mončičáček
![Ranhojič Ranhojič](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/1439/ranhojic-arj-1439.png?v=1567521906)
Krásný napínavý příběh zasazený do působivých kulis,se spoustou zajímavých informací o tradicích a zvycích tří monoteistických náboženství a poučným exkurzem do dějin lékařství,co víc si přát..Robertova vytrvalost, houževnatost a schopnost obětovat všechno pro splnění svého snu je obdivuhodná a inspirativní... Autorovo pečlivé studium nejmenších detailů potřebných pro sepsání knihy zaslouží respekt a dělá z Ranhojiče neobyčejný čtenářský zážitek, který mi v mnohém připomněl první setkání s Orhanem Pamukem ve Jmenuji se Červená...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ostrov Entry Ostrov Entry](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248257/ostrov-entry-zyJ-248257.jpg?v=1444298308)
Opět jsem dala přednost audioverzi s Jiřím Dvořákem a jsem nadšená. Peter May má místo mezi mými oblíbenými autory naprosto právem. Po dvou Enzových případech zase příjemný návrat do krajiny trilogie z ostrova Lewis. Moc se mi líbilo prolínání historie se současností, parádní nadstavba k detektivní zápletce a rozšíření obzorů.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264561/jsou-svetla-ktera-nevidime-IIY-264561.jpg?v=1442343546)
Vždycky mě baví, když se v knize prolíná více příběhů, více časových rovin a nakonec to všechno do sebe přirozeně zaklapne. Navíc to není úplně obvyklý příběh s válečnou tematikou, schopnosti slepé Marie-Laury mě nepřestávaly udivovat...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dopisy Mileny Jesenské Dopisy Mileny Jesenské](https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78641/dopisy-mileny-jesens-78641.jpg?v=1307619442)
Milena Jesenská mě fascinuje jako neobyčejně chytrá žena s na svou dobu velmi moderním pohledem na svět a osobitým přístupem k životu, která umí mistrně zacházet s jazykem. Nedivím se Kafkovi, že se zamiloval :-) I ji, podobně jako mnoho jiných výjimečných žen své doby, však nakonec dostihl tragický osud....V dnešní době bychom novinářku jejího ražení rozhodně potřebovali...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Norské dřevo Norské dřevo](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/1752/norske-drevo-WEo-1752.jpg?v=1536564123)
Moje první setkání s Murakamim a nejspíš nebude poslední. Tóru Watanabe mi byl postupem času sympatičtější čím dál víc, jednu hvězdičku jsem ubrala, protože smrti bylo v Norském dřevě až moc. Ale rozhodně je to kniha, která se zařadí k těm nezapomenutelným a můžu ji jen doporučit. Oceňuju také pěkný doslov, který ledacos vysvětluje...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jak mi dupou králíci Jak mi dupou králíci](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50849/jak-mi-dupou-kralici-ciW-50849.jpg?v=1544975776)
Tahle básnická sbírka nemá chybu, včetně "stručné informace pro budoucí maturanty" na přebalu, cituji: "Jan Vodňanský je asi 185 cm vysoký, postavy štíhlé. Má jasně modré oči a nápadně důvěřivý výraz. Pohybuje se po celém území naší republiky, někdy i za jejími hranicemi. V případě, že má rychlík zpoždění, seznamuje se jmenovaný v nádražních čekárnách s osamělými ženami a vyptává se jich na jejich soukromí a především na to, za umějí kapustové karbanátky, které má ze všech nejraději. Mladší ženy a dívky se snaží okouzlit tím, že je namátkově zkouší z básničky Dejte mi pastelku nakreslím pejska, což je zatím jediná báseň z jeho tvorby, která byla zařazena do čítanky pro 2. třídu základních škol." :-D Doufám, že teď už jich je v čítankách víc! :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pyramida Pyramida](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/253368/pyramida-U9a-253368.png?v=1627284654)
Na Mankella jsem poprvé narazila náhodou,už je to pár let, ale Kurt Wallander si mě okamžitě získal...Po delší odmlce jsem se k jeho příběhům opět vrátila, protože mě zaujal herec Jiří Vyorálek...A do seznamu osvědčených dvojic typu Enzo-Matasek, Peter May-Jiří Dvořák nebo Robert Bryndza -Martin Stránský přibývá další: Kurt Wallander - Jiří Vyorálek. Tenhle povídkový soubor krásně doplnil chybějící kousky skládačky.Opět nejde jenom o vyšetřování vražd,ale také o přiblížení osobnosti detektiva, jeho života a způsobu uvažování,tak to mám ráda:-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chirurg Chirurg](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421730/chirurg-ebE-421730.jpeg?v=1569400618)
Nemocnice na kraji města druhého tisíciletí:-) Čte se hezky a Hynek je vykreslený dokonale,ani hovorový jazyk nevadí..Oddechovka,ze které si člověk sice nekecne úžasem na zadek,ale další knížce od autorky s chutí udělá místo na nočním stolku...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kde kvete tráva Kde kvete tráva](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372962/kde-kvete-trava-uHP-372962.jpg?v=1524239578)
Snad nikdy jsem nečetla 223 stránek takhle dlouho,ale tohle vážně nešlo číst na jeden zátah..Zase část lidské historie,o které se člověk ve škole nedozví,zase jedno drsné otevření očí...I já měla doteď představu,že takováto zvěrstva se dějí výhradně v té severní Koreji...Nikdy mě nepřestane udivovat,co všechno je člověk schopen udělat druhému člověku...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Umrlčí cesta Umrlčí cesta](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295917/umrlci-cesta-0Y8-295917.jpg?v=1477766236)
Opět se potvrdilo, že spojení Peter May-Jiří Dvořák dodává podmanivým příběhům ze skotské vysočiny další rozměr... Perfektní zážitek! Oceňuji taky povedený překlad Filipa Drlíka....
