateľovi Cthulhu neúrekom. Máme to šťastie, že ich je ako húb po daždi, no nebolo tomu vždy tak. Preto vzdávam hold tomuto zošitovému vydaniu Lovecraftovej dokonalej antarktickej poviedky... A o samotnom príbehu? Prečítajte si. Odporúčam.

Dunwichská hrůza Dunwichská hrůza Howard Phillips Lovecraft

Majstrovské dielo hodné výnimočného majstra. Konečne pocta otcovi kozmického hororu ako sa patrí. Už len keď vezmete knihu do ruky, zaujme vás jej umne vyvedená obálka. Hrúbka knihy je akurát - aspoň sa nestane, že by sa väzba začala trhať. No, a to čo nájdete vnútri, ... famózne skombinovaný Lovecraftov príbeh o zrode a bujnení zla na malej farme v meste Dunwich s excelentnými a dychberúcimi ilustráciami S. Carusa. Skrátka, kto miluje Lovecrafta, zamiluje si aj túto knihu. A kto Lovecrafta nepozná, hmmm, ten si zamiluje túto knihu. Odporúčam.

Království stínu Království stínu Richard A. Knaak

Prečítané ešte v časoch, keď sa fantasy zháňala dosť ťažko a boli ste radi, keď ste v knižnici našli aspoň niečo. Knaaka mám rád kvôli jeho ságe DragonRealm. Tu tiež nepísal zle, malo to temnú atmosféru a príbeh odsýpal. Neskutočn vynikajúco opísané kulisy prekliateho mesta. Musím prečítať ešte raz a hlavne postupne ako je to písané v sérii.

Čas psanců (11 povídek) Čas psanců (11 povídek) * antologie

Príjemná antológia mapujúca slovensko-českú fantasy tvorbu. Čítal som to už dávnejšie, no doteraz si pamätám tri príbehy: (1) smutnú "ALG Alg alg", ktorá vás bezpodmienečne dostane; (2) hutné a nevyhnutné "Černé srdce" Červenákovho medveďodlaka; (3) úsmevná poviedka "Smeťonoš". Odporúčam.

Bílá věž Bílá věž Juraj Červenák

Finále ako sa patrí! V "Bielej veži" sa stretneme s novými etnikami a novými mytologickými predstavami. Čitateľ tak má možnosť do seba nenásilne nasať nové vedomosti. Medzi postavami sa to dosť zamotá, kde okrem iného sa z Volcha Vseslajeviča stane mrazivý Koščej Nesmrteľný. Túto knihu môžem len odporúčať. Kto však nemá už bytostne slabosť pre slovanskú mytológiu a kultúru, ten bude možno znudený a sklamaný.

Dračí carevna Dračí carevna Juraj Červenák

Famózne! Výpravné! Temné! Dynamické! Druhý diel je ešte lepší než prvý. Hrdinovia sa dostávajú do tajomných hustých lesov na sever od Kyjeva. Dračia cárovná, Matka hadov, Baba Jaga (vyberte si) bola vynikajúca. Na Červenákovi sa mi páči ako dokáže dobre známy motív pretaviť do hlbšej roviny. Takto nám pred zrakom vyvstáva ozaj výpravne temný historický román mapujúci nie tak známe dejiny Kyjevskej Rusi. U mňa plný počet.

P.S.: a tie dodatky na konci knihy, no to bol počin pre labužníkov.

Ocelové žezlo Ocelové žezlo Juraj Červenák

Čo sa týka slovanskej fantasy, tak tu sa J. Červenákovi podarilo napísať nielen dobrú fantasy, ale jemu sa podarilo napísať kvalitný historický román. Bohatýr už nie je iba o rúbačke Slovanov so Slovanmi, Avarmi či inými. Nie, autor nám tu začína vykresľovať situáciu na Rusi za vlády Svjatoslava. Do toho sa plynulo vložili bohatierske byliny a kopec kočovníckych plemien. Výsledok? Výpravný epos kaliku Ilju za jeho slávou, ktorú získava na pozadí Svjatoslavovho ťaženia. Za mňa skvelé (a nech si kráka kto chce, čo chce).