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Skleněný pokoj Skleněný pokoj](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25479/skleneny-pokoj-1s7-25479.png?v=1654008804)
Další precizně propracovaný příběh sepsaný podle skutečných událostí, přesně podle mého gusta! Opět velké díky čtenářské výzvě za téma kniha o Brně, které vylákalo tenhle skvost na můj noční stolek. Už dlouho jsem se na něj chystala a naplánovaná předvánoční exkurze do vily Tugendhat je odrazem krásného čtenářského zážitku...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![V šedých tónech V šedých tónech](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164866/v-sedych-tonech-ZIV-164866.png?v=1651750926)
Tahle knížka rozhodně za přečtení stojí, a nejen proto, že připomíná skutečné události, které se v hodinách dějepisu většinou moc neprobírají...Dětský pohled na věc jen umocňuje působivý příběh...Zase jedna z těch, která umí otevřít oči a přiměje vás zamyslet se....
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248256/divka-v-pavouci-siti-KPA-248256.jpg?v=1462869472)
Stieg Larsson je fakt jen jeden, ale David Lagercrantz na něj dokázal navázat s grácií...Bylo moc fajn znovu si připomenout sympaťáka Mikaela i geniální Lisbeth a poodhalit další kousky skládanky :-) Bonusem navíc byly informace o umělé inteligenci a savantech, i v tom se Lagercrantz inspiroval u Larssona...Kamila nezemřela, slíbila Lisbeth, že se vrátí..Znamená to pátý díl? :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šachové figurky Šachové figurky](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206918/sachove-figurky-NGy-206918.jpg?v=1462799556)
Po bezkonkurenčním Miléniu je pro mě Ostrov Lewis další nezapomenutelnou trilogií. Doporučuju také audioknihy načtené Jiřím Dvořákem, protože jeho interpretace dodává poutavým příběhům Petera Maye nový rozměr a zesiluje účinek krásně napsaných příběhů ze skotské vysočiny.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Žena v českých zemích od středověku do 20. století Žena v českých zemích od středověku do 20. století](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30010/zena-v-ceskych-zemich-od-stredoveku-44Y-30010.jpg?v=1579606089)
Jedna z nejlepších monografií k dějinám žen v českém kulturním prostoru. Milena Lenderová opět nezklamala. Tahle knížka se zabývá ženským světem opravdu ze všech možných úhlů pohledu a nevyhýbá se ani ženám na okraji. Doporučuji všem, které tahle problematika zajímá...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34948/pycha-a-predsudek-cYy-34948.jpg?v=1637430059)
Klasika...Baví mě ten ironický pohled na dámy přelomu 18. a 19. století, který člověk cítí mezi řádky. Všechny předsudky vůči něžnému pohlaví a stereotypní vnímání žen vyšších vrstev mužskými protějšky jsou tu přesně vyjádřené..Není divu, že se kniha dočkala tolika filmových zpracování.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sluneční znamení Sluneční znamení](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28736/slunecni-znameni-zXm-28736.jpg?v=1567746080)
Moje nejoblíbenější knížka o znameních zvěrokruhu. Je v ní spousta pravdy a navíc je napsaná vtipně :-) Listuju a čtu si v ní často a ráda....
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Oněgin byl Rusák Oněgin byl Rusák](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/2749/onegin-byl-rusak-YhK-2749.png?v=1630354688)
Irena Dousková opět nezklamala a Helenka Součková jakbysmet ! :-) Jako gymnazistka mi byla ještě bližší než jako žákyně druhé třídy, takže jednoznačně pět hvězdiček :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Můj příběh Můj příběh](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388445/muj-pribeh-yZr-388445.jpg?v=1536055891)
Jako holčičky sníme o tom být princeznou, nosit krásné šaty, šperky,nechat se opečovávat.... Ovšem čím jsme starší, tím jasněji většina z nás chápe, že být privilegovaný znamená taky být všem na očích, stále sledována,kontrolována, omezována.. Chce to disciplínu, zodpovědnost, ale i velkou porci nadhledu a schopnost nebrat se tak vážně... Výsledkem těchto zjištění je, že být princeznou (první dámou, přední političkou,celebritou...)je nezáviděníhodné a těžké.. Můj obdiv patří všem, které v těchto pozicích dokázaly zůstat samy sebou, úspěšně vychovat své děti, udržet rodinný život a navíc vykonat spoustu záslužného...Michelle Obama je rozhodně jednou z nich!!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lovkyně Lovkyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424952/lovkyne-LcQ-424952.jpg?v=1572961410)
Po tomhle kousku jednoznačně zařazuju Kate Quinn ke svým oblíbencům, protože její knížky mají všechno - prolínání několika dějových linek, příběhy vyprávěné z několika úhlů pohledu,skoky v čase, trochu hrůzy, trochu lásky, trochu zklamání i zadostiučinění... Přesto Alicina síť vede a má trochu víc šťávy (že by to bylo jenom tím působivým střídáním er a ich formy?), takže tady "pouze" čtyři z pěti, ovšem Kód růže a další přibývají na můj seznam čekatelů:-)