Prízraky na Devíne Prízraky na Devíne Juraj Červenák

Rogan a Goryvlad už mali tú česť stretnúť sa s veľkomoravským kniežaťom, a to v poviedkovom cykle "Válka s běsy". Tu sa to však odohráva úplne z iného uhla pohľadu a na väčšom priestore. V knihe neabsentuje zrada, neistota, temná mágia, súboje a akcia. Červenák zase raz ukázal, že slovanská tematika je mu viac než vlastná. Ktovie či sa k nej ešte vráti. Mohol by (pokiaľ to nebude ako Bivoj).

Zlato Arkony. Kniha druhá Zlato Arkony. Kniha druhá Juraj Červenák

Aj záverečný diel venujúci si polabským Slovanom je skvelý. Síce z toho necítiť tú tajomnú iskru undergroundu, ktorú má úplne prvý paperbackový Černokněžník, ale to vôbec nevadí. Opäť sme svedkami nadupanej akcie, super prostredia, zrád, intríg, súbojov a všetkého, čo k tomu patrí. Odporúčam.

26.10.2017

Zlato Arkony. Kniha prvá Zlato Arkony. Kniha prvá Juraj Červenák

Ako by to bolo, keby sa slovanská fantasy neodohráva na slávnej Arkone?! No na prd. Som rád, že sa Červenák zhostil aj tejto tematiky. Sláva dávnej Arkony síce časovo nekorešponduje s prvými príbehmi Černokněžníka, no sme predsa pri fantasy, takže Rogan s Goryvladom by s tým nemuseli mať problém. Príbeh je hutný, atmosféra sa konečne blíži k starému Roganovi,... Čo vám budem hovoriť, prečítajte si.

26.10.2017

Sekera z bronzu, rúno zo zlata Sekera z bronzu, rúno zo zlata Juraj Červenák

Výsostne oddychovka. Síce kniha nereflektuje staroslovanskú tematiku, no nudiť sa nebudete. Červenák teraz siahol po antických bájach a spojil ich s našim pravekým územím. Čo z toho vzniklo? No nemá to taký náboj ako Černokněžník (s Bohatýrom sa to nedá už vôbec stotožniť), ale bolo to lepšie než Bivoj. Stále mám však pocit, že autor sa aj tu nechal viesť už zaužívanými stereotypmi a šablónami. Napriek tomu to nebolo zlé. Pýta si to však pokračovanie.

Bivoj válečník Bivoj válečník Juraj Červenák

O kúsok lepšie než prvý diel. No zachraňujú to skôr záporáci než hlavní hrdinovia. Mágia Ašigy a samotný Hordag to bohomžiaľ tiahnu a vytvárajú v celej knihe kus tajomna. Na Černokněžníka a Bohatýra to nemá ani v najmenšom.

25.10.2017 3 z 5

Bivoj běsobijce Bivoj běsobijce Juraj Červenák

Hmmmm, žeby Červenák strácal šťavu? Alebo ho možno len ruské bohatierske byliny stáli veľa síl? Úprimne, Bivoj bol slabý (teda nie hrdina Bivoj, ale rovnomenná fantasy). Nemalo to pútavosť, tajomno ani charizmu. Prišlo mi to ako keby autor píše v istých šablónach a nedáva do toho seba.

25.10.2017 3 z 5

Válka s běsy Válka s běsy Juraj Červenák

Za prvé, obálka je famózna. Goryvlad tu pôsobí tak mohutne a Rogan pôsobí konečne tvrdo a zocelene. Za druhé, tie poviedky sú excelentné. Najviac sa mi páčila poviedka "Z posvátné vody zrozená" a "Krvavý oheň, bílý oheň". A vlastne, čo to kecám, všetky boli úžasné. Ak máte slabosť pre slovanských bohov, démonov, naše mýty či históriu, tak si určite Rogana zamilujete (pokiaľ vás neodradia črevá, odseknuté údy, prúdy krvi a mozgová kaša na ostňoch kyjaku)... Odpor-účam.

25.10.2017 5 z 5

Krvavý oheň Krvavý oheň Juraj Červenák

Goryvlad s Roganom spejú k ukončeniu trilógie. Predtým sa však ešte ocitnú v obliehanom hradisku a budú musieť čeliť pekne hnusným goričom. Skvelé! Červenák vynikajúco ukončuje celú ságu. Som rád, že mám v knižnici tieto prvé paperbackové vydania - je z nich cítiť ten prvotný underground, keď autor ešte nebol známy a na Slovensku nemal šancu preraziť (ako sa tá doba zmenila).

25.10.2017 5 z 5